Indsamling af organisk affald fra husholdninger, små erhvervskøkkener og fødevareforretninger i Aalborg kommune

Forord

I Affald 21 (Regeringens affaldsplan 1998 – 2004) står, at organisk dagrenovation udgør en ressource, som i dag ikke i tilstrækkelig omfang udnyttes. Derfor er bl.a. iværksat fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation for at vurdere, om der skal indføres obligatorisk kildesortering.

I 2001 har EU kommissionen udsendt 2. udkast til arbejdspapir om bioaffald. Arbejdspapiret lægger op til, at der enten skal indføres hjemmekompostering eller separat indsamling af madaffald fra husholdninger, erhvervskøkkener og forretninger.

Dette projekt har til formål at udvikle teknisk og økonomisk acceptable løsninger for indsamling og bioforgasning af organisk affald fra husholdninger, mindre erhvervskøkkener og forretninger i Aalborg kommune. I rapporten beskrives forsøg med indsamlingsordninger for de forskellige typer affald.

Projektet er ét af 4 storskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk affald, der støttes af Miljøstyrelsen. De 3 øvrige forsøg gennemføres i hhv. Kolding kommune, Århus kommune og hovedstadsområdet. Forsøget i Aalborg er det eneste, der omfatter madaffald fra erhverv.

Affaldet til forsøgene er indsamlet og leveret af Aalborg kommune, Renovationsvæsenet. DeWasteren, der benyttes til forbehandling af affaldet drives af Jysk Biogas International. Forbehandling og prøvetagning er sket på Vaarst-Fjellerad Biogasanlæg, som modtager biomassen til forgasning på en separat linie for kildesorteret organisk dagrenovation.

Projektgruppen består af:

Thorsten Nord og Kurt Sørensen, Aalborg kommune, Renovationsvæsenet
Claus Sørensen og Jan Valentin, Aalborg kommunes BST
Kjeld Johansen og John Nielsen, Jysk Biogas International
Per Alex Sørensen og Orla Jørgensen, PlanEnergi
Jes la Cour Jansen, Fa Jes la Cour Jansen
Thomas Lyngholm, RenoNord
og Vaarst-Fjellerad Biogasselskab ved Preben Knudsen, Niras.

Til projektet er desuden knyttet en styregruppe, der omfatter repræsentanter fra Miljøstyrelsen, KL og deltagere fra de tre fuldskalaforsøg.