Forprojekt om samkøring af registerdata for miljø og sundhed

Sammenfatning og konklusioner

Det vurderes, at Danmark ligger inde med en række vigtige miljøregistre af en tilstrækkelig validitet til, at de umiddelbart, eller med visse tilpasninger, kan bruges i en forstærket og forbedret sundhedsovervågning. De vigtigste sundhedsregistre skønnes at være af en sådan komplethed og detaljeringsgrad at de umiddelbart er anvendelige.

Ved gennemgangen af mulige registre/databaser på sundheds- og miljøområdet, er der blevet identificeret i alt 30 registre med relevante miljødata og 24 registre med relevante sundhedsdata. Relevansen af registrene er vurderet med baggrund i dataindhold, dataformat, komplethed og opdateringsfrekvens af data, og ikke mindst, om data kan bidrage til at øge forklaringsværdien af sammenhæng mellem miljøpåvirkning og helbredseffekter.

På baggrund af ovenstående kriterier er der dernæst foretaget endnu en sortering, hvor de "væsentligste" miljø- og sundhedsregistre er udvalgt, og der er opstillet en delvis prioriteret liste over samkøringsprojekter, der implementeret, vil øge mulighederne for en hurtigere og mere præcis overvågning og vurdering af miljøpåvirkningers indflydelse på sundhedstilstanden i Danmark. Projekterne vil samtidig forbedre de forskningsmæssige muligheder betydeligt.

De foreslåede projekter bygger på princippet om, at koblingen mellem miljø- og sundhedsdata kan lade sig gøre ved som fælles nøgle at benytte en stedbestemmelse, som alle miljøregistrene indeholder. Sundhedsregistrene indeholder ikke umiddelbart en stedbestemmelse, men kan via deres CPR-oplysninger kobles til "Adresseregistret", hvor alle adresser i Danmark er blevet geo-kodet og derved er blevet tilknyttet den nødvendige stedbestemmelse i form af en koordinat.

Sundhedsstyrelsens igangværende projekt med dannelsen af en national geografisk baseret sundhedsdatabase vurderes at være et oplagt udgangspunkt for den ønskede samkøring af miljø- og sundhedsdata.

De foreslåede projekter vil samtidig kunne danne basis for en intensiveret forskning på området, dvs. kunne anspore en toksikologisk miljømedicinsk og en epidemiologisk miljømedicinsk forskning.

Det foreslås ydermere, at der udarbejdes et katalog af problemstillinger, tekniske som ikke-tekniske i forbindelse med en samkøring

Endelig anbefales det, at en tvær-ministeriel gruppe bør forestå projektudvælgelse og –igangsættelse. Gruppen bør bestå af repræsentanter fra de ministerområder, der har myndighed og ansvar for de nævnte registre (fortrinsvis Miljø-, Fødevare- og Indenrigs- og Sundhedsministeriet).