Indsamlingssystemer for batterier

Bilag A: Informationer fra rundspørge

Dette bilag refererer oplysningerne modtaget via rundspørgen til landets affaldsselskaber og udvalgte kommuner. Referencer til informationerne findes sidst i bilaget.

FAKS

FAKS består af medlemskommunerne: Broby, Bogense, Ringe, Søndersø, Otterup, Ejby, Aarslev, Haarby, Glamsbjerg, Assens, Tommerup og Faaborg Kommuner. Medlemskommunerne er selv ansvarlige for indsamlingen og det er derfor forskelligt hvilke ordninger, der anvendes. Hovedparten af kommunerne indsamler alle typer af batterier primært via genbrugsstationer og på genbrugsstationerne foregår der som oftest en grovsortering af batterierne.

Der anvendes tre forskellige indsamlingsordninger i kommunerne:
En bringeordning med aflevering på genbrugsstation
Bringeordning med aflevering ved miljøstationer
Henteordning via en miljøbil kombineret med en bringeordning, hvor batterier afleveres på genbrugsstationen

Indsamlede mængder er ikke opgivet af FAKS, da det er kommunerne, der opgør mængderne. [Spillemose, 2002]

AVV – Modtagestation Vendsyssel

AVV dækker medlemskommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hirtshals, Hjørring, Læsø, Løkken-Vrå, Sindal, Skagen og Sæby. Siden indsamlingsordningens begyndelse har ordningen være tilrettelagt således, at alle typer af batterier skal afleveres. AVV er generelt ansvarlig for indsamling og sortering.

Hos AVV anvendes følgende indsamlingsordninger:
Bringeordning med opstilling af cirka 1000 gule batterispande i forretninger, tankstationer, skoler, biblioteker og offentlige steder.
Bringeordning via genbrugsstationer
Kombineret bringe- og henteordning, hvor virksomheder har en batterispand til medarbejdernes og virksomhedens batterier. Virksomhederne skal selv betale for bortskaffelsen af batterierne.

I 2000 blev der indsamlet 37,5 ton batterier fra borgere og virksomheder, svarende til 0,24 kg pr. indbygger i oplandet. [Nørgaard, 2002]

AVØ

AVØ består af medlemskommunerne Frederikshavn og Sæby. AVØ er ansvarlig for indsamlingen i de to kommuner, mens sortering sker hos Modtagestation Vendsyssel. Der indsamles alle typer af batterier.

Der anvendes to indsamlingsordninger:
En bringeordning via 15 bemandede genbrugsstationer
En bringeordning med særlige indsamlingsspande opsat i butikker og institutioner ca. 100 steder (Samme ordning som AVV). Spandene tømmes efter behov.

De indsamlede mængder fra AVØ er ikke oplyst, men er tidligere oplyst til Miljøstyrelsen. [Vedelsdal, 2002]

VEGA

VEGA omfatter medlemskommunerne Albertslund, Høje Taastrup og Vallensbæk Kommuner. Der indsamles alle typer af batterier. VEGA er ansvarlig for indsamling af batterierne og sorterer også de indsamlede batterier.

Hos VEGA anvendes følgende indsamlingsordninger:
Bringeordning til genbrugsstation
Bringeordning til detailhandel, samt skoler og institutioner
Batterikampagne for grupper og foreninger: Henteordning hos husstandene
Sambatordning for NiCd-batterier og blyakkumulatorer.

Der blev i 1999 indsamlet 32,46 tons batterier fra erhverv og 12,55 tons fra husstande, svarende til i alt 0,51 kg pr. indbygger (indeholder dog store blyakkumulatorer). [Kyed, 2002]

KAVO

KAVO dækker de 12 kommuner: Dianalund, Fuglebjerg, Gørlev, Hashøj, Hvidebæk, Høng, Jernløse, Korsør, Skælskør, Slagelse, Sorø, Stenlille Kommuner. Alle typer af batterier indsamles. KAVO (kommunerne?) er ansvarlig for indsamling og sortering.

KAVO anvender en bringeordning via plastkasser/containere placeret i dagligvarebutikker og genbrugsstationer

Der blev i 2000 indsamlet 21,64 tons, svarende til 0,17 kg pr. indbygger. [Hansen, 2002]

NOMI I/S

NOMI dækker kommunerne: Holstebro, Struer, Thyholm og Trehøje. NOMI er ansvarlige for batteriindsamlingen, som dækker alle typer af batterier.

