HYdrokemisk interaktion mellem Grundvand og Overfladevand (HYGRO)

Bilag 1 Ordforklaring

Advektiv transport (1) Den proces med hvilken opløste stoffer transporteres med det medium, de er opløst i, f.eks. nitrat transporteret med strømmende grundvand (processen betegnes i andre forbindelser for konvektiv transport).
(2) Den horisontale transport af energi i form af fri varme (eng.: sensible heat) ved bevægelse af luftmasser.
  
Aerob (1) Karakteristik af organismer, der kun kan leve i tilstedeværelse af luft eller fri ilt, og af forhold, der kun eksisterer under tilstedeværelsen af luft eller fri ilt.
(2) Processer, der kræver ilt.
  
AIS Aerial Information system
  
Alluvial Adjektiv, der refererer til sediment, der er deponeret af strømmende vand i et flodleje, på en flodslette eller i et delta. Alluvium bruges i ældre dansk, geologisk litteratur om postglaciale aflejringer i modsætning til aflejringer dannet i forbindelse med istiden, der betegnes som diluvium eller diluviale aflejringer.
  
Anaerob Karakteristik af organismer, der kun kan leve og vokse under forhold, hvor der ikke er luft eller fri ilt, samt af processer, der kun kan eksistere under fravær af luft eller fri ilt.
  
Autotrof denitri- fikation Bakteriel reduktion af nitrat, hvor bakteriernes energibehov dækkes ved samtidig oxidation (s.d.) af uorganiske stoffer som f.eks. pyrit (FeS2). Kulstof (C) til opbygning af biologisk væv kommer hovedsagelig fra kuldioxid (CO2).
   
Biogeokemi Studiet af omdannelser og transport af kemiske stoffer til og fra lithosfæren (den øvre del af jordskorpen), atmosfæren, hydrosfæren og de levende organismer (biosfæren).
  
Denitri- fikation Omdannelse af nitrat (NO3-) til luftarterne kvælstofoxid (N2O) eller frit kvælstof (N2)
  
Diffusion Bevægelse af et stof fra et område med en høj koncentration af stoffet til et område med en lille koncentration af stoffet.
  
Diluvial Adjektiv, der refererer til sediment, der er deponeret af strømmende vand i et flodleje, på en flodslette eller i et delta. Diluvium bruges i ældre dansk, geologisk litteratur om istids-aflejringer i modsætning til aflejringer dannet i den postglaciale periode, der betegnes som alluviale aflejringer.
  
Effektiv porøsitet Mål for hvor stor en procentdel af et jordvolumen der udgøres af porer som er vandførende. Den effektive porøsitet er mindre end eller lig porøsiteten.
  
Fakultativt anaerobe Betegnelse for bakterier, der både kan ånde (respirere) med ilt, men også i fravær af ilt kan ånde v.hj.a. f.eks. nitrat. Under tilstedeværelse af ilt dominerer de s.k. aerobe bakterier, der udelukkende ånder med ilt. Under stærk reducerede forhold dominerer de s.k. strikt anaerobe bakterier, der ikke kan ånde v.hj.a. ilt.
  
GIS Geografisk Informationssystem (GIS): I et GIS kombineres digitale landkort og databaser med informationer om objekter i landkortet, som f.eks. bygninger, ledninger, tekniske anlæg, ejendomsoplysninger, miljø og geologi (Ole Jacobi, DTU).
  
GOI Forkortelse for Grundvand/Overfladevands Interaktion i ådalstyper
  
GOI-type Indenfor en given vandløbsstrækning er interaktionen mellem grundvand og overfladevand karakteriseret ved at foregå på een og samme måde, som benævnes en GOI-type. Der kan ikke forekomme flere GOI-typer indenfor den samme vandløbsstrækning.
   
GSI Ground water - surface water interaction. Engelsk betegnelse for GOI.
  
Gytje Betegnelse for humusholdig (grønlig grå) søaflejring, der består af kiselalgeskaller og ekskrementer fra mindre vanddyr.
  
Heterotrof denitri- fikation Bakteriel reduktion af nitrat, hvor bakteriernes energibehov dækkes ved samtidig oxidation (s.d.) af organisk materiale (f.eks. tørv). Det organiske materiale er også kilde til bakteriernes forbrug af kulstof (C) til opbygning af biologisk væv.
   
Hovedtype Alt andet lige beskriver hovedtype ådalens mulighed for at modtage grundvand fra de tilgrænsende aflejringer. Der tages også hensyn til om den tilstrømmende grundvand er domineret af overfladenært grundvand eller om der også er et bidrag af dybt grundvand.
  
