Passiv ventilation til fjernelse af PCE fra den umættede zone - Bilagsrapport

Bilag 1: Prototype-system

1.1 Beskrivelse af funktionelle krav
1.2 Leverandør og forhandlerliste samt datablad for GAC (WS 42)
1.3 Tryktab i filtre og blindrør
1.4 Tryktab i overgangs-/moniteringsstykke
1.5 Tryktab i BaroBall og In-line ventil
1.6 Tryktab og hastighedsfordeling i kulfilter
1.7 B-værdier

Bilag 1.1: Beskrivelse af funktionelle krav og test af anlægskomponenter

Beskrivelse af funktionelle krav og test af anlægskomponenter

1.1.1.1 Funktionelle krav

Boringsopbygning

Boringer for passiv ventilation udføres som tørboringer og filtersættes i den umættede zone i det interval, hvorfra der ønskes opsamlet forurenet poreluft.

Gruskastning af filter sker fra bund af filter til ca. en halv meter over filter. Over gruskastningen forsegles boringen, så det sikres, at der ikke er lækage omkring boringen mellem filter og terræn. Generelt bør der ikke vælges filtergrus med en middelkorndiameter, der er lavere end den omgivende formation for at undgå unødige tryktab.

Materialevalget i relation til resistensproblemer skønnes kun at være kritisk ved luftkoncentrationer af fx PCE på mere end 1 g/m3. Da der i denne situation bør vælges egentlig vakuumventilation vurderes materialevalget i forbindelse med resistens generelt ikke at være kritisk.

1.1.1.2 Komponentfortegnelse

I forbindelse med filtersætningen er følgende komponenter og materialer anvendt:

Tabel 1.1:
Komponenter, filtersætning af PV-boringer

Komponent

Materiale og dimension

Borediameter :

6" tørboring

Filterrør :

ø63 mm PEH med filterslidser 0,5 mm

indvendig diameter : 51 mm

Blindrør :

ø63 mm PEH

indvendig diameter : 51 mm

Gruskastning :

Filtergrus nr. 3

Forsegling :

Bentonit, der vandes

  
1.1.1.3 Tryktab i filter- og blindrør

Tryktab

Tryktab i filter og blindrør er estimeret på baggrund af en ruhed af PEH-rør på k=0,00005 – 0,0001 m. Ved et forventet maksimalt flow ud af boringen på ca.15 m3/time - svarende til en maksimal lufthastighed på ca. 2,0 m/s – beregnes et tryktab på ca. 0,01 mbar/m rør.

For at eftervise størrelsen af tryktabet i praksis er der foretaget forsøg med måling af tryktab gennem en ca. 5 meters længde af den anvendte rørtype. Resultat af forsøget er ligeledes gengivet i bilag 1.3, hvor det ses, at der ved det forventede maksimale flow på 15 m3/time, ikke kan registreres et tryktab på den første decimal, i overensstemmelse med beregningerne.

For at eftervise relationen mellem den teoretisk udregnede værdi og den observerede er det nødvendigt at betragte et større flow. Der er derfor også foretaget en udregning af tryktabet ved et flow på 60 m3/time, hvilket giver et teoretisk tryktab på 0,18 – 0,22 mbar/m rør.

Ved forsøget er der ved et flow på 60 m3/time observeret et tryktab på ca. 0,2 mbar/m rør, hvorfor der må konstateres en god overensstemmelse mellem det estimerede tryktab ved beregning og det registrerede ved måling. Forsøget viser, at der ved benyttelse af ø63 mm PEH-rør til filter- og blindrør og evt. forbindelsesledninger kun vil forekomme meget begrænsede tryktab, hvorfor anvendelse af denne dimension ved lignende PV-systemer anbefales.

1.1.1.4 Service og vedligeholdelse

Der forventes ingen løbende service og vedligeholdelse af materialer og komponenter anvendt ved filtersætningen.

Leverandør og forhandler fremgår af bilag 1.2.

1.1.2 Overgangs-/ moniteringsstykke

1.1.2.1 Funktionelle krav

Overgangs-/ moniteringsstykket skal anvendes i forbindelse med overgangen mellem PE-filterrør og kulfilter.

Stykket tjener primært som formål for montage af udstyr for monitering af f.eks. flow, temperatur, koncentration af forureningskomponenter og trykforhold.

Derudover har den en afstivende og stabiliserende effekt i forbindelse med af- og påmontering af kulfilter.

1.1.2.2 Komponenter

I nedenstående tabel 1.2 er kort sammenfattet dimension og materiale for overgangs-/ moniteringsstykke.

Tabel 1.2:
Komponenter, overgangs-/ moniteringsstykke

Komponent

Materiale og dimension

Overgangs-/ moniteringsstykke

Materiale : El-galvaniseret sort stålrør
Dimension : 2" (~ 50 mm)
Indvendig diameter : 53 mm (kan varieres)
Moniteringsstudse, diameter : kan varieres


1.1.2.3 Tryktab i overgangs- / moniteringsstykke

Tryktab

For at eftervise størrelsen af tryktabet er der foretaget forsøg med måling af tryktab på den anvendte 2" galvaniserede rørtype. Ved målinger er anvendt en længde på 1,7 meter.

Resultat af forsøget er gengivet i bilag 1.4, hvor det ses, at der ved det forventede maksimale flow på 15 m3/time, ikke kan registreres et tryktab pr. meter rør på den første decimal.

For at kunne registrere et tryktab pr. meter rør på den første decimal skal det påføres røret et flow på over 40 m3/time.

Benyttelse af overgangs-/moniteringsstykke med denne dimension forventes derfor ved de typiske max-udflow fra boringerne ikke at være begrænsende.