I NOMI-kommunerne anvendes følgende indsamlingsordninger:
Henteordning, hvor batterierne indsamles direkte fra den enkelte husstand
Henteordning for forretninger og erhvervsdrivende, hvor der opstilles en spand til indsamling. Spanden bliver ombyttet af miljøbil
Bringeordning hvor batterierne indsamles via genbrugsstation
Bringeordning hvor batterierne indsamles via butikker, samt skoler og institutioner

I 2000 blev der indsamlet 8 tons i Holstebro kommune samt af miljøbilen i Struer, Thyholm og Trehøje Kommuner, svarende til cirka 0,1 kg pr. indbygger. [Kristensen, 2002]

I/S REFA

I/S REFA dækker Lolland-Falster, omfattende 13 by- og land kommuner. Alle typer af batterier indsamles. Ansvarlig for indsamlingen er I/S REFA, som også sorterer batterierne.

Batterier indsamles i tre parallelle ordninger, hvor to af ordningerne betjener de private husstande og en ordning er rettet mod virksomhederne:
Bringeordning via 15 genbrugsstationer. Batterierne indsamles i 120 liters plastspændelågfad.
Bringeordning via forretninger, skoler og institutioner. Der anvendes tre indsamlingskasser til forskellige typer af batterier.
Henteordning for erhverv, hvor batterierne afhentes sammen med andet olie/kemikalieaffald. Spændelågfad anvendes som opsamlingsmateriel.

I år 2000 blev der indsamlet 25,1 ton svarende til 0,219 kg pr indbygger og i 2001 er der blevet indsamlet 20 ton svarende til 0,174 kg pr indbygger. Heraf er det bringeordningen til genbrugspladsen, der har størst effektivitet med en indsamlet mængde på 13,8 ton i 2000 og 12,5 ton i 2001. [Møller-Madsen, 2002]

I/S FASAN

FASAN-medlemskommunerne er: Fakse, Fladså, Haslev, Holmegaard, Langebæk, Møn, Næstved, Præstø, Ringsted, Rønnede, Stevns, Suså og Vordingsborg. Der indsamles alle typer af batterier. Ansvarlig for indsamlingen af batterier er I/S FASAN men sorteringen sker hos I/S REFA.

Der anvendes to indsamlingsordninger:
En bringeordning, der fungerer ud fra Kommunekemi's gamle koncept (formodes at ske gennem genbrugsstationerne)
Bringeordning med brug af indsamlingspapkasse fra Sambat - Ordningen er primært minded på nikkel cadmium batterier, men alle typer indsamles.

Derudover indleder I/S FASAN til marts en indsamlingskampagne rettet mod skolerne i området. Cirka 80 skoler i regionen er inviteret til at deltage i en konkurrence om, hvem der kan indsamle den største mængde af batterier pr. elev.

Via Kommunekemiordningen blev der i 2001 indsamlet 19,4 ton batterier svarende til 0,108 kg/indbygger. Derudover blev der via Sambat-ordningen indsamlet 5,5 ton (svarende til 0,031 kg/indbygger) hvoraf 1,8 ton kg var nikkel-cadmium batterier. [Strandgård & Dahrup, 2002]

Bornholms Fælleskommunale Affaldsbortskaffelse I/S (Bofa)

Bornholms Fælleskommunale Affaldsbortskaffelse består af medlemskommunerne: Aakirkeby, Rønne, Hasle, Nexø og Allinge-Gudhjem. Alle batterityper indsamles. Bofa er anvarlig for indsamling og sortering af batterierne.

Fra 1. januar 2002 er den hidtidige ordning med indsamling i pap-kasetter i detailbutikker rundt om på øen blevet suppleret med en indsamlingsordning i forbindelse med indsamling af dagrenovation. Selv om ordningen kun har fungeret i 10 dage ser den i følge affaldsselskabet ud til at virke. Der er gjort opmærksom på den nye henteordning via 10 reklamespots på TV2 Bornholm i løbet af januar måned samt ved omtale i lokalradio og lokalaviser.

Der anvendes således to ordninger på Bornholm:
Bringeordning via øens butikker, hvor batterierne indsamles i pap-kasetter fra Sambat. Ligeledes er der stillet opsamlingsmateriel op på øens containerpladser
Henteordning: Alle batterier indsamles af renovatørerne i forbindelse med indsamling af dagrenovation. Batterierne samles i en tilfældig pose som den enkelte borger hænger på sit affaldsstativ. Posen indsamles af renovatøren en gang om ugen og afleveres til Bofa.

