HYdrokemisk interaktion mellem Grundvand og Overfladevand (HYGRO)

Sammenfatning og konklusioner

Ved forberedelsen af Vandrammedirektivets implementering i Danmark udarbejdes kriterier til brug ved klassificering af tilstanden i grundvand og overfladevand, da samspillet mellem grundvand og overfladevand er essentiel for hele vandmiljøet. I forbindelse med opdelingen af Danmark i vandområdedistrikter skal grundvand inden udgangen af 2004 klassificeres efter dets risiko for ikke at kunne opnå direktivets krav om "god tilstand". Parallelt med udarbejdelsen af denne klassificering skal der udarbejdes en vandløbstypologi, der skal klassificere den økologiske kvalitet for forskellige vandløbstyper. For at opnå sammenhæng mellem udpegningen af typer af grundvandsforekomster og vandløbstypologien er der behov for en inddeling af ådalene i typer med repræsentative parameterværdier tilknyttet med hensyn til vandstrømning og stoftransport.

Formålet med nærværende rapport er at etablere en metode til at klassificere ådale i typeområder efter geologiske og ådals-morfologiske principper. Den måde, som grundvandsmagasin og vandløb udveksler vand på, varierer betydeligt fra det ene typeområde til det andet. Det samme gør sig gældende for det stof, som transporteres med vandet, og som kan omsættes eller frigives fra de ånære sedimenter, hvorigennem udvekslingen sker. Nøglen til forståelsen af de komplicerede strømnings- og stofomsætningsprocesser, der sker i denne zone, er en karakterisering af et område i rumlige elementer, som har ensartede geokemiske og hydrologiske karakteristika. En sådan viden vil være en forudsætning for kvantitativt at kunne vurdere betydningen af de ånære områder for samspillet mellem grundvand og overfladevand.

Der er i projektet introduceret en ny typologi for Grundvand – Overfladevand Interaktion i danske ådalstyper, som forkortet benævnes en GOI-type. Indenfor en given ådalstype er interaktionen mellem grundvand og overfladevand karakteriseret ved at foregå på een og samme måde. Typeområderne skal defineres med henblik på, at hydrauliske og stofomsætningsmæssige parameterværdier kan bestemmes i et typeområde og anvendes for områder med tilsvarende karakteristika. I klassifikationen tages højde for om ådalene forekommer i upåvirket tilstand versus en tilstand med menneskabte forstyrrelser i form af f.eks. afvanding. På baggrund af et indgående kendskab til danske ådalsundersøgelser er eksempler på danske typelokaliteter blevet identificeret. I rapporten er gennemgået et eksempel til afprøvning af metodik og arbejdsgang ved udarbejdelse af GOI-typer langs Haller Å. Af Haller Å eksemplet fremgår det, at den nødvendige kvantificering af strømningsfordeling, opholdstider/kontakttider og nedbrydningspotential for de enkelte hovedtyper kun i begrænset omfang er mulig. Som følge heraf er der identificeret et behov for en yderligere testning, validering og operationalisering af typologien. Ved et muligt senere projekt i 2003 foreslås en lignende oversigt udført for en række kendte danske grundvand-overfladevandslokaliteter så værdispredningen på enkeltparametre kan opgøres på hovedtype niveau.

Der er udarbejdet et forslag til feltprogram til fastlæggelse af de forskellige ådalstyper. Herunder er georadar metoden blevet testet på typelokaliteter i Gjern å oplandet med det formål at afklare, om metoden egner sig til kortlægning af ådalssedimenternes geometriske og lithologiske forhold. Testkortlægningen i Gjern Å systemet viser, at georadar kan anvendes til kortlægningen af de øverste 3 – 4 m af en ådals aflejringer.

Nærværende projekt er en direkte videreførelse af et Miljøstyrelsen udredningsprojekt, som Danmarks og Grønlands Geololgiske Undersøgelse (GEUS) og Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) gennemførte i 2001 med titlen "Videnstatus for Sammenhængen mellem Grundvand og Overfladevand" (Refsgaard med flere, 2002). Der blev heri opstillet et katalog over vidensbehov inden for emneområdet. Nærværende projekt er det højest prioriterede vidensbehov i projektkataloget og er gennemført af GEUS, DMU og Aarhus Universitet (AU).