Smitstoffer i spildevand

5 Beskrivelse af undersøgelsens lokaliteter

5.1 Usserød renseanlæg
5.2 Kalundborg Centralrenseanlæg
5.3 Spildevandcenter Avedøre
 

Undersøgelsen har som nævnt omfattet tre renseanlæg, som alle findes på Sjælland, men med vidt forskellige oplande. De tre renseanlæg er:
Usserød Renseanlæg i Hørsholm kommune. Fortrinsvis belastet med husholdningsspildevand.
    
Kalundborg Centralrenseanlæg. Et middelstort renseanlæg med en betydelig industriel belastning.
   
Spildevandscentret Avedøre. Danmarks næststørste renseanlæg med belastning fra både husholdninger, industrier og to store sygehuse.

De tre anlæg er alle udbygget til at overholde Vandmiljøhandlingsplanens krav med hensyn til fjernelse af næringssalte. Anlæggene er valgt pga. deres opbygning og da de repræsenterer et meget bredt udsnit af moderne danske renseanlæg.

5.1 Usserød renseanlæg

Anlægget er placeret i Hørsholm kommune og behandler spildevand fra Hørsholm kommune samt dele af Karlebo kommune og Birkerød kommune. Kloakoplandet er på ca. 1.150 ha, hvoraf de 792 ha er fælleskloakeret. Anlægget er fortrinsvis belastet med husholdningsspildevand samt let industri, herunder et sygehus. Kloaksystemet er opbygget med henblik på minimering af aflastning af spildevand til recipienten.

Anlægget leder det rensede spildevand til Nive å-systemet. Det er opbygget som et fuldt biologisk aktivt slamanlæg for fjernelse af organisk materiale, kvælstof og fosfor. En mindre mængde fosfor fjernes ved kemisk fældning.

Anlægget har en nominel kapacitet på 50.000 PE og er belastet med 25.000 – 30.000 PE. Anlægget er opbygget med en mekanisk rensning bestående af rist, sandfang og forklaringstanke til fjernelse af større partikler samt fedt, grus og bundfældeligt slam. Den mekaniske rensning efterfølges af den biologiske rensning som ovenfor nævnt.

Spildevandet renses yderligere i et sandfiltreringsanlæg inden udledning til recipienten. Det er endvidere planlagt at installere et UV-desinfektionsanlæg.   Opbygningen af renseanlægget fremgår af figur 5-1.

Figur 5-1
Opbygning af Usserød Renseanlæg.

Anlægget er et typisk mellemstort renseanlæg med en sikker overholdelse af alle gældende udløbskrav. Typiske ind- og udløbsdata for anlægget (MBNKDF) fremgår af tabel 5-1.

Tabel 5-1
Typiske ind- og udløbsdata for Usserød Renseanlæg.

 

Indløb

Udløb

Hydraulisk belastning

 

11.000 m3/d

Organisk belastning BOD

145 mg/l

1 mg/l

COD

350-400 mg/l

22 mg/l

Total N

35 mg/l

4,5 mg/l

Total P

8 mg/l

0,3 mg/l

Suspenderet stof

 

1 mg/l

Talmateriale fra 2001

5.2 Kalundborg Centralrenseanlæg

Anlægget behandler spildevand fra Kalundborg samt en betydelig mængde industrielt spildevand. Kloaksystemet er opbygget med henblik på minimering af aflastning af spildevand til recipienten. Anlægget leder det rensede spildevand til Kalundborg Fjord.

Renseanlægget er opbygget som et fuldt biologisk aktivt slamanlæg for fjernelse af organisk materiale og kvælstof. Fosfor fjernes ved kemisk fældning.

Anlægget har en nominel kapacitet på 50.000 PE og er belastet med ca. 25.000 PE. Det er opbygget med en mekanisk rensning bestående af rist og sandfang til fjernelse af større partikler samt fedt, grus og bundfældeligt slam. Den mekaniske rensning efterfølges af den biologiske rensning som ovenfor nævnt.

Spildevandet skal i fremtiden renses yderligere i et ozonanlæg inden udledning til recipienten. Ozonanlægget vil blive etableret med henblik på reduktion af COD-indholdet i det rensede spildevand. Der er for tiden etableret et ozon pilotanlæg på anlægget. Det høje COD-indhold skyldes den industrielle belastning af anlægget, specielt en enkelt industri. Opbygningen fremgår af figur 5-2.

Figur 5-2
Opbygning af Kalundborg Centralrenseanlæg.

Anlægget er atypisk ved den relativ store industrielle belastning, både kvælstof og COD udledningen er meget høj og der sker til tider overskridelser af udlederkravene. Typiske ind- og udløbsparametre for anlægget (MBNKD+ozon) fremgår af tabel 5-2.

Tabel 5-2
Typiske ind- og udløbsdata for Kalundborg Centralrenseanlæg.

 

Indløb

Udløb

Hydraulisk belastning

 

12.600 m3/d

Organisk belastning BOD

113 mg/l

3.5 mg/l

COD

400-500 mg/l

159 mg/l*

Total N

38 mg/l

10 mg/l

Total P

6 mg/l

0.5 mg/l

Suspenderet stof

 

1 mg/l

Talmateriale fra 2001
* Talmateriale fra 2000

5.3 Spildevandcenter Avedøre

Spildevandscentret er belastet med ca. 345.000 personækvivalenter. Omkring 70% af belastningen er fra husholdninger, mens resten af belastningen stammer fra industrier og de to store sygehuse i Herlev og Glostrup.

Spildevandet renses mekanisk, biologisk og kemisk. Sideløbende med disse renseprocesser sker der en omfattende slambehandling med afsluttende forbrænding. Det mekaniske rensetrin fjerner større synlige partikler (klude, plastikposer, vatpinde mv.) samt renser for fedt, grus og bundfældeligt slam.

Det biologiske/kemiske rensetrin fjerner organisk stof og næringssalte (kvælstof og fosfor). Det rensede vand pumpes via en 1 km lang rørledning ud i Køge Bugt og udledes 6 m under havoverfladen.

Slambehandlingen består dels af et traditionelt anlæg bestående af rådnetanke og slamafvanding, dels af et slamforbrændingsanlæg hvor slammet forbrændes. Askeresten fra forbrændingen deponeres på anlægget. Opbygningen af renseanlægget på Spildevandscenter Avedøre fremgår af figur 5-3.

Figur 5-3
Opbygning af renseanlægget på Avedøre Spildevandscenter.

Anlægget er et typisk stort renseanlæg med en sikker overholdelse af alle gældende udløbskrav.

Typiske ind- og udløbsparametre for anlægget (MBNKD) fremgår af tabel 5-3.

Tabel 5-3
Typiske ind- og udløbsdata for Spildevandscenter Avedøre.

 

Indløb

Udløb

Hydraulisk belastning

 

73.000 m3/d

Organisk belastning BOD

285 mg/l

4.5 mg/l

COD

500 mg/l

46 mg/l

Total N

45 mg/l

5.5 mg/l

Total P

9 mg/l

1 mg/l

Suspenderet stof

 

13 mg/l

Talmaterialet er fra 2001