Miljøprojekt nr. 752, 2003; Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening

Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved naturlige processer

Nykøbingvej 295, Radsted

Indholdsfortegnelse

Forord
 
Sammenfatning og konklusioner
 
Summary and conclusions
 
1 Indledning
1.1 Formål
 
2 Naturlig nedbrydning - Princip
2.1 Baggrund
2.2 Mekanismerne
2.3 Strategi
2.3.1 Feltarbejde
2.3.2 Kemiske analyser
2.4 Dokumentation af naturlig nedbrydning
2.4.1 Bevisførelse
2.5 Simulering af naturlig nedbrydning
2.5.1 Stoftransport
2.5.2 Nedbrydningshastighed
2.6 Monitering af naturlig nedbrydning
 
3 Nykøbingvej 295, Radsted - Et eksempel på naturlig nedbrydning
3.1 Baggrund
3.1.1 Historik
3.1.2 Feltaktiviteter
3.1.3 Andre aktiviteter
3.2 Geologi og hydrogeologi
3.2.1 Geologisk opbygning
3.2.2 Hydrauliske parametre
3.2.3 Grundvandsspejlets niveau og strømningsretning
3.3 Forureningssituation
3.3.1 Umættet zone
3.3.2 Mættet zone
3.4 Geokemiske forhold
3.5 Tidsmæssig variabilitet
3.5.1 Forureningsudvikling
3.6 Nedbrydningsforhold
3.6.1 Forsøg på beregning af 1. ordens nedbrydningskonstant
3.6.2 Fluxbetragtninger og massetab
3.7 Dokumentation af naturlig nedbrydning
3.7.1 Primær bevisførelse
3.7.2 Sekundær bevisførelse
3.8 Monitering af naturlig nedbrydning
3.8.1 Diskussion og anbefaling af analysefrekvens og parametervalg
3.9 Kritiske parametre
 
4 Betragtninger i forhold til danske vejledninger
4.1 Scenarium 1 (lavt vidensniveau)
4.2 Scenarium 2 (højt vidensniveau)
 
5 Konklusioner
 
6 Referencer
 
Bilag

 

Forord

Nedbrydning af oliekomponenter under naturlige forhold i grundvandssystemer er efterhånden velkendt og undersøgt i en række lande. Der er udarbejdet protokoller for dokumentation af denne nedbrydning, der foreskriver krav til undersøgelse og monitering. Imidlertid er det oftest de mindre komplicerede sager, der finder vej til de faglige artikler, sager hvor geologien og magasinforholdene er rimelig homogene.

På lokaliteten Nykøbingvej 295, Radsted (Lolland) har Hedeselskabet Miljø og Energi as gennemført en undersøgelse og efterfølgende monitering af naturlig nedbrydning af en benzinforurening i grundvandet for Oliebranchens Miljøpulje (OM) og Miljøstyrelsen, som et led i Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening.

Lokaliteten var oprindeligt undersøgt i OM regi og supplerende undersøgelser viste tydelige tegn på ændringer i redoxkemien, der kunne kobles til en sandsynlig naturlig nedbrydning af kulbrinterne i grundvandet. De oprindelige undersøgelser i OM regi blev foretaget af det rådgivende ingeniørfirma Skude & Jacobsen. Efterfølgende er der af Hedeselskabet Miljø & Energi as ansøgt om støtte fra Miljøstyrelsen (under Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening). Midlerne fra Miljøstyrelsen er primært blevet brugt til et udvidet moniteringsprogram (boringer, analyseparametre og analysefrekvens) samt til denne rapport. De oprindelige undersøgelser i OM-regi, den udvidede monitering samt diverse eksamensprojekter fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) udgør datagrundlaget for nærværende rapport.

På baggrund af de oprindelige undersøgelser var det klart, at der var tale om en lokalitet med potentiale for naturlig nedbrydning af kulbrinter i et grundvandsmagasin præget af en meget heterogen geologi. Lokaliteten blev netop udvalgt til Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening fordi der her var mulighed for undersøgelse af naturlige nedbrydningsprocesser på en lokalitet med en heterogen geologi.

Arbejdet er udført af Hedeselskabet Miljø og Energi as for Oliebranchens Miljøpulje og Miljøstyrelsen. Poul L. Bjerg, Institut for miljø og ressourcer, Danmarks Tekniske Universitet har medvirket som faglig sekretær ved rapporten.

Det har ikke været muligt at opnå enighed mellem Hedeselskabet og Miljøstyrelsen/amt om tolkning af data og dermed flere af konklusionerne i rapporten. Rapporten fremstår på, en for Hedeselskabet, tilfredsstillende form. For at belyse de uenigheder/synspunkter, der har været omkring tolkning af data og konklusionerne, er der opnået enighed om at vedlægge udvalgt korrespondance fra rapporteringsfasen i bilag N.

Sammenfatning og konklusioner

Denne rapport omhandler naturlig nedbrydning af en benzinforurening fra et tidligere detailsalgsanlæg beliggende Nykøbingvej 295, Radsted (Lolland). Der er observeret en forurening, primært benzin, i umættet zone omkring en tankgrav på ejendommen. Denne forurening har spredt sig til det underliggende grundvandsmagasin.

Formålet med projektet har været at sammenholde forureningens maksimale udbredelse med den teoretiske udbredelse. Ydermere at undersøge udviklingen i koncentrationer i BTEX´er over tid/afstand, undersøge udviklingen i redoxfølsomme parametre i og udenfor forureningsfanen samt at undersøge muligheden for beregning af nedbrydningsrater for benzen, toluen, ethylbenzen og xylener. Endelig har det været formålet at vurdere valg af analyseparametre og moniteringsfrekvens til vurdering af naturlig nedbrydning.

Datagrundlaget for nærværende rapport er de tidligere undersøgelser foretaget på ejendommen, primært i OM regi, det supplerende moniteringsprogram under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforurening, samt diverse studenterprojekter under Danmarks Tekniske Universitet.

På baggrund af den teoretiske gennemgang og de observerede data kan der drages følgende konklusion om undersøgelse og monitering af naturlig nedbrydning af kulbrinter:
Dokumentation af naturlig nedbrydning og efterfølgende monitering er vanskelig i stærkt heterogene grundvandsmagasiner. En heterogen geologi kan medføre store variationer i de hydrauliske parametre hen over året hvor nedbøren veksler.
Der kræves et stort antal boringer for at kunne udarbejde et detaljeret grundvandspotentialekort når geologien er stærkt heterogen. Det er for usikkert at basere en overordnet grundvandsstrømningsretning på grundvandets trykniveau i kun 3 boringer. Forureningsudbredelsen er styret af den resulterende vektor for grundvandsstrømningen i magasinet over tid. Dette betyder at forureningsfanen "reagerer trægt" i forhold til pludselige ændringer i grundvandsstrømningsretningen. Ændringer i redoxforholdene sker endnu langsommere, da der er en betydelig bufferkapacitet i redoxmiljøet (eksempelvis stor pulje af jern(III) og sulfat).
Der er observeret fluktuationer i grundvandsspejlets trykniveau på ca. 1,5 meter i løbet af en årscyklus.
Den horisontale forureningsudbredelse er svingende afhængig af årstiden, men vurderes at ligge i størrelsesordenen 30-40 meter nedstrøms kildeområdet. Til sammenligning har den samlede partikelbevægelse i grundvandet været ca. 1.400 meter på de 26 år forureningen (som minimum) vurderes at have været i grundvandsmagasinet.
På den konkrete lokalitet vurderes det at forureningen med kulbrinter i grundvandet nedbrydes naturligt under aerobe, nitratreducerende og jernreducerende forhold. Denne vurdering er primært baseret på ændringer i redoxkemien, der er sammenfaldende med forureningsfanens udbredelse. I den nedre del af forureningsfanen er det dog vanskeligt at se dette sammenfald, da det vurderes at der overordnet sker et skift til mere reducerede forhold i overgangen fra semi-artesiske til artesiske magasinforhold.
Det har været vanskeligt at kvantificere et massetab som funktion af naturlige nedbrydningsprocesser. Dette skyldes primært at det ikke har været muligt at estimere effekten af fortynding. Isomererne af trimethylbenzen har ikke kunnet anvendes som konservative tracere, da de tydeligvis undergår større reduktion end f.eks. benzen, hvis det antages at sorption er uden betydning pga. forureningens alder. En præcis fluxberegning i flere tværsnit i forskellig afstand fra kilden har heller ikke været mulig for at vise et massetab. Dog har indledende fluxbetragtninger sandsynliggjort at hele reduktionen i koncentrationen af forureningskomponenter ikke alene kan skyldes effekten af fortynding.
Ved at sammenholde den konkrete viden om forureningens udbredelse i grundvandsmagasinet med to beregninger via. Miljøstyrelsens risikovurderingsmodel JAGG er det tydeligt, at modellen er udmærket til at foretage en indledende vurdering af forureningsspredningen og nedbrydningsforholdene. Modellen har derimod svært ved at håndtere komplekse informationer, så som varierende redoxforhold og multiple nedbrydningskonstanter. Modellens formål er da også primært at angive om der er en risiko i forhold til grundvandsressourcen ud fra en række antagelser om bl.a. nedbrydningsforholdene. Såfremt man ved anvendelse af modellen vurderer at naturlige nedbrydningsprocesser kan eliminere en risiko i forhold til grundvandsressourcen, skal dette efterfølgende dokumenteres ved mere omfattende undersøgelser i form af bestemmelse af den lokalitetsspecifikke nedbrydningskonstant.

Essensen af resultaterne af dette projekt er, at det er vanskeligt at dokumentere naturlig nedbrydning af kulbrinter i stærkt heterogene grundvandsmagasiner på et niveau svarende til det der beskrevet i teorien (kapitel 2).

Det er tydeligt vist, at der sker en kraftig reduktion i koncentrationen af kulbrinter som funktion af afstanden til forureningskilden og forureningsfanen vurderes at være 30-40 meter lang. Ud fra det nuværende reguleringspraksis er forureningsfanen beliggende indenfor den initiale behandlingszone (afstanden svarende til et års grundvandstransport eller maksimalt 100 m) /18/.

Der er på det seneste dukket en række metoder op, som kan være med til yderligere at styrke dokumentationen for de naturlige nedbrydningsprocesser. Nogle teknikker er kvalitative, så som isolering af specifikke nedbrydere (mikroorganismer) i forureningsfanen og sammenligne dette med sammensætningen af mikroorganismer uden for forureningsfanen. Andre metoder er mere kvantitative, så som isotop-fraktionering, hvor ændringer i rationen mellem isotoper af forskellige molekyler direkte kan relateres til præferentiel nedbrydning.

At lade de naturlige nedbrydningsprocesser af kulbrinter i grundvandet indgå som et led i undersøgelses- og afværgekonceptet, er efterhånden praksis i en række lande, herunder USA. Metoderne til dokumentation er i udlandet afprøvet gennem snart et årti og det er tydeligt, at der stadig kan tilføjes en række betragtninger, der kan gøre dokumentationen mere robust og troværdig, hvilket dette projekt viser. Sagen viser tillige, at der er et behov for nogle retningslinier for "brugen" af naturlig nedbrydning i forbindelse med kulbrinteforureninger i Danmark

Summary and conclusions

The topic of this report is natural attenuation of a gasoline contamination at a former gasoline retail site located on Nykøbingvej 295, Radsted (Lolland). A contamination, primarily gasoline, was identified in the unsaturated zone around an underground storage tank on the location. The contamination has spread to the saturated zone.

The scope of this project has been to compare the maximum extent to the theoretical extent of the pollution plume. Furthermore to investigate the development in concentration of BTEX over time/distance, to investigate the development of redoxsensitive parameters in- and around the pollution plume as well as to investigate the possibility of calculating the first order degradation rates of benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes. Finally the scope has been to evaluate analytical parameters and monitoring frequency for evaluation of natural attenuation.

The data used in this report arises from earlier investigations conducted on the location, primarily performed for OM (Danish Petroleum Industry's Association for Remediation of Retail Sites) and a monitoring program paid by the Danish EPA under the Program for Development of Technology (TUP). Furthermore different projects performed by students of the Technical University of Denmark have contributed.

On the basis of the theoretical review and the data observed, the following conclusions about investigation and monitoring of natural attenuation can be made:
Documentation and monitoring of natural attenuation is difficult in aquifers with strong heterogeneous conditions. Heterogeneous geology can cause large variations in hydraulic parameters during the yearly cycle where precipitation changes.
When the geology is very heterogeneous a large number of wells is needed in order to produce at clear picture over the piezometric surface pressure of the aquifer. It is doubtful whether a good estimate of the overall groundwater flow direction can be made upon the pressure level of groundwater in just 3 wells. The resulting vector of the groundwater flow in the aquifer controls the spreading of pollution over time. This means that the pollution plume reacts somewhat "slow" in comparison to the rapid changes in groundwater flow direction. Changes in the redox conditions are occurring even slower, as a large buffer capacity is known to exist in the redox environment (e.g. a large pool of ferric iron and sulphate).
Fluctuations up to 1.5 meters in the groundwater level have been observed in the course of one year.
The horizontal extent of the pollution plume changes during a yearly cycle, but is considered to be in the order of 30-40 meters downgradient from the source area. For comparison, the overall movement of water particles is assessed to be about 1400 meters during the 26 years (as a minimum) the pollution has been present in the aquifer.
On the location in question, it is assessed that the pollution with hydrocarbons is being naturally degraded under aerobic, nitratereducing and ironreducing conditions. This assessment is primarily based on changes in the redoxchemistry, which coincides with the delineation of the pollution plume. It is somewhat more difficult to see this coincidence in the lower part of the pollution plume, because it is believed that the overall conditions change to more reducing conditions in the transition-zone from semi-confined to confined conditions in the aquifer.
It has been difficult to quantify mass reduction due to natural degradation processes. The reason is that it has not been possible to take dilution into account. No tracer tests were performed during the investigations and TMB degraded even faster than benzene etc. Therefore TMB could not be used as a tracer. A precise calculation of the flux through several cross-sections of the plume in different distances to show mass reduction has neither been possible. Yet a preliminary flux calculation suggested that the effects of dilution could not solely cause the decreased level of the contaminants.
By comparing the delineation of the contamination in the aquifer with two calculations using the risk-management model (JAGG) from the Danish EPA it is obvious, that the model is well suited to conduct a preliminary assessment of the spreading of contaminants. The risk management model though seems to have difficulty handling complex information, such as varying redox conditions and multiple 1. order degradation constants. Yet the primary scope of the model is to predict if a contamination poses a risk to the groundwater resource based on presumptions about e.g. conditions for degradation. If use of the model predicts that natural attenuation processes can eliminate a risk to the groundwater resource, this should be documented through more intense investigations through calculation of the site-specific 1. order degradation constant.

The essence of the results from this projects is, that it is difficult to document natural attenuation of carbon hydrates in strongly heterogeneous aquifers on a level corresponding to what is described in the theory (chapter 2).

A clear reduction in concentration of hydrocarbons as a result of increasing distance to the contamination source is shown and the contamination plume is assessed to be around 30-40 meters long. According to the present regulations the plume is within the initial treatment zone (the distance corresponding to the groundwater transport of one year or maximum 100 meters) /18/.

Recently a number of methods have been introduced, that can help document the effects of natural attenuation. Some techniques are qualitative, such as isolation of specific degraders (micro-organisms) in the contamination plume and correlating these with the composition of micro-organisms outside the contaminated area. Other methods are more quantitative, such as isotope fractionation, where changes in the ratio between different isotopes of different molecules can be directly related to preferential degradation.

To let natural attenuation processes of hydrocarbons be a part of investigation and cleanup of contaminated sites is widespread in a number of countries, e.g. the U.S.A. The methods for documentation of natural attenuation have been tested abroad through almost a decade and it is evident that a number of considerations can still be added in order to make the documentation more robust and trustworthy, as this project clearly shows. This case also implies the need for guidelines for the "use" of natural attenuation in cases with carbon hydrate contamination in Denmark.

1 Indledning

1.1 Formål

Miljøstyrelsen har iværksat en række udviklingsprojekter til belysning af effekten af nedbrydning under naturlige forhold.

Til belysning af naturlig nedbrydnings egnethed til fjernelse af olie-/benzin-forurening i grundvand er en række projekter foreløbig prioriteret/iværksat.

Miljøstyrelsen har efterfølgende ydet Oliebranchens Miljøpulje støtte til dette projekt, som foregår på lokaliteten Nykøbingvej 295 i Sakskøbing

Lokaliteten blev udvalgt på grund af den heterogene geologi samt, at der forelå data, der indikerede, at der foregik naturlig nedbrydning i grundvandszonen.

Denne rapport beskriver dels OM´s egne anlægs- og overvågningsaktiviteter, dels de særlige aktiviteter, der er knyttet til teknologiudviklingsprojektet med henblik på dokumetation af naturlig nedbrydning af olie/benzinforureningen.

1.1 Formål

Formålet med teknologiprojektet er at belyse:
Forureningens maksimale udbredelse, og sammenligning med den teoretiske udbredelse.
Udvikling i koncentrationer i BTEX´er over tid/afstand.
Mulighed for beregning af nedbrydningsrater for benzen, toluen, ethylbenzen og xylener.
Udvikling i redoxfølsomme parametre i og udenfor forureningsfanen.
Valg af analyseparametre og moniteringsfrekvens til vurdering af naturlig nedbrydning.
Vurdering af kritiske parametre.

2 Naturlig nedbrydning - Princip

2.1 Baggrund
2.2 Mekanismerne
2.3 Strategi
2.3.1 Feltarbejde
2.3.2 Kemiske analyser
2.4 Dokumentation af naturlig nedbrydning
2.4.1 Bevisførelse
2.5 Simulering af naturlig nedbrydning
2.5.1 Stoftransport
2.5.2 Nedbrydningshastighed
2.6 Monitering af naturlig nedbrydning

2.1 Baggrund

Det har længe været erkendt, at visse forureningskomponenter (særligt oliekomponenter) nedbrydes effektivt af mikroorganismer i grundvandet. Undersøgelsen af denne naturlige nedbrydning i forbindelse med afværgetiltag ved grundvandsforureninger har i de seneste år vundet indpas i USA og der sker en hurtig udvikling på området i Europa i øjeblikket. Naturlig nedbrydning omfatter i denne sammenhæng de samlede aktiviteter, der dokumenterer at naturlige processer som nedbrydning, sorption, afdampning og fortynding kan nedbringe koncentrationerne af de forurenende stoffer til en acceptabel koncentration indenfor en acceptabel afstand.

Som en integreret del af afværgekonceptet, skal det ved et moniteringsprogram sikres, at der ikke sker ændringer i forureningsudbredelsen i fremtiden. For at un-derstrege nødvendigheden af monitering har man i USA valgt, at kalde afværge-strategien "Monitored Natural Attenuation (MNA)". Disse vurderinger og graden af dokumentation skal baseres på en risikovurdering i den enkelte sag.

Brugen af MNA i USA er beskrevet i en række protokoller, der giver en detaljeret beskrivelse af undersøgelsesparametre, dokumentationspunkter, modellering og monitering. Den første protokol på området er udviklet af en miljøafdeling under det amerikanske luftvåben i forbindelse med dokumentation af naturlig nedbryd-ning af JP-4 jetfuel /12/. Protokollen benyttes i dag af den amerikanske miljøstyrel-se. Der findes senere protokoller (ASTM) /13/ og (WDNR) /14/, der i hovedtræk bygger på den oprindelige protokol /12/.

I Danmark er der ligeledes udgivet forskellige publikationer, der behandler emnet. Amternes Videnscenter for jordforurening (AVJ) har udgivet en publikation om naturlig nedbrydning af benzinforureninger /15/, Miljøstyrelsen har bl.a. udgivet et miljøprojekt, der omhandler naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand /16/ og endelig ligger der p.t. et udkast til en dansk protokol for undersøgelse af naturlig nedbrydning udarbejdet på foranledning af Oliebranchens Miljøpulje /17/. Miljøstyrelsen er ikke enig i den sidstnævnte udkast til protokol. Vejledningen "Oprydning på forurenede lokaliteter" er udarbejdet efter flere af de amerikanske protokoller, men der er valgt en anden fremgangsmåde end i de typiske protokoller, idet der fokuseres på direkte måling af forureningskomponenterne og bestemmelse af en lokalitetsspecifik nedbrydningskonstant, fremfor monitering af et stort antal redoxparametre.

I det følgende er gennemgået de overordnede mekanismer i nedbrydningen af olieforbindelser (afsnit 2.2), strategien for feltarbejdet og databehandlingen (afsnit 2.3), dokumentation af naturlig nedbrydning (afsnit 2.4), simulering af naturlig nedbrydning (afsnit 2.5) og endelig monitering af naturlig nedbrydning (afsnit 2.6).

Afsnit 2.2 og 2.3 er baseret på Hedeselskabets erfaringer fra sager der omhandler naturlig nedbrydning, samt fra andre danske og udenlandske sager. Anbefalinger og vurderinger i disse afsnit er alene Hedeselskabets, med mindre andet er angivet.

Afsnit 2.4 og 2.6 er baseret på opbygningen i en af de grundlæggende udenlandske protokoller /12/. Protokollen er valgt dels fordi den er grundlaget for mange af de senere udviklede protokoller og fordi principperne i protokollen er forsøgt anvendt på casen i denne rapport. Afsnit 2.5 bygger dels på Hedeselskabets erfaringer dels på Miljøprojekt 408 /16/.

2.2 Mekanismerne

Den dominerende proces til fjernelse af olieforbindelser i grundvandet er den mi-krobiologiske nedbrydning. Det er velkendt at mikroorganismerne under nedbryd-ningen af disse organiske forbindelser ændrer vandkemien. Således bruges oxide-rede forbindelser (elektronacceptorer) som f.eks. opløst ilt, nitrat, sulfat, jern (III), og mangan (IV) til denne omsætning og reduceres til forbindelser som kuldioxid, frit kvælstof, sulfid, jern (II) og mangan (II). Disse forbindelser, samlet betegnet som redoxforbindelser, kan indikere om en bakteriel nedbrydning kan finde/ har fundet sted. I tabel 2.1 er en række omsætningsprocesser illustreret. Processerne er opstillet i den rækkefølge, de efter teorien vil forløbe, idet frigivelsen af energi aftager fra reaktion 1 til 6.

Tabel 2.1
Omsætningsprocesser, hvor benzen anvendes som modelstof. Der er ikke taget hensyn til biomasseopbygning i ligningerne.

Proces

Ligning

Parameter1

Omsat olie/ parameter g/g

Aerob respiration

7,5 O2 + C6H6 ? 6 CO2 + 3 H2O

O2

0,32

Nitrat reduktion

6 NO3- + 6 H+ + C6H6 ? 6 CO2 + 3 N2 + 6 H2O

NO3-

0,21

Jern reduktion

30 Fe(OH)3 + 60 H+ + C6H6 ? 6 CO2 + 30 Fe2+ + 78 H2O

Fe2+

0,05

Mangan Reduktion

15 Mn(OH)4 + 30 H+ + C6H6 ? 6 CO2 + 15 Mn2+ + 48 H2O

Mn2+

0,09

Sulfat reduktion

15 SO42- + 30 H+ + 4C6H6 ? 24 CO2 + 15 H2S + 12 H2O

SO42-

0,21

Methanogenese

18 H2O + 4 C6H6 ? 9 CO2 + 15 CH4

CH4

1,28

1 Angiver de stoffer, der typisk måles ved vurdering af, hvilket processer, som forløber

Ved en stor tilførsel af organisk stof i forbindelse med en forurening, kan der ske en kraftig forøgelse af den bakterielle omsætning, hvilket betyder et stort forbrug af elektronacceptorer. Hvis alle arter af elektronacceptorer var til stede, før denne for-urening indtraf, vil der nu ske et forbrug af disse jvf. den termodynamiske række-følge, se tabel 2.1. Flere processer kan finde sted samtidig, f.eks. i forbindelse med mikronicher, men det store forbrug vil ske af den elektronacceptor, der giver det største energiudbytte. Således vil det generelle billede være, at ilt først opbruges, dernæst nitrat o.s.v. Denne forskel i forbrug vil medføre en redoxzonering i det forurenede område. Tættest på forureningskilden vil der herske de mest reducerede forhold; methanogene- og sulfatreducerende forhold, hvor alle andre elektronac-ceptorer er opbrugte i en sådan grad, at de tilhørende redoxprocesser ikke spiller nogen større rolle. Ud gennem forureningsfanen (med strømningsretningen) vil man derefter se zoner domineret af jern(III)reduktion, mangan(IV)reduktion, nitra-treduktion og til sidst aerobe (oxiderede) forhold. Den teoretiske redoxzonering er vist i figur 2.1.

 

Figur 2.1.
Teoretisk redoxzonering i en forureningsfane.

Elektronacceptorerne ilt, nitrat og sulfat tilføres med grundvandsstrømmen samt nedsivende vand fra den umættede zone, og er således fornyelige. Der kan dog være situationer hvor det "naturlige" baggrundsniveau af elektronacceptorer er forhøjet, f.eks. i områder med intensiv landbrugsdrift må det forventes at der "naturligt" findes forhøjede indhold af nitrat i grundvandet. Ved eventuel senere braklægning bør der tages højde for et eventuelt fremtidigt lavere baggrundsniveau af nitrat i grundvandet. Afgørende for redoxzoneringen er reaktionshastigheden i forhold til hastigheden hvormed elektronacceptorerne tilføres grundvandssystemet. Mangan og jern er bundet til sedimentet, og frigøres langsomt. Efterhånden som disse elektronacceptorer forbruges, vil de tilhørende redoxzoner langsomt få en større udbredelse.

2.3 Strategi

2.3.1 Feltarbejde

Boringer

Forudsætningen for en god dokumentation af naturlig nedbrydning er en detaljeret kortlægning af forureningsparametre, redoxparametre og de hydrauliske forhold.

Der skal udføres filtersatte boringer så forureningens udbredelse i grundvandsma-gasinet afgrænses. Boringerne skal placeres opstrøms kildeområdet, i   kildeområdet, nedstrøms kildeområdet i forureningsfanen, på siden- og nedstrøms forureningsfa-nen. På denne vis fås kendskab til grundvandskvaliteten i det uforurenede grund-vand (opstrøms boringer og boringer ved siden af forureningsfanen), kendskab til grundvandskvaliteten i forskellige grader af forurenet grundvand (boringer i kilde-området og i forureningsfanen) og kendskab til grundvandskvaliteten efter forure-ningen er blevet omsat (boringer nedstrøms forureningsfanen).

Boringerne bør filtersættes over korte filterintervaller, for at undgå opblanding af forskellige grundvandstyper og dermed risikere en vanskelig tolkning af redoxforholdene. Antallet af boringer afhænger af forureningens styrke og udbredelse, men generelt bør der minimum udføres 10-20 boringer pr. forureningskilde. Det er ligeledes væsentlig lettere at tolke grundvandskemien ved velafgrænsede forureninger fra punktforureninger, end ved blandingsforureninger hvor der kan være flere kildeområder, der giver anledning til en forureningsfane.

I forbindelse med borearbejdet bør der udtages sedimentprøver til kornstørrelsesanalyse.

Pumpetests og synkronpejlinger

Det er vigtigt at kortlægge de hydrauliske parametre på lokaliteten for bl.a. at kun-ne fastlægge en nøjagtig grundvandsstrømningshastighed og -retning. Dette kan gøres ved udførelse af hydrauliske tests på lokaliteten, således at den hydrauliske ledningsevne fastlægges. Grundvandsstrømningsretningen fastlægges ved synkronpejlinger i de filtersatte boringer. Evt. kan der placeres dataloggere til logging af grundvandsstanden over tiden, således at årstidsvariationer i grundvandsstanden og -retningen kan beskrives.

Vandprøvetagning

Vandprøverne bør udtages som punktprøver, dvs. med et lille vandflow (1-2 l/min). Det er Hedeselskabets erfaring, at der ved et lille vandflow ikke sker væsentlig indtrængning af grundvand udenfor boringens filtersætning og at vandprøven derfor repræsenterer grundvand ud for boringens filtersatte interval. Ved prøvetagningen bør der benyttes en gennemløbsbeholder med iltelektrode, pH-elektrode, ledningsevneelektrode og evt. temperaturelektrode. Ilt, pH, ledningsevne og temperatur noteres i forbindelse med vandprøvetagningen efter forpumpning af de filtersatte boringer. Det er vigtigt at slanger og gennemløbsbeholder er tætte, så der ikke kommer "falsk luft" i gennemløbsbeholderen og der derved fås et overestimat af iltindholdet.

Vandprøver til analyse for indhold af jern og mangan skal filtreres i felten, således at det kun er den vandopløselige fraktion der analyseres (Jern(II) og mangan(II)). Det anbefales at benytte et in-line filter (45 µm).

2.3.2 Kemiske analyser

I tabel 2.2 er vist de kemiske parametre, der som minimum bør undersøges i forbindelse med dokumentation af naturlig nedbrydning af en forurening med olie.

Tabel 2.2
Kemiske parametre

 

Stof

Filtrering

Konservering

Aromatiske stoffer

Benzen
Toluen
Ethylbenzen
Xylener
Trimethylbenzener
Naphtalen

Nej
Nej
Nej
Nej
Nej
Nej

Nej
Nej
Nej
Nej
Nej
Nej

Mineralsk olie

Benzin
Jetfuel
Dieselolie
Smøreolie

Nej
Nej
Nej
Nej

Nej
Nej
Nej
Nej

Redox parameter

Nitrat
Jern (II)
Mangan (II)
Sulfat
Methan

Nej
0,45 µm
0,45 µm
Nej
Nej

Dybfrysning
10 dr. HNO3
10 dr. HNO3
Nej
2-3 dr. H2SO4


Der skal analyseres for indhold af opløst ilt ved brug af iltelektrode og gennemløbsbeholder i forbindelse med vandprøvetagningen i felten.

Andre parametre, der kan understøtte dokumentation af naturlig nedbrydning:
NO2. Nitrit er et mellemprodukt i nitratreduktionen, og en god indikation på at denne proces foregår.
N2O. Lattergas er et af mellemprodukterne i denitrifikationen, og er derfor indikation på nitratreduktion.
NH4+. Ammonium forekommer hovedsagelig fra nedbrydning af organisk stof og er stabilt under anoxiske forhold. Ammonium er derfor en god indikator for anoxiske forhold.
H2S. Hydrogensulfid er et produkt af sulfatreduktionen og dermed en indikation på at processen har fundet sted. Hydrogensulfid er dog en ustabil forbindelse og vil som regel spontant udfælde til jernsulfid ved tilstedeværelse af opløst jern(II).
H+. Hydrogen er et af substraterne i methanogenesen. Hydrogen kan anvendes som et led i beskrivelsen af redoxforholdene, da forskellige niveauer under forsimplede forhold kan udtrykke forskellige redoxforhold /22/. Hydrogen er dog vanskelig at måle i praksis, pga. de meget lave niveauer i grundvand (ng/l).
CO2. Forhøjede koncentrationer af kuldioxid kan indikere, at der generelt foregår nedbrydningsprocesser. Kuldioxid indgår dog i en række andre processer/reaktioner og indholdet af kuldioxid er derfor svært at korrelere med mikrobiologisk aktivitet.
HCO3-. Forhøjet alkalinitet (her målt som hydrogencarbonat) indikerer tilførsel af CO2 til karbonatsystemet og dermed nedbrydningsaktivitet. Hydrogencarbonat indgår dog i en række andre processer/reaktioner og indholdet af hydrogenkarbonat er derfor svært at korrelere med mikrobiologisk aktivitet.
NVOC (Non volatile organic carbon) er et udtryk for det naturlige indhold af organisk materiale i grundvandet. Særligt ved lave forureningsniveauer er det relevant at vurdere hvor meget naturligt forekommende organisk materiale, der findes i grundvandszonen.

Summen af CO2 og HCO3 udgør tilsammen TUC (Total Uorganisk Carbon). Ses en samlet stigning i TUC, vil det være en indikation på omdannelse af organisk carbon til uorganisk carbon, hvilket til dels kan tilskrives mikrobiologisk nedbrydning af organisk kulstof. En vurdering af de reelle mængder dannet CO2 kan således kun være baseret på TUC. Som det er beskrevet ovenfor er der visse begrænsninger i metodens anvendelighed. F.eks. kan udfældningsprocesser fjerne uorganisk kulstof fra vandfasen, hvorved massebalanceberegningen ikke stemmer. I kalkholdige aflejringsmiljøer er baggrundsindholdet af uorganiske kulstofforbindelser meget højt, hvilket vanskeliggør tolkning af "mindre" ændringer i indhold af kuldioxid og hydrogencarbonat.

Uanset om man vælger at se på ændringer i redoxkemien (redoxmetoden) der inddirekte relateres til nedbrydningen eller man ser på kulstofbalancen (kulstofmetoden), der mere direkte relateres til nedbrydningen, er der naturlige kemiske processer som f.eks. henholdsvis udfældning af dannet jern(II) og hydrogencarbonat, som kan give et misvisende billede af den reelle nedbrydning.

2.4 Dokumentation af naturlig nedbrydning

Undersøgelse og dokumentation af naturlig nedbrydning er en "passiv" metode hvor man ikke aktivt fjerner forurening fra grundvandszonen. Undersøgelse af naturlig nedbrydning opfattes i denne sammenhæng ikke som en afværgeteknik, da der ikke fra menneskelig side tilføres energi, substrater eller lignende til grundvandssystemet, men alene foretages en tolkning af allerede igangværende naturlige processer. Ligesom ved aktive afværgeteknikker er dokumentationen afgørende i forbindelse med undersøgelse af naturlig nedbrydning.

Som nævnt under 2.1. er der udviklet protokoller til brug ved dokumentation af naturlig nedbrydning af forureninger med oliestoffer /12, 13, 14/. I det følgende beskrives i hovedtræk den oprindelige protokol /12/, da den har dannet grundlag for flere af de efterfølgende protokoller og vejledninger.

2.4.1 Bevisførelse

Der arbejdes med følgende grader af bevisførelse:

  1. Primær bevisførelse
  2. Sekundær bevisførelse
  3. Alternativ bevisførelse

Stærkest er primær bevisførelse, efterfulgt af sekundær bevisførelse og endelig kan alternativ bevisførelse anvendes, hvis der ønskes yderligere sikkerhed.

Ad 1)

I protokollen /12/ anføres "Documented loss of contaminants at the field scale" som primær bevisførelse. Bevisførelsen består i at vise, at der sker en massereduktion i olieforureningen ud fra historiske data. Kan man over en længere tidsperiode observere konstante eller aftagende koncentrationer i moniteringsboringer, har man en god indikation på en stagnerende eller aftagende forureningsfane og dermed at der sker en nettofjernelse af forureningen.

Af protokollen /12/ fremgår det at kendskab til grundvandsforholdene (fluktuationer i trykniveau og hydraulisk gradient) er essentiel. Hvis der historisk er gennemført flere prøvetagningsrunder, er disse informationer oftest også tilgængelige. For at vurdere effekten af sæsonvariationer i grundvandsstrømningsretningen på forureningsudbredelsen, bør der gennemføres kvartårlige målinger i minimum 1 år /12/.

Oftest foreligger der dog ikke de nødvendige historiske data. I disse tilfælde er det muligt at opfylde dokumentationspunkt nr. 1, ved brug af et sporstof (tracer). Sporstoffet skal have omtrent samme sorption og Henry´s konstant som BTEX´erne, indgå i forureningen og være biologisk svært nedbrydeligt/unedbrydeligt under de aktuelle forhold. Sådanne forbindelser (f.eks. isomerer af trimethylbenzen) findes i benzin og jetfuel. Ved måling af et sådant sporstof kan man få et mål for effekterne af fortynding, spredning og sorption. Ved at korrigere for disse effekter kan man få et overslag over, hvor stor betydning den biologiske nedbrydning har på faldet i koncentration. Generelt er der i litteraturen enighed om, at der for alle TMB isomerer eksisterer et nedbrydningspotentiale under aerobe forhold /9, 23/. Der hersker dog stadig nogen tvivl om nedbrydeligheden af trimethylbenzen under anaerobe forhold. Det er Hedeselskabets vurdering, at TMB isomererne ikke vil være velegnede som sporstoffer, hvis de tillige nedbrydes under anaerobe forhold. Det kan dog evt. vælges at anvende den af isomererne, der viser sig at blive mindst nedbrudt, vel vidende at man dermed ikke får belyst den fulde effekt af fortyndingen.

Princippet bag brugen af en sporstof er vist på figur 2.2.

 

Figur 2.2.
Principtegning for brug af tracer til dokumentation af naturlig nedbrydning

Det koncentrationsfald af trimethylbenzen (TMB) der er sket mellem boring 1 og 2 skyldes faktorer som fortynding, spredning og sorption, da stoffet er svært nedbrydeligt (særligt under anaerobe forhold). Herefter korrigeres faldet i BTEX-koncentrationen mellem boring 1 og 2 for disse faktorer ud fra forholdet mellem [TMB1] og [TMB2]. Hvis der efter korrektion stadig er et fald i BTEX-koncentrationen, kan det tilskrives nedbrydning. Nærmere beskrivelse af korrektionen med TMB ses i afsnit 2.5.2.

Ad 2)

Sekundær bevisførelse angives i protokollen /1/ som "Contaminant and geochemical analytical data", hvilket søges belyst gennem massebalanceberegninger på baggrund af de hydrokemiske data til for at vise, at fald i forureningskomponenter kan korreleres til ændringer i hydrokemien. Man søger således, at påvise en sammenhæng mellem de hydrokemiske parametre (redoxparametre) og forureningskomponenter. Denne sammenhæng kan beskrives kvalitativt og kvantitativt, hvilket illustreres i det følgende.

Kvalitativt

Sammenhængen mellem forureningskomponenter og redoxparametre kan illustreres kvalitativt, ved at sammenstille optegnede isoliniekort. Dette er vist på figur 2.3., der er en principskitse af isoliniekort for BTEX-koncentrationer og koncentrationer af opløst ilt.

 

Figur 2.3
Principtegning for isoliniekort (BTEX- og koncentrationer af opløst ilt)

Det er muligt at optegne isoliniekort for hver af de andre betydende redoxparametre (NO3-, Fe2+, Mn2+, SO42- og CH4) samt alkalinitet mm.

For at kunne optegne vellykkede isolinie kort er det vigtig med data fra flere opstrøms, uforurenede boringer, for at kunne vurdere baggrundsniveauerne for de forskellige redoxparametre.

Er der sammenfald mellem forureningsudbredelsen og ændringer i redoxkemien er det en god indikation på, at der foregår mikrobiel nedbrydning af forureningen.

