Miljøhensyn i design og produktudvikling

4 Vidensdel på websitet

4.1 Metoder
4.2 Vidensholdere
4.3 Tommelfingerregler
4.4 Links
4.5 Eksempler
4.6 Ordliste

Vidensdelen omfatter beskrivelse af en række metoder og vidensholdere, der kan bidrage til miljøindsatsen.

4.1 Metoder

Som supplement til de udviklede, let tilgængelige værktøjer gennemgås under Metoder en række af de eksisterende værktøjer og metoder til miljøvurdering og Livscyklusvurdering. De færreste designere og produktudviklere har kendskab til fx UMIP og MEKA, hvorfor det søges ikke alene at orientere om mulighederne i disse værktøjer, men også om de begrænsninger og forudsætninger, der er forbundet med metoderne.

De metoder, der er beskrevet er:
UMIP
SimaPro
Olie Point Metoden
MEKA
Hot Spot Finding
Livscykluscheck

Kendetegnende for de beskrevne metoder er, at de kræver et forholdsvist stort datagrundlag og vidensniveau hos brugeren. Nogle af metoderne er edb-baserede og rummer databaser med miljøoplysninger, mens andre er på bogform uden egentlige miljøoplysninger af større omfang.

4.2 Vidensholdere

En stor del af arbejdet med at inddrage miljøhensyn eller gennemføre egentlige miljøvurderinger består i at finde og kommunikere med fagfolk, der har specifik miljø- og produktviden indenfor det givne emne. At finde frem til de rette fagfolk er tidskrævende, hvilket dog denne præsentation af foreninger, sammenslutninger, institutioner, sekretariater m.m., der besidder specifik miljø- og produktviden, til dels skulle kunne råde bod på. Præsentationen af de enkelte vidensholdere er godkendt af hver enkelt.

4.3 Tommelfingerregler

Der er udarbejdet tommelfingerregler for miljøhensyn indenfor en række materialeområder og brancher, hvilket ikke mindst skyldes, at designerne og produktudviklerne i forløbet har efterlyst så håndfaste retningslinier som muligt.

Det er på websitet tydeligt anført, at tommelfingerreglerne ikke må betragtes som endegyldige sandheder. Praktiske forhold i design- produktudviklingen, som det er umuligt at tage højde for generelt, kan således betyde, at reglerne ikke er retvisende.

Der er opstillet tommelfingerregler for:
Designfasen
Produktion
Brug
Bortskaffelse
Transport
Træ - udendørs
Træ - indendørs
Plast
Tekstiler
Metal
Elektronik

Tommelfingerreglerne for materialer er kommenteret af relevante vidensholderne. Hvert punkt følges af kildeangivelser og henvisninger til indhentning af yderligere oplysninger om det respektive område.

Tommelfingerreglerne for livscyklusfaserne er inspireret af miljørigtige designregler fra National Center for Design på Melbourne Institut for Technology og oversat i projektet "Hot Spot Finding".

4.4 Links

Som en del af projektets vidensdel er der udarbejdet en beskrivelse af udvalgte websites om design- og miljøforhold i ind- og udland, til hvilket formål der er gennemgået en lang række websites inden for området. De websites, der er fundet relevante, er kommenteret på projektets under Links.

Desuden er der overalt på websitet lavet links til relevante hjemmesider, således at brugeren har mulighed for at indhente yderligere internet-baseret viden i relation til det område, som brugeren arbejder med på websitet.

4.5 Eksempler

På websitens eksempeldel er der mere end 25 eksempler fra ind- og udland på inddragelse af miljøhensyn i design- og produktudviklingen. Eksemplerne dækker samlet set alle livscyklusfaserne og viser bredden i mulighederne for at inddrage miljøhensyn i produktudviklingen.

Eksemplerne er indhentet fra de deltagende designfirmaer og bagvedliggende virksomheder, idet det dog i projektforløbet viste sig vanskeligt at gengive eksempler fra ikke-afsluttede caseforløb, særligt gr. hensyn til hemmeligholdelse. Andre eksempler stammer fra litteraturen og beskriver bl.a. helhedsorienteret miljøhensyn med etablering af indsamlingsordninger for produktet eller udvikling af miljøvenlige emballageløsninger.

Eksemplerne er tilgængelige over hele websitet. Dette ved at der løbende, som en del af websitets brugerflade, er henvisninger i form af billede og en overskrift, til de eksempler, der kan være relevante at kigge nærmere på i forhold til det område, som brugeren arbejder med.

4.6 Ordliste

Websitets vidensdel rummer en ordliste over fagtermer indenfor miljøområdet, som kan støtte målgruppen i den konkrete miljøindsats.