Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Forprojektet
1.4 Systembeskrivelse for fuldskalaforsøget

1.1 Baggrund

Københavns Kommune, I/S Amagerforbrænding, I/S Vestforbrænding, Renholdningsselskabet af 1898 og Affaldsteknisk Samarbejde søgte og fik i december 1999 tilskud fra Miljøstyrelsen til at gennemføre fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation fra hovedstadsområdet.

Siden 1991 har omkring 10.000 husstande i Københavns Kommune deltaget i en ordning med separat indsamling og kompostering af bioaffald. Fuldskalaforsøget omfattede disse 10.000 husstande, samt yderligere ca. 6.000 husstande i Brøndby, Frederiksberg, Gladsaxe, Herlev, Hillerød og Hvidovre Kommuner.

Tidsrammen for forsøget var i tilsagn om støtte fra Miljøstyrelsen fastsat fra januar 2000 til 3. kvartal af 2002. Selve den særskilte indsamling af bioaffald fandt sted i perioden fra februar 2001 til og med marts 2002.

1.2 Formål

Formålet med fuldskalaforsøget var at tilvejebringe dokumentation for og demonstration af bioforgasning som behandlingsform for bioaffald. De organisatoriske forhold omkring bioforgasning af bioaffald var ligeledes et væsentligt aspekt, som forsøget skulle belyse.

Udgangspunktet for forsøget var at benytte hidtidige erfaringer inden for sortering, indsamling og bioforgasning af bioaffald til at tilrettelægge indsamling og behandling af bioaffald.

Fuldskalaforsøget skulle ligeledes bidrage til viden om:
Mængden af bioaffald som kan indsamles under normale forhold
Potentialet af bioaffald (den mængde af den samlede dagrenovation, som er egnet til at blive bioforgasset i henhold til de valgte sorteringskriterier)
Logistik ved separat indsamling af bioaffald
Bioaffalds bidrag til den samlede biogasproduktion i biogasanlægget

Vurderinger af de miljømæssige konsekvenser ved separat indsamling er ikke en del af fuldskalaforsøget, men undersøges som en del af de 2 følgende rapporter:
Dokumentation af biogaspotentiale i organisk husholdningsaffald, (DTU, Lunds Tekniske Universitet, RAMBØLL, samt udvalgte danske kommuner)
Bioforgasning af organisk dagrenovation: Sammenhæng mellem sorteringskriterier, forbehandling og kvaliteten af råvare til bioforgasning, (PlanEnergi, COWI og RAMBØLL)

Herudover er der i gang sat en række øvrige forsøg til at belyse alle de væsentlige forhold omkring bioforgasning af organisk dagrenovation. I bilag I er der en kort beskrivelse af de disse projekter.

1.3 Forprojektet

Projektet blev indledt med et forprojekt med det formål at kunne dimensionere og beskrive fuldskalaforsøget. Forprojektet er beskrevet i bilag B.

1.4 Systembeskrivelse for fuldskalaforsøget

Fuldskalaforsøget i hovedstadsområdet består i hovedtræk af 2 overordnede indsamlingssystemer:
Indsamling fra husstande med fælles opsamlingsmateriel
Indsamling fra husstande med individuelt opsamlingsmateriel

Af illustrationen nedenfor fremgår logistikken i det valgte indsamlingssystem.

Figur 1.1:
Det overordnede indsamlingssystem i fuldskalaforsøget i hovedstadsområdet

Affaldet blev indsamlet fra de deltagende husstande og transporteret til I/S Amagerforbrænding. Her blev affaldet omlastet i specialcontainere, inden det blev transporteret til Herning, hvor det blev forbehandlet på Knudmoseværket og efterfølgende bioforgasset på Studsgård Biogasfællesanlæg.

Bioaffaldet blev forbehandlet og bioforgasset i Herning, da det af projektgruppen blev vurderet at være det eneste anlæg, som kunne garantere forbehandling og bioforgasning af bioaffaldet (bilag G).

I situationer, hvor affaldet ikke kunne behandles i Herning, blev affaldet sendt til AFAV (Affaldsselskab Frederiksborg Amt Vest) i Frederikssund til forbehandling inden bioforgasning på biogasanlæg på Sjælland og på Fyn. Enkelte læs blev afsat til andre anlæg i forbindelse med gennemførelse af forskellige undersøgelser i andre forsøg.

Detaljeret beskrivelse af de valgte indsamlingssystemer findes i afsnit 3.