Ifølge teorien (se tabel 2.1) vil der ved en kraftig grundvandsforurening kunne observeres følgende tendenser i forureningsfanen:
Indholdet af opløst ilt vil falde i forhold til indholdet opstrøms forureningskilden
Nitratindholdet vil falde i forhold til nitratindholdet opstrøms forureningskilden
Jern(II)indholdet vil stige i forhold til jern(II)indholdet opstrøms forureningskilden
Mangan(II)indholdet vil stige i forhold til mangan(II)indholdet opstrøms forureningskilden ·
Sulfatindholdet vil falde i forhold til sulfatindholdet opstrøms forureningskilden
Methanindholdet vil stige i forhold til methanindholdet opstrøms forureningskilden

Figur 2.1. viser den teoretiske redoxzonering, hvoraf det f.eks. kan ses at der kun forventes methandannelse omkring kildeområdet hvor "forureningstrykket" er størst, mens niveauet af opløst ilt forventes at være lave i det meste af forureningsfanen. I realiteten er det vanskeligt at zoneopdele processerne, da flere processer kan ske i de samme områder og da der sker en transport af de opløste stoffer nedstrøms de områder hvor stofferne er dannet/forbrugt. Dette fører til et fænomen som benævnes "smoking gun". Ved "smoking gun" observeres ændringer i grundvandskemien (f.eks. lavt indhold af opløst ilt) nedstrøms forureningsfanen, selv om vandet er uforurenet. Al opløst ilt er forbrugt i forureningsfanen og ny ilt tilføres kun med nedsivende regnvand.

Kvantitativt

Hvis der er en tydelig tendens til at indholdet af redoxforbindelserne hhv. stiger og falder i det forurenede område, er det muligt at kvantificere den relative betydning af hver af nedbrydningsprocesserne. Ved at kende forskellen på baggrundsniveauet og niveauet i forureningsfanen for redoxforbindelserne, er det muligt at estimere den mængde omsat forurening, som denne forskel svarer til. Resultatet af disse massebalanceberegninger giver en indikation på nedbrydningskapaciteten i grundvandet. Tabel 2.3. viser et eksempel på en massebalanceberegning baseret på typiske værdier i et aerobt magasin, med en kraftig grundvandsforurening.

Tabel 2.3
Beregning af den mulige maksimale omsætning.

Redoxparameter

Baggrunds niveau mg/l

Højest/lavest niveau i fanen mg/l

D-redox mg/l

Masse forhold

Teoretisk BTEX-nedbrydning mg/l

Opløst O2

7

0,2

6,8

0,32

2,2

NO3-

15

1,5

13,5

0,21

2,8

Fe2+

0

18

18

0,05

0,9

Mn2+

0

1,6

1,6

0,09

0,2

SO42-

72

6

66

0,21

13,9

CH4

0

4,5

4,5

1,28

5,8

S

25,8

NB: Bemærk den store andel i den sulfatreducerende og methanogene zone.

Tabel 2.3 er baseret på højeste/laveste værdi hvilket ikke svarer til gennemsnitsbetragtninger, da der kan være store variationer i geologi med deraf følgende mikronicher hvor forskellige processer kan dominere. Et mere retvisende billede af nedbrydningskapaciteten kan evt. fås ved at sammenligne opstrøms- og fanekoncentrationer på samme strømlinie.

Udregningen af den teoretiske omsætning af BTEX for mangan- og jernreduktion samt methanogenesen er baseret på produktet dannet af redoxprocessen (se tabel 2.1). Hvis nedbrydningskapaciteten skal beregnes, skal der tages udgangspunkt i områdets indhold af de indgående stoffer i redoxprocessen (ligesom O2, NO3- og SO42-). Det er muligt, at få et mål for sedimentets indhold af jern(III) og mangan(IV), men det er vanskeligt, at vurdere i hvor høj grad disse forbindelser er biotilgængelige. Målinger af jern(II) og mangan(II) i grundvandet er derfor kun et mål for den aktivitet, der har fundet sted. Ydermere kan genudfældning af jern(II) give anledning til et underestimat af jernreduktionen og dermed nedbrydningen. Potentialet for disse processer kan derfor sagtens være højere, end denne udregning angiver. Ved at sammenligne indhold af jern(III) og mangan(IV) i sedimentet i den forurenede del af grundvandsmagasinet med indholdet i uforurenet sediment opstrøms forureningen, er det muligt at vurdere den tidligere aktivitet.

Redoxprocesserne beskrevet i tabel 2.1 tager heller ikke højde for assimilation af kulstof, det vil sige indbygning af kulstof i biomassen hos bakterier. Det antages, at al kulstof fra forureningen mineraliseres til CO2. Hvis der også tages højde for biomassetilvækst vil der f.eks. kunne ske endnu større omsætning af BTEX´er pr. mg ilt, end angivet i tabel 2.1.

Summen af nedbrydningspotentialerne for de 6 redoxprocesser i tabel 2.3 (25,8 mg BTEX pr. l) er altså et underestimat.

Nedbrydningspotentialet skal ses som en overordnet vurdering af "grundvandskvaliteten" der fortæller i hvor høj grad der er elektronacceptorer tilstede i grundvandsmiljøet til brug for eventuelle nedbrydningsprocesser. Dette kan så sammenlignes med koncentrationerne af de forurenende komponenter. En egentlig vurdering af nedbrydningskapaciteten bør dog baseres på fluxbetragtninger, herunder samspil med fornyelige og sedimentbundne elektronacceptorer.

Ad 3)

Alternativ bevisførelse angives i protokollen /12/ som "Direct micobiological evidence" består i et direkte mikrobiologik bevis for at vise, at mikroorganismerne kan nedbryde forureningskomponenterne.

I praksis kan dette foregå ved at opstille mikrokosmos batchforsøg med sediment og grundvand fra den forurenede del af grundvandsmagasinet på lokaliteten. Forsøgene bør opsættes under de aktuelle redoxforhold. I praksis er det dog ikke muligt at opstille batchforsøgene med samme forhold af sediment og vand, som under de naturlige forhold. Man kan også vælge, at sætte forsøgene op som søjleforsøg, for en bedre beskrivelse af dynamikken i grundvandssystemet.

Laboratorieforsøg er dog svære at overføre til naturlige systemer pga. af lange lagfaser, før nedbrydningen går i gang. Der findes desuden talrige eksempler i litteraturen på nedbrydning af stort set alle oliekomponenter under forskellige redoxforhold. Det giver således ikke meget information at eftervise nedbrydning af benzen under aerobe forhold, da dette allerede er vist utallige gange i litteraturen.

Det anbefales derfor ikke at lave nedbrydningsforsøg med stoffer der allerede er velundersøgte. Hvis man ønsker en lokalitetsspecifik nedbrydningsrate kan man beregne denne ud fra oplysningerne fra lokaliteten fremfor oplysninger fra nedbrydningsforsøg.

2.5 Simulering af naturlig nedbrydning

Simulering af naturlig nedbrydning kan foretages ved anvendelse af modeller. Anvendelsen af modellerne vil typisk have to formål:
Integration af eksisterende data og vurdering af kritiske parametre (følsomhedsanalyse)
Forudsigelse af fremtidig forureningsudbredelse.

Modellers evne til forudsigelser er ikke særlig stor, hvis der ikke foreligger et meget detaljeret datagrundlag, så i praksis er det første formål langt det vigtigste.

En mere detaljeret beskrivelse af modellers anvendelse ligger uden for dette projekt, og i det følgende gennemgås udelukkende stoftransport.

2.5.1 Stoftransport

I dette afsnit anvendes benzen som modelstof.

De hydrauliske forhold skal beskrives forud for betragtningerne om stoftransport ud fra data opnået ved pumpetest, synkronpejling og evt. undersøgelse af kornstørrelsesfordeling i sedimentet i forbindelse med undersøgelserne.

Grundvandets partikelhastighed (Vpartikel) kan beregnes ud fra Darcy´s lov:

 

hvor gradienten (i) er bestemt ved synkronpejling, den hydrauliske ledningsevne (k) er fremkommet ved prøvepumpning og den effektive porøsitet (e) evt. bestemt ved kornstørrelsesanalyse.

Retardationsfaktoren (R) er et udtryk for hvor mange gange langsommere et stof bevæger sig end et vandmolekyle primært pga. sorption. Retardationsfaktoren udregnes på baggrund af udtrykket:

 

hvor r er massefylden af det forurenende stof og e er som før nævnt den effektive porøsitet. Kd kan beregnes ud fra følgende sammenhæng:

Kd = Koc · foc
(3)

hvor foc er fraktionen af organisk materiale i sedimentet.

Koc kan udregnes på baggrund af udtrykket (Abduls formel):

log Koc foc = (1,04 log Kow) -0,84
(4)

hvor log Kow er en stofparameter (Kow for benzen er f.eks opgivet til 2,1).

Ligning 4 kan kun anvendes hvis log Kow < 5 og foc > 0,1%.

Hvis foc er lavere end 0,1 % anvendes Schwartzenbach & Westall´s formel:

LogKd = 1,01·log Kow - 3,46
(5)

En central proces for forståelse af stoftransport i grundvandet er dispersion. Konservative opløste stoffer vil transporteres med grundvandet. Der skelnes mellem advektiv og dispersiv transport. Ved den advektive transport forstås strømning med grundvandets middelhastighed, vp. Stoffet vil dog sprede sig fra grundvandets strømningsretning pga. hydrodynamisk dispersion, som vil forårsage fortynding af stoffet. Dispersion kan skyldes både diffusion og mekanisk dispersion. Diffusionsprocessen har kun betydning ved lave transporthastigheder /19/.

Mekanisk dispersion kan foregå både på mikroskopisk niveau (poreniveau) og makroskopisk niveau. Generelt kan tredimensional stofspredning beskrives matematisk ved tre forskellige dispersiviteter /19/:
Logitudinale dipersivitet (aL)
Horisontale tværgående dispersivitet (aT,h)
Vertikale tværgående dispersivitet (aT,v)

Den tredimensionale beskrivelse af dispersionsforholdene er i forhold til naturlige forhold den ideelle måde at beskrive stofspredningen på. Uheldigvis er den i forhold til praktiske problemstillinger vanskelig pga. det store antal parametre, som indgår i beskrivelsen. Disse parametre er ofte svære at identificere og en matematisk korrekt beskrivelse vil derfor ofte blive svækket af mangel af veldokumenterede parameterværdier /19/.

Et samlet mål for effekten af dispersionen kan fås ved at sammenligne koncentrationer af et konservativt sporstof på samme grundvandsstrømningslinie. Effekten af dispersion/fortynding er i princippet ens for alle opløste stoffer og medfører at koncentrationen af det opløste stof bliver mindre som funktion af en større afstand fra kildeområdet.

Der er imidlertid en række forskellige processer, der kan forårsage et fald i koncentration af et opløst stof langs samme grundvandsstrømningslinie. Disse processer deles ofte op i destruktive og non-destruktive processer. De destruktive processer, der omfatter mikrobiologisk nedbrydning og kemisk oxidation, omdanner det forurenende stof, i modsætning til de non-destruktive processer som omfatter fordampning, dispersion og sorption.

De dominerende processer, der forårsager koncentrationsfald som funktion af afstanden til kildeområdet vurderes at være nedbrydning og fortynding, dvs. en hhv. destruktiv og non-destruktiv proces. For at kunne vurdere den reelle skæbne af et forurenende stof i grundvandssystemer er det derfor ønskeligt at kunne skille effekten af disse to processer ad, da det ud fra et miljømæssigt synspunkt vil være at foretrække hvis det forurenende stof nedbrydes i stedet for at det fortyndes/spredes.

Som beskrevet under afsnit 2.4.1. er det muligt at korrigere for effekten af andre processer end mikrobiel nedbrydning, hvis det er muligt at måle på et opløst stof i magasinet, der er unedbrydeligt. I praksis kan dette stof enten udgøres af en tilsat tracer (som regel et uorganisk stof som bromid, chlorid m.fl.) eller af et organisk stof, der naturligt findes i forureningen. Ud fra et miljømæssigt aspekt vil det oftest være at foretrække hvis man ikke skal tilsætte en tracer til grundvandsmagasinet, men kan nøjes med de stoffer der allerede findes i magasinet.

Et af de oftest benyttede stoffer til estimering af nedbrydningen af BTEX´er er trimethylbenzen (TMB) som generelt er tilstede i brændstoffer i tilstrækkelige koncentrationer (3-7 %) til at kunne detekteres i grundvandet /16/.

TMB er næsten persistent (bestandig) under anaerobe forhold, men er til gengæld relativt letnedbrydeligt under aerobe forhold. TMB´s bestandighedsgrad er lokalitetsspecifik, og anvendeligheden af denne forureningskomponent som tracer må evalueres fra sag til sag /16/.

I det følgende afsnit gennemgås hvorledes tracere kan anvendes til estimering af nedbrydningshastigheden.

2.5.2 Nedbrydningshastighed

Nedbrydningen kan beskrives ved hjælp af et 1. ordens udtryk. Det er oftest valgt, fordi det er bekvemt. Detaljerede studier har ofte svært ved at påvise 1. ordens nedbrydning i hele fanen.

Til beskrivelse af 1. ordens nedbrydning benyttes ofte følgende udtryk:

Ct=C0·e-l·t
(6)

hvor: C0 er koncentrationen til tiden 0, Ct er koncentrationen til tiden t, t er tid i dage og l er 1. ordens nedbrydningskonstanten.

Da forureningen spredes nedstrøms kildeområdet, svarer C0 til koncentrationen i kildeområdet mens Ct svarer til en koncentration et givet sted nedstrøms kildeområdet. Transporttiden (t) for det forurenende stof fra en boring i kildeområdet til en boring nedstrøms forureningskilden udregnes på baggrund af afstanden mellem de to boringer, grundvandets strømningshastighed og retardationsfaktoren.

Når man skal bestemme nedbrydningsraten, må de målte forureningskoncentrationer korrigeres for effekter af sorption, dispersion, fortynding m.v. (ikke destruktive processer). Dette kan gøres ved at sammenligne koncentrationerne af et svært nedbrydeligt stof (et sporstof). Efter at de korrigerede forureningskoncentrationer er beregnet, kan 1. ordens nedbrydningskonstanten findes ud fra ligning 6.

Trimethylbenzenforbindelserne (TMB) kan som nævnt under afsnit 2.4.1 benyttes som sporstof da de er svært nedbrydelige og har omtrent samme opløselighed og sorptionsegenskaber som benzen. TMB´erne tilbageholdes dog betydelig længere i sedimentet end benzen (R er beregnet til ca. 6,8 beregnet på baggrund af en log Kow på 3,7). TMB´erne transporteres således ca. 6 gange langsommere end benzen.

Hvor sorptionen af traceren afviger klart fra sorptionen af den forurenende komponent, kan den korrigerede forureningskoncentration i punkt i udregnes ved /16/:

 

hvor:

Ci,corr = den korrigerede forureningskoncentration i punkt i.
Ci-1,corr = den korrigerede forureningskoncentration i punkt i1. (hvor punkt i-1 er det første (længst opstrøms placerede) punkt, sættes Ci-1,corr lig den observerede forureningskoncentration
Ci = den observerede forureningskoncentration i punkt i.
Ci-1 = den observerede forureningskoncentration i punkt i1.
Ti = Den observerede tracerkoncentration i punkt i.
Ti-1 = Den observerede tracerkoncentration i punkt i1.
Rc = Retardationsfaktor for forureningskomponent
Rt = Retardationsfaktor for tracer

Ligning 7 tager højde for at benzen og TMB-forbindelserne har forskellig transporttid fra punkt i-1 til punkt i. Det er således ikke en sammenligning af koncentrationsudviklingen over samme afstand, men over samme tid.

Under aerobe forhold er der tidligere vist et nedbrydningspotentiale af TMB-forbindelserne. Der er endvidere påvist en forskel i nedbrydeligheden mellem de 3 isomerer, hvor 1,2,4-TMB nedbrydes hurtigere end 1,3,5-TMB og 1,2,3-TMB /9/. Imidlertid er det mere uklart i hvor høj grad TMB-isomererne nedbrydes anaerobt og dermed om deres egnethed som sporstoffer, jf. afsnit 2.4.1.

Hvis Ti og Ti-1 er ens bliver det sidste led i ligningen = 1. Det betyder, at den målte koncentration (Ci) vil være lig den korrigerede koncentration (Ci,corr). Hele det observerede koncentrationsfald af benzen vil da tilskrives nedbrydning.

Koncentrationerne Ci-1 (hvis den er lig med kildestyrkekoncentrationen) og Ci,corr kan herefter indsættes i ligning 6 idet Ci-1 = C0 og Ci,corr = Ct. Ud fra ligning 6 kan man herefter isolere 1. ordens nedbrydningskonstanten l.

Sammenfatning

Det vurderes, at der ofte er store vanskeligheder med opstilling af detaljerede simuleringsmodeller for naturlig nedbrydning, særligt kombinationen mellem stoftransport og nedbrydningsforholdene vurderes at volde problemer.

De almindelige stoftransportmodeller forudsiger/behandler primært dynamikken i den opløste del af forureningen i den mættede zone. Imidlertid er det udvaskningen af forureningen fra umættet til mættet zone, der primært er styrende for forureningens "levetid". Efter den sidste del af forureningskilden er udvasket forventes yderligere en periode hvor restforureningen i den opløste forureningsfane trækker sig tilbage. Der findes en række metoder for beskrivelse af udvaskningen af forurening fra umættet til mættet zone, som dog ikke vil blive behandlet videre i denne rapport.

2.6 Monitering af naturlig nedbrydning

Dokumentation af naturlig nedbrydning kan i princippet foretages uanset forureningsfanens tilstand, da det sker på baggrund af en "øjebliksbetragtning". Ved opstilling af det efterfølgende moniteringprogram er det imidlertid en forudsætning at kende til forureningsfanens tilstand. Udfordringen ligger bl.a. i at tage højde for årstidsvariationer i nedbør og heraf fluktuerende grundvandsstand, der kan påvirke forureningsfanens udbredelse.

Forudsætningen for et effektivt moniteringsprogram bør være en grundig undersøgelse/dokumentation af hydrogeologiske-, geokemiske- og nedbrydningsforhold, herunder en troværdig afgrænsning af forureningsfanen horisontalt og vertikalt. Det er således essentielt at kende forureningstilstanden til "tiden = 0" i moniteringsforløbet.

I det følgende gennemgås en mulig strategi for opstilling af et moniteringsprogram, der, ligesom afsnittet om dokumentation af naturlig nedbrydning, bygger på protokollen fra Wiedemeier et al. /21/. Efterfølgende diskuteres styrker/svagheder ved den valgte fremgangsmåde.

I protokollen bruges udtrykket "Long Term Monitoring Plan" eller LTM plan, hvilket i sig selv indikerer, at der menes monitering over et længere tidsrum på op til adskillige år /21/. Den generelle udvikling i terminologien omkring begrebet "naturlig nedbrydning" viser da også at der efterhånden er konsensus i USA om at kalde naturlig nedbrydning for "Monitored Natural Attenuation (MNA)". Her ses igen en understregning i vigtigheden af moniteringsfasen i forbindelse med undersøgelse af naturlig nedbrydning.

En plan for monitering består af lokalisering/udvælgelse af moniteringsboringer og udvikling af en prøvetagnings- og analysestrategi. Denne plan bruges til at "overvåge fanes bevægelse over tid og til at verificere at naturlig nedbrydning foregår med tilpas høje hastigheder til at beskytte potentielle nedstrøms receptorer". Planen for monitering bør udvikles på baggrund af data for lokaliteten, resultatet af stoftransport vurderingerne samt resultaterne af en risikovurdering i forhold til potentielle receptorer /21/.

Protokollen angiver en konceptuel "model" for et minimum af boringer der skal til for at overvåge en forureningsfane. Modellen opererer med 2 typer af moniteringsboringer: "Long Term Monitoring Wells (LTM wells)" og "Point Of Compliance wells (POC wells)". LTM boringerne er placeret i- og umiddelbart rundt om forureningsfanen, mens POC boringerne er placeret i større afstand nedstrøms forureningsfanen. Figur 2.4 viser den teoretiske placering af LTM og POC boringerne. Ifølge protokollen skal antallet og placeringen af begge typer boringer besluttes i samarbejde med myndighederne /21/. Figur 2.4 viser princippet i placeringen af de to typer boringer.

 

Figur 2.4
Principtegning placering af moniteringsboringer

LTM boringer skal belyse om forureningsfanens tilstand/opførsel ændres over tid, mens POC boringerne skal anvendes til at sikre at forureningsfanen ikke spredes ud over en "accepteret" udbredelse, og dermed udløse foranstaltninger, der kan eliminere eventuelle risici forbundet med denne øgede udbredelse /21/. I protokollen opereres med en "negotiated perimeter of containment" hvilket i praksis betyder at man i samarbejde med myndighederne bliver enige om en "acceptabel" udbredelse af forureningen, en slags behandlingszone. POC boringer skal således sikre at forureningsfanen ikke overskrider denne behandlingszone.

Udvælgelse af LTM boringerne bør baseres på det indledende kendskab til forureningsfanens opførsel, herunder årstidsafhængige variationer i udbredelse. POC boringerne bør placeres 500 fod (ca. 150 meter) eller afstanden svarende til to års grundvandstransport nedstrøms forureningsfanens forkant. Uanset hvad, vælges den af de to afstande der er størst /21/. Ifølge vejledningen "Oprydning på forurenede grunde" fra Miljøstyrelsen, er POC-afstanden i Danmark dog defineret som et års grundvandstransport eller maksimalt 100 meter.

Alle moniteringsboringer bør filtersættes over den samme hydrogeologiske enhed som forureningsfanen. Den endelige placering af moniteringsboringer skal besluttes i samarbejde med de respektive myndigheder /21/.

I analyseprogrammet bør analysepakken for LTM boringerne indeholde analyser for BTEX, opløst ilt, nitrat, jern(II), sulfat og methan, mens det kun er nødvendigt at analysere for BTEX og opløst ilt i POC boringerne. I forbindelse med vandprøvetagningen skal grundvandsstanden registreres i boringerne ligesom evt. tykkelse af fri oliefase i boringer. Det anbefales, at der udføres kvartårlige prøvetagninger af LTM boringerne det første år, for at fastlægge bevægelsesmønsteret for forureningsfanen. Baseret på resultaterne af det første års monitering, revideres planen for monitering og prøvetagningsfrekvensen kan evt. reduceres til én gang årligt, på det tidspunkt af året hvor forureningsfanen har sin største udbredelse. Prøvetagningsfrekvensen afhænger af placeringen af POC boringerne og grundvandsstrømningshastigheden. Den endelige prøvetagningsfrekvens bør besluttes i samarbejde med myndighederne /21/.

I det følgende diskuteres kort protokollens anbefalinger til opstilling af moniteringsplan.

Det er Hedeselskabets vurdering at de overordnede linier i strategien for udarbejdelse af en moniteringsplan, som de er beskrevet ovenfor, udmærket kan benyttes i forbindelse med monitering af naturlig nedbrydning. Der er dog visse forhold, der i praksis sandsynligvis vil adskille sig fra denne strategi.

I protokollen fremgår det tydeligt at man etablerer nye moniteringsboringer (både LTM og POC boringer) i forbindelse med opsætning af moniteringsprogrammet. I realiteten vil dette dog ofte være for dyrt, hvorfor man oftest vil vælge allerede eksisterende boringer til at indgå i moniteringsprogrammet, selv om disse muligvis ikke er helt optimalt placeret eller filtersat. Dog vil der oftest ikke findes brugbare POC boringer forud for fastlæggelse af moniteringsplanen, hvorfor disse vil skulle etableres i forbindelse med moniteringen.

I protokollen savnes argumenter for anbefalingen til placering af POC boringerne i en afstand af 150 meter eller afstanden svarende til 2 års grundvandsstrømningshastighed. Afstanden virker meget stor, særligt hvis der ikke er detailkendskab til evt. andre forureningskilder mellem forureningsfanen og POC boringerne. En så stor afstand vil tillade meget store årstidsvariationer i forureningsfanens udbredelse og en temmelig stor ekspansion, før denne opdages. I praksis vil boringer ofte være successivt placeret ud langs en forureningsfane i forbindelse med undersøgelse/kortlægningsfasen og de yderste boringer vil oftest være boringer, der er afsat med det formål at afgrænse fanen i nedstrøms retning. Det er Hedeselskabets vurdering at disse boringer ofte ikke placeres længere end højst nødvendigt nedstrøms forureningsfanen for at få en så præcis afgrænsning af fanen som muligt. Disse nedstrøms boringer vil derfor oftest ikke være egnede som POC boringer, da de er for tæt på forureningsfanen.

Med hensyn til analyseprogrammet, virker det fornuftigt ikke at analysere for indholdet af redoxkomponenterne i POC boringerne, da de alene skal detektere en forureningsspredning. Det fremgår dog ikke særlig tydeligt hvorledes redoxdata i LTM boringerne skal benyttes, hvorimod det er temmelig klart at BTEX analyserne benyttes til at kortlægge variationer i fanens udbredelse.

3 Nykøbingvej 295, Radsted - Et eksempel på naturlig nedbrydning

3.1 Baggrund
3.1.1 Historik
3.1.2 Feltaktiviteter
3.1.3 Andre aktiviteter
3.2 Geologi og hydrogeologi
3.2.1 Geologisk opbygning
3.2.2 Hydrauliske parametre
3.2.3 Grundvandsspejlets niveau og strømningsretning
3.3 Forureningssituation
3.3.1 Umættet zone
3.3.2 Mættet zone
3.4 Geokemiske forhold
3.5 Tidsmæssig variabilitet
3.5.1 Forureningsudvikling
3.6 Nedbrydningsforhold
3.6.1 Forsøg på beregning af 1. ordens nedbrydningskonstant
3.6.2 Fluxbetragtninger og massetab
3.7 Dokumentation af naturlig nedbrydning
3.7.1 Primær bevisførelse
3.7.2 Sekundær bevisførelse
3.8 Monitering af naturlig nedbrydning
3.8.1 Diskussion og anbefaling af analysefrekvens og parametervalg
3.9 Kritiske parametre

3.1 Baggrund

3.1.1 Historik

Lokaliteten Nykøbingvej 295, Radsted, er beliggende på hovedvej 9 på Lolland mellem Sakskøbing og Nykøbing Falster. Beliggenheden fremgår af figur 3.1.

 

Figur 3.1
Beliggenhed af Nykøbingvej 295, Radsted.

I perioden fra 1958 - 1975 har der været salg af benzin i forbindelse med et autoværksted og senere maskinstation.

I 1994 foretager Krüger A/S en registreringsundersøgelse for Storstrøms Amt /1/. I forbindelse med registreringsundersøgelsen konstateres forurening med oliekomponenter i såvel umættet som mættet zone.

Sagen bliver efterfølgende tilmeldt Oliebranchens Miljøpulje (OM) og i 1996 gennemfører Skude & Jacobsen i OM-regí en indledende forureningsundersøgelse /2/, en supplerende forureningsundersøgelse /3/ og endelig bliver de underjordiske tanke samt forurenet jord ned til ca. 4 meter under terræn (m u.t.) fjernet /4/.

I 1997 beskrives forslag til oprensning af restforureningen, herunder bl.a. undersøgelse af naturlig nedbrydning /5/.

Året efter ansøger Skude & Jacobsen om at sagen optages under Miljøstyrelsen teknologiudviklingspulje. Der ansøges om støtte til undersøgelse/dokumentation af den naturlige nedbrydning af forureningen på lokaliteten /6/.

Fra 1998 til 2001 har Miljøstyrelsen ydet støtte til undersøgelse/dokumentation samt monitering af den naturlige nedbrydning af forureningen i den mættede zone på lokaliteten.

3.1.2 Feltaktiviteter

Der er i alt udført 18 traditionelle filtersatte boringer på lokaliteten. Fem af disse boringer er indrettet med filtre i 2 niveauer, d.v.s. at der totalt er installeret 23 filtre på lokaliteten. Boreprofiler for samtlige boringer er vedlagt som bilag A. I forbindelse med borearbejdet er der udført PID-målinger af det opborede materiale, undtagen H-boringerne, da disse vurderedes at være i betragtelig afstand fra forureningen i den umættede zone.

Boring PB1 var oprindeligt udført som en pumpeboring med 3 filterintervaller. Boringen er efterfølgende ombygget således at det nedre filterinterval er hydraulisk isoleret i forhold til de to øvre filterintervaller, ved etablering af et filter med mindre diameter i det oprindelige filterrør. Dette indre filter er gruskastet og bagstøbt i det oprindelige filterrør. PB1 nedre svarer således til det nedre filterinterval i den oprindelige pumpeboring, mens PB1 øvre svarer til de to øverste filterniveauer. Den oprindelige boringsopbygning og ombygningen af boringen fremgår af bilag A.

Ydermere er der vha. Geoprobe udført 7 geoprobe sonderinger og 7 filtersatte sonderinger i 10 placeringer på lokaliteten. Sonderingerne er udført for at få en mere præcis afgrænsning af forureningen i såvel umættet som mættet zone. Resultatet af Geoprobe sonderingerne er vedlagt som bilag F.

Placeringen af de filtersatte boringer samt Geoprobe sonderingerne fremgår af figur 3.2.

 

Figur 3.2
Situationsplan med placering af filtersatte boringer, Geoprobe sonderinger, samt angivelse af geologiske profilsnit.

Der er oprindeligt udført en prøvepumpning i boring PB1 med henblik på at fastlægge den hydrauliske ledningsevne forud for skitseprojektering af et anlæg til in-well stripping, dvs. før igangsættelse af teknologiudviklingsprojektet. Prøvepumpningen blev udført i tidsrummet 13. - 18. december 1996 (ca. 120 timer) og der blev i alt oppumpet ca. 137 m3 /5/. Resultatet af prøvepumpningen fremgår af bilag G samt afsnit 3.2.2.

Der er i alt udført 11 prøvetagningsrunder med tilhørende synkronpejlinger. Instruks for vandprøvetagning er vedlagt som bilag H.

3.1.3 Andre aktiviteter

Sideløbende med teknologiudviklingsprojektet har der været tilknyttet to eksamensprojekter og to forprojekter til lokaliteten. 3 af disse projekter er udført under de daværende institutter: Institut for Miljøteknologi (IMT) og Institut for strømningsmekanik og vandressourcer (ISVA), DTU - i dag Miljø & Ressourcer (E&R). Det sidste projekt er udført under E&R.

Det første forprojekt /9/ omhandlede nedbrydeligheden af isomererne af trimethylbenzenerne i forureningen og dermed anvendeligheden af disse forbindelser som konservative tracere, jf. afsnit 2.4.1. og 2.5.2. Projektet var baseret på udtagning af vandprøver fra eksisterende boringer til opsætning af laboratorie batch forsøg, samt udtagning af sediment til sorptionsforsøg.

Det første eksamensprojekt /10/ omhandlede dels en traditionel vurdering af den naturlige nedbrydning af forureningen på lokaliteten, dels en ny metode til vurdering af masseomsætningen ved brug af alkalinitet, total uorganisk carbon og pH. Endelig er der i projektet givet forslag til udarbejdelse af en dansk protokol for vurdering af naturlig nedbrydning af benzinforureninger. I forbindelse med projektet blev der udtaget vandprøver fra eksisterende boringer og samtidig blev der installeret multi level samplere (MLS) i H-boringerne med henblik på at få en nivaeuspecifik prøvetagning i akviferen.

Det andet eksamensprojekt /11/ har ligesom det første eksamensprojekt omhandlet traditionel vurdering af den naturlige nedbrydning på lokaliteten samt den alternative metode til vurdering af masseomsætningen ved brug af alkalinitet, total uorganisk carbon og pH. Herudover har der været en omfattende vurdering af de geologiske og hydrogeologiske forhold på- og omkring lokaliteten forud for opsætning af en 2D-stoftransportmodel for området. Feltarbejdet har omfattet udførelse af diverse slugtests i eksisterende boringer, nivellement af vandstanden i mosen samt pejling af vandstanden i mosen samt grundvandsspejlet i de eksisterende boringer.

Det andet forprojekt /24/ omhandlede bestemmelse af sedimentets oxidationskapacitet, OXC og den transversale vertikale dispersionskoefficient, aT,v. Projektet var baseret på etablering af to MLS´ere hhv. i to nye boringer I1 og I2 inklusiv vandprøvetagning af disse samt tidligere etablerede MLS´ere /10/, samt udtagning af redoxintakt sediment fra de nyetablerede I-boringer. Placering af I-boringerne er vist på figur 3.2.

3.2 Geologi og hydrogeologi

Den geologiske opbygning ved lokaliteten er i det væsentlige kendt gennem de tidligere udførte undersøgelser /1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8/.

3.2.1 Geologisk opbygning

Overordnet er den geologiske opbygning i området styret af prækvartære forkastningssystemer. Den lavning som i dag udgøres af Radsted Mose og som Flintinge Å løber i ligger over en forkastning, der har været aktiv i tertiærtiden med retning vest nordvest - øst sydøst. Placering af lokaliteten i forhold til Radsted Mose fremgår af figur 3.1. Den sydlige side er nedforkastet, på begge sider af forkastningen består toppen af prækvartæret af slammet skrivekridt, men ikke langt mod syd er den eocæne Holmehus formation bevaret. Denne formation består af leraflejringer med et stort indhold af bentonit, hvilket et stort indhold af bentonitklaster i op til stenfraktionen i smeltevandsaflejringerne på lokaliteten også indikerer.

I sidste del af istiden har Flintinge Ådalen udgjort en smeltevandsdal i forbindelse med isfremstød af den baltiske is.

Omkring den aktuelle lokalitet træffes prækvartæroverfladen i h.h.t. cirkeldiagramkort 1511 III NV mellem kote -10 m DNN og kote +0 m DNN. Kalkoverfladen er svagt ondulerende og synes at falde i nordøstlig retning fra ca. kote -7 m DNN i boring PB1 på lokaliteten til kote - 12 i boring 237.348 ca. 1 km nordøst for lokaliteten. Syd og øst for lokaliteten træffes kalkoverfladen i kote +0 i boring DGU nr. 237.142 (1300 m mod sydøst) og i boring DGU nr. 237.35 (300 m mod øst).

Overordnet er den generelle opbygning af de kvartære aflejringer, som den fremgår af cirkelkortet 1511 III NV, at kalken direkte overlejres af smeltevandsaflejringer af sand og grus på lokaliteten (boring PB1) og både nord og syd for lokaliteten (boring DGU nr. 237.278, 400 m NØ for lokaliteten og boring DGU nr. 237.204, 800 m SV for lokaliteten). Mægtigheden af smeltevandssandet varierer fra ca. 6 m i boringerne mod nordøst og sydvest til ca. 9 m på lokaliteten.

Smeltevandsaflejringerne overlejres af moræneler op til terræn. Vest for lokaliteten, hvor smeltevandsaflejringerne synes at mangle overlejrer moræneleren direkte kalkaflejringerne.

Den samlede mægtighed af de kvartære aflejringer i området varierer fra ca. 5 meter syd for Radsted Mose til 14 m på lokaliteten og op til ca. 15 m nord for lokaliteten.

Figur 3.3 viser det geologiske profilsnit A-A´ gennem lokaliteten. De geologiske profilsnit B-B´og C-C´, er vedlagt i bilag B. Placeringen af de geologiske profilsnit fremgår af figur 3.2.

 

Figur 3.3
Geologisk profilsnit AA´

På baggrund af boringer udført i forbindelse med undersøgelserne på ejendommen kan den lokale geologi beskrives således:
Prækvartæret, der består af slammet skrivekridt, træffes 14 m under terræn, svarende til ca. kote -7 m.
 
Skrivekridtet overlejres af smeltevandsaflejringer, der mod nord i boring PB1 er ca. 8 meter mægtigt. Smeltevandssekvensen udgøres nederst af groft smeltevandssand, der opefter bliver overvejende mellemkornet. I den øvre del træffes klaster af usorteret sand og bentonit i op til stenfraktionen. Smeltevandssandet udgør sammen med den underliggende kalk det primære grundvandsmagasin i området.
 
Den nedre smeltevandssekvens overlejres af en morænesekvens, der generelt består af moræneler, men lokalt omkring boring PB1 inderholder morænesand, samt lokalmoræneblokke af skrivekridt i boringerne PB1, G3, H1, H2 og H3.
 
Morænesekvensens underside dykker i sydlig retning og er således omkring boring PB1 i forureningens kildeområde omkring 5 m mægtig, mens den ved boring H3 når en mægtighed på ca. 10 meter.
 
I morænesekvensen træffes syd for boring PB1 underordnede lag af smeltevandssand, hvor et enkelt 1-2 m over bunden af sekvensen synes at have en større, gennemgående udberedelse, idet det er truffet i samtlige boringer syd for PB1. Dette lag er ca. 1 meter mægtigt. Nord for boring H3 er laget karakteriseret som smeltevandssand, mens det i boring H3 og mod syd er karakteriseret som smeltevandsgrus.
 
Moræneaflejringerne dækkes af fyldlag med generelt 1 meters mægtighed.

Boreprofiler for samtlige udførte boringer på lokaliteten er vedlagt som bilag B.

3.2.2 Hydrauliske parametre

Da skrivekridtet i et større område omkring den aktuelle lokalitet er dækket af højpermeable sandlag, vurderes det, at den overvejende grundvandsstrømning i området sker i disse sandlag.

I forbindelse med en tidligere undersøgelse /5/ er de hydrauliske parametre for det primære sandmagasin fundet ved prøvepumpning af boring PB1.

I undersøgelsen er angivet en transmissivitet på: T= 1×10-3 m2s-1, svarende til en hydraulisk ledningsevne på k= 1,5×10-4 m/s og et magasintal på: S=1×10-3, altså typiske værdier for frie sandmagasiner. På tidspunktet for prøvepumpningen (december 1996) eksisterede der kun 9 filtersatte boringer på lokaliteten. Hvis der regnes med en porøsitet på ca. 0,3 svarer de 137 m3 oppumpet grundvand til ca. 450 m3 sediment. Den vandmættede højde af magasinet er ca. 7 meter, så hvis prøvepumpningen påvirker et cylinderformet volumen omkring boring PB1, svarer dette til et areal på ca. 65 m2. Det må således forventes at forureningsfanen er blevet påvirket noget i prøvepumpningsperioden. Det vurderes dog at denne påvirkning er uden betydning for tolkningen af forureningsudbredelsen i moniteringsforløbet, der først starter ca. 1 år senere.

Det vurderes, at disse værdier repræsenterer gennemsnitlige forhold omkring lokaliteten, mens der forekommer stor lokal variation både horisontalt og vertikalt som følge af sandaflejringernes variabilitet.

Ud fra de geologiske beskrivelser fra boringerne forventes den største hydrauliske ledningsevne umiddelbart over kalken og generelt aftagende opefter, imidlertid kan der lokalt i kanalfyldninger optræde høje permeabiliteter, der betinger en øget grundvandsstrømningshastighed.

I /11/ er der udført en række slugtest i udvalgte filtre hvorved der fås en gennemsnitlig hydraulisk ledningsevne på k= 4×10-5 m/s.

Den hydrauliske ledningsevne bestemt ved hhv. prøvepumpning /5/ og slugtests /11/ vurderes stort set at være i samme størrelsesorden. I forbindelse med prøvepumpningen /5/ blev der truffet et interval af den hydrauliske ledningsevne på 1,27 - 1,62×10-4 m/s, mens intervallet fremkommet ved slugtests /11/ var 1,16 ×10-5 - 1,16 ×10-4 m/s. I de følgende beregninger anvendes den hydrauliske ledningsevne fra prøvepumpningen, da denne repræsenterer det største magasinvolumen og dermed gennemsnittet. Slugtestene viser dog tydeligt at der er en stor lokal variation i den hydrauliske ledningsevne.

