Passiv ventilation til fjernelse af PCE fra den umættede zone - Hovedrapport

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formålet med teknologiudviklingsprojektet
1.3 Rapportens opbygning

1.1 Baggrund

Denne rapport indgår som en del af Miljøstyrelsens teknologiudviklingsprogram for jord- og grundvandsforureninger. Dette projekt er relateret til en oprensning, hvor der er foreslået Passiv Ventilation (PV), der er en variation af den traditionelle aktive jordventilation (AV), hvor der anvendes en mekanisk pumpe til at drive en luftstrøm ud af jorden. Passiv ventilation er en teknik, hvorved den forurenede poreluft alene ved naturligt forekommende trykgradienter søger til terræn og herved fjernes fra den umættede zone.

1.2 Formålet med teknologiudviklingsprojektet

Det overordnede formål med teknologiudviklingsprojektet er at tilvejebringe et videngrundlag om anvendelse af PV, herunder at:
Sammenfatte og beskrive eksisterende teori, erfaringer, data og udvik-lingstendenser fra specielt USA.
Tilvejebringe dokumentation for effekten af passiv ventilation som oprensningsmetode under de konkrete geologiske og geokemiske forhold – herunder metodens begrænsninger.
Udvælge nøgleparametre for dimensionering og monitering.
Udarbejde retningslinier for etablering, drift, monitering og afslutning
Tilvejebringe skøn over omkostninger ved brug af metoden.

1.3 Rapportens opbygning

Baggrund

I rapportens kapitel 2 beskrives den grundlæggende virkemåde for passiv ventilation, herunder betydningen af atmosfæretrykkets variationer. Endvidere gennemgås de udenlandske erfaringer og udviklingstendenser fra specielt USA. Endelig skitseres den principielle opbygning af anlægskomponenterne til en installation for passiv ventilation, og forskellige muligheder for optimering diskuteres.

Detailprojektering

I rapportens kapitel 3 beskrives indledningsvist hovedresultaterne fra de gennemførte pilotforsøg udført på de 4 forsøgs lokaliteter, og herefter de gennemførte aktiviteter omkring prototype-design og krav til de centrale anlægskomponenter til passiv ventilation. Endelig er valg af boringstæthed for de enkelte lokaliteter diskuteret.

Feltlokaliteter

I rapportens kapitel 4 beskrives de overordnede geolgiske, hydrogeologiske og forureningsmæssige forhold for hver af de 4 feltlokaliteter. Endvidere beskrives det generelle datalogger-system til kontinuert opsamling af måledata, herunder de lokalitetsspecifikke variationer.

Resultater

I rapportens kapitel 5 præsenteres resultaterne af de gennemførte flow- og koncentrationsmålinger af den udstrømmende poreluft, samt evt. tracerforsøg og andre delforsøg for hver af de 4 feltlokaliteter.

Diskussion

I rapportens kapitel 6 diskuteres de opnåede resultater i forhold til de anvendte design, og i relation til design og drift af fremtidige anlæg.

Økonomi

I rapportens kapitel 7 skitseres omkostningerne for etablering og drift af de forskellige varianter af systemerne til passiv ventilation. Priserne er baseret på erfaringerne fra de 4 projektlokaliteter.