1.1.2.4 Service og vedligeholdelse

Der forventes ingen løbende vedligeholdelse af overgangs- / moniteringsstykke.

Leverandør og forhandler fremgår af bilag 1.2.

1.1.3 En-vejs ventil

1.1.3.1 Funktionelle krav

Placering af ventil

En-vejs ventilen kan i princippet placeres vertikalt alle steder over det filtersatte interval i PV-boringen inden kulfilteret. Det skal imidlertid være muligt at tilse og servicere ventilen, hvilket begrænser placeringen til rørstykket fra bund af udluftningsbrønd til bund af kulfilter, eller ved udeladelse af kulfilter - på afkastets afslutning i det fri.

Styring af luftstrøm

Da ventilen skal blokere for den nedadrettede luftstrøm, er det vigtigt, at ventilens hus og pakninger er tætsluttende. Eventuelle urenheder i poreluften som sandpartikler m.v. skal således ikke kunne medføre, at ventilen ikke lukker helt, hvormed der kan strømme luft ned i boringen.

1.1.3.2 Komponenter

Under design af anlægget har to typer en-vejs ventiler været undersøgt og afprøvet.

BaroBallTM

BaroBallTM

Den ene en-vejsventil er en BaroBallTM , der i princippet er en bordtennisbold placeret i et "plastichus" med hætte. Ventilen åbner og lukker ved, at bordtennisbolden bliver løftet og begynder at rotere inde i hylstret ved overtryk i boringen, mens den ved undertryk slutter tæt omkring indløb til ventil. På figur 1.2 er vist en skitse og foto af BaroBallTM ’en.

Af figur 1.2 ses det, at luften ved overtryk i PV-boringen bliver ledt ud gennem en smal sprække i hætten på ventilen.

Figur 1.2
Foto og skitse af BaroBallTM

Dimensionen af BaroBallTM passer ned i et 2" standard amerikansk filter, der har en anelse mindre lysning end de danske ø63 mm PEH filtre. Ved bestilling i USA har fabrikanten dog oplyst at en dimension der passer til danske ø63 mm filtre kan leveres.

BaroBallTM ’ens hætte besværliggør imidlertid en videre overgang til f.eks. montage af kulfilter. Såfremt der ønskes en overgang til montage af kulfilter, er det nødvendigt at få special fremstillet et overgangsstykke, der slutter helt tæt nede omkring hætten, så det sikres, at al den luft der strømmer ud af BaroBallTM ’en ledes videre til kulfilter.

Ventilen er dog velegnet til montage over terræn på evt. ubebyggede / ikke anvendte arealer og på anlæg, hvor der ikke anvendes kulfilter. Samtidig er den, på grund af det lukkede design, ikke følsom overfor direkte påvirkning af regn og sne.

In-line ventil

In-line ventil

Den anden en-vejsventil, der er afprøvet er en specialfremstillet In-line ventil, baseret på en eksisterende patentanmeldt ventil udviklet i USA. Ventilen fungerer ved, at en plasticmembran løftes ved overtryk i PV-boringen, mens den ved undertryk slutter tæt omkring indløbet.

På figur 1.3 er vist en skitse og foto af In-line ventilens opbygning.

Figur 1.3
Foto og skitse af In-line ventil

Fordelen ved In-line ventilen fremfor BaroBallTM ’en er, at ventilen kan indbygges i selve filterrøret fra PV-boringen eller i studsen til kulfilteret. Man undgår dermed designproblemer med et overgangsstykke mellem BaroBallTM og kulfilter.

I nedenstående tabel 1.3 er kort sammenfattet dimension og materiale for de to en-vejsventiler.

Tabel 1.3:
Komponenter, en-vejs ventil i PV-boring

Komponent

Materiale og dimension

BaroBallTM

Materiale : Plastic
Ydre diameter, indløb : 50 mm
Ydre diameter, mellemstykke : 60 mm
Ydre diameter, hætte : 75 mm

In-line ventil

Materiale : PE-hylster, PVC-membran
Ydre diameter : 54 mm (kan varieres)
Indre diameter, indløb : 35 mm (kan varieres)
Indre diameter, udløb : 42 mm (kan varieres)


1.1.3.3 Andre ventiler

Ud over de to afprøvede en-vejs ventiler findes der andre typer, der kunne være et alternativ, bl.a. klapventiler af metal. Den øgede vægt kompenseres ved, at montere en kontravægt på klappen, hvorved denne åbner lettere.

1.1.3.4 Tryktab i en-vejs ventil

Tryktab

I forbindelse med design af prototypesystemet, er der udført en række test af de to typer en-vejs ventiler for bestemmelse af tryktabet over dem. De udførte test er gengivet i bilag 1.5, og de væsentligste resultater er afbildet på figur 1.4.

Figur 1.4
Tryktab over en-vejs ventiler ved forskellige luftflow

Af figur 3.4 ses, at tryktabet tydeligvis er større i BaroBallTM ’en end i In-line ventilen. Ved et forventet maksimalt flow på 15 m3/time vil der således kunne forventes et tryktab i BaroBallTM ’en på omkring 10 mbar mens der i In-line ventilen vil kunne forventes et tryktab på omkring 1,3 mbar.

Derudover ses det, at der skal et differenstryk på mellem 0,35 og 0,46 mbar til at løfte bordtennisbolden i BaroBall’en, og derved sikre strømning gennem BaroBallTM ’en, mens der selv ved det mindst målte differenstryk ved In-line ventilen på 0,13 mbar blev registreret et luftflow.