Hydraulisk ledningsevne
  
Mål for et jordlags evne til at lede vand.
Interaktions enhed Typologien er underinddelt i en række typologiske enheder, der hver især er med til at karakterisere typen af grundvands/overfladevands-interaktion (GOI) for den pågældende vandløbsstrækning.
  
Lækage- koefficient Mål for et jordlags gennemtrængelighed for vand. Defineres som jordlagets hydrauliske ledningsevne divideret med lagets tykkelse.
  
Magasin- koefficient Mål for hvor stor et volumen vand der afdrænes fra eller opmagasineres i en arealenhed af et jordlag når trykniveauet i laget sænkes eller hæves en længdeenhed.
  
Menneske- skabt variant En karakteristisk menneskelig påvirkning af grundvandets strømningsveje fra ådalsmagasinet til vandløbet. F.eks. udgør hovedafvanding en menneskabt variant.
  
Minerogen Betegnelse for jord der udelukkende består af mineralsk materiale.
  
Minerali- sering Den generelle proces under hvilken stoffer bundet i organisk væv bringes på uorganisk form for ultimativt at blive tilgængelige for genoptagelse i biosfæren.
  
Naturlig variant Aflejringer i ådalsmagasinet, som er styrende for grundvandets strømningsveje fra ådalsmagasinet til vandløbet. Den naturlige variant beskriver derfor den rumlige udbredelse af lav- eller semipermeable og højpermeable aflejringer i ådalsmagasinets øverste aflejringer (engelsk: riparian zone).
   
Organogen Jord opbygget overvejende af organisk (tørv) fremfor uorganisk materiale.
  
Oxidation En kemisk reaktion, som involverer kombination med ilt (oxygen) eller tab af elektroner. Hvor ilt er tilstede (som f.eks. i en veldrænet jord) vil de oxiderede former af de kemiske stoffer dominere: Fe3 (ferri-jern), Mn4+ - , NO3- (nitrat), SO42- (sulfat).
  
Numerisk model Matematisk EDB-model til beregning af grundvandsstrømning og stoftransport.
  
Okker Jernoxid-forbindelse som opstår ved iltning af andre jernforbindelser som f.eks. pyrit.
   
Ortofoto Luftfoto gjort målfast ved brug af f.eks. en digital højdemodel samt fikspunkter i landskabet.
  
Permeabel Betegnelse for jordart som vand forholdsvis let strømmer igennem.
  
Piezometer Tyndt rør stukket ned i et grundvandsførende lag. Benyttes f.eks. til måling af trykniveau og udtagning af vandprøver.
   
Porøsitet Mål for hvor stor en procentdel af et jordvolumen der udgøres af porer.
  
Pyrit Kemisk forbindelse, FeS2.
  
Randmoræne Landskabsform dannet langs indlandsisens rand
  
Redox- potentiale Et mål for et systems (f.eks. en jords) tendens til at reducere eller oxidere kemiske elementer. Måles i volt (V) eller millivolt (mV). Et positivt og højt redox-potentiale indikerer at oxiderede forhold eksisterer. Hvis redoxpotentialet er lavt eller negativt, findes de kemiske elementer på reducerede former.
  
Redox- processer Samlebetegnelse for oxidation (s.d.) og reduktion (s.d.).
  
Reduktion En kemisk reaktion, som involverer tilførsel af elektroner. Under fravær af ilt (som f.eks. i en vandmættet jord) vil de reducerede former af de kemiske stoffer dominere: Fe2+ (ferro-jern), Mn2+, NH4+ (ammonium), S2- (sulfid).
  
Riparisk zone Vådområder i ådale og langs vandløb
  
Seepage- meter Instrument til måling af opsivning af grundvandvand gennem vandløbsbund eller jordoverflade.
  
Semi- permeabel Betegnelse for jordart som vand vanskeligt strømmer igennem.
  
Slugtest Metode til måling af jordens hydrauliske ledningsevne. Måling foretages i piezometer.
  
Sorption Processer, der fjerner opløste stoffer fra væskefasen og koncentrerer dem på den faste fase af et medium.
  
Trykniveau Mål for grundvandets energiniveau; måles som grundvandsstandens niveau i boring eller piezometer.
  
Typologi En systematisk klassifikation af typer.
  
Ådals- magasin Udgør det samlede volume af ådalens opfyldning.