Miljøprojekt nr. 763, 2003

Kortlægning af dansk forskning på klimaområdet og forslag til styrkelse af indsatsområder

Resumé
Denne første kortlægning af dansk klimaforskning viser, at der er en stor diversitet i en forholdsvis omfattende forskning, som først og fremmest er koncentreret om den grundlæggende videnbaggrund, konsekvenser af klimaændringer og forskning om begrænsning af menneskeskabte klimaændringer. På den baggrund indstiller Klimagruppen, at der foretages en overordnet, samlet vurdering af hvilke områder inden for klimaforskningen i bred forstand, der bør tilføres øgede bevillinger fra de statslige forskningsråd eller fra andre offentlige støtteordninger. Arbejdsgruppens forskerrepræsentanter peger i den forbindelse på en række mulige indsatsområder

Klimaforskning med fokus på den nordatlantiske region
Tilpasning og sårbarhed i relation til natur og miljø
Emissionsforhold i jordbruget med henblik på reduktion af drivhusgasemissionen
Analyse af ekstreme hændelser i relation til drivhuseffekten
Udbygning af klimamodeller med fokus på feedback-processer
 Langsigtet stabilisering af atmosfæriske drivhusgaskoncentrationer og mål for drivhusgasudledning
Klimaændringers indflydelse på vedvarende energi 

Endelig foreslår Arbejdsgruppens forskerrepræsentanter, at der fremover satses mere på tværfagligt samarbejde, opbygning af netværk nationalt og internationalt, formidling af resultaterne og at klimaforskningen fremover får en tydeligere plads i regeringens forskningspolitik.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (148 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (197 Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.