Der vil således kunne forventes længere perioder med udluftning af den umættede zone ved brug af In-line ventilen fremfor BaroBallTM ’en . På grund af BaroBallTM ’ens større tryktab vil den totale luftmængde der udluftes således være mindre end med In-line ventilen.

Da In-line ventilen forventes at give længere perioder med udluftning skønnes denne at være mere velegnet end BaroBallTM ’en . BaroBallTM ’en skønnes dog mere velegnet ved placering over terræn og uden brug af kulfilter, da den er mere robust.

1.1.3.5 Service og vedligeholdelse

Da en-vejsventilerne arbejder passivt og således ikke gør brug af anden energi end den der genereres i boringerne, forventes der ingen løbende service og vedligeholdelse. PVC-membranens resistens over for de udstrømmende forureningskomponenter bør dog jævnligt tjekkes visuelt ligesom In-line ventilerne renses for evt. snavs eller kondensvand.

1.1.4 Kulfilter

1.1.4.1 Funktionelle krav

Ved valg af kulfilter kan man vælge mellem et med aksial eller radial luftstrømning, se figur 1.5.

Figur 1.5
Princip for aksialt eller radikalt kulfilter

I det aksiale kulfilter strømmer luften fra PV-boringen vertikalt gennem kullene, der er lejret i kulfiltret på perforerede plader, der sikrer luftgennemstrømning.

I det radiale kulfilter strømmer luften fra PV-boringen horisontalt gennem kullene, der er lejret vertikalt i en cylinderskive med perforerede plader uden om indløbsrøret. Efter luftens gennemstrømning i kullene er der fri udstrømning til omgivelserne.

Som hovedregel har de radiale kulfiltre et større udstrømningsareal end de aksiale med samme rumfang, hvorfor der vil være et mindre tryktab gennem et radialt kulfilter. Det anbefales derfor at anvende radiale kulfiltre, da tryktabet gennem kulfiltret er en kritisk faktor ved design af anlægget.

Størrelsen af kulfiltret skal tilpasses de forventede koncentrationer af forureningskomponenter så der sikres mod for hyppige gennembrud og derved kulskift. Ved de forventede koncentrationer af opløsningsmidler i den opstrømmende luft forventes der maksimalt opsamlet 1 – 2 kg chlorerede opløsningsmidler pr. år.

Kulfilterstørrelse

Opstrømmende poreluft generelt vil have en temperatur på ca. 8-10 grader og en relativ luftfugtighed på tæt ved 100%. I denne tilstand vil poreluften indeholde ca. 5-10 g-vand/m3. Sænkes poreluftens temperatur vil der kunne ske kondensation af vand. Kan således kulfiltrets temperatur holdes på omkring 8-10 grader, eller lidt over hele året, vil kondensation i selve filtret kunne undgås.

Af hensyn til serviceringen bør kulfiltrene monteres med håndtag for af og pådrejning af kulfilter i forbindelse med kulskift, eventuelt kan der monteres løfteøje.

1.1.4.2 Komponenter

Da der forventes et mindre tryktab i et radialt kulfilter fremfor i et aksialt er der ved design af anlæg anvendt et radialt kulfilter. På figur 1.6 er vist en skitse og foto af det anvendte kulfilters opbygning.

Figur 1.6
Foto og skitse af kulfilter.

De anvendte kul består af 4mm kulpiller der er pakket og komprimeret med vibrator i cylinderskiven uden om indløbsrøret.

I nedenstående tabel 1.4 er dimension og materiale for kulfilter sammenfattet.

Tabel 1.4:
Komponenter, kulfilter

Komponent

Materiale og dimension

Kulfilter :

Materiale : El-galvaniseret stål
Ydre diameter, indløbsstuds : 57 mm (kan varieres)
Indre diameter, indløbsstuds : 54 mm (kan varieres)
Indre diameter, kulfilter : 12 cm (kan varieres)
Ydre diameter, kulfilter : 25 cm (kan varieres)
Højde, kulfilter : 75 cm (kan varieres)

Kulpiller :

Materiale : Chemviron Carbon Ws 42A
Antal kg kul : 13,6 kg (kan varieres)


1.1.4.3 Adsorption i kulfilter

Opholdstid

Adsorption af forureningskomponenter i kulfilteret afhænger bl.a. af hastigheden af den opstrømmende luft gennem kulfilteret og derved af opholdstiden i kulfilteret. Ved et forventet max. flow på 15 m3/time vil opholdstiden i filteret været omkring 1,2 sek., hvilket vurderes at være tilstrækkeligt selv ved relativt høje koncentrationer af forureningskomponenter. Overslagsmæssigt regnes med opholdstider på 0,1-0,5 sek. som værende tilfredsstillende.

Tilbageholdelse

Under forudsætning af en forureningskoncentration af chlorerede opløsningsmidler på 500 mg/m3 i den opstrømmende luft, kan der konservativt regnes med en adsorption af PCE og TCE i kullene på omkring 20% af kullenes vægt. Da der er 13,6 kg kul i kulfilteret, forventes der således opsamlet ca. 2,7 kg chlorede opløsningsmidler inden gennembrud. Ved et gennemsnitligt flow på 1 m3/time kan der forventes gennembrud i kulfilteret i løbet af 225 dage. Specifikationer vedrørende kullene og adsorptionskurver for de mest almindelige chlorerede opløsningsmidler Tetrachlorethylen (PCE) og Trichlorethylen (TCE) er vedlagt i bilag 1.2.

