Grøn markedsøkonomi

Forord

Et rent og sundt miljø er en del af et moderne samfund. Derfor vil vi passe på miljøet og respektere naturens grænser. Danmark skal være et af de industrialiserede lande, der er bedst til at nedbringe forureningen.

Regeringen har en ambitiøs og ansvarlig miljøpolitik. Vi har klare mål, som vi vil holde fast i. Samtidig skal der ske fornyelse i miljøpolitikken. Der skal være mindre regelstyring og mere plads til det frie initiativ. Vi har alle et ansvar for vores omgivelser.

Grøn markedsøkonomi handler om, at markedet i højere grad bruges til at løse miljøproblemerne, så vi kan få mere miljø for pengene. Klimastrategien er et godt eksempel. Omkostningseffektive virkemidler skal være i centrum for indsatsen.

"Grøn markedsøkonomi – mere miljø for pengene" starter en proces, hvor større miljøtemaer efter tur vurderes med henblik på kursændringer. Fleksibel rammestyring og prismekanismen skaber bedre vilkår for virksomheder og forbrugeres ansvarlighed til at løse flere opgaver på miljøområdet.  Det er således vigtigt, at omkostningerne ved forureningen i videst muligt omfang er indeholdt i priserne.

Rapporten peger på tre hovedspor: økonomiske virkemidler, markedet for renere produkter og teknologisk udvikling og innovation. Tilsammen skal de forskellige virkemidler flytte markedet i den rigtige retning på den mest effektive og billigste måde.

Målet er klart: mere miljø for pengene.

Regeringen, april 2003