3.2.3 Grundvandsspejlets niveau og strømningsretning

Det primære grundvandsspejl i området træffes ifølge Storstrøms amts basisdatakort ca. i kote +2 DNN.

Pejlerunder

Der er til dato udført 17 pejlerunder (inklusive pejlerunder ved eksamensprojekter) hvor der er observeret grundvandsstande i det primære grundvandsmagasin fra ca. +1,5 DNN til ca. +3,2 DNN, svarende til en variation i undersøgelsesperioden (godt 3 år) på 1,7 meter.

For at få et indtryk af grundvandets strømningsmønster er der i første omgang optegnet potentialekort af trykniveauet for hver pejlerunde. Potentialekortene er vedlagt som bilag C. Af disse optegnelser findes en tydelig indikation på en sydliggående grundvandsstrømning i retning af Radsted mose. Der er dog i flere omgange fundet målinger, der enkeltvis indikerer markante fald eller stigninger i trykniveauer. Eneste naturlige forklaring på sådanne enkeltstående fald eller stigninger i forskellige boringer fra gang til gang må være lokal oppumpning eller øget lokal nedsivning. Dette virker ikke rimeligt, da der hverken er fundet indikationer på oppumpning eller tilledning af vand til magasinet. Der er således noget der tyder på at afvigelser i trykniveau i enkelte boringer, i forhold til det generelle potentialebillede skyldes fejl af forskellig natur. I det følgende gennemgås kort processen for identifikation af disse fejl og hvorledes pejleresultaterne er korrigeret for disse fejl.

I /11/ er der foretaget en kritisk gennemgang af alle pejledata frem til maj 2000. Af denne gennemgang fremgår det, at det stort set er muligt at forklare samtlige afvigelser i pejledata. Efter korrektion for menneskelige fejl, ses i /11/ et meget ensartet forløb i trykniveauet i alle boringerne. Godt nok varierer trykniveauet generelt op til 1,5 meter i løbet af moniteringsperioden, men trykniveauet i boringerne følger hinanden pænt. Det er dog bemærkelsesværdigt at trykniveauet i boring F3 (den nordligste boring) generelt er markant højere end i de resterende boringer. Da afstanden mellem F3 og de nærmeste boringer ikke er større end afstanden mellem de øvrige boringer i området, findes der en trykniveaugradient, der er langt større end observeret i det øvrige område. En så markant ændring i gradienten kan forklares med, at grundvandsstrømmen skal passere et vertikalt lavpermeabelt lag, hvorved der sker et fald i trykniveauet. Mere sandsynligt synes dog tilstedeværelsen af flere grundvandsmagasiner, der afgrænses af et horisontalt lavpermeabelt lag. Eksistensen af flere magasiner underbygges også af, at der efter ombygningen af filtersætningen i boring PB1, fra ét langt filter til to mindre, observeres forskellige trykniveauer i den nedre og øvre filtresætning. Trykniveauet i det nedre filter er konsekvent fundet at ligge 10-12 cm højere end trykniveauet i det øvre filter.

Sammenholdes trykniveauet i det nedre filter, PB1 nedre, med trykniveauet i F3 findes en gradient af samme størrelse som for det øvrige område. Det virker derfor sandsynligt, at der findes et nedre grundvandsmagasin, hvori filtersætningen i F3 og PB1 nedre står, som er afskåret fra et øvre magasin med de øvrige filtersætninger. Udbredelsen af et nedre magasin kan dog ikke fastslås direkte ud fra boreprofilerne. Men overordnet er det i første omgang vurderet, at filtrene i boring F3 og PB1 ikke er i direkte hydraulisk kontakt med de øvrige boringsfiltre, hvorfor pejledata for F3 og PB1 nedre ikke er medtaget til optegning af potentialeforholdene.

Udover dette er der ved kritisk gennemgang af de oprindelige feltjournaler fra Steins Laboratorium fundet diverse indtastningsfejl mv. Endelig er der som tidligere rapporteret /7, 8/ sandsynligvis sket fejlagtige pejlinger ved de første pejlerunder som følge af anvendelse af dårligt funderede brøndkarme som pejlepunkter. I /11/ er disse fejl korrigeret, således at der er fremkommet et nyt pejledatasæt, der formodes at være mere realistiske. I bilag J er vist en tabel over afvigende pejlinger jf. /11/.

Konturplots af pejlerunderne i bilag C er optegnet på baggrund af de korrigerede pejledata. Der er dog ikke optegnet potentialekort for pejlerunderne den 4. november 1997 og den 10. september 1998, da det ikke var muligt at optegne realistiske potentialekort på baggrund af de udførte pejlinger. Hvor konturlinierne er usikre er de angivet med stiplet linie.

I figur 3.4 er vist to eksempler på, hvordan konturlinierne baseret på målinger foretaget den 16. maj 2000 kan optegnes. Her er pejledata nedskrevet ved de boringer, hvori de er målt. Efterfølgende er målingerne gennemset, og der er indlagt konturlinier, der sammenholder boringer med samme trykniveau. Da det er svært præcist at placere konturlinierne, uden at enkelte pejledata kommer uden for det ønskede niveau, baseres optegnelserne på overordnede vurderinger, hvor afvigelser af enkelte punkter accepteres.

 

Figur 3.4
Forskellige optegnelser af konturlinier baseret på samme datasæt d. 16 maj 2000

I figur 3.4 er der optegnet en konturlinie med en ækvidistance på 3 cm.Overordnet ser beliggenheden af konturlinierne for plot 3.4A meget fornuftig ud, idet det kun er trykniveauet i PB1 og G2, der ligger i et forkert interval. Overordnet ses en strømningsretning mod syd, dog med en svag østlig retning. På figur 3.4B er strømningsretningen syd-sydvestlig. Dette billede er optegnet med en anden indgangsvinkel til optegnelserne, hvor to pejlinger, PB1 og D1, falder uden for de givne intervaller. Konturlinierne passer stadig meget godt til målingerne, men der opnås en tydelig ændring i strømningsretningen.

Eksemplet viser, hvordan små afvigelser i målingerne kan ændre den formodede strømningsretning. I det viste tilfælde vælges den første optegnelse (3.4A), dels på baggrund af det afvigende punkt D1, dels på grund af erfaringer fra de øvrige pejlerunder og endelig ud fra kendskab til forureningens og redoxparametrenes udbredelse som beskrives i senere afsnit.

Den hydrauliske gradient er i /11/ bestemt til 0,0023 m/m med en standardafvigelse på 0,0011 m/m, baseret på samtlige pejlerunder frem til maj 2000. De sidste 3 pejlerunder (juli 2000, oktober 2000 og januar 2001) falder inden for dette interval.

Ved anvendelse af Darcy´s lov (ligning 1) fås en partikelhastighed for grundvandet på ca. 54 m/år. Den effektive porøsitet (e) sættes til 0,2 (svarende til mellemkornet sand) /18/, den gennemsnitlige hydrauliske gradient (i) til 0,0023 m/m /11/ og den hydrauliske ledningsevne (k) er fastsat til 1,5 x 10-4 m/s (svarende til knap 13 m/d).

Dataloggere

I perioden fra 23. september 1999 til 3. januar 2001 har der været installeret dataloggere til pejling af grundvandsstanden i boring G1, D1 og G6 (nedre). I boring G6 (nedre) har der tillige været installeret en datalogger til måling af atmosfærisk tryk. Dataloggeren i boring D1 var i starten dog placeret således at trykket af den ovenliggende vandsøjle lå uden for loggerens måleinterval. Dette blev rettet den 23. november 1999, hvor dataloggeren blev hævet, og vandstanden i boringen blev pejlet.

Figur 3.5 viser nederst trykniveauet (korrigeret for atmosfæretrykket) i de 3 boringer D1, G1 og G6 nedre og øverst forskellen i trykniveau mellem hhv. G6 nedre og G1 i forhold til D1, i perioden fra 1. januar 2000 til 31. januar 2001.

 

Figur 3.5
Differenstryk og grundvandsstand i boring G1, D1 og G6(nedre) baseret på loggermålinger over en periode på godt et år.

Som det fremgår af den nedre del af figur 3.5 sker der en variation i trykniveauet på ca. 1,5 meter, stort set svarende til hvad der er set over hele moniteringsperioden. Overordnet følger trykniveauet i boringerne da også hinanden. I de tilfælde hvor afstanden mellem kurverne ændres vil grundvandsstrømningsretningen også ændres, hvis fastlæggelsen af strømningsretningen alene blev baseret på trykniveauet i de 3 filtre. Denne forskel ses tydeligt på den øvre del af figur 3.5, hvor forskellen i trykniveau mellem hhv. G6 nedre og G1 i forhold til D1 er optegnet. Her ses de største forskelle omkring marts måned med trykniveauforskelle på op til 30 cm. Det vides ikke nøjagtig hvad der er årsag til disse store forskelle. Trykniveauet i G6 nedre og G1 viser stort set samme forløb, mens D1 skiller sig ud. Umiddelbart kan det ikke forklares ud fra sammenhængen med magasinforholdene, idet G6 nedre og D1 er artesiske hele året, mens G1 er semiartesisk.

Årsagerne til den overordnede variation i grundvandsstanden er diskuteret i afsnit 3.5.

Der er tidligere /8/ vist, at der kan ske en variation på op til 30 ° i grundvandsstrømningsretningen over en periode på ca. halvanden måned (25-11-99 til 07-01-00), hvis denne alene baseres på trykniveauet i disse 3 filtre. Antageligt vil denne variation være endnu større hvis der laves en vurdering omkring marts måned hvor trykniveauet i boringerne varierer meget, jf. figur 3.5. Eksemplet viser, at det er usikkert at basere vurderingen af strømningsretningen på trykniveauet i 3 filtre alene, særligt hvis man ikke har kendskab til eventuelle perioder, hvor trykniveauet adskiller sig radikalt fra det generelle billede.

Fastlæggelse af strømningsforholdene bør i højere grad baseres på tolkninger af potentialeforholdene således som det er gjort på figur 3.4. Datalogging af trykniveauet i enkelte boringer giver derimod et mere nuanceret billede af variationen i det generelle trykniveau og kan kobles til nedbørshændelser.

3.3 Forureningssituation

3.3.1 Umættet zone

Resultaterne fra PID-målinger i boringerne og Geoprobe sonderingerne viser et højt indhold af flygtige stoffer i den umættede zone under og omkring kilden. Ved boringerne umiddelbart under forureningskilden, FC2 og PB1, er koncentrationen i den umættede zone højest fra ca. 4 m u.t. til grundvandsspejlet ved 5-6 m u.t. Ved fjernelse af tankene, blev der kun fjernet forurenet jord ned til 4,3 m u.t., da yderligere opgravning ville medføre betydelige risici for sætningsskader på bygninger og vej /4/. Risikoen for yderligere forurening er fjernet i forbindelse med opgravning af de underjordiske tanke og installationer, men størstedelen af hot-spot ligger stadig på ejendommen.

Dette betyder, at der er efterladt en betydelig restforurening i den umættede zone fra ca. 4,3 m u.t. til 5-6 m u.t. I flere boringer, både i og udenfor kildeområdet findes forhøjede PID-målinger i overgang en fra umættet til mættet zone.

Figur 3.6 viser forureningsudbred elsen i den umættede zone baseret på PID-målinger i hhv. Geoprobe sonderinger og udførte boringer.

Resultatet af PID-målingerne ved de traditionelle boringer fremgår af boreprofilerne i bilag A. PID-måling erne i forbindelse med Geoprobe sonderingerne fremgår af bilag F

 

Figur 3.6
Forureningsudbredelse i umættet zone

Der er lavet forskellige beregninger af restforureningen mht. mængde af produkt (benzin), volumen af den efterladte jordforurening i umættet zone og koncentrationer i jorden. Forudsætningerne for beregningerne er forskellige og vil ikke blive behandlet yderligere her, men der henvises til de originale rapporter.

Tabel 3.1 viser de forskellige estimater af restforureningsmængder ogkoncentrationer.

Tabel 3.1
Estimater for restforurening.

 

Skude & Jacobsen /5/

Hansen & Seifert /11/

Forurenet jordvolumen i m3

100

100 - 220

Koncentration af benzin i mg/kg

1.500

500

Restforurening af benzin i kg

270

90-200


Som det fremgår af figur 3.1 varierer estimaterne af restforureningen noget, men ikke mere end de vurderes at give et rimeligt billede af mængder/koncentrationer. Den angivne benzinkoncentration er i begge tilfælde blevet brugt som en gennemsnitskoncentration.

3.3.2 Mættet zone

PID-målinger

For størstedelen af boringerne udviser PID-målingerne meget lave værdier i den mættede zone. Dette vurderes at skyldes, at benzin er en LNAPL, der er lettere end vand og derfor hovedsageligt vil befinde sig ovenpå vandspejlet som fri fase samt opblandet med vand i den øverste del af magasinet. Dette forklarer også, hvorfor der observeredes høje PID-målinger i grænselaget mellem den umættede og mættede zone.

Kemiske analyser

Resultatet af de kemiske analyser af oliekomponenterne fremgår af bilag D.

Der ses en betydelig variation i koncentrationen henover perioden med de 11 analyserunder. Denne variation beskrives nærmere i afsnit 3.7.

Da boringsnettet er udvidet i flere omgange er det valgt kun at optegne forureningsudbredelsen på baggrund af de sidste 5 analyserunder, hvor boringsnettet er fuldt udbygget. Figur 3.7. viser således forureningsudbredelsen for sum BTEX og total kulbrinter i den mættede zone baseret på et gennemsnit af de sidste 5 analyserunder.

 

Figur 3.7
Skønnet horisontal forureningsudbredelse af sum BTEX og total kulbrinter i den mættede zone

Figur 3.7 dækker over betydelige variationer. F.eks. er der kun observeret indhold af kulbrinter i boring H1 i én af de fem benyttede analyserunder.

I forbindelse med borearbejdet, blev filtersætningen af boring H1 ikke fuldstændig som planlagt, idet det øvre filter blev trukket retur sammen med forerørene, således at der i stedet for to filtersætninger i det nedre sandlag blev en filtersætning i såvel det nedre sandlag som det øvre gruslag, jf. figur 3.3 og 3.8, samt bilag B. Placeringen af filteret i det øvre gruslag er ikke optimal (sidder lidt nede i moræneleret). Siden er der så konstateret indhold af kulbrinter i dette øvre filter en enkelt gang.

Den vertikale forureningsudbredelse synes også at variere noget over tiden, og særligt den vertikale afgrænsning kan diskuteres, da placeringen af filtre ikke har været optimal. I bilag K er vedlagt den skønnede vertikale forureningsudbredelse i mættet zone for de sidste 4 analyserunder (svarende til en årscyklus). Forureningsudbredelsen er optegnet langs det geologiske profilsnit AA´.

Figur 3.8 viser forureningsudbredelsen i juli 2000. Forureningsudbredelsen på dette tidspunkt svarer rimeligt til hvad der observeres af typiske BTEX indhold i boringerne.

 

Figur 3.8
Skønnet vertikal forureningsudbredelse af sum BTEX i den mættede zone, juli 2000.

Som det fremgår af figur 3.8 og de fremstillede plots i bilag K, er forureningen ikke optimalt vertikalt afgrænset i den centrale del af fanen. PB1 er med den dobbelte filtersætning øjensynligt placeret i bagkanten af forureningen og giver derfor ikke et reelt billede af højden af forureningsfanen i kildeområdet. Boring H1 er placeret nedstrøms forureningsfanen og kan derfor heller ikke bidrage til den vertikale afgrænsning af forureningen.

I juli 2001 blev der udtaget vandprøver fra de ny etablerede multilevelsamplere (MLS´ere) i boring I1 og I2 i forbindelse med det føromtalte forprojekt /24/. MLS´erne er etableret med 24 prøvetagningspunkter over en strækning på knap 6 meter. Placeringen af I1 og I2 fremgår af figur 3.2 og 3.8. Resultatet af de kemiske analyser er vedlagt som bilag L. Da der er udtaget vandprøver fra alle punkterne i I1, antages det at vandspejlet har ligget noget højere end i juli 2000, jf. figur 3.8. Resultatet af de udtagne vandprøver viser en tydelig vertikalt aftagende forureningsfane i boring I1, centralt i forureningsfanen. Således falder indholdet af BTEX fra ca. 1000 µg/l til ca. 10 µg/l over de øverste 4 meter af magasinet. Indholdet falder yderligere til ca. 5 µg/l i det nederste prøveudtagningspunkt, ca. 6 meter under grundvandsspejlet. I forbindelse med vandprøvetagningen af MLS´erne i I2, der er placeret ved boring G6, blev der konstateret et typisk indhold af BTEX på 3-4 µg/l, med et maksimalt indhold på 8,8 µg/l.

Med udgangspunkt i de optegnede forureningsudbredelser i bilag K samt resultatet af vandprøvetagningen af MLS´erne, vurderes forureningen centralt i fanen at have en vertikal udstrækning på mellem 3-5 meter, afhængig af fluktuationer i grundvandsstand. Forureningsudbredelsen for totalkulbrinter er afgrænset til koncentrationer større end 9 µg/l, svarende til Miljøstyrelsens kvalitetskriterier for totalkulbrinter i grundvand, jf. /18/.

I forbindelse med sidste analyserunde (januar 2001), blev der dog konstateret et mindre indhold af BTEX på 10,6 µg/l i PB1 nedre, hvilket må betyde af den vertikale forureningsudbredelse har været større på dette tidspunkt. Da det er første gang i moniteringsforløbet at der konstateres indhold af kulbrinter i dette filter, kan det ikke udelukkes at det kan skyldes kontaminering i forbindelse med vandprøvetagningen. Dette kan evt. undersøges ved ekstra analyser.

Forureningen er en LNAPL og vil i altovervejende grad være at finde i overgangen mellem umættet og mættet zone i den centrale del af fanen, hvilket bekræftes af resultatet af de kemiske analyser af MLS´erne i boring I1. Længere nedstrøms vil fanen kunne "dykke" som resulatet af infiltrerende grundvand fra terræn.

Horisontalt vurderes forureningen at være afgrænset. Det har dog været vanskeligt at få en optimal placering af boringerne pga. beliggenheden af Nykøbingvej. Da der tidligere (ved en enkelt lejlighed) er truffet indhold af total kulbrinter i såvel H1 (øvre) som H2 (nedre), bekræfter dette de overordnede pejleresultater i, at filtrene er placeret nedstrøms forureningen. Forureningen i den mættede zone ser ud til at have en varierende horisontal udbredelse i løbet af året, hvilket beskrives nærmere i afsnit 3.7.

Der har været anvendt en detektionsgrænse for total kulbrinter på 50 µg/l (til sammenligning er kvalitetskriteriet for total kulbrinter i grundvand 9 µg/l). Detektionsgrænsen er derfor temmelig høj i forhold til gældende kvalitetskriterier. Det vurderes dog, at langt størstedelen af de komponenter, der udgør totalkulbrinterne vil være letomsættelige forbindelse svarende til BTEX´erne.

For at vurdere sammensætningen af total kulbrinterne blev det valgt, at lave en GC/MS analyse af kulbrintesammensætningen i en vandprøve fra G6 (nedre) i forbindelse med analyserunden i juli 2000. Analyserapporten er vedlagt som bilag M. Ved denne GC/MS screening blev det fundet at kulbrinteindholdet hovedsageligt består af C9 og C10 aromater, altså lavtkogende forbindelse, med høj vandopløselighed og formodet høj nedbrydelighed.

De identificerede kulbrinter er: benzen, ethylbenzen, p-xylen, 1-methylethyl-benzen, propyl-benzen, 1-ethyl-2-methyl-benzen, 1-ethyl-4-methyl-benzen, 1,3,5-trimethylbenzen, 1-methyl-3-propyl-benzen, 1-methyl-2-(1-methylethyl)-benzen, 1-propenyl-benzen, 1,3-diethyl-benzen, 1-methyl-3-propyl-benzen, 1,2-diethyl-benzen, 1-methylpropyl-benzen, 1-ethyl-2,4-dimethyl-benzen, 4-ethyl-1,2-dimethyl-benzen, 1,2,4,5-tetramethyl-benzen, 1,2,3,5-tetramethyl-benzen, 1-methyl-indan, 1,2,4,5-tetramethylbenzen.

De tre kvantitativt dominerende forbindelser er:
Propyl-benzen
1-propenylbenzen
1-methylethylbenzen

For en præcis kvantificering af de identificerede enkeltkomponenter kræves en kemisk analyse af vandprøven overfor en standard med det pågældende stof.

3.4 Geokemiske forhold

I forbindelse med de 11 analyserunder, er der blevet analyseret for indhold af diverse geokemiske parametre. Enkelte målinger er foretaget i felten (ilt, ledningsevne, pH, redoxpotentiale og temperatur), mens de resterende er foretaget på Steins Laboratorium A/S. Resultatet af de kemiske analyser fremgår af bilag D.

Over hele projektperioden er der observeret svingende indhold/koncentrationer af disse geokemiske parametre, men der er tydelige tendenser, til at nogle parametre udviser nogle blivende mønstre. Der er således observeret faldende ilt- og ni-tratindhold samt stigende indhold af opløst jern i de områder, hvor der observeres forurening.

Figur 3.8A-D viser indholdet af opløst ilt, nitrat, opløst jern samt en redoxzonering, baseret på gennemsnittet af de sidste 5 analyserunder, hvor boringsnettet har været fuldt udbygget. Resultaterne fra boring F3 og PB1 nedre er ikke medtaget i optegnelsen af de geokemiske parametre af samme årsag, som de blev udeladt i forbindelse med optegnelsen af forureningsudbredelsen.

I forbindelse med inddeling i redoxzoner (figur 3.9D) har følgende kriterier været anvendt (en redoxzone angiver hvilken proces der er dominerende):
Aerob respiration: [O2] > 1 mg/l, [NO3-] > 10 mg/l og [Fe2+] < 0,5 mg/l.
Nitratreduktion: [O2] < 1 mg/l, [NO3-] < 10 mg/l og [Fe2+] < 0,5 mg/l.
Jernreduktion: [O2] < 0,5 mg/l, [NO3-] < 5 mg/l og [Fe2+] > 5 mg/l.

Som det ses af figur 3.9D, falder nogle af boringerne i flere zoner. F.eks. har indholdet af nitrat i boring G5 placeret boringen i den "nitratreducerende zone", mens indholdet af jern(II) indikerer, at der også sker en væsentlig jernreduktion. Da der også er set et højt iltindhold i boringen, vurderes den dominerende proces at være nitratreduktion. Dette kan skyldes, at der er mikronicher i akviferen omkring boringen, hvor forskellige nedbrydningsprocesser er dominerende. En filtersætning over disse mikronicher vil give "blandingsvand" der er vanskelig at redoxkarakterisere entydigt. I sådanne tilfælde må redoxzoneringen baseres på et subjektivt skøn.

 

 

Figur 3.9
Koncentration af opløst ilt, nitrat, opløst jern samt optegnelse af redoxzoner

Af figur 3.9A ses, at iltindholdet opstrøms kildeområdet og parallelt med forureningsfanen er > 5 mg/l. Omvendt ses tydeligt lave iltkoncentrationer (<0,5 mg/l) i- og umiddelbart nedstrøms kildeområdet. Det bemærkes, at de aerobe forhold ikke retableres igen umiddelbart nedstrøms forureningsfanen.

Baggrundsniveauet for nitrat ligger også højt (> 10 mg/l), som det ses af figur 3.8B. Ligesom med ilt-niveauerne, ses en markant reduktion i nitratindholdet i- og umiddelbart nedstrøms kildeområdet.

Af figur 3.9C ses en tydelig dannelse af opløst jern i- og umiddelbart nedstrøms kildeområdet, med jern (II) koncentrationer > 10 mg/l. Opstrøms, parallelt med og nedstrøms forureningsfanen ses lave jern (II) koncentrationer (<0,5 mg/l).

Ved at sammenligne koncentrationerne i de geokemiske parametre fra figur 3.9A-C, er det muligt at optegne redoxzoner (figur 3.9D). Som det ses af figur 3.9D, er der centralt i fanen jernreducerende forhold. Uden om denne stærkt reducerede zone ses et bælte, hvor nitratreduktionen vurderes at være den dominerende mikrobielle omsætningsproces. Uden for dette bælte vurderes det, at de mikrobielle omsætningsprocesser er domineret af aerob respiration.

Det ses, at redoxforholdene umiddelbart nedstrøms forureningsfanen, ikke når tilbage til forholdene opstrøms forureningsfanen (højt ilt- og nitratindhold). En mulig forklaring på dette fænomen kan være "smoking gun" effekten, hvor grundvandskvaliteten nedstrøms forureningsfanen er påvirket af omsætningsprocesserne længere opstrøms i selve fanen. Det vil så tage et stykke tid (afstand), før f.eks. iltkoncentrationerne stiger igen som følge af infiltration af iltholdigt regnvand og efterfølgende opblanding.

Der ses dog også lave indhold i boring D1, der ikke ligger umiddelbart nedstrøms forureningsfanen. Det vurderes, at der ud over "smoking gun" effekten, kan være generelt reducerede forhold i området ned mod Radsted mose, hvor magasinforholdene skifter fra semi-artesiske til artesiske.

3.5 Tidsmæssig variabilitet

Som det fremgik af afsnit 3.2 - 3.4, er der betydelige variationer i de hydrogeologiske forhold og i udviklingen i forureningskomponenter og de geokemiske parametre. I dette afsnit behandles og vurderes disse parametres tidsmæssige variabilitet og eventuelle sammenhænge forsøges afklaret.

3.5.1 Forureningsudvikling

I bilag E er vedlagt en optegnelse af BTEX-forureningsudbredelsen for hver af de 11 analyserunder. Da boringsnettet løbende er blevet udviddet, er det kun de sidste 5 analyserunder, hvor forureningsudbredelsen kan sammenlignes. Koncentrationsudviklingen kan dog beskrives ved alle analyserunderne.

Det ses af de optegnede forureningsudbredelser, at forureningsfanen i perioden fra december 1999 til januar 2001 har fået en mindre udbredelse (fra ca. 40 meter til ca. 30 meter). Samtidig har der i sommer og efterårsperioden været stigende BTEX koncentrationer i kildeområdet (vist ved større tæthed mellem konturlinierne). Bredden af forureningsfanen er temmelig konstant omkring 20 meter.

Figur 3.10 viser udviklingen i grundvandets trykniveau, koncentrationen af BTEX, opløst ilt og nitrat i boring FC2 over hele projektforløbet.

 

Figur 3.10
Udvikling i grundvandsstand og koncentration af BTEX´er, opløst ilt og nitrat i boring FC2

Som det fremgår af figur 3.10 ses de laveste BTEX koncentrationer i vinterhalvåret omkring 1. januar. Samtidig ses en tydelig korrelation mellem lave BTEX koncentrationer og høj grundvandsstand og vise versa. Umiddelbart vil man forvente de højeste koncentrationer ved den højeste vandstand, da grundvandet derved er i kontakt med residual fri fase, hvorved udvaskningen af forureningskomponenterne øges. Samtidig er nedbøren større i vinterhalvåret og dermed er nettonedsivningen sandsynligvis større end i sommerhalvåret. I dette tilfælde vurderes en stor del af forureningen at være fjernet i forbindelse med opgravningen af tanke og forurenet jord i 1996, men der er efterladt en betydelig restforurening. De lavere koncentrationer af BTEX ved den høje grundvandsstand i vinterhalvåret er måske snarere et udtryk for en øget fortynding i den større vandmasse ved høj grundvandsstand. Denne teori er dog ikke undersøgt nærmere.

For iltkoncentrationen ses en årlig variation svarende til variationen i trykniveauet i vandstanden. Denne sammenhæng kan skyldes, at en øget tilstrømning af uforurenet vand og nedbør giver en øget iltkoncentration.

Sammenhængen mellem trykniveauet og nitratkoncentrationen er mindre klar, men der er tendens til en omvendt sammenhæng, hvor lav grundvandsstand korrelerer med højt nitratindhold og vise versa. En forklaring på denne sammenhæng skal muligvis findes i den årstidsafhængige nitratudvaskning, da lokaliteten er beliggende i et område med intensiv dyrkning af afgrøder. Nitratudvaskningen er generelt størst om foråret. Den nøjagtige sammenhæng mellem nitratudvaskningen af indholdet af nitrat i grundvandet på lokaliteten er dog vanskelig at estimere.

Variationer i indholdet af ilt og nitrat kan også skyldes forskellig mikrobiologisk aktivitet. Det vurderes dog at de primære årsager, der styrer variationen i ilt- og nitratindholdet er fysiske forhold som nedsivning, opblanding og fortyndning.

Som beskrevet i afsnit 3.2 betinger geologien på lokaliteten et skift fra frie til artesiske forhold afhængig af variationerne i grundvandsspejlets trykniveau. I perioder med lav grundvandsstand ses frie forhold i kildeområdet, mens der længere nedstrøms i retning mod Radsted mose ses artesiske forhold. Over hele året kan forholdene i kildeområdet betegnes som semiartesiske, da der både indtræffer frie og artesiske forhold i løbet af året.

Der er flere faktorer, der indikerer, at der kun er begrænset hydraulisk kontakt mellem det primære grundvandsmagasin (kalken + den overlejrende sekvens af smeltevandssand) og mosen. De artesiske magasinforhold på den sydlige del af lokaliteten indikerer, at trykniveauet i det vandførende lag under mosen kan ligge højere end vandstanden i mosen. Dette er muligt hvis den dykkende morænelerssekvens strækker sig ind under mosen og dermed blokerer for den frie hydrauliske kontakt mellem det primære grundvandsmagasin og selve mosen

De kraftige variationer i grundvandsspejlets trykniveau (knap 1,5 meter på godt en måned) kan da også kun dårligt forklares ud fra den moderate infiltrerede nedbørsmængde på omkring 75 mm/år /5/. Nedbøren over området alene vurderes ikke at kunne skabe så stor en stigning, da magasinet er delvis frit i perioder. En mulig forklaring på dette fænomen kan være, at der sker en opstuvning af vand fra området opstrøms lokaliteten, pga. den begrænsede hydrauliske kontakt mellem det primære grundvandsmagasin og mosen. Radsted mose er et topografisk lavpunkt og afvander et større opland via Flintinge Å. I perioder med megen nedbør kan mose/å-systemet ikke nå at bortlede de større vandmængder hvorfor grundvandet stiger hurtigt. På grund af de lavpermeable lag mellem det primære grundvandsmagasin og mosen, sker trykudligningen mellem magasinet og mosen kun langsomt.

I de tilfælde hvor moræneleret er vandmættet i den artesiske del af grundvandsmagasinet (ned mod Radsted mose), kan leret opfattes som en del af magasinet, med en estimeret effektiv porøsitet på 1-5%. Med så lille en porøsitet, kan selv små nedbørsmængder give en stor variation i trykket i den artesiske del af magasinet. Der vil dog højest sandsynligt ske en trykudligning med den del af magasinet der er semiartesisk, særligt i overgangszonen mellem semiartesiske og artesiske forhold. Lokale forhøjede trykniveauer i den artesiske del af magasinet, som følge af nedsivende nedbør, vurderes dog at kunne ske og kan forklare hvorfor potentialebilledet ind i mellem er vanskeligt at tolke. Omvendt vurderes opbygning af vandtryk i den vandmættede moræneler ikke at forklare den overordnede, sæsonafhængige fluktuation i vandspejlet på ca. 1,5 meter.

3.6 Nedbrydningsforhold

3.6.1 Forsøg på beregning af 1. ordens nedbrydningskonstant

Nedbrydningsforholdene af forureningskomponenterne har tidligere været undersøgt i /7/, /9/ og /11/. Det har været forsøgt at anvende TBM´erne som tracere i en korrektion for fortyndingseffekterne igennem fanen. Det er imidlertid tydeligt, at trimethylbenzenerne på lokaliteten undergår en vis nedbrydning, hvilket dels ud fra skiftende forhold mellem isomererne af trimethylbenzen /7/, dels i de nedbrydningsforsøg, der er opsat med forurenet grundvand fra lokaliteten /9/, hvor det vurderedes at der er et nedbrydningspotentiale for TMB under aerobe forhold.

For at vurdere muligheden for at anvende isomererne af trimethylbenzenerne som tracere er der indledningsvist set på den procentvise reduktion af isomererne samt benzen mellem 2 boringer (FC2 og G6 (nedre)), der antages at være placeret på samme strømningslinie i grundvandsmagasinet. Vurderingen er baseret på den gennemsnitlige koncentration i analyseresultaterne af de sidste 5 analyserunder, hvor boringsnettet har været fuldt udbygget. Følgende reduktioner blev udregnet:
Reduktion af [1,3,5 TMB]     99,4%
Reduktion af [1,2,3 TMB]     99,3%
Reduktion af [1,2,4 TMB]     93,6%
Reduktion af [benzen]         84,0%

Som det fremgår af ovenstående sker der en større reduktion af trimethylbenzenerne end benzen, hvilket må betyde at disse forbindelser har en højere nedbrydelighed end benzen under de givne redoxforhold (jernreducerende forhold). Det er således umuligt at anvende TMB-isomererne som tracere på denne lokalitet.

Det er dog muligt at udregne en "bulk rate" eller "natural attenuation rate", der både indeholder effekterne af fortynding og nedbrydning.

Sorption vurderes ikke at have indflydelse på udregningen af denne rate, idet sorptionsfronten vurderes at have passeret forureningsfanens udbredelse. Ved stationære forhold (dvs. hvor fluxen af forureningskomponent og tracer er konstant i hvert målepunkt) er det ikke nødvendigt at korrigere for effekter af sorption /16/.

Hvis det antages, at forureningen er indtruffet før 1975 er forureningens alder således minimum 26 år (regnet i forhold til sidste analyserunde i 2001). Med en gennemsnitlig partikelhastighed i grundvandet på 54 m/år, har den samlede partikelvandring i grundvandet siden 1975 været ca. 1.400 m. Den reelle faneudbredelse er i størrelsesordenen 30-40 meter. Såfremt forureningsfanen ikke er i stationær tilstand er dette betydende med en retardationsfaktor (R) på ca. 26 for de forurenende komponenter. Det er velkendt at TMB-isomererne har en større retardation en f.eks. benzen (den aktuelle retardation er dog også afhængig af sedimentets indhold af organisk stof (foc)) /16/.

I forbindelse med nedbrydningsstudierne i /9/, er der lavet undersøgelse af indholdet af organisk stof (foc) i sedimentet (boring H1 og H4). I dette tilfælde blev der fundet foc-værdier mellem 0,037% og 0,13%. Indholdet er så lavt at sorption i praksis er uden betydning for forureningens udbredelsesmønster.

Koncentrationen af benzen falder fra gennemsnitlig 386 µg/l i boring FC2 til 64 µg/l i boring G6 (nedre).

Afstanden mellem de to boringer er ca. 26 meter. Med en grundvandsstrømningshastighed på 54 m/år, svarer dette til en grundvandstransporthastighed på ca. 176 dage mellem de to boringer.

Til beregningen af "bulk raten" eller "natural attenuation raten" anvendes ligning 6 fra afsnit 2.5.2., der beskriver den forventede naturlige nedbrydning. Dette gøres vel vidende at den del af den udregnede rate, der kan tilskrives fortynding, næppe kan beskrives ud fra et 1. ordens udtryk.

Ifølge ligning 6 fås en 1. ordens "natural attenuation rate" (l) på 0,0102 d-1 på baggrund af følgende udtryk:

64 = 386 . e-l ×176

Til sammenligning kan nævnes at der i litteraturen /16/ er set "ægte" 1.ordens nedbrydningskonstanter i intervallet 0,024 til 0,0002 d-1, der ses for anaerob nedbrydning af benzen i litteraturen.

3.6.2 Fluxbetragtninger og massetab

En stagnerede forureningsfane i et dynamisk system er en klar indikation på at der foregår en betydelig stofomsætning, med mindre koncentrationsfaldet skyldes fortynding alene. I løbet af de 11 moniteringsrunder er der, trods årstidsvariationer, set en temmelig konstant forureningsudbredelse på mellem 30 - 40 meter (målt fra boring FC2 til nedstrøms kant af forureningsfanen).

Da det har været vanskeligt at få et estimat af fortyndingens effekt på koncentrationsfaldet, er det svært at vurdere hvor stort et massetab der har været pga. de mikrobiologiske omsætningsprocesser.

Det er imidlertid muligt at lave nogle indledende fluxbetragtninger, der kan belyse forholdet mellem nedbrydning og fortynding:

Fluxbetragtningerne gennemføres mellem tværsnit af forureningsfanen omkring boring G2 og G6. Figur 3.11 er en simpel fremstilling af princippet i udviklingen i forureningsfanens tværsnit hvis massefluxen er konstant og dispersion er den eneste faktor der reducerer koncentrationen mellem boring G2 og G6.

 

h  = Højde af forureningsfane (m)
b  = bredde af forureningsfane (m)
A  = Areal (m2)
C  = Koncentration af BTEX (µg/l eller mg/m3)
Vp  = Porevandshastighed (m/år)

Figur 3.11
Princip for fluxbetragtning

Såfremt fluxen er konstant (dvs. ingen mikrobiologisk nedbrydning) gælder følgende forhold:

Flux = A1 × C1 · V2 · e = A2 · C2 · Vp · e,
      (8)

hvor (e) er den effektive porøsitet på 0,2.

Heraf ses at arealet af forureningsfanen og den gennemsnitlige forureningskoncentration er modsat afhængige størrelser hvis fluxen er konstant.

Ud fra den etablerede multilevelsampler I1 jf. /24/ er det vurderet at den vertikale udbredelse af forureningsfanen (h1) i kildeområdet er ca. 4 meter. Bredden af forureningsfanen (b1) vurderes at være omkring 20 meter. Den gennemsnitlige koncentration af BTEX (C1) i boring G2 vurderes at være i størrelsesordenen 660 µg/l. Porevandshastigheden (Vp) er tidligere fastlagt til gennemsnitligt 54 m/år.

Heraf fås en flux af BTEX på 0,57 kg/år gennem tværsnittet A1.

Det antages at G6 er placeret midt i forureningsfanen jf. figur 3.11. Da der ikke er konstateret indhold af kulbrinter i boring F2, der således afgrænser forureningsfanen i tværsnittet omkring boring G6 i sydvestlig retning, vurderes fanens bredde (b2) i dette område ikke at overstige 30 meter. Den gennemsnitlige koncentration af BTEX (C2) i boring G6(nedre) er i størrelsesordenen 90 µg/l.

Hvis fluxen skal være konstant betyder det ifølge ligning 8, at højden på forureningsfanen (h2) omkring boring G6 skal være knap 20 meter. Ud fra kendskab til magasinforholdene på lokaliteten vurderes dette ikke at være realistisk.

På denne baggrund vurderes koncentrationsfaldet derfor ikke alene at kunne skyldes fortynding gennem dispersion.

For at vurdere en udvaskningstid af restforureningen kan restforureningen (opgjort som total kulbrinter - benzin) jf. afsnit 3.3.1, sammenholdes med fluxen af totalkulbrinter gennem tværsnittet A1.

Fluxen af total kulbrinter er ca. 1,1 kg/år (baseret på en gennemsnitlig koncentration af de sidste 5 analyserunder i boring G2 = 1.300 µg/l). Hvis dette sammenholdes med mængden af restforurening fra afsnit 3.3.1 (90 - 270 kg), fås en udvaskningstid mellem 80 og 245 år.