Tilstedeværelsen af vanddamp i den udstrømmende poreluft (ca. 5-15 g/m3) kan under visse temperaturforhold i selve filtret give anledning til kondensation af vand i selve filtret. I hvilken grad dette påvirker filtrets tryktab og adsorptionskapacitet vides ikke, men vil blive fulgt som et led i moniteringen.

1.1.4.4 Tryktab i kulfilter

Tryktab

I forbindelse med design af anlæg, er der udført en laboratorietest af det designede kulfilter for bestemmelse af tryktabet over det. Den udførte test er gengivet i bilag 1.6.

Heraf ses, at tryktabet er negligeabelt for selv store luftflow på op til 60 m3/time. Ved et forventet maksimalt flow på 15 m3/time vil der således ikke kunne registreres et tryktab i kulfilteret.

1.1.4.5 Luftfordeling i kulfilter

For at undersøge hvorvidt der i kulfilteret er tendens til kanaldannelse og dermed en uens fordeling af den udstrømmende luft, er der udført et forsøg.

Forsøget er udført ved at opdele kulfilteret i 5 x 8 felter jf. bilag 1.6. Kulfilteret er da påført et flow i indløbsstudsen på over 100 m3/time jf. figur E1, bilag 1.6. Dette flow er dog ca. 10 gange større end i en driftssituation, og er udelukkende valgt for at opnå en målelig luftstrøm ud af filtrets overflade. Hastigheden er derefter målt i hvert af de 40 felter. Resultatet af målingerne fremgår ligeledes af bilag 1.6.

Luftfordeling

Det ses tydeligt, at der er en tendens til, at hastigheden ud af filteret er størst i toppen af kulfilteret og aftager mod bunden. Der er således en tendens til kanaldannelse mod toppen af kulfilteret. En mulig forklaring på dette fænomen kan være, at lejringstætheden af kullene er størst i bunden af kulfilteret.

Da forsøget med registrering af luftstrømmen ud af kulfilteret imidlertid er foretaget på en prototype af kulfilteret, der har været transporteret en del rundt inden forsøget, bør der ved en senere lejlighed foretages en lignende måling på et af de serieproducerede kulfiltre for at undersøge dette fænomen nærmere.

Såfremt den påviste tendens med kanaldannelse går igen ved et senere forsøg på de serieproducerede kulfiltre, vil det betyde, at opholdstiden i kulfilteret er mindre end forventet. Under forudsætning af et effektivt volumen på 70% i kulfilteret vil opholdstiden ved et forventet max. flow i driftssituationen på 15 m3/time falde til omkring 0,7 sek. hvilket skønnes at være tilfredsstillende.

Tendensen til kanaldannelse vil således ikke betyde noget for kulfilterets evne til tilbageholdelse af forureningskomponenter, men udelukkende have indflydelse på frekvensen af kulskift.

1.1.4.6 Service og vedligeholdelse

Da kulfilteret er udført af elgalvaniseret stål forventes der ingen løbende service og vedligeholdelse af materialer og komponenter i kulfilter ud over skift af kulpiller ved gennembrud.

Ved skift af kulpiller i kulfiltre fremsendes det brugte kulfilter til leverandøren, der vil foretage den korrekte bortskaffelse af brugte kul samt påfyldning og komprimering af nye kul. I den forbindelse anbefales det, at der haves et par kulfiltre i reserve, så det sikres, at der hele tiden er et kulfilter med nye kul til montage ved kulskifte.

Leverandør og forhandler af kulfilter fremgår af bilag 1.2.

1.1.5 Udluftningsbrønde

1.1.5.1 Funktionelle krav

Ved valg af udluftningsbrønd er den primære designparameter størrelsen af det anvendte kulfilter. Der skal således være plads i udluftningsbrønd til af- og påmontering af kulfilter i forbindelse med kulskift.

I enkelte tilfælde kan det være bekvemt i den efterfølgende moniteringsfase at kunne opstille og tilslutte forskellige måleinstrumenter til PV-boringen. I det tilfælde bør udluftningsbrønden være af en størrelse, der tillader det opstillede udstyr at stå nede i brønden af hensyn til risiko for hærværk, tyveri mv.

For at mindske generne for de berørte lodsejere anbefales det, at udluftningsbrøndene afsluttes i terræn, og i tilfælde hvor brøndene afsluttes i kørearealer, afsluttes med vandtæt kørefast dæksel.

For at sikre tilstrækkelig udluftning af brøndene etableres et udluftningsrør. Udluftningsrøret etableres ved udboring i brøndvæg. Heri tilsluttes vha. tæt samling et udluftningsrør, der føres til ubefæstet areal eller område, hvor det generer mindst muligt. Her føres udluftningsrøret over terræn og afsluttes i en svanehals jf. figur 1.7.

Se her!

Figur 1.7
Princip for udluftningsbrønde

I områder, hvor der er risiko for terrænnært vand, bør valg af materiale for udluftningsbrønde nøje overvejes. På trods af betonbrøndenes relativt store tæthed kan der i områder med terrænnært vand vise sig problemer med indtrængende vand i betonbrøndene, og medfølgende risiko for beskadigelse af kulfiltre og evt. måleudstyr.

Er denne risiko til stede anbefales det, at der anvendes brønde af et tættere materiale som f.eks. glasfiber, hvilket dog udgør en væsentlig fordyrelse.

