Effektiv sløjfning af boringer

4 Anvendelsesområder

4.1 Boringer
4.2 Brønde
   

Udviklingen af sløjfningskonceptet har hovedsageligt fokuseret på sløjfningen af boringer, men vil som helhed kunne anvendes til både boringer og brønde. Det anbefales dog, at der skelnes mellem boringer og brønde.

4.1 Boringer

Sløjfningskonceptet kan anvendes ved sløjfning af alle typer boringer. Det forudsætter dog, at der udvikles værktøj til perforering af de forskellige typer forerør. Materialerne som forerørene består af kan vanskeliggøre perforeringsprocessen. Boringer med forerør af stål, PVC, PEH kan perforeres uden større besvær. Perforeringen af forerør af ovennævnte materialer foregår relativt let, da materialerne er velegnet til forskellige former for bearbejdning. Anderledes er det med f.eks. støbejern og eternit, materialer som er betydelig sværere at bearbejde. Begge materialer er hårde og forholdsvis skøre, hvilket medfører, at forerørene formentlig vil blive knust frem for at blive perforeret. Det vurderes, at der blot skal laves flere forsøg med disse materialer for at løse dette problem.

4.2 Brønde

Sløjfningskonceptet kan også anvendes ved sløjfninger af brønde. Dog bør der tages specielle hensyn under udarbejdelsen af sløjfningsstrategier.

De specielle forholde, der er gældende for den enkelte brønd skal medtages i udarbejdelsen af en sløjfningsstrategien.

Brønde er som regel håndgravede og efterfølgende foret indvendig med teglsten, betonrør, sten og beton m.v.. De fleste brønde har en diameter mellem 0,8 m. og 2 m, hvilket medfører et stort materialeforbrug ved sløjfning af brønde.

Det væsentligste ved sløjfning af en brønd er at sikre, at der ikke siver vand gennem brønden til et andet magasin. Der er ikke lige så stor risiko for krydskontaminering, hvilket skyldes at brønde ofte har en begrænset dybde (sammenlignet med boringer).

Kombinationen af stor diameter og de anvendte materialer resulterer i, at et perforeringsværktøj ikke vil være særlig anvendelig i en brønd. Proceduren for sløjfningen bør indeholde en oprensning af brønden, evt. lave huller i de nederste brøndringe eller fjerne nogle teglsten i brøndens indvindingszone. Efterfølgende opfyldes brønden med forseglende materialer. Ved arbejde i brønde skal der altid udvises stor forsigtighed og gældende sikkerhedsprocedurer skal overholdes.

Brønde indvinder hovedsageligt fra ubeskyttede og overfladenære magasiner. Det kan resultere i, at vandspejlet varierer en del i løbet af året med en evt. udtørring af det lag, hvor forseglingen er placeret. Derfor bør forseglingsmaterialer tilpasses til specifikt til den enkelte brønd. Det vil oftest være mere eller mindre umuligt at anvende en packer i en brønd, derfor bør der tages speciel hensyn til dette.