Der er endnu ikke overblik over de indsamlede mængder, men Bofa påregner høj effektivitet af den nye ordning. [Gerdes, 2002]

Horsens Kommune

Horsens Kommune står udenfor affaldsselskaberne og har derfor indberettet for sig selv. Der indsamles alle typer af batterier. Sortering af batterier sker hos kommuenens aftager.

Der anvendes til de private borgere tre bringe-ordninger. Kommunen har ikke nogen decideret ordning rettet imod erhverv. De tre ordninger er:
Bringeordning til genbrugsstation
Bringeordning til batteriboks placeret ved miljøstationer til indsamling af papir og glas (100 pladser fordelt over hele kommunen, hvor papir og glas også afleveres)
Bringeordninger via batteribokse placeret ved forretninger (i alt cirka 90 steder)

De indsamlede mængder kendes ikke præcist, men der er angivet et tal for 2000 svarende til 5,7 ton batterier, svarende til cirka 0,1 kg pr. indbygger. [Jørgensen, 2002]

I/S Vestforbrænding

Medlemskommunerne i I/S Vestforbrænding er Ballerup, Birkerød, Brøndby, Farum, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hillerød, København(vest), Ledøje-Smørum, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Værløse. Indbyggertallet i kommunerne er tilsammen cirka 615.000. Kommunerne er ansvarlige for indsamlingen af batterier.

Vestforbrænding er ikke i besiddelse af detailkendskab til indsamlingsordningerne, da det er lagt ud til de enkelte kommuner at indsamle farligt affald, herunder batterier. En oversigt fra Vestforbrænding viser dog, at alle kommuner anvender former for bringeordninger via detailhandelsbutikker. [Rasmussen, 2002]

Reno syv I/S

Reno syv I/S består af kommunerne: Galten, Gjern, Hadsten, Hammel, Hinnerup, Hvorslev og Langå. Reno syv I/S står for indsamling af batterierne, mens sortering af de indsamlede batterier sker ved Vårst Metal Genbrug i Brovst. Der indsamles alle typer af batterier.

Der anvendes tre forskellige former for bringeordninger:
Via bokse opstillet i forbindelse med miljøstationer til indsamling af glas og papir
Via genbrugsstationerne
I papbokse der står i visse forretninger, institutioner og offentlige kontorer

Derudover afhænder erhvervsvirksomheder såvel småbatterier som akkumulatorer til godkendte modtagere.

I år 2000 blev der indsamlet 9,4 ton batterier svarende til 0,14 kg pr indbygger. De totale mængder fra virksomhederne kendes ikke. [Nielsen, 2002]

I/S Amagerforbrænding

Kommunerne i I/S Amagerforbrændings opland er: Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og alle Københavns kommuner (I andre sammenhænge indgår København med 2/3 til I/S Amagerforbrænding og 1/3 til I/S Vestforbrænding) Indbyggerantallet er i alt cirka 687.000. Såvel I/S Amagerforbrænding, R98 og kommunerne er ansvarlige for indsamlingen af batterier. I/S Amagerforbrænding står for sorteringen af deres indsamlede batterier, svarende til 52 ton i 2000. Ansvarlig for sortering for de øvrige indsamlingsordninger er ikke beskrevet.

Den primære og generelt dækkende indsamling i oplandet er en bringeordning, hvor der indsamles i 2,3 og 9 liter papkasser samt i 120 liter plastspændelågsfade. Der afhentes batterier hver 14. dag fra de indsamlere som har bestilt afhentning. Ved udgangen af 2000 var der knapt 1000 indsamlere i oplandet.

Udover bringeordningen til forretninger, genbrugsstationer, skoler, beboerforeninger, institutioner og højere læreanstalter har nogle af medlemskommunerne supplerende indsamlingsordninger:
Frederiksberg Kommune har en "udendørsordning" (Formodes at være bringeordning til genbrugsstation)
Københavns Kommune har en ekstra genbrugsplads
Miljøbilen kører på Frederiksberg og i København
Sambat indsamler også i oplandet

De indsamlede mængder fra de forskellige indsamlingsordninger udgjorde i alt i 2000 78,5 ton, svarende til cirka 0,11 kg pr. indbygger. [Knudsen, 2002]

Århus Kommune

Århus Kommune står udenfor et affaldsselskab og har således deres egne indsamlingsordninger. Alle typer af batterier indsamles. Århus Kommune administrerer indsamlingsordningerne, mens beholdere tømmes af Modtagestationen for farligt affald. Sortering af batterier fra miljøbilsordningen varetages af Århus Kommune.