1.1.5.2 Komponenter

I forbindelse med etablering af udluftningsbrønde er følgende komponenter og materialer anvendt:

Tabel 1.5:
Komponenter, udluftningsbrønde

Komponent

Materiale og dimension

Udluftningsbrønd ø425 mm

Brønd

Korrugeret plastbrønd

Dæksel

Let vandtæt støbejernsdæksel med PVC-teleskoprør eller vandtæt kørebanedæksel

Udluftningsrør

ø75 mm PVC

Udluftningsbrønd ø1250 mm (monitering)

Brønd

Brøndbund : ø1250 mm bt. Brøndbund (ø1250 x 650 mm)
Brøndkegle : ø1250/600 x 750 x 100 mm

Dæksel

Vandtæt kørebanedæksel med fast eller flydende karm

Stige

Sikkerhedsstige som CITY brøndstige

Tætning for udluftningsrør

Forsheda F910 påboringstætning

Udluftningsrør

ø75 mm PVC


1.1.5.3 Service og vedligeholdelse

Ved service og vedligeholdelse af materialer og komponenter anvendt ved udluftningsbrøndene, forventes der med jævne mellemrum behov for aftørring/rengøring af specielt dæksler, så det sikres, at de slutter tæt.

Ud over rengøringen forventes der ingen løbende service og vedligeholdelse.

Leverandør og forhandler fremgår af bilag 1.2.

Bilag 1.2: Leverandør- og forhandlerliste samt datablad for GAC (WS 42)

Leverandør og forhandlerliste :

Leverandør / forhandler

Komponent

RoTek i/s
Skjernåvej 14
Lønborg
6880 Tarm

Tlf. : 97 37 42 92
Fax : 97 37 47 48

Filter / bindrør

1.1.5.4 In-line ventil

Østergårds Smedie ApS
Barmosevej 27
Ndr. Vindinge
4760 Vordingborg

Tlf. : 55 34 68 15
Fax : 55 34 69 15

Overgangs-/ moniteringsstykke

Kulfilter

Flemming Zwicky
Nørregade 43
1165 København K.

Tlf. : 33 14 30 40
Fax : 33 14 97 75

Kulpiller

Specifikation af kulpiller er vedlagt efter leverandør og forhandlerliste.

Durham Geo-Entreprises, Inc
2175 West Park Court
Stone Mountain
USA
Att.: Bob Beyer

Tlf.: 001-770-465-7557
Fax : 001-770-465-7447

BaroBall

Nordisk Wawin A/S
Wavinvej 1
8450 Hammel

Tlf. : 86 96 20 00
Fax : 86 96 94 61

PVC-udluftningsbrønde

Udluftningsrør

Uponor A/S
Fabriksvej 6
9560 Hadsund

Tlf. : 98 57 11 22
Fax : 98 57 25 38

PVC-udluftningsbrønde

Udluftningsrør

Unicon Beton
Køgevej 172
4000 Roskilde

Tlf. : 46 34 60 00
Fax : 46 34 60 99

Beton-udluftningsbrønde

Brødrene Dahl
Park Allé 370
2605 Brøndby

Tlf. : 43 20 02 02
(henviser til nærmeste forhandler)

Dæksler mv.


Application

WS 42 is part of a family of Chemviron Carbon palletised activated carbons specifically designed for air and gas purification and abatement of Volatile Organic Compounds (VOC’s).

WS 42 is recommended by equipment manufacturers, printing companies and consultants for its high performances in the recovery of solvents at high and medium relative saturation and boiling points of between 0-60 °C such as acetone, pentane, methylene chloride, allyl chloride, ethyl acetate, …

WS 42 is produced from dense wood, extruded to 4 mm and thermally activated. During the manufacturing process it is submitted to stringent and constant quality controls. All of this guarantees a reliable, high quality product with excellent adsorptive and desorptive properties and good mechanical and thermal resistance. The product’s internal microporosity has a majority of adsorption proves which provides WS 42 with a high capacity for the adsorption and recovery of a large range of VOC’s.

WS 42 assists the customer in complying with TA Luft and current EC regulations for VOC’s while reducing operating costs.

In most cases exhausted WS 42 can be thermally reactivated at one of Chemviron Carbon’s reactivation centres and thus recycled, avoiding the need for disposal.

WS 42 pelletised carbon is an original product exclusively manufactured by Chemviron Carbon.

Features

Benefits

Cylindrical pellets with high abrasion resistance and crush strength

Lower pressure drop, reducing fan energy consumption.
Excellent resistance to mechanical and thermal stress

Quality controls using cyciohexane in adsorption isotherms

Consistent adsorption performances guaranteed

High microporosity with a majority of adsorption pores and good proportion of transport pores

Very high adsorption capacity and easy desorption
Low energy consumption in regeneration

High density product

More solvent adsorbed in less carbon volume allowing savings in activated carbon bed size
Savings in capital costs through smaller systems

Thermally reactivable pellets

Recovery of product’s working capacity for re-use
Recycling of resources minimising solid waste disposal


Specifications

Vibrated density

g/l

420 ± 20

Granulometry (above 3.15 mm)

minimum %

95

Abrasion number

minimum

98

Moisture (as packed)

maximum %

6

Ash

maximum %

8

Benzene loading from air 20°C*

at 288 

g/m3

32 

g/m3

3.2

g/m3

0.3

g/m3

 

% w/w

% w/w

% w/w

% w/w


44 ± 2

37 ± 2

30 ± 2

20 ± 2


Typical Properties

Average particle diameter

mm

3.7

Total surface area (BET** method)

m2/g

1200

Pore volume

adsorption pores

transport pores

 

ml/g

ml/g

 

0.50

0.35

Carbon tetrachloride

% w/w

70-75

Particle density (Hg test)

g/ml

0.70

Real density (He test)

g/ml

2.1-2.2

Voids in dense packed bed

%

38-42

Specific heat at 100°C

kJ/kg.K

0.85-1.05

Note: The above specifications are based on Chemviron Carbon test methods, copies are available upon request.
(*) based on cyclohexane adsorption isotherms.
(**) Brunauer, Emmett and Teller: J. Am. Chem. Soc. 60, 309 (1988)

Pressure Drop

Figure 1.8 shows the range of pressure drop for 1m of WS 42 bed depth over the usual superficial velocities.