Da boring G2 er placeret et stykke nedstrøms kildeområdet har der sandsynligvis pågået en vis nedbrydning af kulbrinter i løbet af den transporttid forureningskomponenterne har været undervejs fra kilden til boring G2. Fluxberegningen omkring boring G2 er derfor sandsynligvis et underestimat i forhold fluxen af forureningskomponenter i selve kildeområdet. Udvaskningstiden kan derfor godt tænkes at være lavere end intervallet angiver ovenfor.

3.7 Dokumentation af naturlig nedbrydning

I det følgende anvendes de dokumentationspunkter ("lines of evidence"), der er beskrevet i afsnit 2.4.1.

3.7.1 Primær bevisførelse

Som omtalt i afsnit 3.6.2. har forureningsudviklingen været fulgt i en periode på ca. 3 år og forureningsudbredelsen har trods variationer været temmelig konstant omkring 30-40 meter nedstrøms kildeområdet.

Hvis det antages at spildet er sket før 1975 (altså minimum 26 år før sidste analyserunde), ville forureningsfanen af f.eks. benzen være godt 1.200 meter nedstrøms kildeområdet, hvis der tages højde for retardation.

Som det fremgår af de foregående afsnit, har det været meget vanskeligt at få et udtryk for fortyndningseffekten, pga. en manglende velegnet tracer. Omvendt viser de indledende fluxbetragtninger i afsnit 3.6.2., at en ganske betragtelig del af koncentrationsfaldet må skyldes massetab ved mikrobiologiske omsætningsprocesser.

Ydermere vurderes forskellen på den teoretiske (ca. 1.200 meter) og faktiske (30 - 40 meter) benzenudbredelse ikke alene at kunne tilskrives fortynding.

Der er således klare indikationer på, at der sker et betydeligt massetab som følge af mikrobiologiske omsætningsprocesser i grundvandet på lokaliteten, selvom massetabet er vanskeligt at kvantificere. Det samlede potentielle årlige massetab vurderes minimum at være i størrelsesordenen 1,1 kg/år, jf. afsnit 3.6.2. Dette vil medføre en udvaskningstid af restforureningen (estimeret til mellem 90 og 270 kg) på mellem 80 og 245 år. Det årlige massetab kan dog godt tænkes at være større, da det er baseret på en fluxberegning et stykke nedstrøms forureningskilden og dermed kan udvaskningstiden være mindre. Der forventes tillige at ske en nedbrydning af kulbrinterne i den umættede zone, der kan være med til at reducere udvaskningstiden Omvendt vil der nok være en form for "tailing fænomen" ved udvaskning af de tungere kulbrinter, der vil kunne forlænge udvaskningstiden..

3.7.2 Sekundær bevisførelse

Kvalitative betragtninger

Som det fremgår af figur 3.7 (A-B) og figur 3.9 (A-D), er der en klar korrelation mellem forureningsudbredelsen og lave ilt og nitrat koncentrationer samt stigende koncentrationer af opløst jern.

Dette indikerer, at der forgår en biologisk omsætning af kulbrinter under aerobe, nitratreducerende og jernreducerende forhold i det forurenede område.

Tilstedeværelsen af svagt reducerede forhold nedstrøms forureningsfanen (lavt ilt- og nitratindhold) vurderes at skyldes "smoking gun" effekten muligvis i kombination med generelt reducerede forhold i den del af magasinet, der er permanent er artesisk (dvs. syd for Nykøbingvej).

Kvantitative betragtninger

Som det fremgår af afsnit 2.4.1. er det muligt, på baggrund af de støkiometriske reaktionsforhold mellem kulbrinterne og redoxparametre, at udregne den teoretiske kulbrinteomsætning på baggrund af ændringerne i redoxparametre.

Af tabel 3.1 fremgår den teoretiske nedbrydning af kulbrinter i 1 liter grundvand, baseret på de observerede ændringer i redoxparametre.

Tabel 3.1
Beregning af teoretisk kulbrintenedbrydning.

Redoxparameter

Baggrunds niveau mg/l

Højest/lavest Niveau i fanen mg/l

D-redox mg/l

Masse forhold

Teoretisk BTEX-nedbrydning mg/l

Opløst O2

7

0,2

6,8

0,32

2,2

NO3-

14

1,5

12,5

0,21

2,6

Fe2+

0

29

29

0,05

1,5

Mn2+

0

0,7

0,7

0,09

0,1

SO42-

59

43

16

0,21

3,4

CH4

0

0,005

0,005

1,28

0

S

9,8


Baggrundsniveauerne er baseret på et gennemsnitsværdier for de sidste 5 analyserunder af boring D3 og D2. Variationen i de opløste elektronacceptorer (O2, NO3-og SO42-) vurderes at være normal for denne type magasiner. Indholdet af opløst ilt varierer fra 4,5 til 8,3 mg/l (gennemsnit på 6,5 mg/l). Indholdet af nitrat varierer fra 8,9 til 22 mg/l (gennemsnit på 13,7 mg/l) og indholdet af sulfat varierer fra 37 - 88 mg/l (gennemsnit på 59,4 mg/l).

Som det fremgår af tabel 3.1, svarer de observerede ændringer i redoxparametrene til en omsætning af ca. 9,8 mg oliekomponenter (BTEX) pr. liter grundvand. Da der ikke er tydelige indikationer på sulfatreduktion i det forurenede område, er det mere korrekt at udregne kulbrintenedbrydningen uden brug af ændringen i sulfatindholdet, dvs. at den teoretiske omsætning af oliekomponenter kun er 6,4 mg BTEX pr. liter grundvand. Denne teoretisk beregnede kulbrinteomsætning svarer i størrelsesorden til de højest observerede indhold af kulbrinter i kildeområdet på knap 8 mg/l.

Det reelle nedbrydningspotentiale er dog væsentlig større, idet det vurderes at der er et større potentiale for jernreduktionen, da der må antages at være en betydelig pulje af oxiderede jernforbindelser i sedimentet. Desuden vil hele sulfatpuljen i princippet kunne indgå i nedbrydningsprocesserne. Endelig kendes potentialet for methanogensen ikke, da der ikke på noget tidspunkt er konstateret signifikante methanindhold i grundvandet. Forureningstrykket er med andre ord ikke stort nok til at udnytte den fulde oxidationskapacitet i elektronacceptorerne. Dette betyder, at der er en "oxidationsbuffer", hvis forureningstrykket skulle stige som følge af en øget udvaskning eller lignende.

Hvis man på samme måde som i afsnit 3.6.2. betragter masseflux af elektronacceptorer igennem et tværsnit af forureningen over et år, fås en idé om forholdet mellem oxidationskapaciteten og kulbrinteindholdet. Flux af elektronacceptorer beregnes på baggrund af de opløselige (fornyelige) elektronacceptorer der p.t. vides at indgå i nedbrydningsprocesserne; ilt og nitrat.

Ved indsættelse af summen af de teoretiske BTEX nedbrydnings ækvivalenter for ilt (2,2 mg/l) og nitrat (2,6 mg/l) i ligning 8 fås følgende udtryk:

FluxBTEX-ækvivalenter :80 m2 · 4,8 mg/l · 54 m/år · 0,2              =4,1 kg/år

Som det fremgår af ovenstående forbruges på årsbasis minimum en ilt- og nitratmængde svarende til en omsætning af kulbrinter på godt 4 kg. Til sammenligning er den samlede årlige flux af kulbrinter vurderet til at være mindst 1,1 kg. Imidlertid er hele puljen af ilt og nitrat, der strømmer til opstrøms forureningen, blevet forbrugt centralt i kildeområdet. Nedbrydningen af de 1,1 kg totalkulbrinter, der passerer gennem tværsnittet omkring boring G2, skal altså ske ved tilstrømning/infiltration af fornyelige elektronacceptorer med nedsivende regnvand, samt via. opblanding med ilt- og nitratrigt grundvand (forårsaget af dispersion) i fanens længderetning. Tilgængeligheden og opholdstiden af disse elektronacceptorer er essentiel for forureningsfanens udbredelsesmønster.

Generelt viser ovenstående betragtninger dog, at der er en stor oxidationskapacitet der kan medvirke til den mikrobiologiske nedbrydning af kulbrinterne.

3.8 Monitering af naturlig nedbrydning

Der har ikke været en traditionel undersøgelsesfase (med dokumentation af naturlig nedbrydning), med en efterfølgende moniteringsfase, i forbindelse med sagsbehandlingen af Nykøbingvej 295. Dvs. at det typiske sagsforløb, som beskrevet i afsnit 2.6, ikke er blevet fulgt.

I 1998 blev der opstillet klare indikationer på, at der foregår naturlig nedbrydning i forbindelse med /5/ og /6/, men en egentlig dokumentation af naturlig nedbrydning forelå ikke på daværende tidspunkt. I stedet valgte man at lave en grundigere dokumentation på baggrund af godt to års monitering, for dermed at få en bedre belysning af sæsonvariationerne.

I forbindelse med etablering af H-boringerne blev det valgt at udføre boringerne således at boring H1 og H2 blev udstyret med korte filtre i 2 niveauer, for at få en bedre forureningsafgrænsning og redoxkarakterisering. Det var således forventet, at disse boringer potentielt kunne være forurenede. Boring H3 og H4 er ligeledes udført som afgrænsende boringer, såfremt der blev truffet forurening i boring H1 og H2. Da der ikke har været konstateret indhold af kulbrinter i boring H3 og H4 har de kunnet fungere som "alarm boringer" eller "point of compliance" boringer.

Moniteringsprogrammet var det første år fuldt udbygget, med kemiske analyser svarende til "dokumentationsniveau" - dvs. analyse for såvel forureningskomponenter som geokemiske parametre - i samtlige filtre. Efter evaluering af 1. års monitering i /8/, blev det besluttet at revidere moniteringsprogrammet, mht. antallet af filtre, der skulle prøvetages /20/.

I foråret 2000 blev det i styregruppen diskuteret om forureningen var endeligt horisontalt afgrænset, da der var observeret indhold af kulbrinter i såvel boring H1 og H2 i en enkelt prøvetagningsrunde /20/. Det blev besluttet at overvåge situationen og såfremt der i forbindelse med den efterfølgende prøvetagningsrunde blev truffet indhold af kulbrinter i de to boringer, skulle det vurderes om der var behov for yderligere boringer. Der blev ikke konstateret indhold af kulbrinter i den efterfølgende analyserunde, så det eksisterende antal boringer og analyseprogram blev bibeholdt.

Til trods for at der ikke har været opstillet alarmniveauer eller stopkriterier, er et uforudset indhold af kulbrinter i nogle af de yderligste boringer, alligevel blevet håndteret i forbindelse med afholdelse af statusmøder. Det faktum, at der blev udført supplerende boringer i løbet af moniteringsperioden, har gjort det vanskeligere at opsætte stopkriterier og alarmniveauer, idet forureningsudbredelsen først blev endeligt fastlagt sidst i moniteringsforløbet.

Det vurderes, at sagen ganske godt illustrerer et typisk sagsforløb med successive boringer, et voksende antal analyser og et gradvist bedre kendskab til forureningsudbredelsen. Det er således sjældent, at man har en optimal placering af boringer og kan lave en fuldstændig dokumentation af naturlig nedbrydning på baggrund af en enkelt analyserunde. I stedet forligger der ofte flere analyserunder, med evt. kendskab til koncentrationsudviklingen i kildeområdet (hvor de første boringer som regel er udført).

3.8.1 Diskussion og anbefaling af analysefrekvens og parametervalg

Problemstillingen omkring analysefrekvens og parametervalg i forbindelse med monitering af naturlig nedbrydning vil blive belyst i det følgende ud fra de konkrete erfaringer fra lokaliteten.

Strategien omkring monitering af naturlig nedbrydning er gennemgået under afsnit 2.6 og vil ikke blive omtalt i detaljer i dette afsnit.

En af de vigtigste erfaringer der er gjort i forbindelse med dette projekter er, at det er essentielt at få styr på variabiliteten i de hydrauliske forhold, da de er styrende for tolkningen af forureningsudbredelsen mm. Det er helt klart, at der er større krav til et robust moniteringsprogram hvis der er tale om et "ustabilt magasin" hvor der hurtigt kan ske ændringer. Et ustabilt magasin vil være karakteriseret ved høje partikelhastigheder i grundvandet, meget heterogen geologi (høje dispersiviteter) og terrænnære magasiner, der er særligt påvirkede af nedbørshændelser mv.

Pre-moniteringsfase

En mulig måde at gribe problemstillingen omkring variabiliteten an på, kunne være at gennemføre en pre-moniteringsfase. En pre-moniteringsfase kunne løbe over et år, med kvartårlige moniteringsrunder. Som minimum skal samtlige boringer synkronpejles og der skal analyseres for indhold af kulbrinter samt indhold af essentielle redoxparametre. Pre-moniteringsfasen bør ses som en overgangsfase mellem dokumentation og monitering af naturlig nedbrydning, hvor de dynamiske forhold primært omkring hydraulikken undersøges. Pre-moniteringsfasen bør danne grundlag for det endelige moniteringsprogram, hvor der fastsættes stopkriterier og alarmværdier.

I pre-moniteringsfasen er det hovedformålet at få belyst årstidsvariationer i de hydrauliske forhold koblet med forureningsudbredelsen. Det vurderes ikke at være relevant at opstille stopkriterier eller alarmniveauer i denne fase, da den netop gennemføres for at få kendskab til årstidsvariationer. I ekstreme tilfælde, hvor der potentielt kan ske stor, uhensigtsmæssig forureningsspredning (f.eks. ved meget høje grundvandsstrømningshastigheder) bør der dog være mulighed for at gribe ind i pre-moniteringsfasen, hvis forureningen er voldsomt ekspanderende. Ved meget høje transporthastigheder f.eks. > 300 m/år bør det overvejes evt. at analysere hyppigere end 4 gange årligt.

Efter gennemførelse af pre-moniteringsfasen bør en række parametre evalueres, således at man kan fastlægge magasinets "stabilitet" og dermed tilpasse moniteringsprogrammet til dette. Jo mere "ustabilt" magasinet er desto større vil kravene til det efterfølgende moniteringsprogram være.

I tabel 3.2 er en række essentielle parametre skitseret, der har betydning for magasinets stabilitet.

Tabel 3.2
Karakterisering af magasinets stabilitet.

Parameter

Stabilt magasin

Ustabilt magasin

Variation i grundvandsspejl

lille

stor

Variation i hydaulisk gradient

lille

stor

Variation i grundvandets strømningsretning

lille

stor

Grundvandets partikelhastighed

lav

høj

Geologisk heterogenitet

lille

stor

Beliggenhed i forhold til terræn

lavt

højt

Variation i kulbrinteindhold

lille

stor

Variation i indhold af ilt, nitrat og sulfat

lille

stor


For at gøre karakteriseringen af magasinets stabilitet operationel, bør der fastsættes nogle konkrete intervaller for de, i tabel 3.2, skitserede parametre.

Det er klart at et grundvandsmagasin som det, der findes på den undersøgte lokalitet, må karakteriseres som værende ustabilt på stort set samtlige parametre, nævnt i tabel 3.2.

Opstilling af et moniteringsprogram

Forudsætningen for opstilling af et moniteringsprogram er naturligvis, at det er dokumenteret, at der foregår en tilfredsstillende naturlig nedbrydning i dokumentationsfasen før premoniteringsfasen.

Det overordenede formål med et moniteringsprogram er at sikre følgende:
At der forsat sker nedbrydning af kulbrinter
At forureningsfanen ikke overordnet ekspanderer over en årrække
At nedstrøms recipienter og drikkevandsinteresser ikke påvirkes eller trues

Hvis en pre-moniteringsfase viser, at et givent grundvandsmagasin er stabilt, bør den fortsatte monitering begrænses til f.eks. prøvetagning en gang årligt over en kortere årrække, hvorefter den helt kan indstilles eller gennemføres med flere års mellemrum. Et moniteringsprogram bør alene indeholde registrering af grundvandsspejlets trykniveau samt analyse af indholdet af kulbrinter i udvalgte boringer i- og nedstrøms forureningsfanen.

Det anbefales, at alarmniveauer alene knytter sig til indhold af kulbrinter i én eller flere boringer nedstrøms forureningsfanen. Hvis dette alarmniveau ikke overskrides i 2 på hinanden følgende moniteringsrunder, anbefales det at ophøre det videre moniteringsarbejde på lokaliteten.

Årsagen til at moniteringsprogrammet kan reduceres væsentligt i stabile grundvandsmagasiner er, at de 3 ovennævnte formål med moniteringsprogrammet sandsynligvis allerede er sikret i premoniteringsfasen.

Skulle en pre-moniteringsfase imidlertid vise at grundmagasinet er ustabilt, bør det bl.a. vurderes om nedbørsforholdene har været typiske i løbet af pre-moniteringen. Såfremt der har været usædvanlig meget nedbør eller mangel på nedbør, bør de kvartårlige moniteringsrunder evt. videreføres et år eller to.

Først når årstidsvariationen er kendt kan man fastsætte følgende parametre i moniteringsprogrammet:

  1. Valg af boringer (evt. etablering af nye boringer)
  2. Valg af kemiske analyseparametre
  3. Valg af prøvetagningsmetoder
  4. Valg af analysemetoder
  5. Valg af analysefrekvens
  6. Valg af alarmniveauer
  7. Valg af stopkriterier (for den videre monitering) 8.

Ad 1) Oftest er de fleste af boringerne i forbindelse med undersøgelsesfasen anvendelige til et moniteringsprogram, men det kan evt. være nødvendigt at etablere en række POC-boringer (point of compliance) nedstrøms forureningsfanen. Det vil være muligt at reducere antallet af boringer i takt med afviklingen af moniteringsprogrammet efterhånden som forureningsdynamikken kendes bedre.

Ad 2) Som udgangspunkt bør et moniteringsprogram omfatte de samme parametre som der er anvendt i undersøgelses- og pre-moniteringsfasen. Analyser af kulbrinter skal bruges til at verificere udviklingen i forureningsfanen mens analyser af redoxparametre skal anvendes til vurdering af om den naturlige nedbrydning fortsat omsætter kulbrinter i tilfredsstillende omfang. Dog vurderes det ikke nødvendigt at analysere for indhold af redoxkomponenter i POC-boringerne, da disse alene tjener til at afsløre en ekspanderende forureningsfane.

Ad 3) Valget af prøvetagningsmetoder bør overvejes. F.eks. kan der være en fordel i at installere permanente pumper i moniteringsboringerne, således at der opnås en økonomisk besparelse på lang sigt og prøverne udtages på ens vilkår fra gang til gang. Eventuelt kan vælges peristaltiske pumpetyper, der er mere robuste overfor længere tids ophold under grundvandsspejlet.

Ad 4) De kemiske analyser bør gennemføres på samme vis som under undersøgelsesfasen og pre-moniteringsfasen for at kunne sammenligne resultaterne. Det kan dog overvejes om man evt. ønsker at gøre brug af en mobil GC for at minimere de økonomiske udgifter i forbindelse med de kemiske analyser.

Ad 5) Analysefrekvensen er en af de centrale parametre i moniteringsprogrammet. En af de styrende faktorer for analysefrekvensen er porevandshastigheden. Erfaringerne fra den undersøgte lokalitet har vist, at de største variationer ses i de hydrauliske parametre, dernæst i niveau og udbredelse af kulbrinterne og sidst i niveau af redoxparametrene, sandsynligvis pga. en stor bufferkapacitet i redoxmiljøet.

Heraf fremgår det, at det er vigtigt med hyppige pejlinger af grundvandets trykniveau evt. ved installation af tryksensorer med datalogger i flere af boringerne. Indholdet af kulbrinter kan evt. analyseres med større intervaller. Analyser af redoxkomponenter bør kun udføres få gange i løbet af et moniteringsforløb, evt. hver anden gang, der analyseres for indhold af kulbrinter.

Hvis det vælges at reducere moniteringsprogrammet til én gang årligt eller længere anbefales det, at udføre den efterfølgende monitering på det tidspunkt af årets cyklus hvor forureningen erfaringsmæssigt har den største udbredelse. På denne måde sammenlignes "worst-case" scenariet fra år til år.

Ad 6) Alarmniveauer kan være kraftige forhøjelser af kulbrintekoncentrationen i boringer i forureningsfanen eller detektion af kulbrinter nedstrøms forureningsfanen (POC-boringer). Umiddelbart vurderes sidstnævnte alarmniveau at være det mest kritiske idet der reelt ses en ekspanderende fane, hvorimod en forhøjelse af niveauet af kulbrinter i forureningsfanen kan være et varsel om en snarligt ekspanderende fane.

Ad 7) Stopkriterier i forbindelse med naturlig nedbrydning svarer ikke til traditionelle stopkriterier ved aktive afværgeteknikker, hvor selve driften af afværgeteknikken indstilles. Naturlig nedbrydning er en vedblivende proces, der kan vare årtier før puljen af kulbrinter er omsat.

Stopkriteriet i forbindelse med naturlig nedbrydning knytter sig til hvornår moniteringsprogrammet kan indstilles. Tidspunket for indstilling af moniteringsprogrammet bør være når der med en høj grad af sikkerhed er dokumentation for at naturlige nedbrydningsprocesser over et længere tidsrum bevirker at forureningsfanens tilstand er stationær eller kontraherende. Eksempelvis kan et stopkriterie være at der ikke ses overskridelse af alarmniveauet i POC-boringerne i 3 på hinanden følgende moniteringsrunder. Dette eksempel afhænger i høj grad af hvor hurtig grundvandets partikelhastighed er i forhold til afstanden til POC-boringen. Det skal sikres, at en eventuel ekspanderende forureningsfane i teorien kan nå frem til POC-boringen før evalueringen af moniteringsprogrammet foretages.

3.9 Kritiske parametre

Dette afsnit uddrager konklusionen af diskussionen af en række kritiske parametre i de foregående afsnit.

Overordnet har det vist sig at de hydrauliske forhold har været styrende for hele forståelsen af de forureningsmæssige forhold, herunder stoftransport. For at kunne håndtere denne variabilitet er det ofte valgt at anvende gennemsnitsværdier til beregning af f.eks. "natural attenuation" konstanten.

I /10/ er det forsøgt at udregne en 1. ordens nedbrydningskonstant med benzen som modelstof. Dette er gjort ved korrektion for fortyndning ved anvendelse af summen af trimethylbenzener som konservativ tracer. Dette er muligt fordi der i dette tilfælde er estimeret en længere opholdstid for TMB-isomererne i grundvandet pga. en større retardation. Der blev fundet en 1. ordens nedbrydningskonstant i intervallet 0,0032 til 0,47 d-1. Konklusionen på variationen i estimatet af nedbrydningskonstanten er, at det primært skyldes forskelle i de hydrauliske parametre og dermed vurderingen af grundvandets partikelhastighed /10/.

Imidlertid vurderes de beregnede 1.ordens nedbrydningskonstanter for benzen ikke at repræsentere forholdene på lokaliteten. Dette skyldes primært at forureningens alder, kombineret med det meget lave indhold af organisk materiale i sedimentet (foc) gør, at der stort set ikke sker en betydende sorption af forureningskomponenterne, hvorved sorptionstiden for benzen og trimethylbenzenerne er ens. Hvis transporttiden er ens sker der til stadighed en større reduktion af TMB-isomererne end benzen, hvorfor en korrektion med TMB-isomererne ikke vurderes mulig, jf. afsnit 3.6.1.

Sorptionen har også en afgørende betydning for estimering af 1. ordens nedbrydningskonstanten. Som det fremgår af ovenstående er det centralt at vurdere stationariteten af fanen og sammenholde forureningens alder med stoftransporten hvor der er taget højde for retardation. I praksis er det vanskeligt at beregne en 1. ordens nedbrydningskonstant mellem to målepunkter hvis der ikke er sket fuldt gennembrud af sorptionsfronten mellem de to målepunkter.

Et af de største problemer i forbindelse med dette projekt har været at få et estimat af effekten af fortynding gennem fastlæggelse af de forskellige dispersiviteter. Der er lavet en række sammenstillinger så som sammenligning af aktuel forureningsudbredelse og reel forureningsudbredelse, fluxbetragtninger, geokemiske indikatorer for nedbrydning mm, der indikerer at reduktionen i kulbrinter ikke alene skyldes effekten af fortynding. Det er stadig utilfredsstillende, at det ikke har været muligt at få et bedre mål for andelen af hhv. fortynding og nedbrydning gennem de omfattende undersøgelser. Der har været en række forsøg på at vurdere effekten af fortynding gennem opstilling og tilpasning af diverse stoftransportmodeller, brug af tvivlsomme konservative tracere og endelig direkte mål for dispersiviteten gennem etablering af flere multilevelsamplere i forureningsfanen. Reelt vurderes sidstnævnte metode at være det mest direkte mål for dispersiviteten og det bør overvejes fra sag til sag om der er mulighed for etablering af flere multilevelsamplere i forureningsfanen.

4 Betragtninger i forhold til danske vejledninger

4.1 Scenarium 1 (lavt vidensniveau)
4.2 Scenarium 2 (højt vidensniveau)

I dette afsnit sammenholdes den ovenstående gennemgang og vurdering af naturlig nedbrydning på lokaliteten, med en vurdering i forhold til Miljøstyrelsens vejledning /18/.

I det følgende arbejdes med to scenarier, svarende til to forskellige vidensniveauer. I det første scenarium er viden om forureningsforholdene i det primære grundvandsmagasin stærkt begrænset, mens der i det andet scenarium anvendes data opnået fra undersøgelsen og monitering af naturlig nedbrydning på lokaliteten.

I begge tilfælde udføres alle tre trin i JAGG-modellen. Beregningerne udføres med benzen som modelstof.

4.1 Scenarium 1 (lavt vidensniveau)

Til denne vurdering er benyttet følgende input data:
Forurenings- og geokemiske data fra boring FC2 og D3 (0,5 mg benzen/l i FC2 og 6 mg opløst ilt/liter i D3)
Hydraulisk ledningsevne: 5•10-5 m/s (tabelværdi i JAGG for mellemkornet sand)
Hydraulisk gradient: 4•10-3 m/m (værdi fra regionalt grundvandspotentialekort over det primære grundvandsmagasin)
1. ordens nedbrydningskonstant: 0,01 dag-1 (tabelværdi baseret på viden om redoxforholdene fra boring D3)
Effektiv porøsitet (e): 0,2

Resultatet af beregningen ses i bilag I.

Af grafen ses, at kvalitetskriteriet for benzen er overskredet med ca. en faktor 500 100 meter nedstrøms boring FC2 ved trin II beregningen. Ved trin III beregningen er kvaliteteskriteriet nået ca. 50 m nedstrøms boring FC2. Til sammenligningen er porevandshastigheden beregnet til 31,5 m/år. Det er således klart at grundvandskvalitetskriteriet ikke er overholdt i en afstand af 1 års grundvandstrømningshastighed.

4.2 Scenarium 2 (højt vidensniveau)

Til denne vurdering er benyttet følgende input data:
Forurenings- og geokemiske data fra samtlige boringer. Dog regnes som udgangspunkt i spredningen fra boring FC2.
Hydraulisk ledningsevne (k) = 1,5×10-4 m/s (værdi fremkommet fra den udførte prøvepumpning)
Hydraulisk gradient (i) = 2,3•10-3 m/m (gennemsnit af samtlige udførte pejlerunder)
1. ordens "natural attenuation" konstant (l) = 0,0102 d-1 (baseret på koncentrationsfaldet mellem G2 og G6 (nedre), dvs. under jernreducerende forhold)
Effektiv porøsitet (e): 0,2

Resultatet af beregningen ses ligeledes i bilag I.

Af grafen ses, at kvalitetskriteriet for benzen er overskredet ca. 280 gange 100 meter nedstrøms boring FC2 ved trin II beregningen. Ved trin III beregningen er kvalitetskriteriet overskredet ca. med en faktor 10 ved en afstand på 54,4 m, svarende til den beregnede strømning på 1 år.

Som det fremgår af de udførte beregninger er der en række begrænsninger for sammenligning af de 2 scenarier. I beregningen under lavt vidensniveau er udgangspunktet, at der alene foregår aerob nedbrydning, selv om det vides at der forgår nedbrydning under vekslende redoxforhold. Ved beregningen med højt vidensniveau tages der udgangspunkt i en "natural attenuation" konstant, der er produktet af effekterne af fortynding og nedbrydning. På denne vis medtages effekten af fortynding 2 gange hvilket overestimerer reduktionen af kulbrinter. Omvendt er den anvendte "natural attenuation" konstant udledt på baggrund af observationer i den jernreducerende del af fanen, vel vidende at den "overordnede" nedbrydningskonstant for forureningsfanen er summen af effekten af nedbrydningskonstanterne i de forskellige redoxzoner. Dette medfører et underestimat af reduktionen af kulbrinter, da nedbrydningen erfaringsmæssigt er lavest under jernreducerende forhold i forhold til nitratreducerende og aerobe forhold.

Den aktuelle forureningsudbredelse er imidlertid i ret god overensstemmelse med JAGG-beregningen baseret på et lavt vidensniveau.

JAGG-beregningen vurderes at være et nyttigt instrument til at lave en indledende vurdering af den mulige fortynding og nedbrydning af en given forureningsfane. Det er tydeligt at grundlaget for beregningen er spinkelt i forhold til kompleksiteten af de forhold der er styrende for forureningsfanens udbredelse. Dette er tydeligt når det forsøges at anvende JAGG-beregningen med et højt vidensniveau, hvor der er kendskab til en stor variation i flere betydende parametre og hvor nedbrydningen foregår under forskellige redoxforhold. For at kunne simulere denne spredning af forureningskomponenter kræves en mere kompleks 2- eller 3-dimensionel stoftransport model.

Generelt ses, at der ved detailkendskab til årstidsvariationerne observeres en varierende forureningsudbredelse mellem 30 og 40 meter (baseret på detektionsgrænsen for benzen på 0,2 µg/l). Reelt vurderes kvalitetskriteriet på 1 µg/l at være overholdt i en lidt mindre afstand. Kvalitetskriteriet har således været overhold i en afstand af et års grundvandsstrømningshastighed (ca. 54 meter) i hele den del af moniteringsperioden, hvor den endelige forureningsudbredelse vurderes at være kendt (de sidste 5 moniteringsrunder).

5 Konklusioner

På baggrund af den teoretiske gennemgang og det konkrete projekt kan der drages følgende konklusion om undersøgelse og monitering af naturlig nedbrydning af kulbrinter:
Dokumentation af naturlig nedbrydning og efterfølgende monitering er vanskelig i stærkt heterogene grundvandsmagasiner. En heterogen geologi kan medføre store variationer i de hydrauliske parametre hen over året hvor nedbøren veksler.
Der kræves et stort antal boringer for at kunne udarbejde et detaljeret grundvandspotentialekort når geologien er stærkt heterogen. Det er for usikkert at basere en overordnet grundvandsstrømningsretning på grundvandets trykniveau i kun 3 boringer. Forureningsudbredelsen er styret af den resulterende vektor for grundvandsstrømningen i magasinet over tid, hvilket betyder at forureningsfanen "reagerer trægt" i forhold til pludselige ændringer i grundvandsstrømningsretningen. Ændringer i redoxforholdene sker endnu langsommere, da der er en betydelig bufferkapacitet i redoxmiljøet (eksempelvis stor pulje af jern(III) og sulfat).
Variabiliteten i de hydrauliske forhold er styrende for tolkningen af forureningsudbredelsen.
Det er vigtigt at detektionsgrænsen for de analyserede parametre er mindre end kvalitetskriteriet.
Der er observeret fluktuationer i grundvandsspejlets trykniveau på ca. 1,5 meter i løbet af en årscyklus.
Den horisontale forureningsudbredelse er svingende afhængig af årstiden, men vurderes at ligge i størrelsesordenen 30-40 meter nedstrøms kildeområdet. Til sammenligning har den samlede partikelbevægelse i grundvandet været ca. 1.350 meter på de 25 år forureningen (som minimum) vurderes at have været i grundvandsmagasinet.
På den konkrete lokalitet vurderes det at forureningen med kulbrinter i grundvandet nedbrydes naturligt under aerobe, nitratreducerende og jernreducerende forhold. Denne vurdering er primært baseret på ændringer i redoxkemien, der er sammenfaldende med forureningsfanens udbredelse. I den nedre del af forureningsfanen er det dog vanskeligt at se dette sammenfald, da det vurderes at der overordnet sker et skift til mere reducerede forhold i overgangen fra semi-artesiske til artesiske magasinforhold.
Det har været vanskeligt at kvantificere et massetab som funktion af naturlige nedbrydningsprocesser. Dette skyldes primært at det ikke har været muligt at estimere effekten af fortynding. Isomererne af trimethylbenzen har ikke kunnet anvendes som konservative tracere, da de tydeligvis undergår større reduktion end f.eks. benzen, hvis det antages at sorption er uden betydning pga. forureningens alder og det generelt lave indhold af organisk stof i sedimentet (foc). En præcis fluxberegning i flere tværsnit i forskellig afstand fra kilden har heller ikke været mulig for at vise et massetab. Dog har indledende fluxbetragtninger sandsynliggjort at hele reduktionen i koncentrationen af forureningskomponenter ikke alene kan skyldes effekten af fortynding.
Ved at sammenholde den konkrete viden om forureningens udbredelse i grundvandsmagasinet med to beregninger via. Miljøstyrelsens risikovurderingsmodel JAGG er det tydeligt, at modellen er udmærket til at udarbejde en indledende vurdering af forureningsspredningen og nedbrydningsforholdene. Modellen har derimod svært ved at håndtere komplekse informationer, så som varierende redoxforhold og multiple nedbrydningskonstanter. Modellens formål er da også primært at angive om der er en risiko i forhold til grundvandsressourcen ud fra en række antagelser om bl.a. nedbrydningsforholdene. Såfremt man ved anvendelse af modellen vurderer at naturlige nedbrydningsprocesser kan eliminere en risiko i forhold til grundvandsressourcen, skal dette efterfølgende dokumenteres ved mere omfattende undersøgelser, hvilket er gennemført på den undersøgte lokalitet.

Essensen af resultaterne af dette projekt er, at det er vanskeligt at dokumentere naturlig nedbrydning af kulbrinter i stærkt heterogene grundvandsmagasiner på et niveau svarende til det der beskrevet i teorien (kapitel 2).

Det er tydeligt vist, at der sker en kraftig reduktion i koncentrationen af kulbrinter som funktion af afstanden til forureningskilden og forureningsfanen vurderes at være 30-40 meter lang. Ud fra det nuværende reguleringspraksis er forureningsfanen beliggende indenfor den initiale behandlingszone (afstanden svarende til et års grundvandstransport eller maksimalt 100 m) /18/.

Der er gennemført en række sammenstillinger /vurderinger, der klart indikerer at der foregår naturlige nedbrydning af forureningen i grundvandszonen på lokaliteten. Hovedproblematikken er dog stadig at det er vanskeligt at skille de destruktive processer (nedbrydning) fra de non-destruktive processer (primært fortynding).

Der er på det seneste dukket en række metoder op, som kan være med til yderligere at styrke dokumentationen for de naturlige nedbrydningsprocesser. Nogle teknikker er kvalitative, så som isolering af specifikke nedbrydere (mikroorganismer) i forureningsfanen og sammenligne dette med sammensætningen af mikroorganismer uden for forureningsfanen. Andre metoder er mere kvalitative, så som isotop-fraktionering, hvor ændringer i rationen mellem isotoper af forskellige molekyler direkte kan relateres til præferentiel nedbrydning.

At lade de naturlige nedbrydningsprocesser af kulbrinter i grundvandet indgå som et led i undersøgelses- og afværgekonceptet, er efterhånden praksis i en række lande, herunder USA. Metoderne til dokumentation er i udlandet afprøvet gennem snart et årti og det er tydeligt, at der stadig kan tilføjes en række betragtninger, der kan gøre dokumentationen mere robust og troværdig, hvilket dette projekt bl.a. viser. Sagen viser tillige, at der er et behov for nogle retningslinier for "brugen" af naturlig nedbrydning i forbindelse med kulbrinteforureninger i Danmark.

