Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

Forord

Definitioner

I regeringens handlingsplan for affald 1999 - 2004, Affald 21, er der lagt op til, at kommunerne skal undersøge mulighederne for at kildesortere og indsamle organisk dagrenovation til bioforgasning på biogasfællesanlæg. Miljøstyrelsen har i tråd med initiativer omtalt i Affald 21 givet tilskud til gennemførelse af et fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation i hovedstadsområdet. Denne rapport beskriver fuldskalaforsøgets resultater.

Erfaringerne fra forsøget skal - sammen med tilsvarende fuldskalaforsøg i Kolding og Ålborg - indgå i grundlaget for Miljøstyrelsens statusredegørelse om genanvendelse af organisk dagrenovation. Til de 3 fuldskalaforsøg er der tilknyttet en styregruppe, der ud over projektdeltagere fra de 3 projekter samt projekternes konsulenter, omfatter repræsentanter fra Miljøstyrelsen, RenoSam og Kommunernes Landsforening.

Tidsrammen for forsøget var januar 2000 til 3. kvartal af 2002. Selve forsøgsperioden med indsamling af bioaffald fandt sted fra februar 2001 til udgangen af marts 2002.

Fuldskalaforsøget i hovedstadsområdet er gennemført under ledelse af en projektgruppe bestående af repræsentanter fra:
Miljøkontrollen i Københavns Kommune, Hjalte Aabjerg, projektleder frem til august 2000. Hans Christian Christiansen, projektleder fra august 2000
I/S Amagerforbrænding, Uffe Juul Andersen
I/S Vestforbrænding, Kirsten Moe Bojsen
Renholdningsselskabet af 1898, Per Nilsson
Affaldsteknisk Samarbejde, Tom Elmer Christensen

Birgitte Brange, Miljøkontrollen i Københavns Kommune fungerede som projektsekretær frem til februar 2001 og Lene Bjerg Kristensen, Miljøkontrollen i Københavns Kommune fungerede som projektsekretær fra februar 2001.

Til projektet har desuden været knyttet en følgegruppe bestående af repræsentanter fra de deltagende kommuner:
Brøndby Kommune, Jens Granholm
Frederiksberg Kommune, Anette Sejersen
Gladsaxe Kommune, Lenette Møller Jensen
Herlev Kommune, Winnie van der Loo
Hillerød Kommune, Annette Vangslev
Hvidovre Kommune, Anne Trojaborg
Vestforbrænding, Annette Hou Olsen
Affaldsteknisk Samarbejde, Inga Larsen

Rapporten er udarbejdet af Per Haugsted Petersen og Poul Juul Hansen, RAMBØLL i samarbejde med projektets deltagere.

Definitioner

I det følgende er ord og begreber anvendt i rapporten defineret.

Affaldsfraktion1: En gruppering af materialer i affaldet med fælles sammensætning. Fraktionerne er defineret ud fra ønsket om at opdele affaldet med henblik på den fortsatte håndtering i forhold til behandling og især genanvendelse.
Affaldskilden: Det sted, hvor affaldet produceres.
Afgasset bioaffald: Bioaffald der har gennemgået bioforgasning.
Bioaffald: Kildesorteret organisk dagrenovation som angivet i sorteringskriterierne i fuldskalaforsøget.
Bioforgasning: Anaerob mikrobiel omsætning af organisk materiale med henblik på fremstilling af energiholdig biogas og restprodukt med gødningsværdi.
Dagrenovation2: Affald der naturligt fremkommer fra husholdninger bortset fra haveaffald og storskrald.
Fejlplaceret affald: Sorteret affald som er placeret i den forkerte affaldsbeholder (eksempelvis plastpose med restaffald i beholder til bioaffald)
Fejlsorteret affald: Ikke korrekt sorteret affald (eksempelvis restaffald placeret i papirpose til bioaffald)
Forbehandling: Mekanisk neddeling og sigtning af det indsamlede organiske affald.
Hjemmekompostering: Kompostering ved husstanden af vegetabilsk affald.
Fælles opsamlingsmateriel: Affaldsbeholder der anvendes af flere husstande.
Individuelt opsamlingsmateriel: Affaldsbeholder der kun anvendes af en husstand.
Kildesortering: Den sortering af affaldet der foregår ved den enkelte husstand, og som tilstræber, at affaldet opdeles i de affaldsfraktioner, der er opstillet i sorteringskriterierne for fuldskalaforsøget.
Kompost2: Produkt fra komposterings- og biogasanlæg der kan afsættes som jordforbedringsmiddel og/eller gødningsmiddel.
Kompostering: Biologisk, især mikrobiel, aerob nedbrydning af organisk materiale i fast affald under kontrollerede forhold.
Potentialet for bioaffald: Den samlede dagrenovations indhold af organisk affald ifølge sorteringskriterierne.
Rejekt: Sigterest fra forbehandling af bioaffald til bioforgasning.
Restaffald: Den del af dagrenovationen der ikke er frasorteret til genanvendelse eller som bioaffald.
Sigterest2: Behandlingsrest fra komposteringsanlæg og biogasanlæg.
Sorteringseffektivitet: Det procentvise forhold mellem bioaffald indsamlet som bioaffald og potentialet for bioaffald.
Tæt/lav: Dobbelthuse, rækkehuse, kædehuse, gruppehuse og lignende, dvs. boliger adskilt ved lodret lejlighedsskel.
Åben/lav: Fritliggende enfamiliehuse.


