Effektiv sløjfning af boringer

6 Konklusion og anbefalinger

Det fremgår af nærværende rapport, at der er et udpræget behov for udvikling af en effektiv metode til sløjfning af boringer. Hovedparten af de metoder der p.t. anvendes kan ikke overholde de krav der er specificeret i Bekendtgørelse om udførelse og sløjfninger af boringer og brønde på land. Overboring er den eneste kendte metode der lever op til kravene i bekendtgørelsen men anvendes sjældent da det er en dyr løsning. Bekendtgørelsen anbefaler ikke en bestemt metode, hvilket tilskrives, at der hidtil ikke har været en egnet metode til sløjfninger af boringer samtidigt vil en anbefaling måske standse udviklingen.

Dette projekt har haft til formål, at udvikle nye metoder til sløjfning af boringer. Det har resulteret i udviklingen af et sløjfningskoncept der effektivt sløjfer boringer i og omkring forerør. Udviklingen af konceptet tager udgangspunkt i en grundig undersøgelse af eksisterende sløjfningsmetoder og beslægtede teknologier i Danmark såvel som i udlandet. Der er lavet forsøg med delelementer fra sløjfningskonceptet. De er afprøvet enkeltvis og forbedret såfremt det var nødvendigt.

Sløjfningskonceptet er efterfølgende afprøvet i en drikkevandsboring med et tilfredsstillende resultat. Den mængder grout der blev injiceret i de perforerede intervaller understøtter dette.

Sløjfningskonceptet er effektiv og er velegnet til sløjfning af de fleste slags boringer og brønde. Såfremt boringer og brønde ønskes sløjfet efter bekendtgørelsen er overboring og sløjfningskonceptet de eneste anvendelige metoder. På grund af de økonomiske omkostninger forbundet med overboring, er sløjfningskonceptet den eneste reelle mulighed for de fleste boringsejere.

Der er behov for, at øge indsatsen vedrørende boringsbetingede forureninger. Det anbefales derfor, at der udarbejdes en positiv liste for metoder der er egnet til sløjfning af boringer og brønde. Dette vil være oplagt ved udarbejdelsen af en evt. kommende vejledning til sløjfning af boringer og brønde.

Endvidere bør nødvendigheden for strengere virkemidler f.eks. erstatningskrav i tilfælde af forurening af grundvandsressourcer eller tinglysning af boringer ved ejendomshandel overvejes. Implementering af lignende virkemidler vil give embedsmænd, vandværker m.m. større sikkerhed for at ubenyttede boringer og brønde bliver effektivt sløjfet.