Datamodel for jordforurening

Forord

I Danmark løses miljøopgaverne i et netværk af statslige, kommunale, amtskommunale og private aktører. Hvis opgaverne i et samfundsmæssigt perspektiv skal løses effektivt skal IT-løsninger leve op til nogle grundlæggende forudsætninger: Data må ikke gå tabt, data skal kunne anvendes og den benyttede programmering skal være så brugervenlig, billig og sikker som mulig.

I samarbejdet mellem forskellige organisationer kan der imidlertid opstå diskussion om, hvordan data skal indsamles, opbevares og bearbejdes. Det kan skyldes forskellige formål eller forskellige faglige vurderinger, men kan også bare skyldes forskellig måde at systematisere data på. Resultatet er, at det er vanskeligt at få et samlet overblik.

Ved at udarbejde fælles datamodeller er det muligt at opnå dette overblik. Samtidigt tilgodeses meget forskelligartede behov. Noget der i sidste ende kan føre til effektiv dataudveksling og billig applikationsudvikling. Datamodellen for jordforureningsområdet skal derfor ses som en logisk beskrivelse af data indenfor dette specifikke fagområde - et fælles sprog for kommunerne, amterne, Miljøstyrelsen, GEUS - ja for hele Danmark.

For at sikre, at datamodellen rummer alle nuancer af viden indenfor jordforureningsområdet er den grundlæggende blevet udarbejdet af medarbejdere fra de amtslige og kommunale forvaltninger, som arbejder med jordforurening. Modellen er derfor ikke kun en IT-orienteret beskrivelse til programmøren, der skal designe de databaser, der skal rumme data om jordforurening. Den beskriver også, hvordan data skal håndteres sådan, at data kan forstås uanset hvem, der har inddateret dem.

Når vi har denne fælles model og ved, at alle bruger den, bliver den forudsætningen for at borgerne, de amtslige og kommunale medarbejdere, rådgiverne og alle andre, der leverer og bruger data kan få større nytte af de data, som indsamles:
Forvaltningerne modtager mere kvalificerede spørgsmål, som kræver mere kvalificerede svar og det medfører, at den enkelte sagsbehandler får større glæde ved den faglige kvalitet i sit arbejde. Med modellen som løftestang kan der skabes en større grad af offentlighed i forvaltningen, ved gennem internetløsninger eller lignende, at give borgere adgang til de rå-data, som tidligere lå i myndighedernes gemmer.
Større datakvalitet effektiviserer miljøarbejdet og giver det et generelt kvalitetsløft.

 

Med venlig hilsen

Tommy Mostrup
Direktør for Teknik & Miljø, Ringkjøbing Amt