Læsevejledning

Denne rapport følger en disposition fastlagt for fuldskalaforsøgene i Kolding, Aalborg og hovedstadsområdet. Rapporten indeholder følgende:

Afsnit 1 - "Indledning" beskriver baggrunden for og formålet med fuldskalaforsøget for indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation fra hovedstadsområdet. Desuden beskrives kort det forprojekt, som er gennemført forud for selve fuldskalaforsøget, og der er givet en oversigtlig beskrivelse af det valgte system til indsamling og behandling af bioaffaldet.

Afsnit 2 - "Fuldskalaforsøget" beskriver grundlaget for forsøget, herunder antallet af husstande der deltog i forsøget, informationsindsatsen i forbindelse med forsøget, og der gives en redegørelse for de valgte sorteringskriterier. I afsnittet redegøres desuden for resultaterne opnået i forsøget med hensyn til mængde og renheden af det kildesorterede bioaffald, herunder det samlede potentiale for bioaffald i dagrenovationen. Afsnittet redegør desuden for en brugerundersøgelse af borgernes oplevelser med forsøget.

Afsnit 3 - "Indsamling" beskriver de valgte indsamlingssystemer og de organisatoriske forhold i forbindelse med gennemførelsen af forsøget. Desuden redegøres for økonomien i forsøget fordelt på omkostninger til planlægning og til drift, suppleret med nogle kalkuler. Se også nedenfor under beskrivelsen af afsnit 6 omkring økonomi.

Afsnit 4 - "Behandling" beskriver, hvorledes det indsamlede bioaffald er blevet behandlet samt de energi- og miljømæssige forhold, bioaffaldet har bidraget med ved bioforgasning. Desuden redegøres der for de organisatoriske forhold omkring afsætningsaftalen indgået mellem projektet og biogasanlægget.

Afsnit 5 - "Afsætning" redegør kort for de afsætningsmæssige forhold for det behandlede bioaffald i relation til massestrømme og kvalitet, miljømæssige forhold samt hvorledes afsætningen er organiseret.

Afsnit 6 - "Planlægning af permanent indsamling af bioaffald" redegør for de væsentligste forhold en kommune skal tage stilling til, såfremt en 2-delt indsamling af dagrenovation bliver aktuel. Afsnittet er dels baseret på erfaringerne fra forsøget og dels på erfaringer fra de deltagende kommuner. Afsnittet er struktureret, så det har karakter af en "drejebog". Desuden er økonomien i en permanent ordning skitseret i form af beregninger på grundlag af økonomien i forsøget, på grundlag af nogle kalkuler for København og Frederiksberg og på grundlag af opgørelser fra andre kommuner med eksisterende ordninger for separat indsamling af organisk dagrenovation.

Afsnit 7 - "Erfaringsopsamling og vurdering" beskriver de væsentligste erfaringer som forsøget har givet. Erfaringerne er beskrevet i relation til tekniske løsninger, økonomiske og organisatoriske forhold. Afslutningsvis er der givet forslag til løsninger og videreudvikling til en permanent ordning.

Bilag - Til rapporten er der knyttet en række bilag der ligger til grund for resultaterne, som er præsenteret i denne rapport.

1 Defineret ifølge Thomas H. Christensen, 1998, Affaldsteknologi
[Tilbage]
      
2 Definitioner ifølge Bekendtgørelse om affald nr. 619 af 27. juni 2000
[Tilbage]