Substitution af overfladeaktive og bioakkumulerbare stoffer i vaskemidler

7 Test på vaskerier

7.1 Resultater af vasketest
7.1.1 Produkt N1S1 i forhold til N1
7.1.2 Produkt N2S2 i forhold til N2
7.1.3 Produkt H1S1 i forhold til H1
7.1.4 Produkt H2S1 i forhold H2
7.2 Konklusioner på vasketest
7.2.1 Novadans produkter
7.2.2 Henkel-Ecolabs produkter
7.3 Vaskeriernes bedømmelse af de nye produkter

De nye substituerede vaskemidler er testet i forhold til grundprodukterne på forskellige vaskerier og i forskellige vaskemaskiner.

Novadan og Henkel-Ecolab har hver især stået for at teste produkterne på vaskerierne.

Der er benyttet de samme prøvestykker som blev anvendt i laboratorietesten; EMPA 102, Wfk PCMS-55 og TI-olieprøvestykker (i forbindelse med arbejdstøjsvaskemidler). Undtaget er TI-éngangsprøvestykker.

I forbindelse med testen af de 4 nye produkter, er der for hvert af dem udført 3 vaske med grundproduktet og 3 vaske med det nye produkt.

Der er i hver vask anvendt 3 stk. EMPA 102 og 3 stk. Wfk PCMS-55. I vask med arbejdstøj er der anvendt 1 stk. TI-olieprøvestykke pr. vask.

Alle prøvestykkerne vaskes én gang.

Prøvestykkerne er hæftet på et bærestykke efter følgende anvisning:
Bærestykket skal have en størrelse og kvalitet der modsvarer den tøjkategori der vaskes.
Prøvestykkerne påsys et bærestykkes langside, cirka på midten af langsiden.
På den ene langside af bærestykket påsys et WFK-prøvestykke, og på den anden langside påsys et EMPA-prøvestykke.

Det er tilstræbt at få vaskeprocesserne så identiske som muligt, i testen af det enkelte nye produkt og det dertil hørende grundprodukt.

Der har dog været variationer i tøjmængden og farvenuancen.

Måling af prøvestykkerne og behandling af måleresultater er udført som beskrevet i afsnit 6.1 Testmetodik for laboratorietest.

7.1 Resultater af vasketest

Test af industrielle vaskemidler i et laboratorie giver et fint billede af vaskemidlernes vaskeevne i forhold til et referencevaskemiddel og er velegnet i forbindelse med optimering af et vaskemiddels egenskaber.

Der er imidlertid flere forhold som kan bevirke at vaskemidlerne opfører sig anderledes, når de benyttes i vaskeprocesser ude i vaskerierne. Smudstype, tøjtype, vaskevandets opvarmningstid osv. er anderledes end i laboratoriet og herudover benyttes flere vaskekemikalier i vaskeprocessen. Derfor er der valgt at lave en test af vaskemidlerne i virkelige vaskeprocesser.

Med baggrund i ovennævnte er det netop sandsynligt at vaskemidlets virkning på de forskellige smudstyper, vil være forskellig for laboratorietesten og testen på vaskerierne.

Kun de udvalgte substituerede vaskemidler fra laboratorietesten er testet i fuld skala på industrivaskerier.

7.1.1 Produkt N1S1 i forhold til N1

Vaskeeffekt bedømt med EMPA 102 og Wfk PCMS 55. Prøvestykkerne er vasket i en centrifugerende vaskemaskine med en kapacitet på 125 kg, sammen med kraftigt tilsmudset kulørt grov arbejdsbeklædning i polyester/bomuld.

Vaskeprocessen er en 2-gangsvask, hvor produktet bruges i første vask der foregår ved 60°C. Prøvestykkerne blev lidt misfarvede i vasken, men ikke mere end at alle 18 prøvestykker vurderedes til at kunne indgå i målingen af smudsfjerninsevnen.

Som det ses af Figur 7.1 er der 7 ud af 11 smudstyper hvor N1S1 er bedre til at fjerne smudset end N1, og 4 ud 11 smudstyper hvor N1S1 er dårligere end N1 til at fjerne smudset.

De 5 største forskelle i lysrefleksion er for smudstyperne blod, æg, rødvin (EMPA), the og motorolie (EMPA).

