Fuldskalaforsøg i Kolding området

5 Sammenfatning og anbefaling

5.1 Sorteringen
5.2 Brugerfunktion og udstyr
5.3 Affaldsmængder
5.4 Anbefalinger

5.1 Sorteringen

Frasorteringen af organisk affald til central kompostering er faldet med ca. 20 % i forhold til undersøgelsen i 1998 og andelen af korrekt sorterede sække ligger nu på et niveau omkring 65 %. Antallet af husstande som bevidst ignorerer sorteringsanvisningen og benytter sækken til decideret restaffald ligger dog uændret på et niveau omkring 15 %. Der er imidlertid ca. 20 % af husstandene, som godt nok frasorterer en del af det organiske affald men også benytter sækken til restaffald.

Frasorteringen af organisk affald til hjemmekompostering er faldet betydeligt i forhold til undersøgelsen i 1998. Der blev således fundet organisk affald, som kunne have været hjemmekomposteret, i ca. 75 % af restaffaldsækkene.

Frasorteringen af genbrug (aviser, ugeblade og reklamer) er samlet set forbedret i forhold til undersøgelsen i 1998. Dog bortset fra Rebækområdet, hvor der blev fundet genbrugsmaterialer i ca. 30 % af restaffaldssækkene.

5.2 Brugerfunktion og udstyr

Borgernes anvendelse af Bates Combi Systemet var efter alt at dømme tilfredsstillende, der var således kun ganske få eksempler på sække som var faldet sammen i forbindelse med fyldning.

Flere stativer manglede dog låsering ved håndtagsbolten og flere låg var delvist flækket i samlingen omkring håndtagsbolten (se fotos i bilag 4).

Generelt er sækkene fyldte, men overfyldning og/eller ekstra affald forekommer ved ca. 10 % af husstandene. Overfyldning og ekstra affald kunne i flere tilfælde sammenkædes med erhvervsaktivitet i form af dagpleje.

Der var generelt rent og pænt omkring stativerne, og der blev ikke konstateret lugt- eller skadedyrsproblemer (fluer, rotter mv.) i eller omkring stativerne.

Det blev ligeledes konstateret, at flere stativer havde algebelægninger, men ikke i større omfang end det kunne forventes efter ca. 5 års drift. Det vurderes således ikke nødvendigt med en systematisk rengøring af stativer eller sækkeholdere.

Skraldefolkenes anvendelse af systemet fungerede umiddelbart tilfredsstillende, men en mindre del af sækkeholderne havde karakteristiske slidskader, som må skyldes unormale forhold et sted på indsamlingsbilen (se foto bilag 4).

5.3 Affaldsmængder

Til screeningsundersøgelsen af affald fra enfamilieboliger blev der indsamlet følgende:

Organisk affald til centralkompostering 37 sække ud af de i alt 40 planlagte.

Restaffald til forbrænding 99 sække ud af de i alt 100 planlagte.

Efter indsamlingen blev gennemsnitsvægten på de indsamlede sække registreret. Resultatet er vist i tabel 5.3.1.

Tabel 5.3.1
Affaldsmængder i kg/uge fundet ved de 3 screeningsundersøgelser

År

Ordning

Organisk affald
Kg. pr. sæk

Restaffald
   
Kg. pr. sæk

I alt
   
Kg. pr. husst.

1997

Central kompostering

5,0

5,6

10,6

Hjemmekompostering

-

6,3

6,3

1988

Central kompostering

5,3

5,4

10,7

Hjemmekompostering

-

7,2

7,2

2002

Central kompostering

4,6

5,8

10,4

Hjemmekompostering

-

6,9

6,9

5.4 Anbefalinger

Iagttagelserne og resultaterne fra den gennemførte sorteringsundersøgelse efter 5 års drift med Bates Combi System i forsøgsområderne giver anledning til følgende anbefalinger vedrørende sorteringen af affaldet:

Brugere som fortløbende ignorerer sorteringsanvisningen og benytter den organiske sæk til restaffald, bør kontaktes med henblik på ændring af opsamlingsudstyret på adressen.

Information til gruppen som sorterer til centralkompostering.

Information til gruppen der hjemmekomposterer, med vægt på formålet og ideen bag denne ordning.

Information om frasortering af aviser m.m. til genbrug.

Tilslutningen og brugen af de enkelte genbrugsordninger bør analyseres nærmere i Rebækområdet for at få belyst årsagerne til den lavere frasortering af papirfraktioner.

Og følgende anbefalinger vedrørende udstyret og borgernes anvendelse af systemet:

Information om mulighederne for at få ekstra sækkeholder og sæk, specielt rettet mod adresser med gentagne overfyldninger og dagplejeadresser.

Gennemgang og udbedring af stativer for skader og mangler (specielt låseringe og flækkede låg)

Klarlæggelse af årsagen til slidskaderne på sækkeholdere i forbindelse med tømning.