I Århus Kommune anvendes primært en bringeordning, hvor der opstillet "Batteri-Børger" i supermarkeder, indkøbscentre, skoler og boligforeninger. Opsamlingsmateriellet som altså kaldes en "Batteri-børge" er indrettet således at borgerne selv skal sortere batterierne ved aflevering

Derudover findes der følgende ordninger:
Bringeordning via genbrugsstationer. Her er det personalet der sorterer batterierne
En miljøbilsordning, hvor miljøbilen på skift kommer på besøg i de forskellige boligkvarterer. Her afleveres batterierne usorterede

Udover indsamlingsordningerne for private husstande findes der forskellige ordninger for erhverv. Modtagestation for Farligt Affald modtager en del usorterede batterier fra erhverv. Derudover indsamles der en del batterier udenom det kommunale system hovedsageligt via Nicha Miljøteknik.

Der blev i 2001 indsamlet 36,5 ton batterier fra private husstande. Mængden fra erhverv indsamlet af Århus Kommune var 5,3 ton. Dette svarer til sammen til en indsamling på 0,15 kg pr. indbygger i kommunen. [Wortmann, 2002]

I/S Nordforbrænding

I/S nordforbrænding består af kommunerne: Allerød, Karlebo, Hørsholm og Søllerød. Indsamlingen omfatter alle typer af små batterier fra husholdninger. Kommunerne er ansvarlige for indsamlingen. Batterierne sendes til et modtageanlæg, hvor batterierne sorteres.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger i medlemskommunerne:
Bringeordning med aflevering i batterispande placeret i diverse butikker, institutioner, boligselskaber. (Plastspanden kan rumme 5 liter)
Bringeordning via genbrugsstationer i kommunerne

Derudover kører der i to af de fire kommuner en miljøbil rundt i kommunen to gange årligt. Her er det muligt at aflevere alle typer af batterier i lighed med alt andet farligt affald.

I år 2000 blev der indsamlet i alt 9,7 ton batterier for de tre kommuner Hørsholm, Karlebo og Søllerød, svarende til 0,13 kg pr indbygger. Der er ikke angivet indsamlingsmængder for Allerød. [Poulsen, 2002]

Reno Djurs I/S

Interessentkommunerne i Reno Djurs er: Ebeltoft, Grenaa, Midtdjurs, Nørre Djurs, Rosenholm, Rougsø, Rønde og Sønderhald Kommuner. Alle typer af batterier indsamles. Det vides ikke, hvem der er ansvarlig for indsamling og sortering af batterierne.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger:
Til batterier fra private borgere findes en bringeordningen via de lokale genbrugsstationer. Mindre erhvervsvirksomheder kan også anvende denne ordning.
Enkelte butikker indsamler batterier på eget initiativ.

I år 2000 blev der via de lokale genbrugsstationer indsamlet cirka 8 ton batterier, svarende til cirka 0,09 kg pr. indbygger. [Madsen, 2002]

I/S Fælles Forbrænding

Interessentkommunerne i I/S Fælles Forbrænding er Hobro, Mariager, Nørager, Nørhald og Purhus Kommuner. I/S Fælles Forbrænding står for indsamlingen af batterierne og varetager også sortering.

Der anvendes en kombination af bringe- og henteordninger i kommunerne:
Bringeordning via batterispande placeret i forretninger
Bringeordning via nærgenbrugspladser
Henteordning via husstandsindsamling med miljøkasser ved hver husstand (21 eller 42 liter)

I 2000 blev der indsamlet 6,5 ton, svarende til 0,14 kg pr. indbygger og i 2001 blev der indsamlet 7,6 ton pr. indbygger svarende til 0,16 kg. [Eriksen, 2002]

I/S RENO SYD

Interessentkommunerne i RENO SYD er: Brædstrup, Gedved, Hørning, Odder, Ry, Skanderborg og Them Kommuner. RENO SYD er ansvarlig for indsamlingen af batterier og varetager også den efterfølgende sortering. Ordningerne gælder alle batterier.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger:
Bringeordning via butikker og skoler ved hjælp af batterikasser og- rør.
Bringeordning via genbrugspladser

Der blev i 2001 indsamlet 12,2 ton svarende til 0,14 kg pr. indbygger. [Pedersen, 2002]

4-S Skive-egnens renovationsselskab I/S

Affaldsselskabet 4-S er ejet af kommunerne: Sallingsund, Skive, Spøttrup og Sundsøre. 4-S står for indsamling og sortering af batterier.

