Datamodel for jordforurening

2 Datamodellens område

2.1 Tematisk opdeling af datamodellens område
2.2 Forholdet til andre datamodeller på miljøområdet
2.3 Forholdet til øvrige datamodeller

Datamodel for jordforurening rummer den datamængde som kan registreres i forbindelse med såvel den amtslige som den kommunale administration af jordforurening. Datamodellen omfatter dels oplysninger som skal indsamles i medfør af gældende lovgivning, og dels oplysninger som skønnes relevante at indsamle i forbindelse med kortlægningsarbejdet. Ved opstilling af modellen er det således tilstræbt, at modellen skal opfange data til brug ved administrationen af såvel Jordforureningsloven som relevante bestemmelser i bl.a. Miljøbeskyttelsesloven m.fl. /7, 8, 9 ,10, 11 og 12/.

2.1 Tematisk opdeling af datamodellens område

Modellen er opdelt i tre hovedtemaer: Viden, Administration og Identifikation, som illustreret på figur 2.1.

Figur 2.1:
Tematisk opdeling af datamodellen

Temaet Viden omfatter den faktuelle beskrivelse af jordforureningen: Dens art, styrke og udbredelse samt kilderne hertil. Temaet Viden omfatter tillige informationer vedrørende afværgeforanstaltninger og generel projektadministration. Nomenklaturen for projektstyringsdelen følger i vidt omfang manualen for projektstyring fra Amternes Videnscenter for Jordforurening /1/.

Temaet Identifikation omfatter data vedrørende forureningens lokalisering for så vidt angår tilhørsforhold til matrikler, ejendomme, postadresser mv. Temaet omfatter ligeledes oplysninger vedrørende væsentlige aktører omkring jordforureningen: Ejere, lejere, rådgivere mv.

Temaet Administration omfatter dels administrative afgørelser knyttet til den enkelte forurening (kortlægning, påbud, tilladelser mv.) og dels administrativ planlægning som danner grundlag for sagsbehandlingen (indsatsplaner, OSD-områder mv.). Sidstnævnte er i vidt omfang indeholdt i grænsefladen mod datamodellen for grundvandsområdet jf. afsnit 2.2.

2.2 Forholdet til andre datamodeller på miljøområdet

Datamodel for jordforurening er ét af flere datamodelarbejder, som er igangsat inden for miljøområdet. Øvrige arbejder omfatter datamodeller for grundvandsområdet, for overfladevand (sø og vandløb) samt for marine recipienter.

Der er væsentligt sammenfald mellem datamodel for jordforurening på den ene side og datamodel for grundvandsområdet på den anden. Dette sammenfald er illustreret som en grænseflade på figur 2.2, og omfatter data indsamlet i forbindelse med feltundersøgelser:
Boringer: Placering, udførelse, lagfølgebeskrivelse mv.
Prøveudtagning: Udtagning af jord-, grundvands- og poreluftprøver fra boringer og sonderinger.
Målinger: Kemisk analyse af udtaget prøvemateriale

Herudover er der en række administrative temaer, som naturligt er hjemmehørende i grænsefladen mellem de to modeller. Disse administrative temaer omfatter f.eks. beskrivelser af indsatsområder, OSD-områder, indvindingsoplande mv.

Figur 2.2:
Grænsefladen mellem datamodellerne Jordforurening/Grundvand

Dataindholdet i grænsefladen mellem jordforurening og grundvandsområdet modelleres i samarbejde med GEUS og er pt. (maj 2002) fortsat under udarbejdelse. En status for arbejdet fremgår af bilag H i den tilhørende bilagsrapport.

Som illustreret på fig. 2.2 kan der på samme måde identificeres en grænseflade mellem datamodel for jordforurening og datamodel for overfladevand. Denne grænseflade indeholder de data og relationer, som beskriver en jordforurenings placering i forhold til nærliggende recipienter, samt målinger mv., som belyser påvirkningen af denne. Grænsefladen mod datamodel for overfladevand er ikke nærmere beskrevet i modelarbejdet, som det foreligger i sin nuværende form.

2.3 Forholdet til øvrige datamodeller

Amternes GIS-samarbejde (Snaptun-samarbejdet) har opstillet en datamodel, som omfatter kataloger over visse temaer på plan-, miljø- og naturområdet, samt kodelister for disse temaer med henblik på dataudveksling via DSFL-formatet /2, 3/.

Der er delvist sammenfald mellem de temaer, som er behandlet i denne datamodel for jordforurening og de temaer, som er defineret ved Snaptun-samarbejdets objektklasse 9: Forurenede arealer. Sammenfaldet omfatter først og fremmest administrative temaer, som defineret i valglisten benævnt Sag_Type_Liste i nærværende datamodel.

Imidlertid er der i denne datamodel for jordforurening ikke opstillet kodelister for geografisk definerede temaer, hvorfor der ikke er konflikt mellem denne datamodel og Snaptun-samarbejdets objektkoder.

På samme måde er der i datamodellen PlanDK opstillet topologiske regler og geografiske nøgler for en lang række objekter med relation til fysisk planlægning jf. Planloven /4/. Der er imidlertid ikke sammenfald mellem PlanDKs temaer for fysisk planlægning på den ene side og denne datamodel for jordforurening på den anden.

Miljøstyrelsens ISAG-system (InformationsSystem for Affald og Genanvendelse) omfatter data, som beskriver de affaldsmængder, som håndteres af affaldsbehandlerne. Nærværende datamodel for jordforureningsområdet omfatter oplysninger om transporten af jord fra oprindelsesstedet til behandlingsstedet. Der er ikke sammenfald mellem ISAG og den nærværende datamodel for jordforurening bortset fra de oplysninger, som i nærværende datamodel kan registreres om modtageren af jorden (altså affaldsbehandleren).