Substitution af overfladeaktive og bioakkumulerbare stoffer i vaskemidler

Sammenfatning og konklusion

Der har i mange år været fokus på overfladeaktive og bioakkumulerbare stoffer på grund af deres potentielle miljøfarlighed. Der har især været rettet en særlig indsats imod industrivaskerier, da man her vasker særligt snavset tøj og derfor har brug for vaskeaktive stoffer med en væsentlig større effekt end for husholdningsprodukterne.

Med det formål at nedbringe miljøbelastningen fra industrivaskerier ved substitution af ikke fuldstændigt nedbrydelige overfladeaktive stoffer og bioakkumulerbare vaskeaktive stoffer, blev nærværende projekt sat i gang.

Projektet er gennemført af vaskemiddelproducenterne Henkel-Ecolab og Novadan, som de førende på det danske marked. Sammen med de to producenter deltog Teknologisk Institut, centrene for Miljø- og affaldsteknik samt Beklædning og Tekstil.

Projektet blev gennemført i perioden februar 2001 til august 2002. Projektet er blevet støttet af Miljøstyrelsen og medfinansieret af de tre projektparter.

Projektets hovedresultater er
Udvikling af mindre miljøbelastende vaskemidler
Udvikling af testmetode
Tilpasning og videreudvikling af miljøvurderingsmetode

Der er blevet udviklet 4 kommercielle vaskemidler, der i dag erstatter mere miljøbelastende produkter, som anvendes på industrivaskerier til vask af arbejdstøj, kulørt tøj og hvidt tøj.

Under udviklingsarbejdet gennemgik de to vaskemiddelproducenter alle de vaskeaktive stoffer, der blev anvendt og gik væk fra de mest miljøbelastende stoffer.

Det blev klart at leverandører af vaskeaktive stoffer satser meget på at udvikle mindre miljøbelastende stoffer, og at kunne dokumentere stoffernes miljømæssige egenskaber. Dokumentationen er dog ikke fuldt tilfredsstillende, da der manglede data i flere tilfælde. Det blev dog konstateret, at der er en positiv udvikling i gang.

Det er ikke i sig selv målet at udvikle mindre miljøbelastende produkter med mindre de kan levere den samme vaskeeffekt som tidligere anvendte produkter. Der eksisterer testmetoder til afprøvning af vaskemidler til husholdningsbrug men ikke til industrielle formål, hvor krav til vaskeevne kan være meget højere.

Med udgangspunkt i Teknologisk Instituts tidligere arbejde med afprøvning af vaskeeffekt blev der opstillet en metode, der giver mulighed for at sammenligne 2 produkters effektivitet. Vasketesten blev efterfølgende anvendt til afprøvning af de produkter, der indgik i udviklingsarbejdet.

Vasketestene viste at de mindre miljøbelastende nye produkter havde en vaskeeffektivitet, der var på linie med, eller bedre end de tidligere produkter.

Under hele udviklingsarbejdet har der været en løbende kontakt mellem producenterne og Miljø- og affaldsteknik, der har stået for den miljømæssige vurdering af mulige alternative komponenter.

Under projektet blev DTI-modellen (se kapitel 3), der er en model til vurdering af et vaskemiddels miljøbelastning anvendt. Modellen blev videreudviklet og tilpasset de eksisterende krav til miljømærkning inden for området.

DTI-modellens resultater blev brugt til at dokumentere de udviklede midlers miljøbelastning. Fordelen ved anvendelse af DTI-modellen er dels at mange alternativer relativt let kan vurderes, og dels at der i vurderingen tages hensyn til hvilken type af tøj, det pågældende vaskemiddel er beregnet til.

Som modellen foreligger kan den anvendes dels i vaskemiddelproducenters eget udviklingsarbejde, og dels i forbindelse med ansøgning om miljømærkning.