6 Referencer

/1/ Krüger AS (1994): Registreringsundersøgelse D. nr. 387-35, Nykøbingvej 295, Sakskøbing. Rekv. Storstrøms Amt.
[Tilbage]
 
/2/ Skude & Jacobsen (1996a): Nykøbingvej 295, Radsted. Indledende forureningsundersøgelse Rekv. Oliebranchens Miljøpulje.
[Tilbage]
 
/3/ Skude & Jacobsen (1996b): Nykøbingvej 295, Radsted. Supplerende forureningsundersøgelse. Rekv. Oliebranchens Miljøpulje. 1996-06-14.
[Tilbage]
 
/4/ Skude & Jacobsen (1996c): Nykøbingvej 295, Radsted. Opgravning og fjernelse af forurenet jord og forslag til yderligere afværgetiltag. Rekv. Oliebranchens Miljøpulje. 1996-09-10.
[Tilbage]
 
/5/ Skude & Jacobsen (1997): Nykøbingvej 295, Radsted. Beskrivelse af forslag til oprensning af restforurening. Rekv. Oliebranchens Miljøpulje. 1997-03-14.
[Tilbage]
 
/6/ Skude & Jacobsen (1998): Nykøbingvej 295, Radsted. Projektbeskrivelse - Naturlig nedbrydning. Teknologiudviklingsprojekt. Skude & Jacobsen. Rekv. Oliebranchens Miljøpulje.
[Tilbage]
 
/7/ Hedeselskabet (1999): Nykøbingvej 295, Radsted. Naturlig nedbrydning, Teknologiudviklingsprojekt. Rekv. Oliebranchens Miljøpulje.
[Tilbage]
 
/8/ Hedeselskabet (2000): Nykøbingvej 295, Radsted. Naturlig nedbrydning, Teknologiudviklingsprojekt. Statusrapport 1. år. Rekv. Oliebranchens Miljøpulje.
[Tilbage]
 
/9/ Jensen, Ida Holm & Riber, Leise (2000): Skæbnen af trimethylbenzener i grundvand. Forprojekt ved Institut for Miljøteknologi, DTU.
[Tilbage]
 
/10/ Hansen, Tom B. (2000): Naturlig nedbrydning som afværgestrategi for benzinforureninger. Eksamensprojekt ved Institut for Miljøteknologi, DTU.
[Tilbage]
 
/11/ Hansen, Hans Christian L. & Seifert, Dorte (2000): Geokemisk Transportmodellering af Naturlig Nedbrydning - Case study. Eksamensprojekt ved Institut for Miljøteknologi og Institut for Strømningsmekanik og Vandressourcer, DTU.
[Tilbage]
 
/12/ Wiedemeier et al. (1995): Technical Protokol For Implementing Intrinsic Remediation With Long-Term Monitoring For Natural Attenuation Of Fuel Contamination In Groundwater.
[Tilbage]
 
/13/ ASTM (1998): Standard Guide for Remediation of Ground Water by Natural Attenuation at Petroleum Release Sites, American Society for Testing Materials (ASTM).
[Tilbage]
 
/14/ WDNR (1999). Interim Guidance on Natural Attenuation for Petroleum Releases.
[Tilbage]
 
/15/ Amternes Videncenter for Jordforurening (1998): Intern Rensning af benzinforureninger i grundvand. Teknik & Administration. Nr. 6, 1998.
[Tilbage]
 
/16/ Miljøstyrelsen (1998): Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand. Miljøprojekt nr. 408, 1998.
[Tilbage]
 
/17/ Oliebranchens Miljøpulje (2001): Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvand. OM Kvalitetsmanual, Afsnit 3.31.
[Tilbage]
 
/18/ Miljøstyrelsen (1998): JAGG -EDB program til risikovurdering udarbejdet af Miljøstyrelsen.
[Tilbage]
 
/19/ Miljøstyrelsen (1996): Kemiske stoffers opførsel i jord og grundvand: bind 1 og 2. Projekt om jord og grundvand fra Miljøstyrelsen, nr. 20, 1996.
[Tilbage]
 
/20/ Hedeselskabet (2000): Mødereferat af styregruppemøde ifm. Nykøbingvej 295, Radsted. Afholdt hos Hedeselskabet den 14. april 2000.
[Tilbage]
 
/21/ Wiedemeier, T.H. & P.E. Haas (1999): Designing monitoring programs to evaluate the performance of natural attenuation. Pp. 313-324 in: Natural Attenuation af Chlorinated Solvents, petroleum Hydrocarbons and other Organic Compounds. Proceedings from The Fifth International In Situ and On-Site Bioremediation Symposium, San Diego, California, April 19-22, 1999.
[Tilbage]
 
/22/ Christensen, T.H, P.L. Bjerg, S.A. Banwart, R. Jakobsen, G. Heron & H-J. Albrechtsen (2000): Characterization of Redox Conditions in Groundwater Contaminant Plumes. Review article. J. Contam. Hydrol., 45: 165-241.
[Tilbage]
 
/23/ Angley, J.T., Brusseau, M.L., Miller, W.L. & Delfino, J.J. (1992): Nonequlibrium Sorption and Aerobic Biodegradation of Dissolved Alkylbenzenes during Transport in Aquifer Material: Column Experiments and Evaluation of a Coupled-Process Model. Environ. Sci. Technol., 26: 1404-1410.
[Tilbage]
 
/24/ Jensen, Ida Holm (2001): Betydning af Geokemiske og Hydrauliske Parametre for Naturlig Nedbrydning af Benzinforurening i Grundvand. Forprojekt ved Institut for Miljø og Ressourcer (E&R), DTU.
[Tilbage]

Bilagsdelen

Oversigt over bilagene

Bilag A: Boreprofiler
  
Bilag B: Geologiske profilsnit (A-A´, B-B´ og C-C´)
  
Bilag C: Grundvandspotentiale for samtlige pejlerunder
   
Bilag D: Analysedata (inkl. vandprøver fra Geoprobe)
  
Bilag E: Horisontal BTEX-forureningsudbredelse ved samtlige analyserunder i mættet zone
  
Bilag F: Geoprobe sonderinger
  
Bilag G: Boringstest
  
Bilag H: Prøvetagningsinstruks fra Steins Laboratorium
  
Bilag I: Resultat af anvendelse af JAGG-modellen
  
Bilag J: Tabel over afvigende pejlinger
  
Bilag K: Vertikal BTEX-forureningsudbredelse april 2000 - januar 2001 i mættet zone
  
Bilag L: Resultat af kemiske analyser fra multilevelsamplere (MLS´ere)
  
Bilag M: Resultat af GC/MS analyse (boring G6 (nedre))
  
Bilag N: Udvalgt korrespondance i styregruppen

Bilag A: Boreprofiler

Se her!

Bilag B: Geologiske profilsnit (A-A´, B-B´ og C-C´)

Se her!

Bilag C: Grundvandspotentiale for samtlige pejlerunder

 

 

 

 

Bilag D: Analysedata (inkl. vandprøver fra Geoprobe)

Se her!
  

STEINS 7 stk. vandprøver
OM sag nr.: 4990-10-117
Steins Laboratorium A/S
Miljø & Agro

Ladelundvej 85
6650 Brørup
Danmark
Telefon 75 38 17 33
Telefax 75 38 37 21
E-mail: nfo@steins.dk
Intemet: www.steins.dk
A/S reg. nr. 108633
VAN19063.DOC
10. december 1998

Int. GJE/bh
Rapport 19063-5

 

Steins Laboratorium A/S har under Dansk Akkreditering reg. nr. 226
udført akkrediteret kemisk undersøgelse af ovenstående

 

 

 

Rekvirent

Skude & Jacobsen A/S
Næstvedvej 1
4760 Vordingborg

Att.: Lars Chr. Larsen

Rapporten må kun gengives i uddrag, hvis den enten er offentlig tilgængelig eller hvis laboratoriet har godkendt uddraget. Prøvningsresultaterne gælder kun for de(n) undersøgte prøve(r).

Prøvemodtagelse:

Steins Laboratorium A/S modtog den 20.11.1998 ialt 2 stk. vandprøver og den 23.11.1998 i alt 5 stk. vandprøver emballeret i 1000 ml red-cap glas. Prøverne var forsynet med nedennævnte prøvemærker.

Undersøgelse:

Lars Chr. Larsen ønskede en akkrediteret kemisk undersøgelse for nedennævnte variable. Prøverne blev taget i arbejde straks efter ankomst til laboratoriet.

Prøvemærke

Variabel

Resultat

Enhed

DL

CV %

Metode

 

Reg.nr. B198-30547-01

GP8
8,5 m
Analyseret i perioden
20.11.- 03.12.98

Total kulbrinter Å

< 0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

0,80

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

m- og p-Xylen

0,27

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

0,20

µg/l

0,20

 

S201

C9 aromater¨

0,50

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

82

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

3,3

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrit-N

0,010

mg/l

0,01

 

DS222

Ammonium

0,065

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

374

mg/l

0,50

 

DS253

Ferro jern¨

0,26

mg/l

0,002

 

DS219

 

Reg.m. B198-30547-02

GP8
10,5 m
Analyseret i perioden
20.11.- 03.12.98

Total kulbrinterÅ

< 0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

0,77

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

m- og p-Xylen

0,28

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

C9 aromater¨

0,50

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

89

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

< 0,11

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrit-N

< 0,010

mg/l

0,03

 

DS222

Ammonium

0,084

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

321

mg/l

0,50

 

DS253

Ferro jern¨

1,6

mg/l

0,002

 

DS219

Å Kvantificeret med bedst overensstemmende standard som reference (benzin 95)
¨ Analysen er udført uden for akkrediteringsordningen.

 

Prøvemærke

Variabel Reg.nr.

Resultat

Enhed

DL

CV%

Metode

 

B198-30924-01

GP1
Analyseret i perioden
23.11.-30.11.98

Total kulbrinterÅ

< 0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

0,20

µg/l

0,20

 

S201

m- og p-Xyten

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

C9 aromater¨

< 0,50

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

84

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

12

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrat-N

0,029

mg/l

0,01

 

DS222

Ammonium

0,062

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

512

mg/l

0,50

 

DS253

 

Reg.nr. B198-30924-02

GP3
Analyseret i perioden
23.11.-30.11.98

Total kulbrinterÅ

0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

C 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

C 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

m- og p-Xylen

C 0,20

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

C9 aromater¨

< 0,50

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

48

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

1,9

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrat-N

< 0,010

mg/l

0,01

 

DS222

Ammonium

0,056

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

412

mg/l

0,50

 

DS253

Å Kvantificeret med bedst overensstemmende standard som reference (benzin 95)

 

Prøvemærke

Variabel

Resultat

Enhed

DL

CV%

Metode

 

Reg.nr. B198-30924-03

GP4
Analyseret i perioden
23.11.-30.11.98

Total kulbrinterÅ

< 0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

26

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

<0,20

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

0.21

µg/l

0,20

3

S201

m- og p-Xylen

17

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

0,56

µg/l

0,20

3

S201

C9 aromater¨

9,9

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

55

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

4,4

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrit-N

0,016

mg/l

0,01

 

DS222

Ammonium

0,056

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

430

mg/l

0,50

 

DS253

 

Reg.nr. B198-30924-04

GP14 7,0 m
Analyseret i perioden
23.11.-30.11.99

Total kulbrinterÅ

0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

m- og p-Xylen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

C9 aromater¨

< 0,50

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

29

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

25

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrit-N

< 0,010

mg/l

0,01

 

DS222

Ammonium

0,068

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

510

mg/l

0,50

 

DS253

Å Kvantificeret med bedst overensstemmende standard som reference (benzin 95)

 

Prøvemærke

Variabel

Resultat

Enhed

DL

CV %

Metode

 

Reg.nr. B199-30924-05

 

 

 

 

GP14 10,3 m
Analyseret i perioden
23.11.-30.11.98

Total kulbrinter Å

0,05

mg/l

0,05

8

S201

Benzen

< 0,20

µg/l

0,20

3

S201

Toluen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

Ethylbenzen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

m- og p-Xylen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

o-Xylen

0,20

µg/l

0,20

3

S201

C9 aromater¨

0,50

µg/l

0,50

 

S201

Sulfat

74

mg/l

0,10

 

Ionchromatograf

Nitrat-N

35

mg/l

0,025

 

MAS

Nitrit-N

0,022

mg/l

0,01

 

DS222

Ammonium

0,11

mg/l

0,65

 

DS224

Bicarbonat

430

mg/l

0,50

 

DS253

ppm = mg/kg. ppb = µg/kg. TS = tørstof DS 204, < = mindre end, > = større end. DL = detektionsgrænse (95%). CV % = variationskoefficient (analyseusikkerhed), DS = Dansk Standard, SM = Standard Methods. Reg. nr. = Steins registreringsnummer, Sxxx = Steins metodenummer. ISO = International Standard Organisation. FAFJ. 1986 = "Fælles arbejdsmetoder for jordbrugsanalyser", Landbrugsministeriet 1986. AAS = Atomabsorptionsspektrofotometri, GFAAS = AAS m. grafitovn, ICP-AES = Inductive Coupled Plasma.

Å Kvantificeret med bedst overensstemmende standard som reference (benzin 95)


STEINS

Metoder i henhold til akkreditering nr. 226 under Dansk Akkreditering:

Total kulbrinter:

Metode S 201.

Kulbrinter i vandprøven ekstraheres med pentan. Ekstraktionen sker under omrystning i 60 minutter. Ekstraktet analyseres på gaschromatograf rned flamme ionisations detektor. Identifikation og kvantificering af forureningstype/komponenter sker med kendte og bedst overensstemmende standarder som reference. Prøveforberedelse og ekstraktion udføres som enkeltbestemmelse. Analyse på gaschromatograf udføres som dobbeltbestemmelse. Resultatet angives som middelværdi.

GC-betingelser: Kolonne: HP 1, 25 in, ID = 0,31 mm, FT = 0,52 µm. Injektion: 1 µl on-column. Bæregas: 10 psi He. Temp.: 40 °C i 0,5 min., 10 °C/min til 310 °C.

Rekvirenten kan få yderligere information om denne rapport ved henvendelse til Steins Laboratorium A/S, Miljø & Agro, telefon 75 38 17 33.

Bilag E: Horisontal BTEX-forureningsudbredelse ved samtlige analyserunder i mættet zone

Se her!

Bilag F: Geoprobe sonderinger

Skude & Jakobsen A/S

Miljøboringer med Geoprobe udstyr, Nykøbingvej 295, Radsted, Falster.

 

Januar 1999

 

Sag 983022
J.nr. 512-990021 Udarb. SJE
Udg. 01 Kontrol SEK
Dato Januar 1998 Godk. PLE

 

RAMBØLL Teknikerbyen 31 DK-2830 Virum Tel 4598 8300 Fax 4598 8950

 

Indholdsfortegnelse
 
1. Indledning
 
2. Forløb af sonderingsarbejde
 
3. Databehandling
 
4. Datavurdering

Bilag
1 - 7 Logprofiler fra Geoprobe - sonderinger GP1, GP3, GP4, GP9-GP14

Appendiks

Appendiks 1: Miljøboringer med Geoprobe udstyr.

1. Indledning

Ved miljøundersøgelse på ejendommen Nykøbingvej 295, Radsted, er der udført 7 Geoprobe sonderinger samt 7 filtersatte sonderinger. Formålet med sonderingerne er at kortlægge en tidligere detekteret forurening.

Selve afgrænsningen udføres ved anvendelse af MIP- og filtersatte- sonderinger.

Undersøgelsesområdet

Afsætning og indmåling af sonderinger er foretaget af Skude & Jakobsen A/S.

2. Forløb af sonderingsarbejde

Miljø sonderingerne GP1, GP3, GP4, GP9-GP14 er foretaget den 18. til 20. November.

MIP- og filtersalte sonderinger fremgår af tabel 1.

Sondering

MIP/SCL

Jordprøver

Vandprøver

Temp.

Ilt

Poreluftprøver

 

m.u.t.

m.u.t.

m.u.t.

°C

mg/L

m.u.t.

GP1

 

 

7,8-9,0

8,9

0,31

 

GP3

 

 

7,8-9,0

9,2

2,11

 

GP4

 

 

7,8-9,0

9,0

0,27

 

GP8

11,0

 

7,3-8,5

9,8

0,41

 

GP8

 

 

9,3-10,5

9,5

3,92

 

GP9

9,0

 

 

 

 

 

GP 10

8,0

 

 

 

 

 

GP 11

8,0

 

 

 

 

 

GP 12

8,0

 

 

 

 

 

GP13

8,0

 

 

 

 

 

GP14

9,0

 

5,8-7,0

9,8

3,42

 

GP14

 

 

9,3-10,5

10,2

5,32

 

I alt

61,0

Ingen

7

-

-

Ingen

3. Databehandling

Datafilerne fra hver MIP-log er overført til GeoGIS (borearkiv/B-register), hvorfra logprofilerne er udtegnet.

På hvert logprofil vises elektrisk ledningsevne, PID-, FID- signal, MIP-probens temperatur, samt nedramningshastighed.

Logprofilerne findes i bilag.

4. Datavurdering

På baggrund af de udførte MIP/SCL-logs er nedenstående tolkningsskema udarbejdet:

Boring

Interval (m.u.t.)

Lithologi

Dybde/ Interval (m.u.t.)

Udslag med flygtige organiske komponenter

GP8

0,0-0,7

Fyld, sand

 

 

 

0,7-1,8

Sand, siltet

4,8-6,6

FID/PID-top: Meget stærk kulbrinte forurening.

 

1,8-2,0

Sand

 

 

 

2,0-6,5

Sand, gruset, siltet

 

 

 

6,5-6,8

Ler

 

 

 

6,8-11,0

Sand, gruset med ler og silt

 

 

GP9

0,0-0,4

Fyld, sand

0,0-2,1

Ingen forurening.

 

0,4-0,6

Sand, siltet

2,1-5,3

Svag forurening.

 

0,6-1,4

Ler, sandet

5,3-6,8

FID/PID-top: Meget stærk kulbrinte forurening.

 

1,4-2,6

Ler, sandet

6,8-7,4

Svag forurening.

 

2,5-2,8

Sand

7,4-9,0

Ingen forurening

 

2,8-7,2

Ler, sandet

 

 

 

7,2-7,4

Ler

 

 

 

7,4-7,6

Ler, sandet

 

 

 

7,6-7,7

Ler

 

 

 

7,7-9,0

Ler, sandet

 

 

GP10

0,0-0,3

Fyld, sand

0,0-1,8

Ingen forurening.

 

0,3-6,4

Sand, siltet med sandstriber

1,8-3,2

FID-top: Meget svag kulbrinte forurening.

 

6,4-6,6

Silt

3,2-5,8

Ingen forurening.

 

6,6-7,6

Sand, siltet

5,8-6,4

FID/PID-top: Meget svag kulbrinte forurening.

 

7,6-7,8

Silt

6,4-8,0

Ingen forurening.

 

7,8-8,0

Sand, siltet

 

 

GP11

0,0-0,7

Fyld, sand

0,0-5,7

Ingen forurening.

 

0,7-1,4

Sand, siltet

5,7-6,1

FID/PID-top: Meget svag kulbrinte forurening.

 

1,4-4;1

Sand, gruset med silt

6,1-6,9

Ingen forurening.

 

4,1-5,7

Sand, med silt striber

6,9-7,4

FID/PID-top: Kulbrinte forurening.

 

5,7-6,6

Sand, siltet

7,4-8,0

Ingen forurening.

 

6,6-8,0

Sand, siltet med lerstriber

 

 

GP12

0,0-0,4

Fyld, sand

0,0-1,2

Ingen forurening.

 

0,4-0,6

Sand, siltet

1,2-1,5

FID/PID-top: Svag kulbrinte forurening.

 

0,6-1,9

Ler, sand med grus

1,5-3,4

Ingen forurening.

 

1,9-4,9

Ler, siltet

3,4-3,5

FID/PID-top: Svag kulbrinte forurening.

 

4,9-5,1

Sand, leret

3,5-4,8

Ingen forurening.

 

5,1-5,5

Ler

4,8-5,2

FID/PID-top: Kulbrinte forurening.

 

5,5-5,7

Ler, sandet

5,2-8,0

Ingen forurening.

 

5,7-7,4

Ler, siltet og sandet

 

 

 

7,4-8,0

Ler, siltet og sandet med lerstriber

 

 

GP13

0,0-0,5

Fyld, sand

0,0-6,4

Ingen forurening

 

0,5-0,9

Sand

6,4-6,9

FID-top: Svag kulbrinte forurening.

 

0,9-1,8

Ler, sandet og silter

6,9-8,0

Ingen forurening

 

1,8-4,4

Sand, siltet

 

 

 

4,4-4,6

Sand

 

 

 

4,6-5,7

Silt, sandet og leret med sandstriber

 

 

 

5,7-8,0

Sand, siltet med siltstriber

 

 

GP14

0,0-0,2

Fyld, sand

0,0-2,4

Ingen forurening

 

0,2-0,8

Ler, grus, sand

2,4-3,6

FID/PID-top: Svag kulbrinte forurening.

 

0,8-1,4

Ler, sandet

3,6-4,6

Ingen forurening

 

1,4-1,6

Sand

4,6-5,4

FID/PID-top: Kulbrinte forurening.

 

1,6-3,8

Ler, sandet

5,4-5,9

Ingen forurening

 

3,8-4,2

Sand

5,9-6,3

FID/PID-top: Svag kulbrinte forurening.

 

4,2-5,8

Ler, sandet

6,3-7,5

Ingen forurening

 

5,8-5,9

Ler

7,5-7,6

FID/PID-top: Meget svag kulbrinte forurening.

 

5,9-7,3

Ler, sandet

7,6-8,5

Ingen forurening

 

7,3-7,9

Ler

 

 

 

7,9-8,5

Ler, sandet siltet

 

 

 

Se her!

Appendiks 1: Boringer med Geoprobe®

Systembeskrivelse : Geoprobe®-systemets grundsten består af et hydraulisk boreværk, der er monteret på et terrængående køretøj. Som tilbehør leveres et meget stort sortiment af komponenter til prøvetagning af jord, grundvand og poreluft.

En Geoprobe®-boring udføres ved statisk nedtrykning med borevognens vægt som modtryk, suppleret med et slagværk. Slagværket kan endvidere rotere i to retninger og kan dermed benyttes til gennemboring af bl. a. belægninger samt til udførelse af snegleboringer.

Arbejdsdybden, der varierer efter geologien, er op til 30 m under terræn. Standarddimensioner er 1 "3".

Boreværket kan skråtstilles, således der kan bores ind under bygninger m.m., hvor der kan foretages direkte målinger og udtages prøver.
  

MIP-sonden : MIP (Membrane Interface Probe) er en opvarmet (termostatstyret) sonde, der er monteret på spidsen af boret. Tilstedeværende flygtige, organiske komponenter i mættet og umættet zone diffunderer gennem en semipermeabel membran ind i sonden.

Fra sonden transporteres de flygtige komponenter med en bæregas (nitrogen) via en PTFE-slange ind i et mobilt laboratorium, hvor bæregassen måles med en fotoionisationsdetektor (PID) og en flammeionisationsdetektor (FID).

Fluxet af stof ind i sonden er afhængigt af komponenternes koncentration og fysiskkemiske egenskaber (damptryk, Henry's Lov tal og diffusionskoefficenter i luft og vand) samt af den aktuelle geo!ogi. Der er således tale om en semikvantitativ, head-space metode. Måleresultater udlæses som spændingen (i mV) fra detektorerne.

Udfra eksakte analyser af jord-, vand- eller poreluftprøver kan foretages en overslagsmæssig korrellering af MIPdata.

Metoden kan benyttes i såvel den mættede som umættede zone.

Ved brug af MIP nedrammes i trin på 0,3 å 0,5 m. Sondens nedtrængningshastighed, der afspejler fastheden af jordlaget, logges under nedramningen. Sonden afkøles lidt, når den trykkes ned i jorden. Hastigheden, hvormed sondens temperatur retableres, afspejler jordens vandindhold, og man kan på denne måde registrere vandmættede jordlag.

MIP-systemet kan registrere forurening med opløsningsmidler (aromatiske, alifatiske, halogenerede og vandblandbare) samt komponenter i kulbrinteblandinger som f.eks. benzin, terpentin, petroleum, og let gasolie (autodiesel/let fyringsolie).
  

SCL : SCL (Soil Conductivity Log) er en måling af jordens elektriske ledningsevne (Ec - Electric conductivity) i borehullet. Ledningsevnen vil være højest i lerholdige jordlag og lavest i sandjord. Der kan foretages en overslagsmæssig tolkning af ledningsevnedata udfra beskrivelser af jordprøver fra lokaliteten eller erfaringsdata.
  
Niveaubestemte prøver : Med Geoprobe®-systemet kan udtages prøver af jord, grundvand og poreluft. Der benyttes normalt en målrettet prøvetagning udfra de indledende resultater fra MIP/SCL samt andre foreliggende oplysninger. Prøverne udtages fra boringer, der udføres 10-20 cm fra MIP/SCL borehullerne.
  
Jord
: Jordprøver kan udtages som intakte søjler af ca. 1 meters længde. Der udtages delprøvet herfra som søjleprøver eller punktprøver.
  
Grundvand
: Grundvandsprøver kan udtages under borearbejdet vha. en sonde med et kort filter, der midlertidig udskydes Ø borestammen i den dybde, hvorfra prøven ønskes.

Alternativt kan udføres boringer, der er udbygget med permanente, korte filtre i den dybde, hvor prøven ønskes udtaget.
  

Poreluft og gasmålinger
: Poreluftprøver kan udtages under borearbejdet vha. en sonde med et kort filter, der midlertidig udskydes fra borestammen i den dybde, hvorfra prøven ønskes.

Alternativt kan udføres boringer, der er udbygget med permanente, korte filtre.
   

Afpropning : Boringerne, herunder permanente filtre, afproppes normalt med flydende bentonit, der under højt tryk nedpumpes til den ønskede dybde gennem hule borestænger.

Bilag G: Boringstest

Se her!

Figur 1
Vandspejlsvariationer i pumpeboring
  

Se her!

Figur 2
Vandspejlsvariationer i observationsboringer

SKUDE & JACOBSEN
Rådgivende Ingeniører
Sag: Nykøbingvej 295, Radsted
Semilogaritmisk afbildning af vandspejlssænkning /-stigning og tid
Sag nr: 95-5-108
Udført af: LCL Dato:  97-02-27 Bilag 5.2.2.2
Kontrol af: UB  Dato: 97-02-27

 

Se her!

SKUDE & JACOBSEN
Rådgivende Ingeniører
Sag: Nykøbingvej 295, Radsted
Vandspejlsvariationer i  pumpe- og observationsboringer under test
Sag nr: 95-5-108
Udført af: LCL Dato:  97-02-27 Bilag 5.2.2.1
Kontrol af: UB  Dato: 97-02-27

 

Se her!

SKUDE & JACOBSEN
Rådgivende Ingeniører
Sag: Nykøbingvej 295, Radsted
Semilogaritmisk afbildning af vandspejlssænkning /-stigning og afstand
Sag nr: 95-5-108
Udført af: LCL Dato:  97-02-27 Bilag 5.2.2.3
Kontrol af: UB  Dato: 97-02-27

Bilag H: Prøvetagningsinstruks fra Steins Laboratorium

STEINS

Hedeselskabet
Miljø & Energi division
Ringstedvej 20
4000 Roskilde

Att. Lars Chr. Larsen

Steins Laboratorium A/S

Ladelundvej 85
6650 Brørup
Danmark
Telefon 75 38 17 33
Telefax 75 38 37 21
E-mail: info@steins.dk
Internet: www.steins.dk
A/S reg. nr. 108633

7. maj 1999

Vedr.: dokumentation vedr. prøvetagning af grundvandsprøver.

Pumpeudstyr.

Der anvendes Grundfos pumpe Mp 1. Pumpen er monteret med 2 slangestudser. der har diameter 25 mm Ø og 8 mm Ø. Denne pumpe anvendes til boringer med diameter større end 63 mm Ø. Der anvendes en generator, der danner 220 volt og en konverter til 50- 400 Hz. Pumper mærkes med et unikt nummer. Dette nummer noteres på pumpe skema. Der skal anvendes identisk udstyr ved hver prøvetagning.

For pumpning fra boringer med diameter mindre end ca. 63 mm Ø, kan anvendes en Honda B 8 centrifugalpumpe/sugepumpe med en løftehøjde på 8 meter.

Enhver afvigelse fra procedure noteres i pumpe skema.

Pejling

Før pumpning påbegyndes pejles alle brønde.

Forpumpning.

Før pumpning påbegyndes pejles boringen. Pejlingen, tidspunkt samt vandurets målerstand noteres på pumpeskemaet. Pumpe ydelsen noteres. Under pumpningen pejles for hver 15 minutter.

Under forpumpningen kontrolleres først blot om vandet indeholder suspenderet stof. Dette kontrolleres ved lede vandet til en klar glasflaske og fortsætter indtil vandet er uden visuelt suspenderet materiale. Der anvendes afgangsslange med 25 mm Ø. Herefter måles temperatur, pH, ledningsevne, opløst ilt og evt. redoxpotentiale for hver 15 minutter. Resultaterne noteres i pumpeskemaet. Pumpningen fortsætter indtil alle parametre er stabile. Hvis stabilitet ikke opnås udtages prøven når ændringer i pH eller ledningsevne er mindre end 0,5 ms/m/kvarter eller ændringerne går modsat af tidligere målte værdier.

Der bør ved forpumpningen fjernes 2 til 10 borevolumer fra boringen. Forpumpningen tager typisk 30 minutter.

Enhver afvigelse fra standart procedure skal beskrives i pumpeskema. Ligesom det skal sikres størst mulig ensartethed mellem prøvetagninger i samme brønd.

Dette f.eks. hvis der skal udtages prøver af en boring med lav ydelse (Under 0,05 M3 /h). Her kan ovenstående metode ikke anvendes, idet brønden vil tømmes.

Tidspunkt, pH og ledningsevne noteres i pumpeskemaet, for hver tømning. Prøvetagningen påbegyndes når pH og ledningsevne er stabile.

Prøvetagningen.

Under prøvetagningen reduceres pumpens ydelse. Ydelsen under prøvetagningen noteres i pumpeskema.

Drosles over en ventil må der ikke drosles så meget at opløste gasser strippes af.

Prøverne udtages fra Grundfos pumpe Mp 1, idet der altid tages fra slange med diameter 8 mm Ø. Der anvendes nye teflonslanger ved hver boring. Slangen stikkes ned i prøvebeholderen, således at beholderen fyldes fra bunden. Der skal løbe ca. 2 beholdervolumner ud af prøveflasken, inden slangen fjernes og den skyllede prop sættes på.

Overløb skal gennemføres for flygtige komponenter (metan, sulfat m. f)

Filtrering

Alle prøver der udtages til analyse for spormetaller, jern, mangan og makrokationer (calcium, magnesium, kalium, natrium) skal filtreres gennem 0,45 gm filter. Der benyttes on-line filterindsatser af mærket Millipore.

Prøver der udtages til chlorid og sulfat analyse kan udtages gennem on-line filtret.

Ligeledes kan prøver til nitrat, nitrit og ammonium filtreres on-line. For disse analyser er det vigtigt at undgå iltning under prøvetagning, mens filtrering ikke har direkte indflydelse på de analyserede parametre.

Prøver der udtages til organiske forureninger, metan, svovlbrinte og BTEX må ikke filtreres on-line.

Konservering.

Jern analyseres efter bipyridinmetode, idet 20 ml filtreret grundvand, i felten overføres til flasker indeholdende 2,8 ml blandingsreagens. Målingen foretages herefter i laboratoriet. Metoden er specifik for ferrojern.

For metaller i øvrigt, incl. Mn anvendes flasker, hvor salpetersyre for konservering er tilført.

Til analyser af total fosfor og permanganattal anvendes flasker tilført svovlsyre for konservering.

Grundet krav om overløb konserveres prøver til Metan på stedet. Prøverne tilsættes 1 ml phosphorsyre.

For øvrige parametre foretages ingen konservering. Der anvendes i øvrigt emballage etc. som fremgår af vedlagte tabel.

På prøveudtagningsskema anføres hvilke prøver der er udtaget gennem 0,45pm on-line filter. Desuden anføres hvornår og hvilken konservering der tilføres prøverne, hvor denne adskiller sig fra standart procedurer.

 

Litteratur

DS/EN 25667-2 Vandundersøgelse, Prøvetagning : Del 2 : Vejledning om prøvetagningsteknik (1994)

DS/EN ISO 5667-3 : Vandundersøgelse, Prøvetagning : Del 3 : Retningslinier for konservering og transport af prøver. (1996)

ISO 5667-11 : Guidance on sampling af groundwaters (1993)

ISO/CD 5667-18 : Water quality- Sampling- Part 18 : Guidance on sampling of groundwater from potentially contaminated sites. (1998)

Århus Amt (1991). Grundvandsboringer. Miljøkontoret, Århus Amt.

Kjeldsen, P., Andersen, L.J.; Christiansen, K.; Grøn, C.; Kirkegård, C; Lund, U.; Olsen, A.N, Segato, H.; Wium, M. (1989) Grundvandsprøvetagning og feltmåling. Lossepladsprojektet. Udredningsprojekt U 3, Laboratoriet for teknisk hy ieine, Danmarks Tekniske Højskole. Lyngby.

Mejeri & Levnedsmiddel
Hjattesvej 8, 7500 Holstebro
Tlf. 97 40 53 11 Fax. 97 40 43 66
Miljø & Agro
Ladelundvej 85, 6650 Brørup
Tlf. 75 38 17 33 Fax. 75 38 37 21

 

STEINS

Formular
Dato:06.05.99
Erstatter: ny
Fil: VA112xx
Godkendt: JG

Analyse

flaske

fra afd.

Vedrørende prøvetagning

Aggressiv kulsyre

250 ml brun+ 250 ml brun CaC03

vand

Fyldes forsigtigt helt op, således at CaC03 ikke skylles ud af flasken

Alkalinitet

250 ml brun

vand

Fyldes helt op

Ammonium

250 ml BlueCap

vand

 

Anioniske, Detergent

500 ml skyllet BlueCap

vand

Fyldes til kraven

AOX

11 RedCap

vand

Fyldes helt op

BTEX

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

BTEX, GRUMO

21 flaske med glasprop

vand, MLC

Fyldes helt op, sendes direkte til MLC, Holbaak.

Chlor

250 ml brun Winkler

vand

Fyldes helt op

Chlorede opl.

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

Cyanid

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

Fedt & olie-drikkev.

61 skyllet med freon, rødbrunt låg

vand

Fyldes til kraven, stikprøve

Fedt & olie-spildav.

11 skyllet med tetrachlorkulstof, rødbrunt låg

vand

Fyldes til kraven, stikprøve

Fluorid

250 ml plastflaske

vand

 

Fosfor, total-P

250 ml H2S04

vand

 

Halogener

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

Hårdhed, drikkev.

250 ml BlueCap

vand

 

lit

winkler, 2 stk

vand

Fyldes helt op, forsigtigt fra bunden med slange påsat hanen - ingen luft under proppen

Lugt og udseende

250 ml brun

vand

Fyldes helt op

Metaller, drikkev.

250 ml HNO#

vand

 

Metaller, grundv.

11 plastflaske i plastposer

vand

Flasken må ikke tages ud af plastposerne ved prøvetagning.

Methan

250 ml RedCap, 1 stk

forur. jord

Fyldes helt. Fyldes fra bund, overløb 2 beh.vol. Må ikke filtreres. Tilsættes 1 ml H3P04

Nikkel

250 ml plastflaske

vand

 

Nitrit

250 ml BlueCap

vand

Felt måling

Nitrat, drikkev.

250 ml BlueCap

vand

 

NVOC

250 ml brun

vand

Fyldes helt op

Opl. generelt

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

Permanganattal

250 ml H2S04

vand

 

Pesticider

21 flaske med glasprop

vand, MLC

Fyldes til skulderen

Phenoler, GRUMO

11 flaske med glasprop

vand, MLC

Fyldes helt op

Phenol

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

Silikat

250 ml plast

vand

 

Sulfat

250 ml BlueCap

vand

Fyldes helt. Fyldes fra bunden med overløb af 2 beholder vol. Må ikke filtreres.

Sulfid(svovlbrinte)

små winkler, 3 stk

vand

Ingen luftbobler under proppen, fældes indenfor 24 timer.

TOC

260 ml brun

vand

Fyldes helt op

Total kulbrinter

11 RedCap

forur. jord

Fyldes helt op

Trihalomethaner

100 ml RedCap m. 100 mg ascorbinsyre, 3stk

forur. jord

Fyldes helt op

VOC

250 ml brun

vand

Fyldes helt op

VOX

11 RedCap

vand

Fyldes helt op

 

Bilag I: Resultat af anvendelse af JAGG-modellen

Scenarie 1:
Lavt vidensniveau

 

 

 


Scenarie 2:
Højt vidensniveau

 

 

 

Bilag J: Tabel over afvigende pejlinger

Tabel 1:
Afvigende pejlinger

Dato

Punkt

Bemærkning

Konsekvens

alle

F3

Trykniveau i F3 er sammenlignelig med PB1(nedre) Begge boringer formodes at tilhøre et andet grundvandsmagasin uden for forureningsfanen

 

Fjernes konsekvent fra potentialeoptegnelserne

04.11.97

D3

Lav

Fjernes

04.11.97

alle

Trykniveaumålinger generel ikke brugbare

For dårligt datagrundlag til optegnelse af trykniveau

 

11.02.98

FC2

Indtastningsfejl (5,89 i stedet for 6,89)

Rettes

27.05.98

FC2

Lav

Fjernes

27.05.98

F1

Høj

Fjernes

10.09.98

D1

Meget lav (målefejl ?)

Fjernes

10.09.98

F2

Meget høj (målefejl ?)

Fjernes

10.09.98

F1

Høj (Eller nordlig strømning)

For dårligt datagrundlag til optegnelse af trykniveau

Fjernes

18.01.99

D3

Lav

Fjernes

18.01.99

F1

Høj (Eller nordlig strømning )

Fjernes

12.04.99

F1

Høj (Eller nordlig strømning )

Fjernes

10.08.99

F1

Ikke medtaget

 

10.08.99

G5

Meget lav (målefejl ?)

Fjernes

10.08.99

G2

Lav

Fjernes

01.12.99

G2

Meget høj

Fjernes

01.12.99

D3

Ikke medtaget

 

01.12.99

G3ø/n

Stor forskel

Begge accepteres

01.12.99

H1ø

Høj, kan være OK

Accepteres

01.12.99

Alle

Forkerte data overført til Analyserapport

Alle data rettes

19.12.99

H1n

Høj, evt. byttet om på nedre og øvre filter

H1n byttes med H1ø

19.12.99

FC2

Høj

Fjernes

07.01.00

H1ø

Høj, to forskellige magasiner i boring Hl formodes

Accepteres

05.04.00

Alle

Forkerte data overført til Analyserapport

Alle data rettes

02.05.00

H3

Meget høj

Fjernes

 

Bilag K: Vertikal BTEX-forureningsudbredelse april 2000 - januar 2001 i mættet zone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilag L: Resultat af kemiske analyser fra multilevelsamplere (MLS´ere)

Resultater fra prøvetagning af nyetablerede multilevelsamplere

Prøvetagning 09.07.01.

Den målte grundvandstemperatur var forholdsvis høj; omkring 19°C, pH lå omkring

7. (Målt i øverste prøvepunkt i boring I1)

Boring I1

BTEX

Kommentarer

Boring 12

BTEX

Kommentarer

Punkt

ug/L

 

Punkt

ug/L

-

1

1063,9

-

1

-

Kunne ikke pumpes

2

809,1

-

2

-

Kunne ikke pumpes

3

56,7

-

3

-

Kunne ikke pumpes

4

428,8

-

4

3,9

-

5

775,4

-

5

3,0

-

6

399,6

-

. 6

3,3

-

7

490,5

-

7

3,3

-

8

272,2

-

8

2,6

-

9

120,4

-

9

3,6

-

10

70,2

-

10

3,7

-

11

37,9

Langsom pumpning

11

1,0

Langsom pumpning

12

14,2

*

12

3,3

-

13

4,4

*

13

3,0

-

14

24,6

*

14

1,2

-

15

2,6

*

15

8,8

-

16

13,1

*

16

3,8

-

17

11,7

-

17

4,0

-

18

8,1

-

18

3,5

-

19

9,2

-

19

2,1

-

20

7,6

-

20

0,5

-

21

5,4

-

21

2,6

-

22

5,2

-

22

2,9

-

23

5,9

-

23

1,9

-

24

4,7

-

24

1,7

-

* Der var meget langsom pumpning fra nr. 12, 15 og 16, og nr. 13 og 14 kunne slet ikke pumpes. Det var derfor nødvendigt at pumpe 0,1 L destilleret vand ned i nr. 12, 13, 15 og 16 for at løsne evt. slam. Herefter kunne der pumpes fra alle fem punkter, og der blev udtaget prøve efter oppumpning af ca. 400 mL vand fra hvert punkt. Nedpumpningen af vand skete først efter prøvetagning af de omkringliggende prøvetagningspunkter.

Bilag M: Resultat af GC/MS analyse (boring G6 (nedre))

STEINS

Hedeselskabet i Roskilde
Ringstedvej 20
4000 Roskilde
Att: Christian Mossing

DANAK

Steins Laboratorium A/S

Brørup, den 23.08.2000
Journal nr.: B200-24073
Prøvetype: 6079
Kundesags.nr.: 364-99140

Prøvningsrapport
Radsted

OM 4990-90-117

Journal: B200-24073-04
Prøve ID: G6 nedre Boring: Dybde:
Emballage: 1000 ml red cap + diverse Glas nr.: 1828718264
   

Nr

Parameter

Metode

Indhold

CV%

60199

Total kulbrinter

GC-FID/S 201

0,25 mg/l

 

22632

Beregnet overfor *)

 

Benzin

 

20883

1,3,5-trimethylbenze *)

GC-FID/S201

<0,20 µg/l

 

21607

1,3,5-trimethylbenze *)

GC-FID/S201

3,7 µg/l

 

21608

1,3,5-trimethylbenze *)

GC-FID/S201

1,3 µg/l

 

20245

Ferro-Jern(Jernway) *)

Jernway 6061

8,1 mg/l

2-24

60752

Nitrat

DS/EN 10304

1,10 mg/l

2

60012

Ammonium

DS 224/Lachat

0,12 mg/l

5-10

60158

Sulfat

DS/EN 10304

39 mg/l

2

60695

Bicarbonat

DS 256

389 mg/l

 

40056

Pejling*)

Feltmåling

6,43 m.u.mp

 

40081

Opløst oxygen *)

Feltmåling

0,2 mg/l

 

60001

pH

DS 287 Feltmåling

7,1-

 

60143

Ledningsevne

DS 288 Feltmåling

85,2 mS/n

1,0

40059

Redox *)

Feltmåling

-110 mv

 

40163

Rovandsspejl *)

 

6,38 m.u.mp.