Der anvendes en kombination af hente- og bringeordninger:
Henteordning for alle husstande i de fire kommuner. Der anvendes en plastikpose i papæske som opsamlingsmateriel (batterierne indsamles sammen med andet problemaffald i plastikposer). Batterierne indsamles sammen med dagrenovationen ved behov og maksimalt 1 gang om ugen.
Bringeordning til genbrugsstationer for private
Erhvervskunder kan aflevere batterier hos 4-S eller få afhentet af MOKANA mod behandlingsafgift.

Der findes i følge 4-S ikke tal på hele mængden af indsamlede batterier, men der er indsamlet 600 kg NiCd og 1,2 ton andre batterier. Der angives en indsamlingseffektivitet på 0,035 kg/indbygger. [Andersen, 2002]

Klintholm I/S

Klintholm I/S ejes af Gudme, Langeskov, Kerteminde, Nyborg, Ryslinge, Ullerslev og Ørbæk Kommuner. Modtagestation Fyn er ansvarlig for indsamling og sortering af batterier fra erhvervsindsamlingsordningerne, mens at kommunerne varetager indsamling af batterier fra de private husstande. Information om de private indsamlingsordninger er ikke angivet, men vil kunne findes hos kommunerne selv.

Der findes følgende erhvervsindsamlingsordninger:
Bringeordning til de lokale genbrugsstationer og lokale miljøstationer
Henteordning gennem "Den lille ordning", hvor mindre virksomheder, der producerer mindre end 50 kg farligt affald om året kan få afhentet deres farlige affald 1-2 gange årligt af en miljøbil. Affaldet samles i en udleveret papkasse. Virksomhederne betaler en kg-pris for afhentning.

De indsamlede mængder fra erhverindsamlingsordningerne kendes ikke. [Klit, 2002]

I/S Alssund Affald

Interessentkommunerne i Alssund Affald er: Augustenborg, Broager, Gråsten, Nordborg, Sundeved, Sydals og Sønderborg Kommuner. Der indsamles kun nikkel-cadmium batterier ved brug af papkasser. I/S Alssund Affald er ansvarlig for indsamling og sortering.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger:
Bringeordning via butikker og skoler
Bringeordning via genbrugspladser

Der blev i 2000 indsamlet 441 kg svarende til 0,0057 kg pr. indbygger. [Bramming, 2002]

Renovationsselskabet ESØ 90 I/S

Affaldsselskabet består af interessentkommunerne Blaabjerg, Blåvandshuk, Egvad, Skjern, Videbæk og Ølgod. Hver kommune står selv for indsamling og sortering af batterierne.

I alle kommuner er der tale om bringeordninger, hvor batterierne kan afleveres til:
Butikker
Genbrugspladser
Miljøstationer

Der er ikke opgivet fuldstændige mængder for kommunerne.

I/S REVAS

I/S REVAS er ejet af kommunerne: Viborg, Tjele, Fjends, Karup, Bjerringbro og Møldrup. Indsamlingen omhandler alle typer af batterier og I/S REVAS er ansvarlig for indsamlingen. Sortering af batterierne foregår på I/S REVAS modtagestation.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger i I/S REVAS medlemskommunerne:
Bringeordning til modtagestation og genbrugsstationer
Bringeordning via butikker
Henteordning, hvor borgerne kan ringe og få afhentet deres farlige affald inden 8 dage. Borgerne kan anbringe det farlige affald herunder batterier i engangspapemballage.

I 2001 er der i alt blevet indsamlet cirka 15 ton batterier, svarende til cirka 0,15 kg pr indbygger.

De hidtidige erfaringer med henteordningen er at det er for omstændeligt for borgerne at skulle ringe for at opnå afhentning. Ordningen bliver derfor ikke brugt i væsentlig grad. Det er bringeordningen via butikker, der giver den høje effektivitet samt informationsniveauet. [Jensen, 2002]

AFAV I/S

AFAV I/S består af Frederikssund, Helsinge, Hundested, Jægerspris, Slangerup, Stenløse og Ølstykke Kommuner. Der indsamles alle typer af batterier. Kommunerne er ansvarlige for indsamlingen.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger i kommunerne:
Bringeordning til kommunernes genbrugspladser
Bringeordning med opstillede bokse i forretninger og på offentlige steder. I Slangerup er der opstillet bokse ved miljøstationer.
Henteordning: I Hundested Kommune er det muligt at aflevere batterier som farligt affald via storskraldsordningen.

