Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

5 Afsætning

5.1 Massestrømme og kvalitet
5.2 Organisation
5.3 Miljømæssige forhold
5.4 Afsætningsmuligheder

5.1 Massestrømme og kvalitet

Langt størstedelen af den afgassede biomasse, ca. 97%, ender som gødningsprodukt hos landmændene. Procentsatsen dækker den samlede biomasse, da det ikke er muligt at differentiere på forskellige typer organisk affald.

Kvaliteten af gødningsproduktet er god, jævnfør tabel 5.1 og Miljøprojekt nr. 386, 1998, "Indsamling og anvendelse af organisk dagrenovation i biogasanlæg" (Miljøstyrelsen), og modsvarer næringsindholdet i kvæggylle (Affaldsteknologi, Thomas H. Christensen (red.) 1998). Næringsværdien stammer fra den samlede mængde affald forgasset, dvs. fra gylle, organisk industriaffald og bioaffald. Det bemærkes, at sammensætningen af næringsstoffer i gødningsproduktet gennemsnitligt set er meget stabil.

Tabel 5.1:
Indhold af næringsstoffer i afgasset biomasse

 

april, 20001

april, 20011

total-N

kg/ton

4,1

4,1

ammonium

kg/ton

3,1

3,1

fosfor

kg/ton

0,8

0,95

kalium

kg/ton

2,3

2,2

tørstof

procent

5,6

6,29

1 Gennemsnit af 5 analyser taget i foråret til landbrugets gødningsregnskab

5.2 Organisation

EGJ har indgået en aftale med ca. 70 lokale landmænd omkring levering af gylle og afsætning af gødningsprodukt. De aftalemæssige forhold klares mellem EGJ og en leverandørforening nedsat af landmændene.

Landmændene leverer gylle til EGJ, og EGJ leverer samme mængde gødning tilbage. Der er herudover aftalt forskellige forhold omkring mellemydelser. F.eks. betaler landmændene for leje af tanke til mellemoplagring af gødning, ligesom de betaler for den overskydende mængde gødningsprodukt, der opstår ved at blande gylle med andet organisk affald. Derimod betaler EGJ landmændene for evt. gener, der netop opstår fordi gyllen sammenblandes med især organisk industriaffald.

Derudover leverer EGJ data for gødningsproduktets sammensætning til leverandørforeningens rådgiver (Landbrugskontoret), der foretager beregning af gødningstallet. På denne vis sikres en relativ problemfri afregning mellem EGJ og landmændene.

EGJ har oplyst, at ordningen fungerer til alles tilfredshed.

5.3 Miljømæssige forhold

EGJ oplyser, at der generelt ikke er problemer med at overholde slambekendtgørelsens grænseværdier for miljøfremmede stoffer (Bek. nr. 49, 2000, "Anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål", Miljøstyrelsen).

5.4 Afsætningsmuligheder

De aftalemæssige forhold mellem EGJ og leverandørforeningen sikrer en stabil og kontraktmæssigt reguleret afsætning af gødningsproduktet fra biogasprocessen. Her er samspillet og den geografiske afstand mellem EGJ og landmændene væsentlig, idet en større afstand vil medføre større udgifter til transport og derfor større udgifter for landmanden.

Det er ikke muligt på baggrund af fuldskalaforsøget at afgøre, om forgasning af det forbehandlede bioaffald fra hovedstadsområdet vil medføre urenheder i gødningsproduktet, og om disse urenheder vil medføre gener for landmændene og dermed en formindsket mulighed for afsætning.