Risikovurdering af MTBE-forurening i forhold til grundvandet

Sammenfatning og konklusioner

MTBE (methyl-tertiær-butyl-ether) er siden 1985 tilsat blyfri benzin, primært 98 oktan, men findes også i oktan 95. MTBE opløses nemt i vand og bliver kun i ringe grad nedbrudt eller tilbageholdt i jord og grundvand. Udslip eller lækage af stoffet fra benzinstationer er derfor en væsentlig trussel mod grundvandet. Truslen er bekræftet af et stigende antal fund af MTBE i dansk grundvand.

Undersøgelser af benzinstationer på Fyn har vist, at der er en meget stor sandsynlighed for at finde MTBE i sekundært grundvand og i en række tilfælde også i det primære grundvand. Miljøstyrelsen og Fyns Amt har derfor i 2001 igangsat en række projekter vedrørende MTBE-forurening. Nærværende projekt er et af disse projekter, og har til formål at vurdere, hvilken risiko MTBE-forureninger på 43 fynske lokaliteter udgør for grundvandet, de berørte indvindingsoplande samt for den samlede indvinding på Fyn. Sekundært at skalere risikovurderingen til at dække hele Danmark.

Risikovurderingen er primært foretaget overfor MTBE og sekundært overfor benzen. Vurderingerne er baseret på den fremtidige grænseværdi for MTBE på 5 µg/l og på grænseværdien for benzen på 1µg/l.

Projektet tager udgangspunkt i 43 fynske lokaliteter, hvor der er konstateret MTBE over den gældende grænseværdi på 30 µg/l enten i det sekundære eller primære grundvand eller i nærliggende vandværksboringer. Alle 43 lokaliteter ligger indenfor indvindingsoplandet til et vandværk.

Indledningsvist er der udført et litteraturstudie med henblik på at udvælge nedbrydningskonstanter for MTBE under forskellige redoxforhold til brug i risikoberegningerne.

Risikoberegningerne er udført ud fra en række forudsætninger om følgende faktorer;
kildestyrken
forureningens omfang og udbredelse
infiltrationshastigheden
grundvandsspejlets gradient i det primære grundvandsmagasin
den hydrauliske ledningsevne
tykkelsen af lavpermeable lag mellem terrænnære magasiner og primært magasin
nedbrydningshastigheder og dermed redoxforholdene

Beregningerne viser, at disse faktorer har større eller mindre betydning for usikkerhederne i beregningerne. Særlig betydning har kildestyrken og bestemmelsen af forureningens omfang.

Risikoen for forurening af grundvandet under de 43 lokaliteter på Fyn er søgt belyst ved beregninger i Miljøstyrelsens regnearksprogram JAGG ver. 1.5.

Beregningerne angiver ud fra en række forudsætninger, at MTBE-indholdet i det primære grundvandsmagasin efter 1 års transporttid (max. 100 m nedstrøms) under 39 % af de MTBE-forurenede lokaliteter, overskrider den fremtidige grænseværdi på 5 µg/l. For benzen overskrides grænseværdien på 1 µg/l i det primære grundvandsmagasin på 44 % af de MTBE-forurenede lokaliteter. Disse tal er opnået under forudsætning af, at de højest målte koncentrationer af MTBE og benzen svarer til kildestyrken på lokaliteterne.

Imidlertid er det vurderet, at de højest målte koncentrationer af MTBE og benzen kun svarer til kildestyrken på 20 % af lokaliteterne, hvor indholdene er målt centralt i kildeområdet. JAGG-beregninger på disse lokaliteter viser, at væsentligt flere lokaliteter kan medføre forurening i det primære grundvandsmagasin over grænseværdierne for hhv. MTBE og benzen.

Risikoen for forurening af drikkevandsboringer i indvindingsoplandene, hvor de 43 MTBE-forurenede lokaliteter ligger, er vurderet ved sammenligning af forureningsmasse med indvindingsmængde (masseberegning), samt for 3 lokaliteter indenfor samme indvindingsopland ved simulering af stoftransport i en lokal hydrogeologisk edb-model.

Masseberegningerne angiver, at 25 % af indvindingsoplandene er forurenede med MTBE over grænseværdien. For benzen er tallet 38 %. Det er forudsat, at forureningen udvaskes til vandværksboringerne på 1 år uden nedbrydning eller tilbageholdelse.

JAGG- og masseberegningerne viser, at der forventeligt sker en reduktion af MTBE og benzen under transport fra lokaliteten til indvindingsboringen. At reduktionen for benzen er så lille som ovenfor nævnt skyldes udelukkende, at masseberegningerne ikke inddrager nedbrydning, der netop for benzen har betydning.

Modellering af strømning og stoftransport for forurening under 3 lokaliteter i Svendborg til nærmeste indvindingsboring viser, at modellen giver et mere præcist billede af grundvandets strømningsretning og af indvindingsoplandets afgrænsning samt af forureningens udbredelse i grundvandsmagasinet end masseberegningerne.

Endelig er risikoen for forurening af hele den fynske indvindingsmængde samt potentielle grundvandsressource groft skønnet ud fra masseberegningerne og erfaringsopsamlingen for de 43 lokaliteter. Denne risikovurdering er yderligere opskaleret til landsplan.

Opskaleringen giver et billede af, at 8-26 % af den samlede indvindingsmængde på Fyn kan være forurenet med MTBE over grænseværdien. I forhold til den samlede potentielle drikkevandsressource indenfor OSD (områder med særlige drikkevandsinteresser) er der tale om, at en samlet ressource på 630 mill. m3 kan være forurenet med MTBE over grænseværdien svarende til ca. 5 gange den årlige grundvandsdannelse.

På landsplan er det meget groft beregnet, at 36-117 mill. m3 af den samlede årlige indvindingsmængde på 450 mill. m3 kan være forurenet med MTBE over grænseværdien. Denne opskalering vurderes at overestimere problemet i områder, hvor der er tale om iltede grundvandsmagasiner, hvor MTBE til en vis grad vil blive nedbrudt, som f.eks. i Vestjylland. Derimod kan opskaleringen for f.eks. Københavnsområdet, hvor der indvindes meget store mængder vand i forhold til størrelsen af den samlede ressource, forventes at underestimere problemets omfang.