Isotherm graph

Figure 1.9 below shows the experimental isotherms for the adsorption of various solvents at process concentrations and in the range of desired treatment objectives.

Packaging

WS 42 is available in the following standard packaging:

Big bags on pallets – 750kg net weight

Paper bags on pallets with shrinkfoil – 20 kg net weight.

Other types of packaging are available on special request.

Caution

Wet activated carbon preferentially removes oxygen from the air. In closed or partially closed containers and vessels, oxygen depletion may reach hazardous levels. If workers are to enter a vessel containing carbon, appropriate sampling and work procedures for potentially low-oxygen spaces should be followed.

N.B. Chemviron Carbon reserves the right to change specifications without notice for components of equal quality.

Flemming Zwicky Aps
Nørregade 43
1165 København K
Tlf. 33 14 30 40

All rights reserved for production in part or in full without prior permission from Chemviron Carbon.

U.K.

Chemviron Carbon
Number One Southlink
Oldham OL4 IDE
United Kingdom
Tel. (061) 6285000 – Telex 666856
Telefax (061) 6285111

Germany

Chemviron Carbon GmbH
Roberg-Koch-Stra?e 5-7
D – 6078 Neu-Isenburg
Tel. (06102) 3094-0 – Telex 4-185327
Telefax (06102) 3094-33

Italy

Chemviron Carbon
Centro Direzionale Colleoni
Palazzo Liocorno – Via Paracelso, 4
I – 20041 Agrate Brianza
Tel. (039) 632491 – Telex 320329
Telefax (039) 632499

France

Chemviron Carbon
Centre d’Affaires de CRETEIL L’ECHAT
Immeuble "Expansion"
9-11, rue Geoges Eesco
F- 94008 Creteil Cedex
Tel (1) 43 77 12 63 – Telex 262973
Telefax (1) 43 99 94 47

European Headquaters

Chemviron Carbon
Boulevard de la Woluwe 60, bte 7
B – 1200 Bruxelles
Tel. (02) 773 02 11 – Telex 22481
Telefax (02) 770 93 94

USA

Calgon Chemviron Carbon
O.O.Box 717
Pittsburgh
P.A. 15230-0717
Tel. (412) 787-6700
Telefax (412) 787-6677

Bilag 1.3: Tryktab i filter og blindrør

Forsøgs- beskrivelse:
  
Tryktab i ø63 mm PE-filter/blindrør
Sted : Forsøget er udført på DTU, bygning 114, ISVA.
   
Formål : Formålet med forsøget er at bestemme tryktabet pr. meter ø63mm PE-filter/blindrør som et led i en samlet vurdering af det forventede tryktab i system for Passiv Ventilation (PV).
    
Teori : Tryktabet i PE-filter/blindrøret er at betragte som tryktabet i lige rør.

For tryktab ved strømning i lige rør gælder følgende :

D p = (l × ½ × r × v2) / D , hvor

D p : tryktabet pr. meter rør

l : friktionskoefficienten

r : densiteten af det strømmende medie

v : hastigheden af det strømmende medie

D : indvendig diameter af røret

Tryktabet pr. meter rør er således afhængig af hastigheden af det strømmende medie i anden potens. Ved en fordobling af hastigheden vil tryktabet da stige til det firedobbelte.

Ved optegning af tryktabet over en enkeltmodstand vil der således kunne forventes en parabellignende kurve.

Måleudstyr : Ved registrering af tryktabet er følgende udstyr anvendt :
   
Trykmåler : Honeywell PPT003
     
Pumpe : Rietschle 220 Volt
Rietschle 380 Volt
   
Forsøgs- opstilling : Forsøgsopstillingen er bygget op omkring en pumpe, en trykmåler og en bestemt rørlængde af PE-filter/blindrøret.
   
En skitse og foto af forsøgsopstillingen er vist på nedenstående figur B1.

Figur B1:
Foto og skitse af forsøgsopstilling
   

Pumpens afgang er koblet til den ene ende af PE-filter/blindrøret. I en passende afstand, af hensyn til turbulens, fra koblingen af pumpen til PE-røret er der monteret en tryksensor P1. Ligeledes i passende afstand fra udløb fra PE-rør er der monteret endnu en tryksensor P2.

Med kendskab til afstanden mellem de to tryksensorer er det nu muligt med P1 som referenceværdi at bestemme differenstrykket og dermed tryktabet over den pågældende rørstrækning ved forskellige påførte flow.
   

Resultater : Resultaterne af de udførte målinger fremgår af tabel B1, mens resultaterne er gengivet grafisk i figur B2.

Ved at betragte den grafiske fremstilling i figur B2 kan man fornemme den parabelformede kurve for tryktabet i PE-filter/bindrøret svarende til det teoretisk udledte udtryk.

Tabel B1,
Resultat af tryktabsmålinger på ø63 mm PE-filter/blindrør

Flow 1)

m3/time

Registreret tryktab på 4,80 meter PE-rør mbar

Registreret tryktab pr 1 meter PE-rør mbar

Pumpetype

12
18
24
30
36
48
57
68
80
88
100

0,0
0,0
0,1
0,2
0,4
0,8
0,9
1,3
1,7
2,1
2,6

0,0
0,0
0,0
0,0
0,1
0,2
0,2
0,3
0,4
0,4
0,5

Rietschle 220 Volt
do
do
do
do
Rietschle 380 Volt
do
do
do
do
do

1) Flow er bestemt ved aflæsning på pumpens flowmetre
    

Figur B2,
Grafisk fremstilling af tryktabsmålinger på ø63 mm PE-filter/blindrør
  

Konklusion : Ved at betragte tabel B1 og figur B2 ses det, at tryktabet pr. meter PE-filter/blindrør er negligeabelt ved et forventet maksimalt flow i PV-boringen på 15 m3/time.