 

60149

Nitrit

DS 222 Feltmåling

0,026 mg/l

0,5

62260

Benzen

GC-MS/S 207

23 µg/l

10

62261

Toluen

GC-MS/S 207

<0,04 µg/l

10

62262

Ethylbenzen

GC-MS/S 207

15 µg/l

10

62263

m-og p-xylen

GC-MS/S 207

25 µg/l

10

62264

o-Xylen

GC-MS/S 207

<0,02 µg/l

10

62265

Naphthalen

GC-MS/S 207

0,7 µg/l

10

60824

Prøveforb. vand

Pentan

+

 

Kulbrinteindholdet er identificeret som:
Benzinlignende fraktion
Der er kørt en GC-MS screening på prøven, der viser at kulbrinteindholdet hovedsagligt bebestår af C9-C10-aromater.
C9-aromater: 72 µg/L
C10-aromater: 34 µg/L

Denne rapport er kun gældende for det/de prøvede emner. Rapporten må ikke gengives, i sin helhed, uden skriftlig godkendelse fra Steins Laboratorium  A/S.

*) = Ikke omfattet DANAK akkreditering reg. nr 266
 

Se her!

Bilag N: Udvalgt korrespondance i styregruppen

Bilag N: Udvalgt korrespondance i styregruppen

Inderholder følgende:

  1. Hedeselskabets notat af 9. april 2002 "Statusrapport 1. år" (3 sider).
      
  2. Miljøstyrelsens brev af 14.08.01 kommentarer til rapportudkast af 2001 (5 sider).
     
  3. Hedeselskabets brev af 3. januar 2002 med reviderede rapport af 2002 (1 side) bilagt:
    - notat om rettelser til rapport af 3. januar 2002 (3 sider)
    - rapportkommentering i kategorier (16 sider).
     
  4. Storstrøms Amts brev af 18. marts 2002 med kommentarer til rapportudkast 2002 (12 sider) bilagt:
    - Miljøstyrelsens kommentarer til udkast til OM-protokollen "Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvandet" af 26. februar 2001 (9 sider) - Oliebranchens Miljøpuljes svar af 10. maj 2001 ( 5 sider)
    - Miljøstyrelsens svar af 29.06.01 (2 sider).
     
  5. Hedeselskabets svar på Storstrøms Amts brev af 18. marts 2002, dateret 9. april 2002 (6 sider).
     
  6. Miljøstyrelsens supplerende notat om forureningsudbredelsen af kulbrinter af 8. april 2002 (9 sider).
     
  7. Miljøstyrelsens brev af 6. juni 2002 svar på Hedeselskabets notater begge dateret 9. april hhv. "Statusrapport 1. år" og svar på Storstrøms amts brev af 18. marts 2002 (1 side).

 

Bilag N pkt. 1

Hedeselskabets notat af 9. april 2002 "Statusrapport 1. år" (3 sider).

 

Notat: Opsummering af korrespondance i forbindelse med arbejdsrapport "Statusrapport 1. år"
 
Rekvirent: Oliebranchens Miljøpulje
 
Dato: 9. april 2002
 
Nøgleord: Pejlinger, filtersætning, faneafgrænsning
 
Sagsnr.: 364-99140
 
Udarbejdet af: Christian Mossing, Hedeselskabet
 
Kontrolleret af: Lars Chr. Larsen, Hedeselskabet
 

1 Generelt

På styregruppemødet den 26. marts 2002 blev det besluttet at udarbejde et notat for at skitsere de problemstillinger, der har været rejst i forbindelse med en arbejdsrapport "Naturlig nedbrydning. Teknologiudviklingsprojekt. Statusrapport 1. år" /1/. Statusrapporten omhandlede resultaterne af 1. års grundvandsmonitering samt resultaterne af supplerende boringer udført i starten af moniteringsperioden, herunder revurdering af geologi, forureningsudbredelse mm.

Det har været fremført, at dette notat vil bidrage til forståelse for grundlaget for den endelige rapport og i det følgende er der i meget kortfattet form redegjort for hovedproblemstillingerne. For en mere detaljeret forståelse af problemstillingerne henvises til /1, 2, 3, 4, 5, 6 og 7/.

I det nedenstående afsnit er fremhævet de centrale problemstillinger/kritik punkter, der har været rejst af Miljøstyrelsen i forbindelse med statusrapporten ligesom Hedeselskabets vurdering er beskrevet.

Endvidere er der tilføjet en kommentar i kursiv, der efter Hedeselskabets vurdering, forklarer hvilke aktiviteter der har været i perioden efter statusrapporten, der har klargjort/beskrevet hvordan problemstillingen er håndteret.

2 Problemstillinger

2.1 Pejlinger og strømningsretning

Miljøstyrelsen anførte at nogle af de tidlige pejlinger i projektforløbet, med anven delse af brøndrør som pejlepunkt, har givet upålidelige pejleresultater og dermed et uklart billede af strømningsretningen. Hedeselskabet var enige i den problemstil ling og havde ændret pejlepunkterne til top af filterrør efter de første pejlerunder. Pejledata er siden analyseret indgående i forbindelse med et eksamensprojekt ved DTU /4/ og afvigende værdier, der vurderes at skyldes sætning af de oprindelige pejlepunkter, er fjernet i forbindelse med den endelige data bearbejdning.

2.2 Afgrænsning af forureningsfanen

Miljøstyrelsen anførte, at en vurdering af fanens udbredelse var vanskelig, da flere filtersætninger ikke var optimalt placeret. Særlig blev det påpeget, at det øvre filter i boring H1 kun dækker halvdelen af det vandførende gruslag og at det nedre filter først starter 1,5 meter nede i det underliggende vandførende sandlag. Hedesel skabet forklarede, at filtersætningen ikke var blevet optimal, da det øvre filter var blevet trukket delvis retur i forbindelse med optagning af forerørene og dermed kom til at sidde højere end oprindelig planlagt. Det var Hedeselskabets vurdering, at der trods den ikke-optimale filtersætning, var en vertikal afgrænsning af fanen ved det nedre filter i H1 og horisontalt ved de to nedstrøms boringer H3 og H4. I forbindelse med etablering af H-boringerne blev der etableret 4 multilevel samplere. I boring H1 blev hele den "manglende filterstrækning" i boring H1, dækket af disse multilevelsamplere. I forbindelse med analyse af vand prøver fra multilevelsamplerne, blev der ikke detekteret benzinstoffer /5/. Ydermere er der etableret 2 nye multilevelsamplere I1 og I2 mere centralt i forureningsfanen i forbindelse med et forprojekt og eksamensprojekt på DTU /6, 7/. Prøvetagning af disse multilevelsamplere har vist en tydelig vertikal afgrænsning af forureningsfanen.

Miljøstyrelsen anførte, at der med et indhold af totalkulbrinter på hhv. 70 og 80 µg/l i H1 og H2 ikke var en endelig horisontal afgrænsning af forureningen, når der blev anvendt en detektionsgrænse for totalkulbrinter på 50 µg/l (der er højere end Miljøstyrelsens kvalitetskriterie). Hedeselskabet var enig i, at den høje detektions grænse var uhensigtsmæssigt og at det kunne så tvivl om der evt. kunne være indhold af kulbrinter i boring H3 og H4 der var under detektionsgrænsen, men over Miljøstyrelsens kvalitetskriterie. Det blev besluttet at afvente resultatet af den efterfølgende moniteringsrunde og såfremt der igen var indhold af totalkulbrinter i boring H1 og H2, diskutere etablering af eventuelle ekstra moniteringsboringer. I de efterfølgende 4 moniteringsrunder er der ikke truffet indhold af total kulbrinter i boring H1 og H2 over analysemetodens detektionsgrænse og det er Hedeselskabets vurdering, at der trods den høje detektionsgrænse for total kulbrinter, er en horisontal afgrænsning af forureningsfanen, når afstanden fra den sidst konstaterede forurenede boring (G6) til boring H3/H4 tages i betragtning.

2.3 Moniteringsprogram

Miljøstyrelsen anførte, at det virkede modsatrettet at foreslå et reduceret monite-ringsprogram, når der samtidig blev påpeget en række usikkerheder. Hedeselskabets vurdering var, at de boringer, der blev foreslået udeladt ikke var kritiske for det resterende moniteringsforløb, men på det efterfølgende styregruppemøde blev det vedtaget at medtage et større antal boringer i det reviderede moniteringspro-gram end oprindeligt foreslået af Hedeselskabet.

3 Referencer

/1/ Oliebranchens Miljøpulje (2000). "Naturlig nedbrydning. Teknologiudvik-lingsprojekt. Statusrapport 1. år. Nykøbingvej 295, Radsted". Udarbejdet af Hedeselskabet Miljø og Energi as, 4. februar 2000.
[Tilbage]
 
/2/ Brev fra Miljøstyrelsen dateret 29. marts 2000
[Tilbage]
 
/3/ Referat af styregruppemøde dateret 26. juni 2000 (mødet blev afholdt den 14. april 2000)
[Tilbage]
 
/4/ Hansen, Hans Christian L. & Seifert, Dorte (2000): Geokemisk Transport-modellering af Naturlig Nedbrydning - Case study. Eksamensprojekt ved In-stitut for Miljøteknologi og Institut for Strømningsmekanik og Vandressour-cer, DTU.
[Tilbage]
 
/5/ Hansen, Tom B. (2000): Naturlig nedbrydning som afværgestrategi for ben-zinforureninger. Eksamensprojekt ved Institut for Miljøteknologi, DTU.
[Tilbage]
 
/6/ Jensen, Ida Holm (2001): Betydning af Geokemiske og Hydrauliske Parame-tre for Naturlig Nedbrydning af Benzinforurening i Grundvand. Forprojekt ved Institut for Miljø og Ressourcer (E&R), DTU.
[Tilbage]
 
/7/ Jensen, Ida Holm (2002): Betydning af Geokemiske og Hydrauliske Parame-tre for Naturlig Nedbrydning af Benzinforurening i Grundvand. Eksamens-projekt ved Institut for Miljø og Ressourcer (E&R), DTU.
[Tilbage]
 

 

Bilag N pkt. 2

Miljøstyrelsens brev af 14.08.01 kommentarer til rapportudkast af 2001 (5 sider).

 

Hedeselskabet
Roskildevej
4000 Roskilde

Att.: Lars Chr. Larsen / Christian Mossing

 
Jordforurening
Journalnr. bedes anført ved besvarelse.
J.nr.M 3252-0054
Ref.: KDA/14
Den 140801

 

Kommentarer til rapportudkastet "Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved naturlige processer, Radsted, 2001"

Først tak for den fremsendte rapport, som er blevet gennemlæst og kommenteret af Poul l. Bjerg, Katrine Ligaard Nielsen, Preben Bruun og undertegnede. Sidstnævnte har sammen-skrevet bemærkningerne.

Helt overordnet set er det vores opfattelse, at rapporten er rimelig velskrevet med mange sted-vise gode informationer. Som det fremgår senere foreslås der en række justeringer, før den er egnet til publicering som Teknologiudviklingsrapport.

Vi har forsøgt at læse rapporten som én udenforstående og set på, om vi kan argumentere for de forskellige delkonklusioner, som rapporten lægger op til.

Dette har givet anledning til en række kommentarer, hvor en del måske kan skyldes, at vi ikke kan eller har kunne forstå forskellige afsnit i rapporten, som de er tænkt fra jeres side.

Andre steder er vi uenige og nogle steder mener vi, at der er faktuelle fejl, eller har foreslået afsnit suppleret eller uddybet i rapporten.

Hvis gennemlæsning at kommentarerne giver anledning til afklaringsmæssige spørgsmål, for e-slås de ordnet pr. telefon.

Det er selvfølgelig vores håb, at det samlet set fører til en bedre rapport, idet vi har forsøgt, at få afklaret de spørgsmål, som andre forventeligt vil stille, når rapporten offentliggøres.

De mere generelle ting, som der ønskes justeret, tilføjet eller udbygget med yderligere forklaring, er:
Rapporten bør gøres langt mere detaljeret på en række punkter. Som eksempel kan nævnes begrundelse for at grundvandsstrømningen oprindelig blev vurderet mere S-lig, et profil med forureningsudbredelse, kildestyrke (Geoprobe og PID) sammenholdt med jordanaly-ser og koncentrationer i grundvand ved kilden, tidshorisonten i udvaskningen. Hansen, T.B. (2000), nævner eksempelvis en udvaskningshorisont på 20 år under en række forudsætninger.
I forhold til rapportens formål mangler der en vurdering af moniteringsfrekvens og analyseparametre.
Beskrivelsen i kapitel 2 er et resumé af en enkelt tilfældig (?) valgt protokol om naturlig nedbrydning. Det har aldrig været tanken, at dette skulle indgå i rapporten. I øvrigt er der ikke en stringent adskilles mellem hvad forfatterne mener og hvad der anføres i protokol-len. Flere har i øvrigt rejst kritiske punkter vedr. den resumerede protokol. Ved gennem-læsningen er der alligevel giver en række kommentarer til kapitlet (A til F) som ikke behø-ves behandlet, da hele kapitel 2 foreslås udeladt af rapporten.
Kritiske parametre er ikke diskuteret. Der bør være et specifikt afsnit, der diskuterer dette forhold. I det hele taget er der ikke foretaget en nøjere vurdering af de forskellige stoffers opførsel. Trimethylbenzener nævnes en del gange, men spredning og nedbrydningen er ik-ke vurderet på noget tidspunkt. Der er en differentiering i stoffernes opførsel, som er inte-ressant, og som burde medtages, ligesom sammenhængen mellem nedbrydning og re-doxforhold burde medtages. Det kan kort nævnes, at Hansen, T.B. (2000) beregner en nedbrydningskonstant for benzen ud fra summen af TMB, som tracer. Der kunne tilføjes et par sætninger om at Jensen, I. H. og Riber, L. (2000) kommer frem til, at TMB 1,2,3 er mest persistent.

./.

For at kunne relatere kommentarerne hurtigt og direkte til rapportens afsnit vedlægges en kopi med kommentarer indskrevet. Der er desuden en række specifikke kommentarer markeret fra A til O, som er uddybet herunder:

Kap. 2 Som foreslås slettet, hvor ændringerne ikke behøves gennemført.

A)

Hydrogen kan anvendes som et led i beskrivelsen af redoxforholdene, da forskellige niveauer under forsimplede forhold kan udtrykke forskellige redoxforhold. Problematikken omkring kuldioxid og hydrogencarbonat er overfladisk behandlet. En egentlig vurdering af udviklet kul-dioxid kan kun være baseret på TUC (totalt uorganisk kulstof). Andre processer vil påvirke denne fx. udfældning.

B)

Målinger af jern(III) og Mn(IV) på sedimentet er et udtryk for kapaciteten. Hvis der foretages sammenligninger med baggrundsniveauet kan man vurdere tidligere aktivitet. Fe(II) vil efter dannelsen kunne udfælde og potentialet kan derfor sagtens være større end koncentrationen i vandfasen viser.

C)

Nedbrydningsforsøg bør opstilles med vand og sediment fra den forurenede zone under de eksisterende redoxforhold, hvis man vil vurdere potentialet for nedbrydning i forureningsfa-nen. Det er ikke muligt i praksis at opstille batchforsøg med samme ratio vand og sediment som i naturen!

D)

Anvendelsen af modeller har typisk to formål:
Integration af eksisterende data og vurdering af kritiske parametre (følsomhedsanalyse)
Forudsigelse af fremtidig forureningsudbredelse.

Modellers evne til forudsigelser er ikke særlig stor, hvis der ikke foreligger et meget detaljeret datagrundlag, så i praksis er det første formål langt det vigtigste. Der er ikke tale om grundvandsmodellering, men om vurdering af stoftransporten i afsnit 2.5.1. I den forbindelse savnes en diskussion af dispersionsforholdene. Hvordan håndteres dette ?

E)

Nedbrydningen kan beskrives ved hjælp af et 1. ordens udtryk. Det er oftest valgt, fordi det er bekvemt. Detaljerede studier har ofte svært ved at påvise 1. ordens nedbrydning i hele fanen.

F)

Afsnittet om monitering virker meget konkluderende og slet ikke i tråd med den senere be-handling af Radsted.

Kap. 3

G)

Et geologisk snit inde i rapporten mangler til forståelse af geologien.

H)

Den stærke kritik af slug test er ikke i tråd med litteraturen. Påstanden om at slugtesten kun måler forhold i gruskastningen, bedes dokumenteret. Hvis slugtesten skulle repræsentere grus-kastningen, burde k-værdien være højere og ikke lavere end k-værdien fra pumpetesten. Slug-test/pumpetest og prøvepumpninger er forskellige metoder, som supplerer hinanden. En af slugtestens styrker er, at den giver et indtryk af variationen i mag asinet.

I)

Figur 3.3 kunne optegnes som differencen i trykket mellem målepunkterne. Så ville variatio-nerne fremgå langt tydeligere. Den tidligere rapport dokumenterede ikke tydeligt, at der var en variation på 30 grader, pga. dataenes kvalitet. Det ville være interessant at foretage analysen på den fulde måleserie, som nu er kvalitetssikret. Diskussionen på s. 36 om potentialeforskelle burde rykkes frem til dette afsnit. Teorien om opstuvning på grund af mosen er interessant, men den effektive porøsitet i moræneleres bør også inddrages. Sandsynligvis er morænelerma-trixen vandmættet, så der er kun en effektiv porøsitet på 1-5%. Dermed kan en lille nedsivning give en stor variation i trykket i den artesiske del af magasinet.

J)

Der savnes et vertikalt snit af forureningsudbredelsen. Det er en nøglefigur, som burde være inde i rapporten. I øjeblikket er vurderingen umulig at tjekke uden selv at optegne et snit.

K)

Et bilag med resultaterne af GC-MS screeningen.

L)

Afsnittet 3.6.2. virker rodet. Den første del omtaler to snit og fluxbetragtninger, men alle tal er angivet i mg/l. Man skriver dernæst, at man kan lave den omvendte vurdering, men udfører den alligevel ikke. Til sidste laves en fluxbetragtning omkring FC2, som fører frem til 1,3 kg/år. Dette relateres ikke til de to første tværsnit eller til kildestyrken. Hvad med at vurdere kildestyrken i afsnit 3.3.1 og bruge dette tal sammen med de 1,3 kg/år til at vurdere en udvaskningstid?

M)

Man kunne sammenholde disse vurderinger med data fundet i Jensen og Riber (2000) for lokaliteten.

N)

I formålet med rapporten er det anført, at sagen skal bruges til at vurdere frekvens og valg af moniteringsparametre. I afsnit 3.8 står der absolut ikke noget konkret. Det bør være meget mere indholdsrigt og fremadrettet.

Kap. 4

O)

Sammenligningen med JAGG modellen skæmmes af, at den bestemte natural attenuation kon-stant nu er omdøbt til en nedbrydningskonstant. Dermed indikeres det, at der er taget højde for dispersion. Konstanten i 3.6.1. er netop bestemt som en bulk rate, der både indeholder dispersion og nedbrydning.

Bilagene:

Bilag A:

Er der tre filtre i boring PB1? Det øverste fremgår ikke af profil AA'.

Bilag B:

Det er meget svært at se forskel på signaturerne for morænesand og moræneler.

Bilag E:

Principielt bør der vel være lige så mange spørgsmålstegn ved 0-linien på skitserne frem til og med januar 1999, som der er på skitsen for april 1999.

Bilag H:

Der refereres vist ikke til dette bilag i teksten - skal det med i rapporten?

Jeg håber, at I vil indarbejde ovennævnte og fremsende en revideret udkast. I bedes give en tilbagemelding, om hvornår I forventer, at det reviderede udkast foreligger, herunder udkastet til konklusion i rapporten.

 

Mvh. Kim Dahlstrøm

 

Kopi til:
Storstrøms Amt
Faglig sekretær
Oliebranchens Miljøpulje

 

Bilag N pkt. 3

Hedeselskabets brev af 3. januar 2002 med reviderede rapport af 2002 (1 side) bilagt:
notat om rettelser til rapport af 3. januar 2002 (3 sider)
rapportkommentering i kategorier (16 sider).

 

Notat: Rettelser til "Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved naturlige processer"
 
Rekvirent: Miljøstyrelsen m.fl.
 
Dato: 3. januar 2002
 
Nøgleord: Teknologiudviklingsprojekt, naturlig nedbrydning, rapportering
 
Sagsnr.: 364-99140
 
Udarbejdet af: Christian Mossing, Cand. Scient., biolog
 
Kontrolleret af: Lars Chr. Larsen, Cand. Scient., geolog
 
Godkendt af: Jesper Bruhn Nielsen, Cand. Scient., geolog
 

1 Generelt

Hedeselskabet Miljø og Energi as har den 16. august 2001 modtaget kommentarerne til rapportudkastet "Undersøgelse af en kulbrintenedbrydning ved naturlige processer, Radsted 2001". Kommentarerne er fremsendt af Miljøstyrelsen og er en sammenskrivning af kommentarerne fra Miljøstyrelsen, den faglige sekretær og Storstrøms Amt. Hedeselskabet takker for de fremsendte kommentarer, der afslører et stort engagement og grundige overvejelser.

I det følgende redegøres kort for forløbet af rapporteringen, således at intentionerne omkring kommenteringsforløbet fremgår:

Forud for rapportskrivningen blev en rimelig detaljeret "skal" for rapporten frem sendt til Miljøstyrelsen den 13. marts 2001, med angivelse af kapitler og underaf snit, samt forslag til figurer. Miljøstyrelsen svarer den 19. marts 2001: "Som udgangspunkt er dispositionen ok…"

Herefter blev rapporten udarbejdet, dog blev konklusion og resumé udeladt, da der forventeligt ville være en del kommentarer til rapportens indhold, hvorfor ind holdet af konklusion og resumé alligevel skulle ændres. Rapportudkastet blev fremsendt til Miljøstyrelsen den 4. april 2001.

For en god ordens skyld skal det nævnes at OM på dette tidspunkt ikke havde haft mulighed for at kommentere rapportens indhold, da det var intentionen at afklare rapportens hovedindhold med Miljøstyrelsen først.

Det har hele tiden været intentionen, at der skal afholdes et sidste styregruppemø-de hvor centrale dele i rapporten skal diskuteres på plads og hvor et udkast til konklusion og resumé vil blive præsenteret.

Forud for dette styregruppemøde har Hedeselskabet indarbejdet diverse rettelser i en ny revision af rapporten, samt udarbejdet et notat, der beskriver de steder hvor det vurderes at rapportens indhold bør diskuteres, jf. kategorierne i næste afsnit.

2 Rapportkommenteringer

De modtagne kommentarer fra Miljøstyrelsen ligger dels som et brev med overordnede kommentarer til rapporten generelt og centrale passager i rapporten, dels som et kommenteret eksemplar af rapporten med mindre rettelser.

For at lette kommunikationen/diskussionen af Miljøstyrelsens kommentarer, er det valgt at inddele Hedeselskabets svar i 3 kategorier:

Kategori A:

Kommentaren giver ikke anledning til diskussion, idet den enten er faktuel (stave-fejl, regnefejl mv.) eller naturligt hører ind under rapportens formål. Disse fejl eller mangler rettes naturligvis uden yderligere diskussion.

Kategori B:

Kommentaren vurderes at give anledning til diskussion, idet den foreslåede æn-dring/tilføjelse menes at ligge udenfor de aftalte aktiviteter, men dog alligevel vurderes at være relevant for projektet. Siden projektets opstart og beskrivelse af formål i 1997 er der sket en del på området omkring naturlig nedbrydning, hvorved nye emner og metoder har set dagens lys. Disse emner/metoder vil ofte have en naturlig relevans for projektet, men vil kræve yderligere økonomiske midler for at blive indarbejdet. Prissætningen af disse aktiviteter er indarbejdet i svaret.

Kategori C:

Kommentaren vurderes at give anledning til diskussion, idet Hedeselskabet ikke umiddelbart er enig i den foreslåede ændring/tilføjelse. Dette kan enten være pga. en faglig uenighed eller fordi det vurderes at den foreslåede ændring/tilføjelse for-ringer rapporten.

Kategoriseringen er valgt fordi, det dermed vil være nemmere at fokusere på de steder hvor diskussion vil være relevant (kategori B og C) på et styregruppemø-de. På styregruppemødet vurderes der ikke at være behov for diskussion af svar i kategori A.

Svar på kommentarerne fra Miljøstyrelsen er vedlagt i skemaform med henvisning til sidetal, linie, MST kommentar, Hedeselskabets svar inkl. kategori og evt. prissætning.

Siden fremsendelse af 1. rapportudkast er der afrapporteret endnu et forprojekt med titlen "Betydningen af Geokemiske og Hydrauliske Parametre for Naturlig Nedbrydning af Benzinforurening i Grundvand", ved Institut for Miljø & Ressour-cer, DTU 2001. I forprojektet har man taget udgangspunkt i lokaliteten og bl.a. fået etableret 2 multilevelsamplere centralt i forureningsfanen. Udvalgte resultater er medtaget i den tilrettede version af rapporten, særligt omkring den vertikale forureningsafgrænsning med brug af multilevelsamplere. Der er således sket tilfø-jelser primært i afsnit 3.1.3. og 3.3.2. Resultaterne er medtaget, da de vurderes at bibringe vigtig information til projektet.

Det skal nævnes at der er investeret betragtelige ressourcer (tidsmæssigt og økonomisk) i en grundig gennemarbejdning af kommentarerne til rapporten og at det er håbet at dette vil medføre en hurtig og effektiv afslutning af rapporteringen. Derfor henstilles der til alene at fokusere på de centrale problemstillinger i pro-jektet for at mindske forbruget af ressourcer i den afsluttende del af projektfasen.

3 Styregruppemøde

Det anbefales at styregruppemødet afholdes hos Hedeselskabet enten i slutningen af januar eller den sidste halvdel af februar 2002 (det nærmere tidspunkt kan af-tales pr. mail eller telefon). Hvem der deltager fra Storstrøms Amt er endnu uklart, idet Katrine Ligaard Nielsen, har sagt op i Amtet.

Dette notat, inklusive kommentarer samt en revideret udgave af rapporten med kategori A svar vil kunne danne grundlag for mødet.

Er der spørgsmål eller kommentarer, der ikke kan afvente styregruppemødet, kan henvendelse ske til undertegnede eller Lars Chr. Larsen i Hedeselskabet.

 

Med venlig hilsen

 

Christian Mossing
Cand. Scient., biolog

Se her!

 

Bilag N pkt. 4

Storstrøms Amts brev af 18. marts 2002 med kommentarer til rapportudkast 2002 (12 sider) bilagt:
Miljøstyrelsens kommentarer til udkast til OM-protokollen "Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvandet" af 26. februar 2001 (9 sider)
Oliebranchens Miljøpuljes svar af 10. maj 2001 (5 sider)
Miljøstyrelsens svar af 29.06.01 (2 sider).

 

Storstrøms Amt
Teknik- og Miljøforvaltningen
Jord & Grundvand

Hedeselskabet
Roskildevej 30
4000 Roskilde
Att.: Lars Chr. Larsen / Christian Mossing
Storstrøms Amt
Parkvej 37
4800 Nykøbing F

Telefon 54 84 48 00
Telefax 54 84 49 44
stoa@.stam.dk
www.stam.dk

18. marts 2002

cak
j.nr. 8-76-5-361-7-2000

54 84 47 61

cak@jg.stam.dk

Kommentarer til rapportudkast "Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved 18. marts 2002 naturlige processer" ve rsion 03.01.02 (MST J.nr.M 3252-0054)

Storstrøms Amt og Miljøstyrelsen takker for den fremsendte rapport bilagt til følgebrevet samt notatet om rettelserne ligeledes dateret den 03.01.2002.

1)

Inden fokus rettes mod selve rapporten er der følgende kommentar til notatet. Det er rigtig, at der i udkastet til disposition er nævnt amerikanske protokoller, men det var ikke muligt at forudsige, at afsnittet stort set kun skulle omhandle en subjektiv behandling af hovedsagelig én protokol. Endvidere udgør afsnittet 16 sider ud af rapportens 54 reelle tekst sider dvs. regnet fra kapitel 1 Indledningen og frem til kapitel 6 Referencer. Dette svarer til ca. 30 %, hvilket bestemt ikke er eller har været intentionen, se f.eks. formålet.

Det fremgår, at Hedeselskabet har investeret betragtelige ressourcer i projektet. Hertil kan nævnes at Amt og Miljøstyrelse kan konstatere nøjagtigt det samme,nemlig at tidsforbruget har været meget stort.

Camilla Kjær og Kim Dahlstrøm har med ekstern bistand gennemgået det fremsendte materiale. Det et vores indtryk, at der er sket en række forbedringer, men at mange af de centrale problemstillinger angivet i brev af 14.08.01 fra Storstrøms Amt og Miljøstyrelsen endnu ikke er beskrevet sådan, at vi er enige i den foreliggende rapport.

I forhold til den konstruktive opdeling af kommentarerne i A, B og C, er det positivt at der er så mange A-kommentarer, hvor tidligere forslag til ændring er efterkommet. I forhold til B-kommentaren er vi ikke p.t. indstillet på yderligere analyse af pejledata. Mht. C -kommentarerne er vi ikke enige i svaret på et flertal af disse.

2)

For at imødekomme Hedeselskabets forslag om at få afsluttet rapporten foreslås der, at de forskellige kommentarer, som der har været fremført, angives i et appendiks i rapporten. Dette inkluderer Amtets og Miljøstyrelsens kommentarer af hhv. den 29. marts 2000, den 14. august 2001 og dags dato samt Hedeselskabets svar den 3. januar 2002.

De lidt mere detaljerede kommentarer til rapporten fremgår af nedenstående:

Sammenfatning og konklusioner

3)

Side 7, første pind: Forslag om tilføjelse: I denne sag har det ikke været muligt med det eksisterende moniteringsomfang at dokumentere, at den naturlige nedbrydning er så effektiv, at restforureningen ikke udgør en risiko for grundvandsressourcen. Moniteringsomfanget vurderes ikke tilstrækkeligt til at kunne repræsentere forureningsudbredelsen i forhold til variationen i geologi, magasintyper, strømningsretning og -hastighed samt geokemi. Det vurderes ligeledes, at det er meget svært at placere nye repræsentative prøvetagningspunkter som følge af de heterogene forhold på lokaliteten.

4)

Side 8: Forslag om tilføjelse efter "…mere omfattende undersøgelser": i form af bestemmelse af den lokalitetsspecifikke nedbrydningskonstant.

Indledning

5)
Side 11: Formålet - valg af analyseparametre og moniteringssekvens til vurdering af naturlig nedbrydning. Inkluderer dette ikke også angivelse og diskussion af kritiske værdier og stopkriterier i det konkrete projekt. Eller som minimum forslag til fortsat moniteringsprogram.

Kapitel 2

6)

Generelt for kapitel 2: Dette kapitel foreslås udeladt af rapporten, alternativt kan afsnittet placeres i et appendiks med en henvisning til kapt. 12 i "Natural Attenuation for groundwater remediation", NRC 2000, hvor der gives en bredere og mere entydig gennemgang af flere protokoller.

7)

Side 13, 4. afsnit: Miljøstyrelsen har afgivet et række kommentarer til OM´s udkast til protokol jf. vedlagte. Det bør tilføjes, at Miljøstyrelsen ikke er enig i protokollen. Det bør ligeledes fremgå, at vejledningen "Oprydning på forurenede lokaliteter" blev udarbejdet efter flere af de amerikanske protokoller, men at der blev valgt en anden fremgangsmåde end i de typiske protokoller, idet der fokuseres på direkte måling af forureningskomponenterne og bestemmelse af en lokalitetsspecifik nedbrydningskonstant, frem for monitering af et meget stort antal redoxparametre.

8)

Side 14: Der er ikke konsensus om at anvende et gennemsnitligt modelstof som benzen. Det kunne have været interessant at opstille opsætningsprocesser for både benzen, toluen og xylener for at kunne vurdere, om det er rimeligt at anvende benzen som modelstof.

9)

Side 21-22: I rapporten bemærkes, at det samlede nedbrydningspotentiale er et underestimat, og hvis de højeste BTEX koncentrationer er mindre end dette nedbrydningspotentiale, vil forureningsfanen hurtigt blive stabil eller indskrænkes. Nedbrydningspotentialet er summen af beregnede bidrag fra de enkelte redoxprocesser i tabel 2.3. Dette er ikke korrekt. Nedbrydningspotentialet beregnes ud fra en differens i indholdet af elektronacceptorer mellem baggrundsniveau og den mest reducerede vandtype i forureningsfanen - typisk en vandprøve udtaget tæt ved hot-spot. Men det er jo ofte den samme vandprøve, der har det højeste BTEX indhold. I denne vandprøve er nedbrydningpotentialet altså opbrugt samtidigt med, at man har det højeste BTEX indhold !!

Nedbrydningspotentialet kan ikke opgøres ud fra koncentrationer alene, men bør til gengæld estimeres ud fra vurderinger af forureningens kildestyrke, fluks af elektronacceptorer ind i forureningsfanen samt sedimentets oxidationskapacitet i forureningsfanen.

10)

Side 25 sidste afsnit: Der skal henvises til ligning 6 i stedet for ligning 1.

11)

Side 27: Mht. POC er det allerede defineret, som 1 års grundvandstransport, dog maksimalt 100 m nedstrøms. I DK er der valgt at beskytte grundvandsressourcen og ikke kun indvindingsboringer. I andre lande som har en mere centraliseret vandforsyning og færre personer pr. areal, accepteres der større behandlingszoner. I DK er vandforsyningen decentraliseret med mere end 90.000 private boringer og med relativt stort befolkningstryk.

Kapitel 3

12)

Afsnit 3.1 side 29-32: Et meget kort afsnit om den konkrete sag, tidligere undersøgelser og resultaterne af disse ville kunne forbedre rapporten meget, idet det kan give et bedre overblik over sagen og selve sagsforløbet.

13)

Side 33 figur 3.3: Angivelse af nord-syd mangler på snit A-Á. Det foreslås at vise snit B-´B og C-´C sammen med A-Á. Det er fint, hvis alle snit findes i stor størrelse i appendiks ligeledes.

14)

Side 35 afsnit 1 og 2: Det virker uklart, hvorfor der vælges en k-værdi på 1,5e-4 m/s baseret på prøvepumpningen i kildeområdet, fremfor k-værdien på 4e-5 m/s fra slugtestene fra ref. /11/ længere fra kilden, især fordi den anvendte gradient på 0,0023 er fra ref. /11/ jf. s. 37.

Rapportens k-værdi giver en porevandshastighed på ca. 54 m/år, mens den lavere k værdi fra ref. /11/ giver en porevandshastighed på 15 m/år med en porøsitet på 0,2. Hvis porevandshastigheden på 15 m/år vælges, er det ingen tvivl om, at forureningen udgør en risiko for grundvandsressourcen. I denne sag, hvor stor set alt varierer, ville det være rimeligt at foretage et forsigtig valg, når der er flere data til rådighed. Det ville i det mindste være naturligt at diskutere betydningen af variationen af k-værdien og konsekvensen i forhold til, hvor grundvandskvalitetskriteriet skulle være overholdt.

15)

Side 36. Det vil være en fordel, hvis alle data præsenteres. Det foreslås, at de manglende potentialekort medtages. Alle potentialelinier kan stiples, og det kan markeres, hvilke punkter som giver pejledata, der ikke middelbart er forståelige.

16)

Side 35-37: Grundvandets lokale strømningsretning er vurderet ud fra gradienter på potentialebilleder i større afstand fra kilden (målt i boring G6 og H1-H4). Tæt ved kilden (dvs. i en afstand på mindre end 20 m fra FC2) er potentialet ret fladt, og gradienten kan ikke bestemmes. Årsagen til de kraftigere gradienter i større afstand fra kilden er formodentlig, at magasinet bliver artesisk samt en faldende transmissivitet pga. formindsket mægtighed af det vandførende sandlag. Valget imellem de to potentialebilleder forekommer i bedste fald arbitrært.

Grundvandsstrømningen styres formodentlig af det lag, som har den højesteledningsevne (slugtestene viser en variation i le dningsevne på en størrelsesorden). Det er således usikkert, om de afgrænsende boringer er placeret korrekt.

17)

Side 40 afsnit 5: Da den estimerede restforurening (mængde og koncentrationsmæssigt) anvendes senere i rapporten (side 51), bør forudsætningerne for beregningerne af restforureningen kort opridses.

18)

Side 41: Fig. 3.7 viser den gennemsnitlige forureningsudbredelse. Det ville være fint også at vise den mindste og største udbredelse.

19)

Side 42 figur 3.8: Kunne koncentrationen som gennemsnit for de sidste 5 pejlerunder vises, så figuren bliver sammenlignelig med fig. 3.7 samt afbilde den mindste og største udbredelse. Hvis koncentrationsintervallet for BTEX og tot. kulbrinter i de enkelte filtre inklusiv I1 og I2 fremgik, ville det være fint. I forhold til at der er anvendt forskellige filterlængder i de forskellige moniteringsboringer, ville det være ønskeligt, om effekten på den målte koncentration blev diskuteret.

20)

Side 42 sidste afsnit: Hvis der er bestemt redoxparametre i I1 og I2, bedes de angivet f.eks. i appendikset.

21)

Side 43 1. afsnit sidste line: Er meget uklar, kan den skrives tydeligere.

22)

Side 43 afsnit 2: Det bør undersøges ved ekstra analyser, om indholdet af BTEX i PB1 nedre skyldes kontaminering af prøven.

23)

Side 44: Det ville være fint med en tabel over intervallet for de geokemiske parametre, samt en gennemsnitsværdi for samtlige boringer.

24)

Side 45: Opstil venligst kriterierne for inddelingen i redoxzoner. Fig. 3.7 er vist forkert nummerering. Dette fortsætter i rapporten.

25)

Side 46 nederst: Det er ikke entydigt, at forureningsudbredelsen bliver mindre, heller ikke set efter dec. 1999, hvor forureningsudbredelsen er størst. Antallet af boringer og deres placering har stor indflydelse på kontureringen. Der mangler eksempelvis en forklaring på, hvorfor udbredelsen er ens okt. 2000 og jan. 2001, når koncentrationerne er vidt forskellige. Det virker ikke rigtigt, at 0 µg/l-isolinien er tegnet ens, når 100 µg/l isolinien er forskellig.