AFAV I/S har ikke opgivet indsamlingsmængder, da det er kommunerne selv der er ansvarlige for ordningerne. [Nordqvist, 2002]

NOVEREN I/S

NOVEREN I/S ejes af kommunerne: Bjergsted, Kalundborg, Tornved, Dragsholm, Nykøbing-Rørvig, Trundholm, Holbæk, Svinninge og Tølløse.

Det vides ikke hvilke indsamlingsordninger, der fungerer i de enkelte kommuner. NOVEREN I/S har iværksat en undersøgelse af dette hos medlemskommunerne.

I 2001 har modtagestationen registreret 1100 kg indleverede batterier af typerne blandede, brunsten og lithium. [Jensen, 2002a]

Sydjysk Miljøfællesskab (tidligere BOBØL I/S)

Sydjysk Miljøfællesskab har indsamlet oplysninger for medlemskommunerne: Bramming, Brørup, Helle, Holsted, Ribe og Vejen, idet det er kommunerne selv der er ansvarlige for indsamling af batterier. Sortering foregår i Bramming Kommune hos Esbjerg Modtagestation. Ribe Kommune sorterer selv batterierne, mens at sorteringen i Helle, Holsted og Brørup Kommuner foregår hos Sydjysk Miljøfællesskab. Der indsamles alle typer af batterier.

Der findes følgende indsamlingsordninger i kommunerne:
I Bramming kommune anvendes bringeordning via genbrugsplads, samt en henteordning ved hjælp af storskraldsordningen.
I Ribe kommune findes der bringeordninger via genbrugspladser og forretninger. Desuden tilbydes virksomheder og skoler at få udleveret kasser til indsamling. Kasserne skal afleveres på genbrugspladsen.
Helle, Brørup og Holsted Kommuner anvender bringeordninger via genbrugspladser og enkelte virksomheder har opsat SAMBAT-beholdere
Vejen Kommune har bringeordninger til genbrugspladsen samt i forretninger.

Der indsamles i gennemsnit 0,087 kg batterier pr. indbygger for de seks kommuner, svarende til cirka 6,2 ton. Tallet er dog behæftet med usikkerhed, idet tallene for de små kommuner er behæftet med usikkerhed på grund af lav tømningsfrekvens

Østdeponi

Østdeponi består af medlemskommunerne: Aaskov, Aulum-Haderup, Brande, Billund, Give, Hedensted, Herning, Holmsland, Ikast, Juelsminde, Nørre-Snede, Ringkøbing, Tørring-Uldum og Varde. Østdeponi er ansvarlig for indsamling og sortering af batterier. Alle typer af batterier indsamles.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger i Østdeponis medlemskommuner (Det er dog forskelligt hvilke ordninger kommunerne benytter sig af):
Bringeordning til genbrugspladser
Bringeordninger til butikker
Henteordning for problemaffald ved husstandene. I de kommuner hvor der sker indsamling ved husstandene anvendes en 11,3 liters plastspand med låg og sorteringsvejledning påtrykt.

Østdeponi stiller to miljøbiler til rådighed for kommunerne. Kommunerne kan selv bestemme, hvordan de vil bruge bilerne, eksempelvis til afhentning hos genbrugspladser og forretninger, samt ved husstande. Derudover deltager Østdeponis medlemskommuner i Sambats ordning for nikkel cadmium batterier.

De indsamlede mængder for de beskrevne indsamlingsordninger svarede i 2001 til 0,045 kg pr. indbygger og totalt til 5,8 ton. Igennem Sambat-ordningen blev der derudover indsamlet 1,1 ton, svarende til 0,005 kg pr. indbygger. [Holm, 2002]

RENORDVEST I/S

Medlemskommunerne I RENORDVEST I/S er: Lemvig, Thyborøn-Harboøre og Ulfborg-Vemb kommuner. Der indsamles alle typer af batterier. RENORDVEST I/S er sammen med medlemskommunerne ansvarlige for indsamling og sortering af batterierne.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger:
Bringeordninger til butikker, skoler, institutioner, større virksomheder etc. Indsamlingsmateriellet er en plastikbox og en 10 liters spand.
Bringeordning via genbrugspladser.
I Lemvig Kommune kan der endvidere afleveres til en miljøbil, der indsamler farligt affald en gang i kvartalet.