Tryktab i filter/blindrør er således ikke aktuelt i forbindelse med Passiv Ventilation (PV) men kan spille en rolle i forbindelse med en mere aktiv ventilering med større flow, f.eks. i forbindelse med tilslutning af ventilation/vakuumpumpe.

Bilag 1.4 Tryktab i overgangs-/ moniteringsstykke

Forsøgs- beskri- velse:
   
Tryktab i galvaniseret overgangs- /moniteringsstykke
Sted : Forsøget er udført på DTU, bygning 114, ISVA.
  
Formål : Formålet med forsøget er at bestemme tryktabet pr. meter 2" galvaniseret rør som et led i en samlet vurdering af det forventede tryktab i system for Passiv Ventilation (PV).
   
Teori : Jf. teori bilag 1.3.
   
Måleudstyr : Ved registrering af tryktabet er følgende udstyr anvendt :
  
Trykmåler : Honeywell PPT003
  
Pumpe : Rietschle 220 Volt
Rietschle 380 Volt
 
Forsøgs- opstilling : Forsøgsopstillingen er bygget op omkring en pumpe, en trykmåler og en bestemt rørlængde af 2" galvaniseret rør.

En skitse og foto af forsøgsopstillingen er vist på nedenstående figur C1.

Figur C1:
Foto og skitse af forsøgsopstilling
  

Pumpens afgang er koblet til den ene ende af det galvaniserede rør. I en passende afstand, af hensyn til turbulens, fra koblingen af pumpen til det galvaniserede rør er der monteret en tryksensor P1. Ligeledes i passende afstand fra udløb fra galvaniseret rør er der monteret endnu en tryksensor P2.

Med kendskab til afstanden mellem de to tryksensorer er det nu muligt med P1 som referenceværdi at bestemme differenstrykket og dermed tryktabet over den pågældende rørstrækning ved forskellige påførte flow.
   

Resultater : Resultaterne af de udførte målinger fremgår af tabel C1, mens resultaterne er gengivet grafisk i figur C2.
   

Tabel C1,
Resultat af tryktabsmålinger på 2" galvaniseret rør

Flow 1)

m3/time

Registreret tryktab pr. 1,72 meter 2" galvaniseret rør mbar

Registreret tryktab pr. 1 meter 2" galvaniseret rør mbar

Pumpetype

12
18
24
30
36
43
51
62
72
81
89
100

0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,1
0,1
0,1
0,2
0,3
0,4
0,5

0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,1
0,1
0,1
0,1
0,2
0,2
0,3

Rietschle 220 Volt
do
do
do
do
Rietschle 380 Volt
do
do
do
do
do
do

1) Flow er bestemt ved aflæsning på pumpens flowmetre
   

Figur C2,
Grafisk fremstilling af tryktabsmålinger på 2" galvaniseret rør

Ved at betragte den grafiske fremstilling i figur C2 kan man se et "knæk" på kurven omkring de 45 m3/time. Årsagen til knækket skal formentlig søges i den relativt korte rørlægde af det galvaniserede rør der er anvendt ved forsøget.

Det kan således ikke udelukkes, at der under forsøget er opstået turbulens i det galvaniserede rør, hvilket kan give anledning til det noget afvigende kurveforløb.
   

Konklusion: Ved at betragte tabel C1 og figur C2 ses det, at tryktabet pr. meter 2" galvaniseret rør er negligeabelt ved et forventet maksimalt flow i PV-boringen på 15 m3/time.

Tryktab i overgangs-/moniteringsstykke er således ikke aktuelt i forbindelse med Passiv Ventilation (PV).

Heller ikke i forbindelse med en mere aktiv ventilering med større flow - f.eks. ved tilslutning af ventilations- /vakuumpumpe - vurderes tryktabet i overgangs-/moniteringsstykke at være af betydning, da rørstykket er af en begrænset længde.

Bilag 1.5 Tryktab i BaroBall og In-line ventil

Forsøgs- beskrivelse:
   
Tryktab i BaroBall og In-line ventil
Sted : Forsøget er udført på DTU, bygning 114, ISVA.
   
Formål : Formålet med forsøget er at bestemme tryktabet over BaroBall og In-line ventil som et led i en samlet vurdering af det forventede tryktab i system for Passiv Ventilation (PV).
    
Teori : Tryktabet i de 2 ventiler er at betragte som tryktabet i en enkeltmodstand.

For tryktab i enkeltmodstande gælder følgende :

D p = x × ½ × r × v2 , hvor

D p : tryktabet over enkeltmodstanden

x : tryktabskoefficienten

r : densiteten af det strømmende medie

v : hastigheden af det strømmende medie

Tryktabet i enkeltmodstanden er således afhængig af hastigheden af det strømmende medie i anden potens. Ved en fordobling af hastigheden vil tryktabet da stige til det firedobbelte.

Ved optegning af tryktabet over en enkeltmodstand vil der således kunne forventes en parabellignende kurve.
    