26)

Side 47 afsnit 1: Det vurderes, at størsteparten af den fri oliefase er fjernet i forbindelse med opgravningen i 1996. Kan det passe, når de højeste koncentrationer ifølge tidligere rapporter er at finde 5,5-7,5 mut /rapport "Nykøbingvej 295, Radsted. Opgravning af tanke og fjernelse af forurenet jord og forslag til yderligere afværgetiltag. Udarbejdet af Skude & Jacobsen. 10. sep. 1996 - kilde 4 iht. rapporten/.

27)

Side 47 afsnit 3: Nitratudvaskning er generelt størst om foråret.

28)

Side 44-48: Betydning af blanding af vandtyper i boring Mange af de anvendte prøvetagningsfiltre udtager blandingsvand - dvs. der forekommer blanding i selve boringen af forskellige vandtyper. Dette kan forekomme naturligt ved grundvandets strømning og/eller pga. prøvetagningen. I figur 1 er grundvandskemien (sulfat, jern, nitrat og alkalinitet) fulgt langs en teoretisk strømningslinie fra boring FC2 over G2 og G6N til H1N. Boring F3 er sat til at være opstrøm (baggrundskemi) selvom den åbenbart ikke ligger på linien. Det fremgår at der kan måles signifikante samtidige indhold af jern og nitrat i mange vandprøver, hvilket ikke er muligt termodynamisk og når dette observeres i andre sammenhænge er forklaringen generelt blanding af vandtyper.

 

Figur 1
Forskellige grundvandskemiske parametre langs en strømline fra FC2 over G2 og G6N til H1N. (F3 er pl aceret som opstrøm boring men ligger ikke på linien.) Målingerne dækker ca. 2½ år.

29)

Side 48: Overskriften på 3.6.1 er forkert, idet der ikke beregnes en 1. ordens konstant.

30)

Side 49 midt: Det er rigtigt, at forureningsfanen varierer meget i udstrækning, form og koncentration. Der er gennem rapporten nævnt forskellige tal; s. 8: 30-40 m, s. 49: 50 m og s. 52: 30m. Det vil være fint, hvis der hvert enkelt sted beskrives, hvordan størrelsen er fremkommet. Der er ikke konsistens i angivelsen af, hvor lang tid det er siden, spildet er sket (både 25 og 26 år fremgår, s. 49 og 51). Forureningsfanens længde, hvis der ikke tages højde for retardation, angives til både 1200 m og 1350 m s. 49 og 51. Forureningsfanens længe siden spildet vil jo ændre sig markant, hvis beregningen foretages for en gennemsnitlig lineær porevandshastighed på 15m/år. Der bør være konsistens i størrelses-angivelsen for disse parametre.

31)

Side 49 afsnit 6: Hvilke to boringer henvises til - FC2 og G6.

32)

Side 49 nederst: Der mangler at blive kommenteret på den bestemte natural attenuation rate på 0,0102 d-1 i forhold til de angivne litteraturværdier for 1. ordensnedbrydningskonstanter. Ligeledes bliver der på side 59 omtalt en beregnet 1. ordens nedbrydningskonstant fra kilde /10/. Dette bør nævnes og kommenteres under dette afsnit for at samle alle oplysninger, vurderinger og kommentarer om nedbrydningskonstanter i et afsnit.

33)

Side 48-49: Vurdering af nedbrydning af forskellige kulbrinter I figur 2 er nedbrydningen af forskellige kulbrinter (1,2,3-trimetylbenzen, benzen, toluen, og total kulbrinter) fulgt langs den samme teoretiske strømningslinie fra FC2 til H1N. Det fremgår at benzen fjernes væsentligt langsommere end de øvrige kulbrinter og at toluen nedbrydes mest effektivt. Det virker usandsynligt ud fra denne analyse (hvor en 1. ordens nedbrydning skal følge en ret linie ved konstant strømningshastighed), at benzen koncentrationen skulle være under 1 µg/l i en afstand på 40 m fra FC2.

 

Figur 2
Fjernelsen af BTEX og total kulbrinter (THC) langs en strømlinie fra FC2 over G2 og G6N til H1N (her er der ikke påvist BTEX/THC).

34)

Side 50-51: Her foretages der en massefluxberegning. Dette er i mange situationer det helt rigtige for at kunne dokumentere nedbrydning. I denne sag synes der desværre ikke at være et datagrundlag, som gør beregningen troværdig. Alene antagelsen om at G6 skulle være placeret midt i fanen er tvivlsomt. Det kan også være svært at se, at Boring G2 og G6 står på en strømlinie i en stationær fane, når der den 12-04.99 er målt 10 mg/l i G2 og 55 mg/l i G6 af 1,3,5 TMB. Normalt ville det forventes, at den højeste koncentration var opstrøms i en stationær fane.

35)

Side 50-53: Dokumentation af naturlig nedbrydning

Det anføres i rapporten, at man har klare indikationer på massereduktion i forureningsfanen (primær bevisførelse). Dette vurderes ikke at gælde benzen, som jo ellers er central for risikovurdering af benzin forureninger. I rapporten anvendes desuden en beregning af nedbrydningspotentialet til at sandsynliggøre den naturlige nedbrydning. Det vurderes, at disse beregning mangler en objektiv statistisk vurdering af de naturlige variationer i grundvandskemien, såvel som der ikke er taget hensyn til de vertikale variationer i grundvandskemien.

36)

Side 52-53:

  1. I beregningen anvendes gennemsnitsværdier. Det er angivet, at D2 og D3 anvendes som referenceboringer, men det er ikke klart, hvilke boringer ifanen, der er anvendt, samt hvorfor det kun er D2 og D3, der er anvendt som referenceboringer. Koncentrationsintervallet for redoxparametrene i de valgteboringer, kunne angives.
  2. Man kunne vælge værdierne så differencen blev mindst dvs. mindst målte O2 i opstrømsboring, højest målte O2 i boringen som repræsenterer kilde området. Dette ville i større udstrækning sikre, at der ikke blev vurderet på naturlige variationer, som ikke skyldes nedbrydning af kulbrinter.
  3. Metoden vil typisk føre til en overvurdering af nedbrydningspotentialet, idet den er baseret på fuldstændig mineralisering til CO2 og H2O, hvilket i øvrigt ikke umiddelbart kan dokumenteres, og fordi boringen, som har lavest redoxpotentiale vil have højest forureningsindhold. Endvidere vil der være stor muligt for fejlanalyse af O2 indholdet, selv om der også kan tabes CH4, hvis der findes methanogene forhold.
  4. Anvendelsen af redoxmetoden fører også i denne sag til en overvurdering af nedbrydningen i fanen, idet grundvandskemien viser sulfatreduktion, uden denne zone har kunnet optegnet. Endvidere nedbrydes der ca. 4 kg C/år i kilden, men udvaskningen er ca. 1 kg C/år dvs. der nedbrydes 4 x så meget forurening, som der udvaskes. I andre sager har Miljøstyrelsen set, at der er beregnet mere end 20 x større nedbrydning i fanen i forhold til udvaskningen, uden af det lige som i denne sag, har ført til at fanens udbredelse er blevet mindre. Det rejser følgende spørgsmål: Hvordan kan der fje rnes forurening, som ikke udvaskes ? Er kildestyken forkert med længere udvaskningstid end 245 år til følge ? Hvorfor reduceres forureningsfanen ikke meget tydeligere, hvis fjernelsen er meget større i fanen i forhold til udvaskningen ? Hvad skyldes ændringen i sulfatkoncentrationen, når det ikke er nedbrydning ?
  5. I forlængelse heraf skal det bemærkes, at koncentrationen af O2 og NO3 normalt falder som funktion af dybden i magasinet. Denne variation er ikke klarlagt. Det fremgår, at nitratreduktion udgør ca. 50 % af forureningsfjernelsen, og at området er præget af intensiv dyrkning jf. s. 47. Konsekvenserne af, at dyrkningen ophører er ikke klarlagt, men umiddelbart synes det vanskeligt at forestille sig, at det skulle foregå på tilsvarende vis i mere end 245 år.

37)

Side 54: Boringerne H3 og H4 er og har ikke været tænkt som POC-boringer, men snarere et forsøg på at afgrænse forureningen.

38)

Side 54 afsnit 6: Hvorfor er der ikke opstillet alarmniveauer og stopkriterier eller i det mindste et fortsat moniteringsprogram. Dette er da stadig meget relevant, hvis sagen skulle fortsætte uden yderligere nye tiltag.

39)

Side 55 - 60: På disse sider er der mange synspunkter, mange fornuftige og mange som vi ikke er enige i. Anbefalingerne og mange af forslagene mangler en beskrivelse af fremgangsmåden og hvordan begreberne skal normeres. Det vil kunne diskuteres meget længe, hvorvidt magasinet er stabilt eller ustabilt ud fra beskrivelsen. Magasinet stabilitet vil have stor betydning for moniteringsfrekvensen, men da det ikke er normeret, er det helt uigennemskueligt, hvad det betyder for en konkret sag. På tilsvarende vis er det ikke klart, hvordan det vises, at fanen er stationær. Det er ikke nok, at alarmniveauer knytter sig til én boring nedstrømsforureningsfanen. Det er meget sjældent, at vi med så stor sikkerhed ved, hvad nedstrøms forureningsfanen er, at det er nok med en moniteringsboring.

40)

Side 56 afsnit 3: Skal moniteringsprogrammet ikke opstilles på baggrund af premoniteringsfasen. Det modsatte fremgår vist i afsnittet.

Kapitel 4

41)

Side 61: Det er ikke klart, hvorfor trin I ikke kan udføres.

42)

Ud fra rapporten og kommentarerne til s. 35 ovenfor synes følgende 2 JAGG beregninger relevante, idet der foretages en beregning baseret på k-værdien fra hhv. prøvepumpningen og slugtesten. Det man bør have in mente er, at kildestyrkekoncentrationen fra boring FC2 er for lav, dels fordi boringen ikke er placeret optimalt i forhold til kilden, dels fordi filtret sidder for dybt.

 

 

Udfra fra prøvepumpningsdata

 

 

Udfra slugtestdata

43)

Som det fremgår, er vi ikke enige i kapt.4´s konklusion om, at grundvandskvalitetskriterierne er overholdt i en afstand svarende til 1 års grundvandstransport. Dette underbygges af data fra eksempelvis den 01-12-99 for total kulbrinter. I dette tilfælde vil koncentrationen af total kulbrinter ved en porevandshastighed på 54 m/år overstige kvalitetskriteriet.

 

Boring

Afstand

Koncentration, µg/l

FC2

1

4900

H1(Ø)

43

80

 

Kapitel 5

44)

Side 63 punkt 6: En anden grund, til at sorption antages ikke at have betydning, er det lave indhold af organisk stof.

45)

Side 63: Følgende burde medtages i konklusionen:

  1. Variabiliteten i de hydrauliske forhold er styrende for tolkningen af forureningsudbredelsen.
  2. Det er vigtigt, at detektionsgrænsen for de analyserede parametre er mindre end kvalitetskriteriet.
  3. Mangler konkluderende vurdering af forureningssituationen på den undersøgte lokalitet. Hvad konkluderes af denne rapport - er sagen undersøgt nok, skal moniteringen fortsættes og med hvilket moniteringsprogram, kendes forureningsfanens udbredelse, angivelse af kritiske parametre og stopkriterier mv.
  4. Afgrænsning af forureningsfanen Hvis det udførte arbejde anskues som en konventionel forureningsundersøgelse vurderes der ikke at være udført en tilfredsstillende afgrænsning af forureningsfanen:
    Grundvandskemien i boringerne H1-H4 - hvor man ikke har påvist forurening konsekvent - er markant forskellig fra grundvandskemien i de boringer, hvor man har fundet forureningsfanen.
    Nedbrydning af benzen er så langsom i forureningsfanen, at det er usandsynligt, at man ikke ville kunne påvise benzen i 30 m afstand fra FC2 (svarende til boring H1). Det må derfor vurderes, at forureningsfanen ikke er blevet endeligt kortlagt nedstrøm for kilden.

 

Bilag

46)

Bilag B: Grundvandsniveau på C-´C kunne med fordel indtegnes.

47)

Bilag C: Hvis der er mulighed for at flytte teksten ned under hver enkelt figur, kunne pejledataene bedre læses.

48)

Bilag F: Det er ikke alle resultaterne af geoprobesonderingerne, der er vedlagt i dette bilag. Resultaterne fra vandprøverne mangler.

Hvis ovenstående giver anledning til afklaringsmæssige spørgsmål, kan de enten afklares pr. telefon eller på mødet den 26. marts 2002.

 

Venlig hilsen

 

Camilla Kjær & Kim Dahlstrøm
civilingeniør

 

Vedlagt:

Miljøstyrelsens kommentarer og OM´s kommentarer omhandlende OM´s forslag til protokol "Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvandet".
Miljøstyrelsens kommentarer af 26. februar 2001
OM´s kommentarer af 10. maj 2001
Miljøstyrelsens kommentarer af 29. juni 2001

Kopi:

Oliebranchens Miljøpulje
Miljøstyrelsen

MILJØstyrelsen
Jordforureningskontoret
26. februar 2001
3252-0120
KDAPBR/14

Kommentarer til OM-protokollen "Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvandet"

Notatet er bygget op så det indledes med de generelle bemærkninger som efterfølges af bemærkninger side for side.

De generelle bemærkninger er:

Miljøstyrelsen opfatter ikke naturlig nedbrydning som en afværgeteknik, idet forureningens fjernelsen ikke fremskyndes ved at monitere forskellige parametre. Hvis nedbrydning er så effektiv i forhold til tilførslen af forurening til grundvandet, at grundvandskvalitetskriterierne er overholdt i en afstand svarende til 1 års strømning, dog maksimalt 100 m nedstrøms kilden, vil forureningen ikke udgøre en risiko. Effekten af naturlig nedbrydning bør derfor indgå i risikovurderingen, men det er og bliver ikke en afværgeteknik, at monitere naturlige processers forløb.

Titlen på protokollen indikerer, at den kun omfatter olie, men udfra både følgebrev og protokollen fremgår det, at den også tænkes anvendt på benzinforureninger.

Gennemlæsningen af protokollen viser et skred i ordvalget, hvor der på side 6 og 11 tales om en dokumentation, mens der på side 16 er tales om at sandsynliggøre, mens der til sidst i eksemplet på s.22 kun er tale om en stærk indikation på, at naturlig nedbrydning foregår.

Procedure for vurderingen af naturlig nedbrydning bør omfatte følgende:
Angivelse af undersøgelsesomfang
Opstilling af krav til lokalitetsspecifikke forhold, som muliggør at naturlig nedbrydning kan foregå, og dermed også en angivelse af, hvor der ikke kan forventes naturlig nedbrydning eller hvor forholdene er så heterogene, at der ikke kan foregå en troværdig og sikker dokumentation.
Risikovurdering, hvor effekten af naturlig nedbrydning i forhold alle de forekommende forureningsparametre vurderes, herunder eventuelle nedbrydningsprodukter i forhold til grundvandskvalitetskriteriet.
Dokumentation for at der foregår den forventede nedbrydning med den forventede hastighed, og at grundvandskvalitetskriterierne er overholdt i en afstand svarende til 1 års grundvandstrømning, dog maksimalt 100 m nedstrøms kilden.
Moniteringsplan med angivelse af parametre, prøvetagningsfrekvens og kriterier for den maksimale koncentration, som må forekomme i moniteringsboringerne, og hvilken handling en overskridelse skal medføre.

I protokollen er der ingen beskrivelse af:
Hvordan flere kilder håndteres
Om fri fase i hhv. den umættede og mættede zone skal fjernes
Tidsperioden for forureningsfjernelsen
Opgørelse af den samlede forureningsmasse i den umættede zone og fanen.
Vurderingen af nedbrydningsprodukterne fra en olie- og benzinforurening.

Der er en række steder, hvor det ikke entydigt er beskrevet, hvordan et givent valg skal træffes og hvad valget derfor bliver. Et par eksempler er:
Vedr. Strategi, skrives der på s. 1 "…..gælder det også for valg af naturlig nedbrydning som afværgeteknik, at valget skal begrundes ud fra argumenterede ove rvejelser omkring alternative tekniske muligheder, omkostninger og miljøeffekter." Alle muligheder synes åbne.
Vedr.: Metode, skrives der på s.4 "I disse tilfælde nuanceres beslutningsgrundlaget for behandlingszonens udstrækning, idet ikke alene grundvandshastigheden, men tillige afstanden til nedstrøms recipienter og vandindvindingsinteresser samt koncentrationsfaldet af forureningskomponenterne i selve fanen lægges til grund for afgørelsen." Dette åbner for, at alle forureningsfaner kan tolkes som værende en "behandlingszone" uanset koncentrationer, volumen og længde af forurening, hvis bare de ikke rammer en recipient eller vandindvindingsboring. Dette er i strid med principperne for dansk grundvandsbeskyttelse. Når det samtidig fra forskellige sider er nævnt, at kulbrinteforureninger sjældent findes længere nedstrøms kilden end 100 m, synes kravet om vilkårligt store behandlingszoner urimeligt.
Vedr. feltarbejde, skrives der på s. 6 "Vurderes naturlig nedbrydning at være den optimale oprensningsteknik, skal der som nævnt skaffes data til dokumentation for, at de biologiske processer foregår." Hvordan afgøres det, om naturlig nedbrydning er optimal ?

Samlet set er det modsætningsfyldt at protokollen vægter de sekundære effekter fra naturlig nedbrydning og ikke en måling af de forurenende stoffer, når der åbenbart skal ske en detaljeret kortlægning af forureningsfanen jf. s. 6 øv. og 13 øv. Det burde være oplagt at afgøre om grundvandskvalitetskriterierne er ove rholdt.

De detaljerede bemærkninger er:

2. Metode

s.3

Det er ikke korrekt at risikovurderingens trin III i oprydningsvejledning undervurderer nedbrydningen. Det afhænger primært af valget af nedbrydningskonstant. Miljøstyrelsen er ikke bekendt med, at der findes en bedre sammenstilling af nedbrydningskonstanter end den anvendte "Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand, Miljøprojekt nr. 408 1998". En del af trin III er at bestemme den lokalitetsspecifikke nedbrydningskonstant ud fra målte koncentrationer.

Der mangler en nærmere beskrivelse af, hvordan det afgøres om der er stationære forhold, og hvad der menes med ".. at forureningskilden er fjernet". Menes der installationen, forureningen i den umættede zone eller fri fase ? I eksemplet på s. 17 forekommer der fri fase olie.

s.4

Her nævnes det, at hydrauliske parametre ikke indgår i konceptet, og der henvises til reference 37, som konceptet vurderes at være mere lig med.

Det er ikke rigtigt, at de hydrauliske parametre ikke indgår i konceptet jf. afs. 5.2 Årlig omsætning og tidshorisont på s. 29. Her indgår grundvandets strømmningshastighed, som bestemmes på baggrund af bl.a. k og I. Desværre er der fejlagtigt anvendt porevandshastigheden i formel 5.1 og tabel 5.2, hvor det rigtige er darcyhastigheden. Miljøstyrelsen opfatter reference 37 som meget forskellig fra OM-protokollen. Det gælder generelt, idet reference 37 er meget grundigere og mere specifik f.eks. ved undersøgelseskravene, hvor k og I bestemmes mere detaljeret, bestemmelsen af 1. ordens nedbrydningskonstanten samt ved anvendelsen af stoftransportmodeller, to typer moniteringsboringer (POC og LTM), hvor der ved POC er defineret en maksimal afstand for udbredelse af forureningsfanen og endeligt kravet om, at der skal foreligge en beredskabsplan. Det skal for en god ordens skyld nævnes, at det på s. 5 i OMprotokollen, nævnes at andre protokoller er mere detaljerede.

Videre nævnes det, at kvaliteten og troværdigheden af data vægtes højt dvs. hydrogeologisk kortlægning, boringsopbygning, -placering m.v. samt at undersøgelserne og dokumentationen foretages for hvert magasin (primære og sekundære), hvor kravene til undersøgelses- og dokumentationsomfang er omtrent ens.

Normalt vil kravet til undersøgelser være større for et dybereliggende magasin, hvis samme dokumentationsomfang skal opnås, idet forureningsspredningen er sværere at forudsige. Endvidere er der i eksemplet i fig. 4.1, s. 17 vist ca. tre gange så mange boringer til det sekundære magasin som til det primære magasin. Målsætning om kvalitet og høj troværdighed af data, virker langt fra opnåelig, når dette skal opnås med 4 boringer til det primære magasin som skitseret på fig. 3.4 s. 10.

3. Feltarbejde

Når indholdet i de forskellige delaftaler ikke fremgår, er det vanskeligt at kommentere dem, men det bør fremgå, hvordan det afgøres, om der er stationaritet.

Det er fint, at der opstilles forskellige hydrogeologiske situationer, men det bør suppleres med kort og profiler bl.a. fordi grundvandsstrømmen i det primære magasin sjældent har samme hastighed og retning som i det sekundære magasin. Endvidere er der en række formuleringer og forhold, som bør kvantificeres eller normeres eksempelvis:
Hvad er sonderende undersøgelser ? Når de er af midlertidig karakter, kan de ikke anvendes til at konstatere uforudsete ændringer, og dermed afklare om der er behov for at etablere nye moniteringsboringer.
Antallet af filtre er ikke angivet på de forskellige figurer
Hvordan afgøres det, om det er et "mindre gennemslag" eller "større gennemslag " af forurening, og hvordan defineres aerobe og anaerobe forhold ?

Generelt næves det, at prøvetagningen er illustreret i forhold til "optimale forhold". Det opfattes som en ukompliceret geologisk opbygning i forhold til at forudsige forureningsspredningen. I alle eksemplerne/figurerne sker spredningen af forureningen gennem moræneler, som ikke er let forudsigelig, især ikke til et primært magasin. Endvidere er magasiner med dæklag af ler ikke typeeksemplet på aerobe forhold.

s. 7

Med henvisning til reference 8 nævnes det, at der foregår en effektiv nedbrydning af oliekomponenter ved et lille spild og aerobe forhold. Det er oplysninger, som kun vanskeligt kan anvendes i en konkret sag. Der mangler en præcisering af, hvad effektiv nedbrydning er, hvad et lille spild er, og hvad aerobe forhold er. Der er talrige eksempler på nedbrydning med 80-98 % fjernelse, men fortsat overskridelse af grundvandskvalitetskriteriet. Endvidere bør det ikke være en generel antagelse, at der foregår bionedbrydning, men derimod skal der foreligge en lokalitetsspecifik dokument ation for dette. Der er rimelig konsensus og dokumentation for, at BTEXkomponenter nedbrydes under aerobe forhold, men det er lokalitetsspecifikt, hvorvidt der kan opretholdes aerobe forhold. Hvis redoxpotentialet falder yderligere foregår bionedbrydningen generelt langsommere, og det er mere nuanceret, om alle BTEXkomponenter nedbrydes, og hvis de evt. nedbrydes kan raten være meget mindre jf. p. 91 " Natural Attenuation for Groundwater Remediation, NRC 2000". Derudover skal grundvandskvalitetskriteriet for total kulbrinter også kunne overholdes. Bedømt udfra "Radsted-sagen" kunne det måske være et problem.

s 9

Miljøstyrelsen vurderer ikke generelt 4 boringer som værende tilstrækkeligt. Under forudsætning af homogene magasin forhold svarende til sandede aflejringer og en forudgående kortlægningsundersøgelse anbefaler Miljøstyrelsen som minimum 6 boringer til overvågning jf. oprydningsvejledningen.

s. 12

Generelt kan det nævnes, at flere at de foreslåede prøver og analyser er mindre pålidelige end prøvetagning og analyse af forureningsparametrene direkte. Det gælder især ilt og methan. Eksempelvis vurderes det i Natural Attenuation for Groundwater Remediation, NRC 2000, at iltmålinger ikke har den fornødne præcision til at foretage redoxzonering. Endvidere bør NVOC bestemt i felten altid suppleres med laboratorieanalyser.

Det fremhæves, at methanafdampning kan føre til undervurdering af olieomsætningen, men ikke at en utilsigtet iltning af prøven opstrøms forureningen, vil føre til en ove rvurdering af den potentielle omsætning.

Tabel 3.1 må mangle en række parametre, når det skrives, at forureningskomponenterne og vandkemiske parametre står i tabellen.

4. Databehandling

s.15

TMB anses stadig som en mulig tracer under anaerobe forhold. Hvis der sker en mindre nedbrydning af TMB, vil det føre til en konservativ vurdering i forhold til bestemmelsen af nedbrydningsraten.

s. 16

Det er ikke tilstrækkeligt at sandsynliggøre nedbrydning, den bør dokumenteres.

s.20

Her angives det, at kan der ikke foretages en entydig opdeling af grundvandet i redoxzoner, hvilket Miljøstyrelsen er enig i. Dette vil kræve et meget større undersøgelsesomfang og er netop begrundelsen for, at denne fremgangsmåde ikke blev valg i oprydningsvejledningen. Miljøstyrelsen finder det positivt, hvis en undersøgelse kortlægger de ofte stærkt uregelmæssige redoxzoner, idet det klart bidrager til forståelsen af processerne, som kan forløbe, men det helt afgørende er, at nedbrydningen kvantificeres og at grundvandskvalitetskriterierne overholdes i en afstand 1 års nedstrøm, dog max 100 m.

I forhold til at kunne afgøre om der foregår bionedbrydning på lokaliteten, viser beskrivelsen på s. 20, i appendiks 1 og eksemplet i figur 4.1 den store usikkerhed i protokollens fremgangsmåde og i data til beregningen vha. redoxmetoden. De enkelte zoner kan ikke defineres entydigt, hvorfor beregningen bliver tilsvarende usikker. Teksten og de tilhørende eksempler beskriver dette godt. Det fremgår ikke tydeligt af tekst eller figur 4.1 om de angivne koncentrationer repræsenterer det sekundære eller primære magasin, der hvor det fede kryds markerer filtersætning i begge magasiner. I det følgende antages det, at koncentrationerne og den angivne strømningsretning, er gældende for det sekundære magasin.

Man bemærker ved figur 4.1, at der kun er data fra halvdelen af de etablerede boringer, hvorfra der er foretaget analyser, endvidere er det i modstrid med god praksis, at frifase af olie på grundvandet ikke fjernes først. Når identifikationen af de forskellige redoxzoner er baseret på sammenligning mellem baggrundsniveauer og koncentrationen i forureningspåvirket grundvand, må det angives, hvilke boringer som menes at repræsentere baggrundsniveauet. For at beskrive den naturlige variation, burde den procentvise variation i baggrundsniveauerne som minimum angives. Dette kunne bruges til at vurdere om en ændring i redoxparametrene skyldes nedbrydning eller naturlig variation.

Ud fra den beskrevne moniteringsstrategi på bl.a. på s. 7 og strømretningen, må den nordligste boring, skulle repræsentere det uforurenede baggrundsniveau. Sammenlignes der med området med fri fase, virker det ikke troværdig, at iltindholdet er ens opstrøms, midt i kilden og i en sideværts boring langt fra kildeområdet. Det burde ikke være muligt at finde iltkoncentrationer >1 mg/l i den nitrat og jern reducerende zone, hvilket er tilfældet, hvis figur 4.1 og figur 4.4 sammenlignes. At det volder problemer, at foretage en entydig afgrænsning ses også af, at den areobe og nitratreducerende samt den sulfat- og methanreducerende zone er slået sammen i figur 4.4.

I øvrigt burde det ikke være muligt at have ilt(>1 mg/l) sammen med nitrat og heller ikke ilt sammen med sulfat. Dernæst virker forureningsudbredelsen angivet på figur 4.5 ikke logisk i forhold til koncentrationsfordelingen og den angivne strømningsretning.

5. Vurdering af naturlig nedbrydning

s.26

Forudsætningen for redoxmetoden er, at processerne forløber til ende, men der foreligger mulighed for, at eletronacceptorerne opbruges, hvis der findes fri fase, hvorfor processerne ikke forløber til ende.

s. 27

Der er ikke kun mulighed for at undervurdere forureningsfjernelsen ved redoxmetoden, idet der kan opløses jern i vandfase og der kan dannes methan naturligt.

s. 28

Uden at det nævnes direkte kunne man foranledes til at tro, at data fra figur 4.1 er anvendt i beregningseksemplet, for det sekundære magasin. Hvis dette er tilfældet, bør det skrives klart, og der bør være ens koncentrationer for alle stofferne i figuren og beregningseksemplet.

Beregningseksemplet viser, at den forventede nedbrydning i den sulfat- og methanreducerende zone udgør ca. 97 % af omsætningen af toluen, mens summen af omsætningen i de øvrige redoxzoner udgør ca. 3 procent af omsætningen.

På figur 4.5 fremgår det i øvrigt, at opholdstiden i den sulfat- og methanreducerende zone, på trods af den forventede store omsætning, åbenbart ikke er stor nok til omsætte forureningen, idet forureningen breder sig nedstrøms for de mest reducerede zoner. Beregningen af omsætningen på 41 mg C/l (46 mg toluen/l) i det primære magasin er udtryk for en maksimalt mulig omsætning. Dette kan på ingen måde afklare om

BTEX-koncentrationsfaldet skyldes fortynding. I protokollen anvendes det til at kvantificere omsætningen, mens det i "Guidence on the Assessment and Monitoring of Natural Attenuation of Contaminants in Groundwater, R&D Publication ´95, Environmental Agency" s. 108 fremhæves, at metoden kun er kvalitativ.

s. 30

Det nævnes, at for at naturlig nedbrydning kan accepteres, skal omsætningen i grundvandet overstige kildestyrken, men beregningen foretages ikke. Efterfølgende nævnes det, at visse svært omsættelige stoffer kan persistere i længere tid, hvilke er korrekt, men der tages ikke hensyn hertil i protokollen.

Ved nedbrydning af kulbrinter dannes der især under anaerobe forhold et stort antal nedbrydningsprodukter eksempelvis fenoler, aromatiske alkoholer, aldehyder og syrer, der er vanskelige at identificere. Selv om det ikke er markant ud fra eksemplet i protokollen, ses der en svag stigning i NVOC-indholdet. Et AOC indhold på omkring 10-20 µg/l vil give begyndende eftervækst i ledningsnettet, fordi der skabes gode aerobe vækstbetingelse under vandbehandlingen.

Sidst på siden skrives der: "Det bør derfor ikke forventes, at naturlig nedbrydning oprenser forureningen, men den ændrer risikovurderingen over for grundvandet, idet den forhindrer spredning af forureningen udover behandlingszonen". Dette er netop begrundelsen for, at Miljøstyrelsen har indbygget effekten af naturlig bionedbrydning i risikovurdering, og at det ikke kan opfattes som en afværgeteknik. Endvidere vil en forurening, hvis den naturlige nedbrydning er tilstrækkelig effektiv i forhold til fluxen af forureningen ned i magasinet, og hvis forureningskilden har en begrænset mængde, blive fjernet over en given tid.

6. Moniteringsstrategi

Generelt dækkes mange af kommentarerne til dette afsnit af tidligere komment arer.

s.32 og 33

Det er positivt, at det nævnes, at sagen enten kan lukkes, monitering fortsættes eller at der kan implementeres anden afværgestrategi.

Størrelsen af behandlingszonen, fastsættelsen af kriterierne og vurderingen af moniteringsresultaterne er ikke klart fastsat og konsekvenserne af, at acceptere protokollens anvendelse på en given sag, er ikke gennemskuelige.

Oliebranchens
Miljøpulje

Miljøstyrelsen
Jordforureningskontoret
Hr. Kontorchef Palle Boeck
Strandgade 29
1401 København K
København d. 10. maj 2001

Vedrørende OM-protokol "Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvand".

Tak for et meget fyldestgørende svar på vores henvendelse vedrørende "Naturlig nedbrydning af olieforureninger i grundvand". Vi vil gerne benytte lejligheden til at knytte et par enkelte kommentarer til svaret.

Vi er et stykke hen af vejen enige med Miljøstyrelsen, når styrelsen under de generelle bemærkninger skriver at "Effekten af naturlig nedbrydning bør derfor indgå i risikovurderingen. men det er og bliver ikke en afværgeteknik, at monitere naturlige processers forløb". Det er vores vurdering at protokollen netop tilgodeser dette, med internationale øjne, enestående danske synspunkt. Protokollen bygger på at effekten af de naturlige nedbrydningsprocesser indgår i den samlede risikovurdering overfor grundvandet. Nedbrydningsprocesserne er som bekendt vanskelige at beskrive, og det er derfor indbygget i protokollen at processeme og forureningsudbredelsen skal moniteres i en årrække, indtil der er opnået tilstrækkelig dokumentation for, at den efterladte restforurening ikke udgør en risiko.

Miljøstyrelsen skriver, at man har en forventning om at OM bringer protokollen i overensstemmelse med oprydningsvejledningen. Vi mener faktisk, og skriver da også i protokollen, at konceptet også tænkes anvendt i situationer hvor grundvandskvalitetskriterierne ikke er overholdt i en given "kritisk afstand". Altså i situationer hvor Miljøstyrelsens risikovurderingskoncept anbefaler, at der iværksættes afværgeforanstaltningerne Man kan lide det eller ej, men det er et faktum, at der er eksempler på situationer hvor den teoretiske kritiske afstand er overskredet og hvor overvåget naturlig nedbrydning i grundvandszonen er den miljømæssige og økonomiske optimale afværgeforanstaltning ganske enkelt fordi der ikke findes andre afværgemetoder son teknisk, tidsmæssigt eller økonomisk er realistiske.

Vi mener ikke som anført af styrelsen at frafalde nogle principper ved, at vælge at iværksætte en overvåget naturlig nedbrydning af en restforurening i grundvandet. Tværtimod er det vores overbevisning, at vi gennem håndtering af mange forurenings sager, har opøvet en ekspertise i valget af den rigtige og økonomiske mest fordelagtige afværgemetode i en given situation. Vi er helt overbeviste om, at vores eftertid ikke vil bifalde, at vi anvender økonomiske midler på afværgeforanstaltninger, som man på forhånd ved ikke har den ønskede effekt. Eksemplerne på sådanne er mange, symbolske afværgepumpninger som har kort i dekader med helt urealistiske stopkriterier og ventilations- og airspargingsløsninger i moræneformationer, som aldrig kommer i nærheden af de opstillede stopkriterier er de mest i øjenfaldende. Vi må desværre erkende, formentligt i lighed med andre bygherre organisationer, at vi fra OM-ordningens start har en del sådanne "meningsløse" projekter i vores projekt portefølje.

Som sagt har vi identificeret et behov for et formaliseret "set-up" af sager hvor vi ønsker at dokumenterer den naturlige nedbrydning. Nedenfor vil vi derfor anfører en række kommentarer i form af uddybende forklaringer til teksten eller konkrete ændringsforslag, der forhåbentlig kan baggrund for en reviision af protokollen som også Miljøstyrelsen kan acceptere.

Generelt bemærkes, at det en hensigten med DM-protokollen, at give konkrete retning en relativt kortfattet stil, hvilket naturligvis har indflydelse på detaljeringsgraden af dokumentet. Protokollen søger at påpege faldgruber og relevante problematikker og give henvisning til yderligere litteratur om disse emner, og stræber ikke efter at udtømmende løsningsforslag eller forklaring. Dette betyder, at der i OM-protokollen en givet eksempler på geologiske types situationer med henvisninger til tolkningsredskaber beskrev et andetsteds, velvidende at de angivne typesituationer ikke en dækkende for de konkrete sager. Det forudsættes derfor, at de rådgivere, som skal anvende protokoller en bekendt med eksempelvis de meget detaljerede amerikanske protokoller.

Mht. detaljeringsgraden placerer sig således omtrent midt imellem Miljøstyrelsens, trin 3). og de amerikanske protokoller.

Besvarelsen en opbygget således, at Miljøstyrelsens kommentarer besvares fortløbende. Sidetalsangivelser henviser til sidetal i kommentar-notatet. Henvisninger til protokollens sidetal er noteret med et P (fx. side f 2 = protokollens side 2).

Ad: De generelle bemærkninger.

Side 1

Det undlades at betegne naturlig nedbrydning som en afværgeteknik.

Titlen ændres til "Naturlig nedbrydning af olie- og benzinforureninger 1 grundvandet".

Der konsekvensrettes, således at dokumentere benyttes som gennemgående ord.

Side 2

Ang: entydighed omkring valgsituationer: Som nævnt en dokumentet søgt holdt kortfattet og beskriver derfor, ikke udtømmende enhver tænkelig situation. Således søges det derfor, nævnt, hvilke problematikker, der skal med i overvejelserne, som lægges til grund for et givet valg. I forskellige situationer, vil det være forskelligt. hvilke problematikker, der vejer tungest i beslutningsprocessen. Det en således ikke vurderet muligt at give mere præcise anvisninger end at bemærke hvilke faktorer. der bor medtages som væsentlige.

1. punkt: Efter undersøgelse og afgravning af kildeområdet vurderes hvilke afværgeforanstaltninger, der bedst kan behandle en given forureningsfane. Denne vurdering foretages ud fra betragtninger om bade tekniske muligheder, økonormske omkostninger i forhold til oprensningseffekt og miljøeffekter. Med blot citerede afsnit menes, at naturlig nedbrydning (uanset betegnelse) medtages i en sådan vurdering på linie med relevante afværgeteknikker. Se side P2, afsnit 2 og 3

2. punkt: Ang. behandlingszone: Det en ikke pointen need det citerede afsnit, at acceptere vilkårligt store forureningsfaner. Der lægges op til, at størrelsen af behandlingszonen afhænger af mere end blot grundvandshastigheden, og at der derfor, i samarbejde med myndighedeme foretages en vurdering i Foreningen den konkrete sag for lave grit ndvandshastigheder vil dot være svært/ umuligt at gennemføre naturlignedbrydning hvis en tilsvarende lav behandlingszone kræves.

3. punkt: se under 1. punkt. Den endelige beslutning og myndighedsbehandling omkring at an ende naturlig nedbrydning udføres efter en gennemførelsen of en status-moniteringsrunde, hvor dokumenteres, at de biologiske processor foregår.

Side 3

Det forudsættes, at der i forbindelse med undersøgelserne er foretaget en risikov, urdering. Det er hensigten at nedtone vigtigheden af at måle for forureningskomponenterne.

Ad: De detaljerede bemærkninger.

Side 3 fortsat

Side P3, afsnit 3, linie 5: ordet "typisk" erstattes med "i visse tilfælde".

Med at "forureningskilden er fjernet" menes, at den størst mulige del af kilden er fjernet ved afgravning. I eksemplets figurer angiver den stiplede linie det område, hvor der tidligere var fri fase og ikke hvor der nu er fri fase som det fejlagtigt kan læses af signaturforklaringen. Dette rettes.

P4. afsnit 2 omformuleres. Der menes, at der ikke beregnes nedbrydningsrater (som er særdeles følsomme over for usikkerheder på de hydrauliske parametre), der bruges som "bevis" for at nedbrydningen er tilstrækkelig. Derimod ligger denne dokumentation i en monitoring af forureningsudbredelsen samt en dokumentation vha. redoxparametre af, at grunden til, at forureningen ikke spredes yderligere, er, at der foregår en biologisk omsætning.

Porevandshastigheden erstattes af Darcyhastigheden i formel 5.1 og tabel 5.2.

Ang. detaljeringsgrad - se de 2 indledende afsnit i nærværende dokument.

