LCA og kemikalier - forprojekt

Forord

Forprojektet "LCA og kemikalier", der er gennemført af dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ i perioden 2000-2002 afrapporteres i den nærværende rapport. Forprojektet er støttet af Miljøstyrelsen, Rådet vedrørende Renere Produkter.

Vurdering af kemikaliers belastning af menneskers sundhed og det lokale naturmiljø i livscyklusperspektiv er ofte forbundet med en stor usikkerhed, sammenlignet med vurdering af andre effektkategorier. Årsagen til dette er, at der generelt er tale om mangelfulde opgørelser og/eller manglende data til en god effektvurdering.

Miljøstyrelsen har derfor iværksat dette forprojekt, der undersøger en række muligheder for at forbedre begge disse elementer i en samlet vurdering.

Forprojektet er blevet forsinket undervejs, hvilket har betydet at nogle af projektets anbefalinger allerede er iværksat, eller at de ikke er så realistiske at gennemføre på nuværende tidspunkt. Konklusioner og anbefalinger kan imidlertid stadig anvendes som et overordnet idekatalog til fremtidigt LCA-arbejde.

Der har ikke været tilknyttet en følge- eller styregruppe til projektet. I stedet for blev projektets resultater præsenteret på afsluttende workshop med ca. 25 deltagere. På workshoppen blev der også præsenteret en række andre initiativer på LCA og kemikalieområdet, således at deltagerne fik et godt overblik over status.

Christian Poll, Miljøstyrelsen (nu IPU, DTU), takkes for værdifuld sparring i hele projektperioden, ligesom de talrige andre kolleger, der har videregivet viden og ideer til projektgruppen.