Indsamlede mængder Intet angivet

Ansvarlig: Renordvest I/S samt medlemskommunerne. [Clausen, 2002]

Affaldsselskab Vest

Affaldsselskab Vest består af kommunerne: Bredebro, Højer, Løgumkloster, Skærbæk og Tønder. Der er tilsammen i de fem kommuner 34.115 indbygger. Der indsamles alle typer af batterier. Affaldsselskab Vest og kommunerne er ansvarlige for ordningerne. Affaldsselskab Vest foretager central sortering.

Der anvendes en kombination af hente- og bringeordninger i kommunerne:
Henteordning: Samtlige batterityper indsamles som en del af en affaldsselskabets genbrugsordning. Genbrugsordningen gælder både for erhverv og private. Det vil sige, at batterierne indsamles sammen med pap, papir, plast, gl. Jern, ugeblade, flamingo, møbler, flasker etc. Batterierne opsamles i køretøjerne i syrefaste kasser, som tømmes efter hver tur. Genbrugsordningen foregår hver 2. uge i Tønder by og hver 8. uge i landdistrikterne.
Bringeordning: Der er på de fleste skoler etableret indsamlingsordninger hvor skolerne får tilskud ved aflevering af batterier. Kommunerne selv er ansvarlige for denne ordning.

Genbrugscenteret har via indsamling fra private og erhverv i 2001 indsamlet 24,4 ton, svarende til 0,714 kg pr. person. Dette tal indeholder også store akkumulatorer. Der er dog et stort antal turister i området ligesom at skofabrikken ECCO er placeret i Bredebro Kommune. Dette kan være forklaringer på den høje indsamlingseffektivitet. [Graversgaard, 2002]

Odense Renovationsselskab

Odense Renovationsselskab varetager indsamling og sortering af batterier for Odense Kommune. Der indsamles alle typer af batterier. Kommunens indbyggertal er cirka 180.000.

Indsamlingssystemet for batterier i Odense Kommune er en kombination af hente- og bringeordninger:
Henteordning: Der er opstillet røde bokse ved husstande i kommunen, der ligger udenfor city-ringen. De røde bokse anvendes til farligt affald generelt og tømmes efter behov. Borgerne skal selv ringe for at få boksen afhentet. Denne ordning anvendes ikke indenfor city-ringen, for at undgå at boksene er stillet ud i tætbefolkede områder. De anvendte kasser er på 24 eller 28 liter og er med låg.
Bringeordning via genbrugsstationer og nærgenbrugsstationer
Bringeordning via samt til forretninger. I forretningerne anvendes en 60 liters tønde.

Der blev i 2001 indsamlet 26,2 ton batterier af alle typer, svarende til cirka 0,14 kg pr. indbygger i kommunen. [Karlson, 2002]

Vejle Kommune

Der indsamles i Vejle Kommune alle typer af batterier. Kommunens indbyggertal er cirka 55.000.

Indsamlingssystemet for batterier i Vejle Kommune består af følgende ordninger:
Henteordning: Der er ligesom i Odense opstillet kasser til aflevering af problemaffald. I Vejle Kommune er kasserne gule. Ordningen gælder for alle husstande og virksomheder i kommunen. Den anvendte kasse er på cirka 40 liter. Afhentning af kassen sker i gennemsnit 5,5 gange årligt.
Bringeordning via genbrugsplads

Der blev i 2001 indsamlet 8225 kg svarende til 0,151 kg pr. indbygger i kommunen.

I/S Reno-Nord

I/S Reno-Nord består af kommunerne: Aabybro, Dronninglund, Skørping, Arden, Sejlflod, Hals og Aalborg Kommuner. Kommunerne er selv ansvarlige for indsamlingen af batterier. Kommunerne har indberettet til Reno-Nord, som har videregivet oplysningerne. Der er dog ikke indsendt informationer om indsamling i Hals Kommune. Alle typer af batterier indsamles.

Der anvendes følgende indsamlingsordninger i Reno-Nord kommunerne:
I Aabybro, Sejlflod og Skørping Kommuner indsamles der via butikker og i Aabybro og Sejlflod også via skoler og institutioner
I Dronninglund og Arden kommune indsamles der via genbrugspladser og i butikker samt andre offentlige steder
I Aalborg Kommune indsamles der i butikker, samt på genbrugspladser. Derudover har Aalborg Kommune en miljøbil, der periodisk afhenter farligt affald i boligkvartererne.