Side 4

På figur 3.4, side P 10 er et plan snit hvor på er angivet permanente prøveudtagningssteder under optimale forhold. Antallet 4 boringer er ikke ment som et magisk og endeligt antal. Som lllustreret på figur 3.1, side P7, er antallet af midlertidige prøveudtagningssteder til placering af de permanente prøvetagningssteder væsentligt højere end antallet af permanente.

Side 5

Antallet 4-5 boringer, side P9, ændres tit 6.

Der analyseres for både forureningskomponenter og redoxfølsomme parametre ved hver monitering. Der er således ikke tale om, at de redoxfølsomme parametre skal erstatte laboratorieanalyse af forureningskomponenter.

Præcis hvor i NRC 2000 henvises der til? I box 4-2 på side 176-177 , NRC 2000 er der en beskrivelse af typisk forkommende fejl ved feltmålinger. Her er det præciseret, at der kan opnås fejlagtige iltmålinger ved Forkert måling og prøvehåndtering i felten samt anbefalinger til, hvordan iltmålinger kan udføres pålideligt: nemlig ved pumpning ved lavt flow, ved at undgå kontakt med atmofærisk luft, ved at måle ilt i felten i gennemstrømningsbeholder, som beskrevet i protokollens side P11, afsnit 3 og P12, afsnit 2.

Ilt er den afgørende indikatorparameter for at bestemme om der er aerobe forhold (som det også står i NRC 2000 samt i adskillige andre publikationer), men det er en forudsætning at målinger er foretaget med omhu, da det er en følsom parameter, der ved forkert håndtering kan give feljagtige indikationer. Parameteren bør ikke analyseres i laboratoriet, da der er risiko for iltning af prøven under prøveopbevaring og -håndtering inden analyser foretages.

Der tilføjes at utilsigtet iltning af prøven opstrøms kan lede til overvurdering af omsætninger.

Side P12, afsnit 4. Første sætning rettes til: "Forureningskomponenterne samt de redoxfølsomme parametre, der er angivet i nedenstående skema, udgør det minimum af analyser...." Det vurderes overflødigt specifikt at liste forureningskomponenterne på skemaform.

Side 6

Side P15, afsnit 6: Til første sætning tilføjes "...... tracer. til at kvantificere fortyndingen anaerobe forhold." I sidste linie tilføjes: "..... TMB i visse tilfælde nedbrydes på linie med BTEX og dermed i disse tilt ælde er uegnet som tracer."

Side P16: "sandsynliggøre" erstattes af "dokumentere"

Figur 4.1. side P17: de angivne koncentrationer er gældende for det sekundære magasin. Ang. fri fase: se tidligere bemærkning om fejlagtig signaturforklaring. De prøvetagne boringer er moniteringsboringer, udvalgt pa baggrund af tidligere analyser fra samtlige boringer.

Forslaget om, at beskrive variationen i det naturfge baggrundsniveau ved Feks. en procentuel angivelse medtages.

Side 7

Kommentar: Som det er beskrevet i nyere redoxlitteratur, forekommer der ofte flere redoxprocesser samtidig inden for samme zone, idet de mere reducerede forhold forekommer i mikronicher i grundvandsmagasinet eller inderst i biofilm på jordpartikler.

Såfremt der dannes methan naturiigt, vil dette ske både opstrøm og i kilden. Da metoden baserer sig på differencen mellem det opstrøms niveau og niveauet i kilden, vii dette udlignes og der vil ikke ske en overvurdering of omsætningen.

Data fra figur 4.1 er anvendt i beregningseksemplet, side P28. Bemærk at der i eksemplet både er vist koncentrationer i det sekundære og det primære grundvand, mens der i Figur 4.1 kilden er vist data fra det sekundære magasin. Der tilføjes en bemærkning om dette i eksemplet.

Sammenholdes figur 4.4 og 4.5 ses, at forureningen ikke spreder sig nedstrøms for de mest reducerede zoner.

Side 8

Der tilføjes en sammenligning mellem kildestyrke og beregnet omsætning for eksemplet.

Side 9

Der gives i protokollen redskaber til at vurdere moniteringsresultaterne eller der henvises til relevant litteratur, som overordnet forudsættes kendt af sagsmedarbejdere, der skal behandles sager med naturlig nedbrydning. Der er søgt lagt op til, at emnet behandles med respekt for de komplekse geokemiske og hydrogeologiske forhold for de givne sager.

Størrelsen af behandlingszonen, se bemærkninger tidligere, samt fastsættelsen af kriterierne sker i samarbejde med myndighederne, og derved sikres kontrol med overholdelse af grundvandskvalitetskriterieme.

Afsluttende bemærkninger

Vi har med ovenstående bemærkninger og ændringsforslag forsøgt at tilgodese Miljøstyrelsens generelle og mere detaljerede bemærkninger og håber selvfølgelig også herved at have gjort Miljøstyrelsen mere venligt stemt overfor protokollen.

Hvis Miljøstyrelsen, som det er vores håb, finder at styrelsens bemærkninger herved er tilgodeser vil vi hurtigt foranledige at rettelsern indføjes i en revideret protokol, som målgruppen - de rådgivende ingeniører og geologer - der arbejder med OM-sagerne - vil modtage og anvende i arbejdet.

I bekræftende fald vil det ikke på et kommende samarbejdsmøde blive nødvendigt at diskutere protokollen og de afgivende kommentarer.

Hvis Miljøstyrelsen stadig måtte finde, at protokollen ikke er i overensstemmelse med styrelsens principper bliver det selvsagt nødvendigt på mødet også at diskutere protokollen. I så fald er det OM's opfattelse, at dagsordens punktet nødvendigvis må være af mere overordnet karakter, nemlig: "hvorvidt dokumentation af naturlig nedbrydning i grundvandszonen kan forekomme i tilfælde hvor den kritiske afstand er overskredet og hvor fysiske afværgetiltag ikke er teknisk, tidsmæssigt ller økonomisk realistisk ? ".

Med venlig hilsen

Oliebranchens Miljøpulje

 

Steen Berg Pedersen   Ernst V. H. Lassen

Foreningen Oliebranchens Miljøpulje - Vognmagergade - Poskboks 50 . 1002 København K
Telefon - 4533147370 . Telefax -45 33147380 . CVR Nr. 16671584 . Giro 381-9310

 

OM
Vognmagergade 7
Postboks 50
1002 Kbh. K
Att.: Steen B. Pedersen
Jordforurening
Journalnr. bedes anført ved besvarelse.
J.nr.M 3018-0011
Ref.: PB/14
Den 29.06.2001

Vedr.: OM-protokol "Naturlig nedbrydning af olieforurening i grundvand"

Kære Steen

Miljøstyrelsen sendte i brev af 26. februar 2001 en række kommentarer til udkastet til protokol.

I brev af 10. maj 2001 giver OM forskellige kommentarer og forslag til ændringer/rettelser i protokollen. Vi vurderer ikke de foreslåede rettelser er tilstrækkelige.

Miljøstyrelsen er stor tilhænger af, at der drages fordel at effekten af naturlig nedbrydning af forurening i grundvandet og har bl.a. med inddragelse af OM gjort dette muligt ved fremgangsmåden beskrevet i oprydningsvejledningen. Men der er et par grundlæggende forudsætninger, som skal være opfyldt.

Der skal være dokumentation for, at der faktisk sker en effektiv nedbrydningen, så grundvandskvalitetskriterierne opfyldes i en afstand svarende til 1 års grundvandsstrømning, dog maksimalt 100 m nedstrøms. Det er nøjagtigt det samme som, hvis der gennemføres en afværgeforanstaltning i form af oppumpning eller airsparging - her vil effekten også skulle kontrolleres. Når det gælder bionedbrydning (naturlig nedbrydning), vil der være situationer, hvor der kan dokumenteres nedbrydning, men hvor tilførslen af forurening til grundvandet er for stor i forhold til nedbrydningshastigheden, sådan at grundvandskvalitetskriterierne ikke kan overholdes. I de tilfælde udgør forureningen en risiko, og der skal gennemføres en afværgeforanstaltning.

Vurderingen af effekten af naturlig nedbrydning forudsætter typisk, at de forureningsmæssige og hydrogeologiske forhold er ret detaljeret undersøgt, idet forureningsspredningen skal være kendt, før der kan placeres moniteringsboringer. Dette betyder, at der vil være sager, hvor det vil kræve meget omfattende undersøgelser at få styr på forureningsspredningen, og at der formodentlig vil være sager, hvor den geologiske opbygning er for kompliceret til, at der kan gennemføres en troværdig dokumentation. Eller sagt på en anden måde, hvis du måler de forkerte steder, finder du ikke en forurening selv om den er der, og dette kan medføre en fejlagtigt opfattelse af, at forureningen er fjernet pga. nedbrydning.

Med dette in mente bør en protokol given en entydig beskrivelse og fremgangsmåde, når en sag skal vurderes. Dette er ikke tilfældet i den foreliggende form, hvor der er lagt op til, at der kan accepteres vilkårligt store behandlingszone og dermed større risko og mindre oprydningsomfang end beskrevet i oprydningsvejledningen.

I brevet af 10. maj 200 nævnes, at der er situationer, hvor der ikke findes afværgemetoder, som teknisk, tidsmæssigt eller økonomiske er realistiske, og hvor overvåget naturlig nedbrydning er den miljømæssige og økonomiske optimale afværgeforanstaltning. Det er bestem ikke tydeligt, hvad der menes eller hentydes til. For det første bliver naturlig nedbrydning ikke optimal af, at andre teknikker ikke virker, eller at de efter OM´s opfattelse har for lang drifttid eller er for dyre. At en naturlig nedbrydning er optimal kræver efter Miljøstyrelsens opfattelse, at grundvandskvalitetskriterierne overholdes. Endvidere skal en protokol vel ikke være rettet mod en enkelt helt ekstrem sag, men mod størstedelen af sagerne.

Hvis du ikke er enig i disse betragtninger, foreslår jeg, at vi holder et møde mandag den 6. august 2001, kl 10.00 i Miljøstyrelsen, hvor vi kan drøfte den generelle problemstilling.

 

Med venlig hilsen

Palle Boeck - og god sommer.

 

Bilag N pkt. 5

Hedeselskabets svar på Storstrøms Amts brev af 18. marts 2002, dateret 9. april 2002 (6 sider).

 

Notat: Svar på kommentarer fra Miljøstyrelsen og Storstrøms Amt af 18. marts 2002 til 2. udkast af rapport "Undersøgelse af kulbrintenedbrydning ved naturlige processer".
 
Rekvirent: Oliebranchens Miljøpulje
 
Dato: 9. april 2002
 
Nøgleord: Svar på kommentarer
 
Sagsnr.: 364-99140
 
Udarbejdet af: Christian Mossing, Hedeselskabet
 
Kontrolleret af: Lars Chr. Larsen, Hedeselskabet
 

1 Generelt

Dette notat omhandler Hedeselskabets svar på de, af 18. marts 2002, modtagne kommentarer til 2. rapportudkast. Det er i notatet tilstræbt ikke at inddrage nye problemstillinger/data, således at kommentarerne udelukkende er direkte svar på de problemstillinger, der er rejst i brevet af 18. marts 2002.

For overskuelighedens skyld er kommentarerne i brevet af 18. marts 2002 nummereret fra 1 - 48, ligesom et nummereret eksemplar af brevet er vedlagt som bilag 1 (pdf-format).

2 Svar på kommentar

1)

Det er rigtigt at kapitel 2 fylder 16 sider. Selve det i kapitel 2, der omfatter den omtalte amerikanske protokol er afsnit 2.4.1., der fylder ca. 5 sider. Første del af kapitel 2 er generelle forhold omkring nedbrydningsprocesser, hvordan redoxzoner dannes, hvordan feltarbejde kan tilrettelægges og hvilke analyseparametre, der er relevante - ting som næppe kan give anledning til diskussion. Sidste del af kapitel 2 omhandler primært stoftransport og er stort set baseret på miljøprojekt 408 fra Miljøstyrelsen. Grunden til at der er lagt en del vægt på Wiedemeierprotokollen er, at den har dannet grundlag for arbejdet på Nykøbingvej 295. Det er fortsat Hedeselskabets opfattelse at kapitel 2 er relevant for forståelse af rapporten og at det falder mest naturligt for rapporten, at det bibeholdes og ikke flyttes om som bilag eller appendiks.

2)

Enig

3)

Hedeselskabet er ikke enig i denne konklusion. Miljøstyrelsens konklusion om 4000 Roskilde risikoforholdene baseres alene på en vurdering af grundvandets transporthastighed på 15 m/år, baseret på et udvalgt resultat af slugtest foretaget af studerende ved DTU. Hedeselskabet har valgt at anvende en hydraulisk ledningsevne fremkommet ved en prøvepumpning, da denne bedst beskriver de gennemsnitlige magasinforhold. En slugtest beskriver i bedste fald få kubik meter af et grundvandsmagasin, mens en længerevarende prøvepumpning beskriver flere hundrede kubikmeter og samtidig medtager de geologiske lag, hvor grundvandstransporten reelt sker. På samme vis er også anvendt den gennemsnitlige hydrauliske gradient.

4)

ok

5)

Det er valgt ikke at diskutere den konkrete sags videre skæbne i teknologiudviklingsprojektet, da det opfattes som et anliggende mellem OM og Amt.

6)

se kommentar 1.

7)

ok

8)

Tjaa, nu er benzen valgt som eksempel (Ny kommentar)

9)

Enig - der bør tilføjes en kommentar til afsnittet. Nedbrydningspotentialet for grundvandet er for så vidt regnet korrekt ud ved at se på differensen, men konklusionen om at fanen er stationær eller aftagende er ikke korrekt. Det, at der er BTEX tilstede i samme vandtype hvor alle e-acceptorer er reducerede, viser jo at fanen vil spredes nedstrøms dette sted. Det er som bemærket i kommentaren fluxbetragtninger, der vil kunne beskrive fanens stationaritet, herunder et samspil med fornyelige og sedimentbundne eacceptorer.

10)

Der er da henvist til ligning 6!

11)

Hedeselskabet foreslår, at der tilføjes en kommentar om at POC-afstanden i DK jf. vejledningen er defineret til 100 meter.

12)

Ok - hvis der afsættes ekstra økonomiske ressourcer (Ny kommentar).

13)

Nord-syd angivelse bliver lavet. De andre profiler bliver kun tilpasset og satind såfremt der afsættes ekstra økonomiske ressourcer (Ny kommentar).

14)

Se kommentar 3. Den hydrauliske gradient fra ref. 11 er faktisk baseret på alle pejlinger der er foretaget på lokaliteten til dato, mens slugtestene er udført uden for teknologiudviklingsprojektet af studerende ved DTU.

15)

De to plots er eksempler, der illustrerer muligheder for tolkning af grundvandets strømningsretning. De resterende data er præsenteret i bilag. (Ny kommentar)

16)

Den hydrauliske trykgradient er bestemt som et middel af udvalgte pejledata fra boringer der dækker hele forureningsfanen, således er gradienten marts 2000 f.eks. bestemt til 0,0050 mellem D2 og G3 jf. bilag 13 i /11/.Ved at se på alle potentialebillederne i bilag C er det ikke entydigt, at gradienten er lavere under kilden end syd herfor, hvilket også fremgår af bilag 13 i /11/. Hvis der kan tales om en tendens, er det, at gradienterne synes at være lavere generelt når grundvandsspejlet er lavt. Det er ikke klart, hvorfor overgangen mellem artesiske (mod syd) og frie magasinforhold (mod nord) skulle have en indflydelse på trykgradienten, udover at transmissiviteten i den artesiske del af magasinet vil være konstant mens transmissiviteten under frie magasinforhold vil stige ved stigende vandspejl. Hedeselskabet er enig i betragtningen om at grundvandsstrømningen (og stoftransporten) overvejende sker i lag med høj hydraulisk ledningsevne. En variation på en størrelsesorden for den hydrauliske ledningsevne er ikke usædvanlig for smeltevandsaflejringer afsat i et højenergi fluviatilt miljø. Det er bl.a. derfor at det er prøvepumpningen der er lagt til grund for bestemmelsen af den "gennemsnitlige" hydrauliske ledningsevne. Med hensyn til placeringen af de afgrænsende boringer, synes der overordnet, at være en meget høj grad af overensstemmelse mellem forløbet af potentialelinierne ved de enkelte pejlerunder. Siden december 1999 varierer trykgradientens retning indenfor ca. 15 grader. Med en bredde af forureningsfanen på ca. 20 meter forekommer det usandsynligt, at fanen ikke skulle være afgrænset. (Ny kommentar)

17)

Der er henvist til de 2 kilder hvor oplysninger om forudsætninger er beskrevet.

18)

Den maksimale og minimale forureningsudbredelse fremgår af bilag. (Ny kommentar)

19)

Udbredelsen er i juli 2000, som skrevet i rapporten, godt svarende til en gennemsnitssituation. Såfremt der skal laves en ny figur, skal der afsættes ekstra økonomiske ressourcer.

20)

Redoxparametrene for I1 og I2 kan ses i referencen.

21)

Sætningen omformuleres til - "Forureningsudbredelsen for total kulbrinter er afgrænset til koncentrationer større end 9 µg/l, svarende til Miljøstyrelsens kvalitetskriterier for totalkulbrinter i grundvand"

22)

Det foreslås at der i rapporten tilføjes efter sidste linie i 2. afsnit side 43: "Dette kan evt. undersøges ved ekstra analyser".

23)

Hedeselskabet er ikke enig heri. Alle rådata er præsenteret i bilag også forureningskomponenter. (Ny kommentar).

24)

OK, kriterier for redoxzonering beskrives. Figurerne i kapitel 3 er nu tilpasset (Ny kommentar).

25)

Hedeselskabet er delvis enig heri. Overordnet set vurderes fanen at være mindre, da der ikke er set forurening i boring H1 efter april 2000, men det er korrekt at den sidste måling januar 2001 skal have en lidt større forureningsudbredelse (dette bliver rettet i bilaget). (Ny kommentar).

26)
Korrekt, formuleringen ændres til at en stor part af forureningen blev fjernetved bortgravningen i 1996, men at der er efterladt en betydelig restforurening (Ny kommentar).

27)

Kommentaren indføjes i teksten (Ny kommentar)

28)

Flot figur. Det er korrekt at flere af filtrene sandsynligvis udtager blandingsvand, hvilket gør karakteriseringen af redoxforholdene vanskeligere. Ikke desto mindre er det så meget bekræftende, at der alligevel tegner sig et tydeligt billede af redoxzoneringen. At boring F3 ligger opstrøms forureningen, men ikke på en strømlinie, er korrekt, men den beskriver grundvandskvaliteten i den uforurenede del af magasinet (baggrundsniveauet).

29)

Korrekt. Overskriften var bibeholdt for at illustrere, at det var intentionen at beregne en 1. ordens nedbrydningskonstant, hvilket tydeligt fremgår at afsnittet. Overskriften vil blive ændret til "Forsøg på beregning af 1. ordens konstant".

30)

Korrekt at der er inkonsistens i angivelsen af afstanden (længden af fanen). Den er nu beskrevet som 30-40 m i de påpegede steder i rapporten. De forskellige årstal siden spildet hænger sammen med rapportens lange tilblivelsesperiode. Rapporten (og de sidste analyser blev gennemført i 2001), hvorfor der nu regnes konsekvent med 26 år og en reel fanelængde på 30-40 meter. Det er ikke korrekt at længden med retardation er hhv. 1350 og 1200 meter (s. 49 og 51). I det første tilfælde omtales partikelvandringen (dvs. uden retardation), mens der i det andet tilfælde tages højde for en realistisk retardation. Dette er nu gjort tydeligere i rapporten. (Bemærk: at den samlede partikelvandring nu er ca. 1400 meter pga. 26 år i stedet for 25 år!). De 15 m/år vurderes ikke at være korrekt! (Ny kommentar).

31)

Ja det er de to omtalte boringer. Afsnit 7 er rykket op foran afsnit 6, så det er klart hvilke boringer, der er tale om. (Ny kommentar)

32)

Der er ikke meget at kommentere, da størrelserne ikke er umiddelbart sammenlignelige, men blot viser at "bulk raten" ligger inden for intervallet af litteraturværdierne for de "ægte 1. ordens nedbrydningskonstanter".

33)

En udmærket observation. Den 1. ordens nedbrydningskonstant man måtte anvende er en gennemsnitlig værdi for de forskellige 1.ordens konstanter der findes i akviferen. I den sidste del af forureningsfanen er der nitratreducerende og evt. aerobe forhold, hvorved nedbrydningen sker hurtigere end i kildeområdet. Betragtning om ens nedbrydningsforhold i hele fanen gælder kun sålænge man har ens redoxforhold. Hedeselskabet vurderer derfor ikke, at det er usandsynligt, at benzen er under 1 µg/l i en afstand af 40 meter nedstrøms FC2.

34)

Det er korrekt at datamaterialet for en fluxbetragtning er spinkelt i forhold til f.eks. Vejen eller Grindsted losseplads - ikke desto mindre er det relevant at foretage beregningen. Det er Hedeselskabets vurdering, at boringerne ud mærket kan stå på samme strømningslinie. Det er før beskrevet at fanen er stationær, men med betydelige variationer i koncentration og udbredelse. Der kan derfor godt være situationer hvor koncentrationen af en enkelt parameter (1,3,5 TMB) ved en enkel prøverunde i en nedstrøms boring er højere end i en opstrøms boring, da der er en tidsmæssig forskydning imellem hvad der observeres i boringerne. Af samme årsag er der anvendt gennemsnitlige koncentrationer.

35)

Der står netop "indikationer" og ikke beviser. Det er en subjektiv vurdering af data, som Hedeselskabet naturligvis står inde for.

36)

(A): Grunden til at det er angivet at boring D2 og D3 er anvendt, er for at vise af boring F3 ikke anvendes (da den vurderes at tilhøre en anden grundvandstype). Når man ser på baggrundsniveauet er det relevant at se på gennemsnitlige værdier, mens når der ses på potentialet er relevant at se på de største ændringer i kildeområdet. (B): Det er korrekt at man kunne vælge de mindste forskelle mellem baggrundsniveau og kildeområdet hvis man vil lave en meget konservativ beregning. (C): Metoden vil ikke føre til en overvurdering af nedbrydningspotentialet ved en fuldstændig mineralisering - tværtimod. Hvis Forureningskomponenterne kun blev delvist omsat eller assimileret som kulstof i mikroorganismerne ville forbruget af elektronacceptorer være betydeligt mindre pr. omsat molekyle af forureningskomponenten. Uanset hvad, så er det en teoretisk diskussion, da mikroorganismer i sidste ende også nedbrydes - det er blot et spørgsmål om på hvilken form kulstoffet er bundet. (D): Grundvandskemien viser ikke tydelig sulfatreduktion - og denne er heller ikke indregnet i nedbrydningspotentialet. (E): Begge estimater (udvaskningen af 5 kulstof fra kilden (1 kg/år) og teoretisk omsat flux af kulstof (4 kg/år)) er behæftet med en række usikkerheder, der beror på en række antagelser. I dette tilfælde er det glædeligt at de er i samme størrelsesorden, således at sammenligningerne virker troværdige. (E): Den meget spekulative vurdering bygger på at nitratindholdet i grundvandet primært stammer fra landbruget - indholdet af nitrat anvendt til beregning af grundvandspotentialet er på ingen måde særligt forhøjet i forhold til gennemsnitsværdier for danske grundvandsmagasiner - hvorfor et evt. stop for landbrugsdrift i området ikke vurderes at have nogen nævneværdig effekt på nedbrydningen af forureningen. (NYE KOMMENTARER)

37)
Det er en diskussion om ord. Hedeselskabet har i samråd med Poul L. Bjerg afsat boringerne udfra en antagelse om at de var placeret nedstrøms forureningsfanen - selvfølgelig for at få en afgrænsning, men også for at have dem som alarmboringer eller POC-boringer hvis fanen skulle ekspandere. Dette vil blive tydeliggjort i rapporten (Ny kommentar).

38) Det er Hedeselskabets vurdering, at rapporten omfatter det arbejde, der har været udført frem til afrapporteringstidspunktet. Sagens videre forløb vurderes et være et anliggende mellem Storstrøms Amt og OM.

39) Diskussionen er bred og det er ment som oplæg til diskussion. Tanken om at karakterisere et magasin som stabilt eller ustabilt kan naturligvis konkretiseres yderligere, men det er Hedeselskabets vurdering at det ligger uden for dette projekts mål (og formål). Det er og bliver anbefalinger ikke en vejledning. En vurdering af om fanen er stationær vil næsten altid være subjektiv - det kan f.eks. være sammenligning af konturplots for forureningsudbredelsen, eller mere firkantet: klare krav til at der ikke konstateres kulbrinter i POC boringer. Formuleringen omkring "én boring", ændres til "én eller flere".

40)
Ikke helt klart hvad der henvises til? 41) Det er korrekt. Trin IB gennemføres. Sætningen er ændret.

42)
Hedeselskabet er uenig i brugen af K-værdien fra slugtesten, jf. kommentar 3, hvorfor beregningen ikke vurderes at skulle medtages i rapporten.

43)
Alle de gennemførte JAGG beregninger viser en teoretisk overskridelse af grundvandskvalitetskriteriet. Det ændrer ikke på, at der ikke er konstateret overskridelse af afstandskriteriet i løbet af 3½ års monitering og det derfor er Hedeselskabets vurdering at der ikke er nogen risiko.

44)
Kommentar medtages.

45)
(A): Kommentar medtages, (B): kommentar medtages, (C): Enig i at punktet skal medtages, dog vil konklusionen nok være anderledes end den foreslåede idet forureningen vurderes at være afgrænset såvel horisontalt og vertikalt og som før nævnt kommer der ingen vurdering af det videre sagsforløb i selve rapporten, da dette vurderes at være et anliggende mellem Amt og OM. (D): Kommentar medtages ikke, da forureningen vurderes at være afgrænset - at geokemien i H-boringerne adskiller sig fra geokemien i andre uforurenede boringer siger ingenting om forureningsafgrænsningen. Som før nævnt sker reduktionen af benzen ikke med samme hastighed i hele fanen - man kan ikke ekstrapolere et fald i en jernreducerende zone ud igennem en zone med nitratreducerende og evt. aerobe forhold og forvente samme, langsomme reduktion/ nedbrydning.

46)
Grundvandsspejl indtegnes.

47)
Det vil være en uforholdsmæssig stor arbejdsopgave at redigere de 16 tegninger, blot for at gøre dem mere læsevenlige. Ændringen foretages såfremt, der afsættes yderligere økonomiske midler. (Ny kommentar).

48)
Resultaterne af vandprøverne vedlægges.

 

Bilag N pkt. 6

Miljøstyrelsens supplerende notat om forureningsudbredelsen af kulbrinter af 8. april 2002 (9 sider).

 

MILJØstyrelsen
Jordforurening

Storstrøms Amt, Jord & Grundvand

8. april 2002
3252-0054
cak/stamkda/14

Supplerende notat om forureningsudbredelsen af kulbrinter i Radsted, Nykøbingvej 295, Storstrøms Amt

Af rapportudkastet fremsendt 3. januar 2001 fremgår det, dels at forureningen vurderes afgrænset, dels at grundvandskvalitetskriterierne er dokumenteret overholdt.

Amt og Miljøstyrelsen er enig i rapportens formulering om, at der finder naturlig nedbrydning sted på lokaliteten, men finder det ikke sandsynliggjort og ej heller dokumenteret, at den er tilstrækkeligt til at forhindre, at den efterladte forurening udgør en risiko for grundvandsressourcen. Forureningsudbredelsen synes ikke med sikkerhed afgrænset, hvilket kan betyde, at de nedstrøms boringer ikke viser det reelle forureningsindhold, som følge af at prøvepunkterne ikke er repræsentative i forhold til forureningsfanens udbredelse.

I de tidligere afgivne kommentarer har vi illustreret dette i forhold til grundvandskemien, og i det følgende vil vi supplere dette ved at vise koncentrationsfaldet for benzen nedstrøms kilden i forskellige sammenlignende plot.

I rapporten "Field studies of BTEX and MTBE intrinsic bioremediation, API oct. 1997" er der udført en forholdsvis detaljeret undersøgelse af en benzinforurening i Sampson County. Undersøgelsen omfatter bl.a. flere transekter tværs gennem fanen, hvor der er niveauspecifikke filtre i hver boring. Typisk er der 3 filtre i hver boring med en filterlængde på 1,5 m.

Der er i øvrigt en række ligheder med lokaliteten i Radsted, bl.a. at forureningen stammer fra en nedgravet tank, og at der er foretaget en delvis afgravning af forureningen.

Undersøgelsen i Sampson County fastlægger fanens centerlinie rimelig godt, idet der er analyser, som viser, hvor omtrent fanens midtpunkt er.

Rapporten konkluderer bl.a. at alle BTEX nedbrydes naturligt, og at nedbrydningsraten falder som funktion af afstanden fra forureningskilden. For Benzen falder den beregnede k1 fra 0,0014 til 0,0009 til 0,0006 over en afstand på ca. 180 m.

Denne sag fra Sampson County er ikke nødvendigvis den endegyldige sandhed, men den kan illustrere koncentrationsforløbet nedstrøms forureningskilden i fanens centerlinie, dvs. hvor fanens forureningskoncentration er størst.

Sagen kan endvidere vise, hvordan koncentrationsforløbet fra kilden og nedstrøms denne kan observeres vidt forskelligt, hvis profillinien forskydes, men filtrene placeres rigtigt, eller alternativt hvis både profillinien forskydes, og filtre placeres, så de ikke repræsenterer de højeste koncentrationer.

I det følgende vises den gennemsnitlige koncentrationsudvikling af benzen fra kilden og nedstrøms i forskellige profillinier fra hhv. Radsted og Sampson County.

Radsted

Af rapportudkastet fremgår det på s. 62, at grundvandskriterierne vurderes overholdt i mindre afstand end 54 m nedstrøms.

Fra Radsted er gennemsnittet af benzenkoncentrationen nedstrøms kilden baseret på følgende data plottet i figur 1.

Ben- zen

 

 

 

 

 

 

 

 

Bor- ing

Afstand, m

01.12.99

05.04.00

12.07.00

04.10.00

03.01.01

Gen.snit

Hæl- dning,

FC2

1

350

380

500

650

53

400

-0,19

G2

7

200

39

73

140

240

120

-0,047

G6(N)

21

i.a.

55

23

28

150

64

-0,52

H1(N)

32

<0,2

<0,2

<0,2

<0,2

<0,2

<0,2

 

H3

43

<0,2

<0,2

<0,2

<0,2

<0,2

<0,2

 

 

Figur 1:
Benzenkoncentration nedstrøms FC2.

Det ses, at dels ændres hældningskoefficienten meget markant fra boring G6 til H1 i forhold fra FC2 til G2 og G2 til G6, og dels falder hældningskoefficienten med ca. 10 x fra G6-H1 i forhold til mellem G2-G6.

Sampson County

De følgende bilag og data er fra "Field studies of BTEX and MTBE intrinsic bioremediation, API oct. 1997". Data er indsamlet i perioden 1994-1995, og koncentrationsgennemsnittet er baseret på 6 prøvetagningsrunder og beregnet i rapporten. Bilag a, b og c er fra rapporten. Bi-lagene er tilføjet moniteringsboringernes numre (MW) og benzenkoncentrationen i de fo r-skellige filtre - tilføjede data er skrevet med fed og kursiv skrift.

Fra lokaliten i Sampson County ses der på vedlagte bilag a et kort og en profil over forure-ningsudbredelsen, de forskellige moniteringsboringer og benzendistributionen. På kortet er filtrene på de forskellige moniteringsboringer (MW), samt profillinien, som repræsenterer fa-nens midte, indtegnet. På profilet er filtrene, som repræsenterer fanens centerline angivet ud-fra, hvor den højeste koncentration er målt. Der kan aflæses følgende data.

Benzen

 

 

 

Boring

 

Afstand

m

Koncentration (Gen.snit)

µg/l

Hældning

 

Mw26,2

0,1

17200

,077

mw23,2

35

1160

,021

mw12,2

75

490

,014

mw18,3

160

150

 


Data er plottet i figur 2.

 

Figur 2:
Benzenkoncentrationen nedstrøms forureningskilden.

Det ses, at dels aftager linies hældning jævnt dvs. som funktion af afstanden (nedstrøms bliver hældningen mere og mere flad), dels er forskellen mellem hældningskoefficienten maksimalt ca. 4 mellem de enkelte boringer.

Hvordan vil koncentrationsfaldet se ud, hvis profillinien er forskudt i forhold til fanens midte, og hvis filtrene er forskudt i forhold til fanens centerlinie ?

Forskudt profillinie, men korrekt placerede filtre

På bilag b er den forskudte profillinie indtegnet. Profillinien repræsenterer ikke fanens midte, men filtrene er valgt på baggrund af, hvor koncentrationen er højst. Koncentrationerne er tabuleret i tabellen herunder.

Benzen

 

 

Boring

Afstand

m

Koncentration (Gen.snit)

µg/l

Hældning

mw3,1

5

4300

-0,043

mw23,2

35

1160

-0,077

mw11,2

88

20

-0,005

mw16,2

175

13

 


Data er plottet i figur 3.

 

Figur 3:
Benzens tilsyneladende koncentrationsfald i fanen.

Kurvens overordnede form minder om kurven fra Radsted. Endvidere er der to indikationer på forskudt profillinie, hhv. at koncentrationen fra MW23 til MW11 falder hurtigere end fra MW3 til MW23, og samtidig er ændringerne i hældningskoefficienten større end 10 x mellem MW23-MW11 og MW11-MW16. Det bratte koncentrationsfald skyldes ikke nedbrydning, men forkert placering af boringer.

Forskudt profillinie og forskudte filtre

På bilag c er den forskudte profillinie vist på kortet, og de forskudte filtre er vist i profilet. Profillinien repræsenterer således hverken fanens midte eller filtrene med de højeste koncentrationer er koncentrationsdata vist herunder.

I tabelform er koncentrationsdata vist herunder.

Benzen

 

 

Boring

Afstand

m

Koncentration (Gen.snit)

µg/l

Hældning

Mw3,1

5

4300

-0,14

mw23,3

35

67

-0,023

mw11,2

88

20

-0,034

mw16,3

175

1

 


Data er plottet i figur 4.

 

Figur 4:
Benzens tilsyneladende hurtige, store koncentrationsfald som følge af forkert placering af både boringer og filtre.

Det bemærkes, at koncentrationsfaldet øges mellem MW11 og MW16 i forhold til mellem MW23 og MW11. Den modsatte tendens ville være forventelig, idet man typisk vil forvente aftagende koncentrationsfald længere og længere nedstrøms pga. mindre mikrobiologisk biomasse og mindre substrat end ved kilden. Igen ses der spring i hældningskoefficienten på ca.

Diskussion

Der er en række parametre, som kan influere på koncentrationsfaldet nedstrøms en forureningskilde bl.a. skift i magasinets k-værdi, ændringer i gradienten, ændringer i det organiske indhold og dermed retardationen, og endvidere kan der være pulsvise spild.

Sammenligningen mellem Radsted og Sampson County beviser ikke, at de nedstrøms boringer og filtre i Radsted ikke er placeret optimalt i forhold til en repræsentativ beskrivelse af forureningsudbredelsen, men hvis placeringen af prøvepunkterne skulle være korrekt dvs. i fanens centerlinie, kræver det en uddybende forklaring på det observerede koncentrationsfald. Den mest nærliggende forklaring synes at være, at filtrene ikke er placeret, så de repræsent erer forureningsfanen.

Bilag:

Bilag A: Kort og profil over benzendistribution med angivelse af fanens centerlinie. Rapportens oprindelige fig. 4-8 er tilføjet data for de enkelte filtre. Krydser markerer filtrets midtpunkt.

Bilag B: Kort og profil over benzendistributionen med angivelse af forskudt profilline, men korrekt placerede filtre. Terræn og grundvandsniveau er baseret på rapportens oprindelige fig. 4-8, som er tilføjet data for de enkelte boringer og filtre. Krydser markerer filtrets midtpunkt.

Bilag C: Kort og profil over benzendistributionen med angivelse af forskudt profilline og forskudte filtre. Terræn og grundvandsnieau er baseret på rapportens oprindelige fig. 4-8, som er tilføjet data for de enkelte boringer og filtre. Krydser markerer filtrets midtpunkt.
  

Hedeselskabet
Roskildevej 30
4000 Roskilde

Att.: Christian Mossing

Jordforureningskontoret
Journalnr. bedes anført ved besvarelse.
J.nr.M 3252-0054
Ref.: kda/14
Den 6. juni 2002

Kommentarer til Hedeselskabets notater af 9. april 2002 vedr. Statusrapporten 1. år og kommentarer til brev af 18. marts 2002 fra Mst og Storstrøms amt

Storstrøms Amt og Miljøstyrelsen takker for de fremsendte notater.

Vi er ikke enige i de fremsendte notaters forslag til forklaring på en lang række punkter. Det er vores vurdering, at rapporten ikke har rykket sig ret meget fagligt set i forhold til de mange kommentarer, der er afgivet, og at dette ikke kan forventes at ske, selv om der på ny blev afgivet kommentarer.

Vi har derfor valgt ikke at kommentere på notaterne.

Vi er enige med Hedeselskabet i, at vi skal publicere rapporten, så de forskellige synspunkter kan præsenteres.

Dette brev skal indgå i bilag N, så amtets og styrelsens holding til notaterne fremgår.

 

Med venlig hilsen

 

Camilla Kjær    Kim Dahlstrøm

 

 

 

Bilag A: Fanens centerlinie

 

 

 

Bilag B: Forskudt profilline og korrekt filterplacering

 

 

 

Bilag C: Forskudt profillinie og forskudte filtre

Figure 4-8
April 1, 1995, Benzene Concentration Distribution (µg/L): Plan and Profile Views

 

Bilag N pkt. 7

Miljøstyrelsens brev af 6. juni 2002 svar på Hedeselskabets notater begge dateret 9. april hhv. "Statusrapport 1. år" og svar på Storstrøms amts brev af 18. marts 2002 (1 side).
 

Hedeselskabet
Roskildevej 30
4000 Roskilde
Att.: Christian Mossing
Jordforureningskontoret
Journalnr. bedes anført ved besvarelse.
J.nr.M 3252-0054
Ref.: kda/14
Den 6. juni 2002

Kommentarer til Hedeselskabets notater af 9. april 2002 vedr. Statusrapporten 1. år og kommentarer til brev af 18. marts 2002 fra Mst og Storstrøms amt

Storstrøms Amt og Miljøstyrelsen takker for de fremsendte notater.

Vi er ikke enige i de fremsendte notaters forslag til forklaring på en lang række punkter. Det er vores vurdering, at rapporten ikke har rykket sig ret meget fagligt set i forhold til de mange kommentarer, der er afgivet, og at dette ikke kan forventes at ske, selv om der på ny blev afgivet kommentarer.

Vi har derfor valgt ikke at kommentere på notaterne.

Vi er enige med Hedeselskabet i, at vi skal publicere rapporten, så de forskellige synspunkter kan præsenteres.

Dette brev skal indgå i bilag N, så amtets og styrelsens holding til notaterne fremgår.

 

Med venlig hilsen

 

Camilla Kjær    Kim Dahlstrøm