Af disse fem smudstyper er N1S1 bedre end N1 til at fjerne rødvin (EMPA), the og motorolie (EMPA), men dårligere til at fjerne blod og æg. Middelværdien af forskellen i korrigeret lysrefleksion er 0,28 [%-point].

Der er vasket 3 stk. olieprøvestykker med N1 og 2 stk. med N1S1 (et gik tabt). Ud fra resultaterne af restolieindholdet i prøvestykkerne efter vask med produkt N1S1 og produkt N1, kan der ikke siges at være forskel i produkternes evne til at fjerne mineralsk olie fra prøvestykkerne.

Figur 7.1
Sammenligning af Novadans produkter til stærkt besmudset tøj.

7.1.2 Produkt N2S2 i forhold til N2

Vaskeeffekt bedømt med EMPA 102 og Wfk PCMS 55. Prøvestykkerne er vasket i en centrifugerende vaskemaskine Girbau HS 3110 PM-V med en kapacitet på 110 kg, sammen med middel tilsmudsede kulørte duge i p/b.

Vaskeprocessen er en A/B-vask, hvor vaskevandet først opvarmes til 40°C i trin A og herefter opvarmes vaskevandet til 70°C i trin B.

Prøvestykkerne blev meget misfarvede i vasken på grund af farveafsmit fra de kulørte duge. Misfarvningen var i forskellige farvenuancer hvilket gjorde det endnu mere problematisk.

Det var ikke muligt at kompensere for farveafsmitningen i tilstrækkelig grad, hvorfor der kun er meget få prøvestykker der kan sammenholdes (3 stk. med N2 og 3 stk. med N2S2). Det betyder at der ikke kan drages konkrete konklusioner ud fra disse prøvestykker, fordi usikkerheden bliver for stor.

Resultaterne i Figur 7.2 kan derfor kun bruges som en indikation. Alle smudstyper er medtaget, fordi der ikke ud fra de tilgrundliggende data med sikkerhed, kan bestemmes ensartethed eller forskel mellem produkterne for de enkelte smudstyper.

Figur 7.2:
Sammenligning af Novadans produkter til let besmudset tøj.

7.1.3 Produkt H1S1 i forhold til H1

Vaskeeffekt bedømt med EMPA 102 og Wfk PCMS 55. Prøvestykkerne er vasket sammen med kulørt grov arbejdsbeklædning i p/b.

Prøvestykkerne blev delvist misfarvede i vasken, men ikke mere end at 13 prøvestykker vurderedes til at kunne indgå i målingen af smudsfjerninsevnen. Derfor er 4 prøvestykker vasket med H1 og 9 prøvestykker vasket med H1S1.

Resultatet skal tages med et vis forbehold, idet 95%-konfidensniveauet er baseret på 20 målinger i alt.

Som det ses af Figur 7.1 er der 13 ud af 15 smudstyper hvor H1S1 er bedre til at fjerne smudset end H1, og 2 ud 15 smudstyper hvor H1S1 er dårligere end H1 til at fjerne smudset.

De 5 største forskelle i korrigeret lysrefleksion er for smudstyperne spaghettisauce, motorolie (EMPA), karry (EMPA), dessert og babymad.

Alle disse fem smudstyper er H1S1 bedre end H1 til at fjerne. H1S1 er dog dårligere end H1 til at fjerne sebum på bomuld og motorolie (Wfk).

Middelværdien af forskellen i korrigeret lysrefleksion er 3,78 [%-point].

Figur 7.3:
Sammenligning af Henkel-Ecolabs produkter til stærkt besmudset tøj.

7.1.4 Produkt H2S1 i forhold H2

Vaskeeffekt bedømt med EMPA 102 og Wfk PCMS 55. Prøvestykkerne er vasket i vaskerør sammen med hvidt tøj.

Nogle af prøvestykker fik skjolder og blev derfor kasseret.

Følgende antal prøvestykker vurderedes til at kunne indgå i målingen af smudsfjerningsevnen: 8 stk. EMPA (H2), 6 stk. Wfk (H2), 9 stk. EMPA (H2S1) og 6 stk. Wfk (H2S1).

Resultatet skal tages med et vis forbehold, idet 95%-konfidensniveauet er baseret på 20 målinger i alt.

Som det ses af Figur 7.1 er der 5 smudstyper hvor der er forskel på H2S1 og H2.