I Aabybro Kommune er der i 2001 indsamlet 2163 kg svarende til cirka 0,2 kg pr. indbygger. I Dronninglund Kommune er der i 2001 indsamlet 1698 kg, svarende til 0,11 kg pr. indbygger. Sejlflod Kommune har i 2001 indsamlet 815 kg, svarende til cirka 0,1 kg pr. indbygger og Aalborg Kommune indsamlede i 2001 12,55 tons svarende til cirka 0,08 kg pr. indbygger. De indsamlede mængder kan ikke oplyses af Arden og Skørping Kommuner. [Lyngholm, 2002]

Fredericia Kommune

Fredericia Kommune indsamler alle typer af batterier. Indbyggertallet i kommunen er 48.188.

I Fredericia anvendes der følgende ordninger:
Bringeordning til kommunens to genbrugspladser
Henteordning/bringeordning for butikker, skoler, virksomheder, etageejendomme med videre. Der anvendes en KCA-box til indsamling.

Der blev i 2001 indsamlet 9608 kg batterier, svarende til cirka 0,2 kg pr. indbygger. Heraf var 428 kg NiCd-batterier. [Kristensen, 2002a]

Referencer

Andersen, L. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Lise Andersen, 4-S Skive-Egnens Renovationsselskab I/S, den 18. januar 2002.

Bramming, C. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Christian Bramming, I/S Alssund Affald, den 23. januar 2002.

Clausen, J. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra John Clausen, Renordvest I/S, den 19. januar 2002.

Eriksen, B. (2002): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Benny Eriksen, I/S Fælles Forbrænding, den 22. januar 2002.

Gerdes, S. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Steffen Gerdes, BOFA, den 14. januar 2002.

Graversgaard, J. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra John Graversgaard, Affaldsselskab Vest, den 5. februar 2002.

Hansen, T. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Troels Hansen, KAVO, den 8. januar 2002.

Holm, U. (2002): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Uffe Holm, Østdeponi, den 22. januar 2002.

Jensen, B., B. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Bjarne B. Jensen, I/S REVAS, den 24. januar 2002.

Jensen, T., S. (2002a): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Torben Strøyer Jensen, NOVEREN, den 28. januar 2002.

Jørgensen, J. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Jette Jørgensen, Horsens Kommune, den 14. januar 2002.

Karlson, O. (2002): Oplysninger modtaget via telefon fra Ole Karlson, Odense Renovationsselskab, den 7. februar 2002.

Lyngholm, T. (2002): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Thomas Lyngholm, RenoNord, den 26. februar 2002.

Klit, H. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Hanne Klit, Klintholm I/S, den 22. januar 2002.

Knudsen, K., K. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Karen Kruse Knudsen, I/S Amagerforbrænding, den 8. januar 2002.

Kristensen, E. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Egon Kristensen, NOMI, den 8. januar 2002.

Kristensen, E., V. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Eigil Vinther Kristensen, Fredericia Kommune, den 26. februar 2002.

Kyed, M. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Mette Kyed, VEGA, den 4. januar 2002.

Madsen, P., L. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Peter Lindequist Madsen, RenoDjurs, den 18. januar 2002.

Møller-Madsen, S. (2002): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Søren Møller-Madsen, REFA, 18. januar 2002.

Nielsen, L. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Lise Nielsen, Renosyv, den 11. januar 2002.

Nordqvist, J. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Jacob Nordqvist, AFAV I/S, den 24. januar 2002.

Nørgaard, T. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Torben Nørgaard, AVV, den 4. januar 2002.

Pedersen, S. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Steen Pedersen, I/S Reno Syd, den 18. januar 2002.

Poulsen, M., G. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Maria G. Poulsen, Nordforbrænding, den 17. januar 2002.

Rasmussen, H. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Henrik Rasmussen, I/S Vestforbrænding, den 10. januar 2002.

Spillemose, K. (2002): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Karen Spillemose, FAKS, den 9. januar 2002.

Strandgård, J. & Dahrup J. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev fra Jens Strandgård og Jens Dahrup, I/S FASAN, den 7. januar 2002.

Vedelsdal, T. (2002): Oplysninger modtaget pr. e-mail fra Tore Vedelsdal, AVØ, den 3. januar 2002.

Wortmann, L. (2002): Oplysninger modtaget pr. brev af Lis Wortmann, Århus Kommunale Værker, den 17. januar 2002