Gevinster ved genanvendelse

Forord

Denne rapport markerer afslutningen af projektet "Gevinster ved genanvendelse", der er gennemført for Miljøstyrelsen i perioden December 2001 - Juni 2002. Det primære formål med dette mindre projekt har været at gennemgå den internationale litteratur med henblik på at undersøge hvilke metoder, der har været anvendt til at værdisætte gevinster ved genanvendelse, og hvad der er ’state-of-the-art’ på området. Projektet har således en tværgående karakter i forhold til mere specifikke samfundsøkonomiske analyser af genanvendelsen. DMU har tidligere bidraget til gennemførelsen samfundsøkonomiske analyser af genanvendelsesindsatsen (f.eks. analysen af papir/pap fra 1995), men formålet har denne gang været mere systematisk at undersøge, om den internationale værdisætningslitteratur samt udenlandske studier kan bidrage til metodeudviklingen på benefit-siden i danske studier.

Projektet identificerer et behov for at udvide de anvendte beregningspriser, specielt ved at inddrage effekterne af miljø- og sundhedsfarlige kemikalier i opgørelsen af eksternaliteterne fra affaldsforbrænding. Desuden påpeges behovet for at vurdere eksternaliteterne ved udvinding af de jomfruelige materialer med henblik på en samlet livscyklusanalyse af de forskellige affaldsbehandlingsformer.

I forbindelse med projektet har der været nedsat en faglig følgegruppe i Miljøstyrelsen, der har kommenteret udkast til rapporten på møder i marts og august 2002. Følgegruppen har bestået af:

Vibeke Østergaard (formand), Udviklings- og datakontoret,
Jørgen Schou, Økonomikontoret,
Berit Hallam, Erhvervsaffaldskontoret,
Mette Hyldebrandt, Husholdningsaffaldskontoret,
Charlotte F. Münter, Erhvervsaffaldskontoret

Rapporten er udarbejdet ved Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) af cand.oecon. Niels Dengsøe med faglig sparring fra forskningsprofessor Mikael Skou Andersen.