Datamodel for jordforurening

1 Indledning

1.1 Modelarbejdet
1.2 Læsevejledning

1.1 Modelarbejdet

De første initiativer til datamodellen for Jord og Grundvand blev taget i 1998: Fra flere sider blev der på det tidspunkt presset på for at udvikle en fælles datamodel for Jord og Grundvandsområdet. Grunden var, at de eksisterende systemer ikke gav det overblik over området, som man ønskede. Samtidigt var der andre, lignende projekter i gang og de havde stor succes. Specielt Snaptunsamarbejdet om Geografiske Informationssystemer og samarbejdet på vandmiljøområdet var til stor inspiration for datamodelarbejdet for jord og grundvand.

Efter aftale mellem amterne og Miljøstyrelsen blev der i august 1999 afholdt et opstartsmøde, hvor amter, kommuner, Kommunernes Landsforening, Amternes Videnscenter for Jordforurening, Miljøstyrelsen og GEUS var indbudt. Resultatet fra mødet var blandt andet, at der i januar 2000 blev afholdt det første koordinerende stormøde på Skarrildhus, hvor alle involverede parter var indbudt.

Med afsæt i en fælles interesse for at fortsætte arbejdet, blev der ved mødet nedsat tre arbejdsgrupper indenfor henholdsvis jordforurening, jordstrømme og grundvand. De tre grupper har efterfølgende arbejdet mod at kortlægge deres respektive dataområder og nå til enighed om en fælles datamodel. Undervejs i forløbet er der afholdt yderligere to koordinerende stormøder på Skarrildhus.

Resultatet af arbejdet er, at der i dag foreligger to datamodeller, hvor jordforurening og jordstrømme udgør den ene model og grundvand udgør den anden model. De to modeller hænger sammen gennem en veldefineret grænseflade. Beskrivelse af datamodellen for grundvandsområdet afrapporteres særskilt.

Arbejdet med datamodellen er dog ikke alene blevet udført af de ellers meget entusiastiske arbejdsgrupper. Erfaringen fra Snaptunsamarbejdet viste nemlig, at det ville tage mindst 3 år at få stillet en færdig datamodel på benene. Samtidigt var der et ønske om at få datamodellen klar til den nye indberetning af data om jordforurening til Miljøstyrelsen. En dataopsamling, der efter planen skulle begynde ved indgangen til år 2002.

Ingen i arbejdsgruppen havde mulighed for at påtage sig arbejdet med at bygge modellen op på den korte tid, der var til rådighed. Derfor blev RAMBØLL i august 2000 valgt - blandt 3 tilbudsgivere - til at bistå ved udarbejdelsen af datamodellen. På det tidspunkt var de to arbejdsgrupper på jordområdet slået sammen og de havde fået samlet alle tænkelige data på jordforurenings-området og sammenstillet dem i en slags hierarkisk tabel. Derfra var der et stykke til det resultat, som fremgår af denne rapport. Det at der blev knyttet konsulent på opgaven, har dog ikke betydet, at der ikke har været hjemmearbejde for arbejdsgruppens deltagere, men gruppen kunne nu koncentrere sig mere om substansen end om at skrive.

Arbejdet med datamodellen er jo ikke slut, for det bliver det aldrig. Data vil til evig tid udvikle sig, behovene ændres, der kommer ny viden til … o.s.v. o.s.v. Det anbefales derfor, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal sørge for, at datamodelarbejdet vedligeholdes, så det ikke bliver nødvendigt at begynde forfra igen om 10 år.

Arbejdsgruppen for datamodel på jordforureningsområdet

Anne-Marie Gintberg, Ringkjøbing Amt
Bo Utoft, Århus Kommune
Hans Christian Ries, Fyns Amt
Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen
John Ryan Pedersen, Viborg Amt
Jørn Kristian Pedersen, Sønderjyllands Amt
Lene Møller Krabbesmark, Storstrøms Amt
Leni Schärfe, Gladsaxe Kommune
Marianne Rønsbro, Vestsjællands Amt
Morten Jespersen, Århus Amt
Susanne Kaarøe, Københavns Kommune
Tom Birch Hansen, Århus Amt
Tyge Wanstrup, Vestsjællands Amt
Carsten Helvind, RAMBØLL
Hans Christian Lybye, RAMBØLL

1.2 Læsevejledning

Rapporten er opdelt i en almen del og i en teknisk del.

Den almene del omfatter kapitlerne 1-3. Kapitel 2 en indholdsmæssig beskrivelse af datamodellens område og en afgrænsning af modelområdet mod øvrige datamodeller på miljøområdet. I kapitel 3 diskuteres datamodellens anvendelse og særlige overvejelser om modellens status i forhold til implementering på systemniveau. Rapportens almene del er skrevet med henblik på at give en introduktion til datamodellen og dens anvendelse.

Den tekniske del, kapitel 4, beskriver den anvendte modelleringsmetode og giver definitioner på den anvendte terminologi. Den tekniske del af rapporten er rettet mod den læser, som skal arbejde videre med den praktiske implementering på systemniveau.

Diagrammer over datamodellen og detaljerede beskrivelser af datamodellens enkelte elementer fremgår af en selvstændig bilagsrapport.