Det er smudstyperne karry (EMPA), sebum på p/b, spaghettisauce, græs og ler.

H2S1 er dårligere end H2 til at fjerne disse smudstyper.

Middelværdien af forskellen i korrigeret lysrefleksion er –2,58 [%-point].

Figur 7.4:
Sammenligning af Henkel-Ecolabs produkter til let besmudset tøj.

7.2 Konklusioner på vasketest

7.2.1 Novadans produkter

Novadans alternativ til stærkt besmudset tøj, N1S1, er bedre til at fjerne 7 ud af 11 smudstyper, hvor der er signifikant forskel i forhold til N1, og er dårligere end N1 til at fjerne de resterende 4 smudstyper.

Middelværdien af forskellen i korrigeret lysreflektion er 0,28 [%-point]. Der kan ikke konstateres forskel mellem N1S1 og N1 med hensyn til motorolie, hverken med EMPA, Wfk eller TI-olieprøvestykkerne.

Novadan´s nye produkt, N1S1 vurderes til at være lige så godt til vask af arbejdstøj som det oprindelige, N1.

Novadans alternativ til let besmudset tøj var vanskelig at bedømme. På grund af megen farveafsmitning fra de kulørte duge som prøvestykkerne blev vasket sammen med, er usikkerhederne fra målingerne så store, at der ikke kan drages nogen sikker konklusion for dette produkt. Der henvises til afsnit 7.1.2 hvor resultaterne kan ses.

7.2.2 Henkel-Ecolabs produkter

Ved vurdering af Henkel-Ecolabs nye produkt til stærkt besmudset tøj skal der tages visse forbehold, da der forekom farveafsmitning på nogle af prøvestykkerne. Disse kunne derfor ikke bruges til bedømmelse af vaskemidlet, og derfor skal der tages forbehold for følgende konklusion.

Det nye middel til stærkt besmudset tøj, H1S1 er bedre til at fjerne 13 ud af 15 smudstyper, hvor der er signifikant forskel i forhold til H1, og er dårligere end H1 til at fjerne de resterende 2 smudstyper. Middelværdien af forskellen i korrigeret lysrefleksion er 3,78 [%-point]. Med hensyn motorolie ligger forskellen i korrigeret lysrefleksion på 9,35 [%-point] for motorolie (EMPA) og på –2,33 [%-point] for motorolie (Wfk).

Den gennemførte test indikerer at det nye middel, H1S1, er bedre end det oprindelige, H1 til vask af arbejdstøj.

I forbindelse med test af Henkel-Ecolabs produkter til let besmudset tøj forekom nogle ualmindelige skjolder på nogle af prøvestykkerne. Disse måtte kasseres, hvorfor følgende konklusion skal tages med et hvis forbehold.

Det nye middel, H2S1, er dårligere end H2 til at fjerne 5 ud af 5 smudstyper. Det drejer sig om smudstyperne karry (EMPA), sebum på p/b, spaghettisauce, græs og ler. Middelværdien af forskellen i korrigeret lysrefleksion er –2,58 [%-point].

Det nye middel, H2S1, vurderes til at være lidt dårligere end det oprindelige, H2 til vask af hvidt tøj.

7.3 Vaskeriernes bedømmelse af de nye produkter

Ud over testen med prøvestykkerne blev de 4 nye midler brugt på udvalgte vaskerier i en periode. Vaskerierne blev besøgt og vejledt af producenternes konsulenter og anvendte midlerne i 3 til 6 uger.

Vaskerierne blev bedt om at vurdere de nye midler i forhold til de oprindelige med hensyn til vaskeeffekt. Bedømmelsen var udelukkende kvalitativ og resulterede i følgende:
Der var ingen kvalitetsmæssig forskel mellem midlerne N1 og N1S1 til vask af arbejdstøj efter 4 ugers brug af produktet.
Afprøvningen af H1S1 til arbejdstøj viste at midlet er bedre end det oprindelige.
Der var ingen kvalitetsmæssig forskel mellem midlerne N2 og N2S2 til vask af kulørt duge efter 4 ugers brug af produktet.
Der var ingen kvalitetsmæssig forskel mellem midlerne H2 og H2S1 til vask af hoteltøj (let besmudset).

Udtalelser fra vaskerierne er vedlagt som bilag D.