Modellering af optagelse af organiske stoffer i grøntsager og frugt

Forord

Miljøstyrelsen gennemførte i årene 1999-2000 undersøgelser af indholdet af PAH-forbindelser og metaller i grøntsager og frugt, dyrket i forurenet jord. Undersøgelserne var rettet mod opstilling af retningslinjer for beboere i lettere forurenede områder og udgjorde en del af grundlaget for udarbejdelsen af Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 7, 2000, Rådgivning af beboere i lettere forurenede områder.

Undersøgelsen omhandlede udelukkende direkte kontakt mellem planterne og kraftigere forurenet jord (koncentrationer over "afskæringskriterierne"), og den fokuserede på PAH-forbindelser og bly.

Hvorvidt, koncentrationer over afskæringskriterierne i den dybereliggende jord – hvor jorden ikke er i direkte kontakt med de spiselige dele af planten men kun i kontakt med plantens rodnet - udgør et problem i forhold til transport fra rødderne ud til andre dele af planten eller ved fordampning, er usikkert. Der mangler desuden viden om, hvorvidt de øvrige forureningskomponenter, der er relevante i forbindelse med jord- og grundvandsforureningssager (under Lov om forurenet jord), udgør et sundhedsmæssigt problem i forhold til optagelse i planter. De hyppigst forekommende forureningskomponenter i sådanne sager er - ud over PAH-forbindelser og metaller - olieprodukter (benzin, diesel- og fyringsolie samt tungere olier) samt klorerede opløsningsmidler.

Til belysning af disse problemer igangsatte Miljøstyrelsens Jordforureningskontor i slutningen af 2001 dette projekt.

Projektet blev fulgt af en styregruppe, nedsat af Miljøstyrelsen:

Preben Bruun, Miljøstyrelsen, Jordforureningskontoret (formand)
Lise Samsøe-Petersen, DHI institut for Vand og Miljø (projektleder)
Arne Helweg, Danmarks JordbrugsForskning
Ole Ladefoged, Fødevaredirektoratet
Poul Bo Larsen, Miljøstyrelsen