Måleudstyr: Ved registrering af tryktabet er følgende udstyr anvendt :
   
Hastighedsmåler : TSI
  
Flowmåler : Flowmåler for naturgas
  
Trykmåler : Honeywell PPT003
  
Pumpe : RENA 301 akvariepumpe
YASUNAGA Airpump
Minispiral LDC and MDC
Rietschle 220 Volt
Rietschle 380 Volt
   
Forsøgs- opstilling : Forsøgsopstillingen er bygget op omkring en pumpe, en hastighedsmåler, en flowmåler, en trykmåler og enkeltmodstanden.

En skitse og foto af forsøgsopstillingen er vist på nedenstående figur D1.

Figur D1:
Foto og skitse af forsøgsopstilling

Pumpens afgang er koblet til et galvaniseret rør - svarende til det i PV-systemet anvendte overgangs-/ moniteringsstykke - hvori der er monteret en hastighedsmåler.

Fra det galvaniserede rør er ført en slange til flowmåler. Fra flowmålerens afgang er der ført en slange frem til montering af enkeltmodstanden (BaroBall eller In-line ventil).

Umiddelbart inden enkeltmodstanden er trykmåleren tilsluttet, hvorved trykket før enkeltmodstanden måles med atmosfæretrykket som reference.

Ved forsøget er der monteret både en hastighedsmåler og en flowmåler. Det skyldes ønsket om at kunne sammenligne hastigheden målt med hastighedsmåleren og det sammenhørende registrerede flow målt med flowmåleren.

Hastigheden i det galvaniserede rør er målt midt i tværsnittet, og ud fra kendskabet til hastighedsfordelingen ved luftstrømning i rør, er det den maksimale hastighed over tværsnittet, der er målt.

Der ønskes således foretaget en kalibrering af den målte hastighed i forhold til det registrerede flow for senere at kunne estimere et flow i PV-boringen ud fra en registreret hastighed i det galvaniserede overgangs-/ moniteringsstykke.
   

Resultater : Resultaterne af de udførte målinger fremgår af tabel D1, mens resultaterne er gengivet grafisk i figur D2 og D3.

Tabel D1,
Resultat af tryktabsmålinger på BaroBall, In-Line ventil

 

Baggrundstryk (mbar) 0,11

 

Hastig- heds- måler TSI
  
m/s

Flow beregnet ud fra hastig- hedsmåler
  
  
m3/time 1)

Flowmåler Q målt
 
 
  
m3/time

BaroBall Differenst- tryk dP
   
  
mbar

In-line ventil Differenst- tryk dP
  
  
mbar

Pumpetype

0,05
    
  
0,17
  
  
0,30
   
0,41
   
0,70
   
  
1,01
   
1,44
    
1,70
   
  
2,01
   
2,50
   
3,00
   
3,50
    
--
  
   
--
   
--
   
--

0,4
    
  
1,4
  
   
2,3
  
3,2
  
5,5
    
  
7,9
   
11,3
   
13,3
   
  
15,7
  
19,6
   
23,5
  
27,4
   
--
   
 
--
   
--
    
--

--
   
  
0,6
   
  
1,4
  
2,2
   
3,4
  
   
5,7
   
8,7
   
9,3
   
  
12,9
   
16,4
    
  19,2
   
23,5
   
42,0
   
  
58,0
   
80,0
   
100,0

0,35 (intet flow)
  
0,46
  
  
0,39
   
0,39
   
0,69
  
   
1,59
   
3,79
  
6,19
  
  
8,59
   
13,19
   
18,39
   
24,89
  
--
   
   
--
   
--
    
--

0,13 (svagt flow)
   
   0,02
   
  
0,03
    
0,04
   
0,08
   
   
0,19
   
0,39
   
0,64
   
  
0,99
   
1,49
   
2,39
   
3,39
   
--
   
  
--
   
--
    
--

RENA 301 akvariepumpe
   
YASUNAGA Airpump
  
do
  
do
  
Minispiral LDC and MDC
  
do
  
do
  
Rietschle 220 Volt
  
do
  
do
   
do
  
do
   
Rietschle 380 Volt
   
do
   
do
   
do

-- Ikke målt eller beregnet
1) Ved beregning af flow er der regnet med et tværsnitsareal af galv. rør på : (52,6 mm/2) x p = 2173 mm2
  

Figur D2,
Grafisk fremstilling af tryktabsmålinger på BaroBall, In-line ventil
  

Figur D3,
Udsnit af grafiskfremstilling af tryktabsmålinger på BaroBall, In-line ventil

Ved at betragte den grafiske fremstilling i figur D2 og D3 kan man fornemme den parabelformede kurve for tryktabet i Baroball’en og i In-line ventilen svarende til det teoretisk udledte udtryk.
   

Figur D4,
Sammenhæng mellem målt hastighed i galvaniseret rør og registreret flow

På figur D4 kan man se sammenhængen mellem den målte hastighed i det galvaniserede rør og det tilsvarende registrerede volumen flow. Det ses, at punkterne pænt fordeler sig om en ret linie, hvis ligning er gengivet på figuren.
   
Konklusion : Ved at betragte tabel D1 og figur D2 og D3 ses det, at ved et forventet maksimalt flow gennem ventilerne på 15 m3/time i forbindelse med Passiv Ventilation (PV) vil der være et tryktab over BaroBall’en på ca. 12 mbar, mens tryktabet over In-line ventilen kun vil være ca. 1,5 mbar. Ved større flow ses det af figur D2, at forskellen i tryktab mellem BaroBall og In-line ventil bliver endnu mere markant.

Udover det større tryktab over BaroBall’en viste det sig også, at der skulle et drivtryk på omkring 0,5 mbar til overhovedet at løfte bordtennisbolden i BaroBall’en og således åbne ventilen. Det samme fænomen gjorde sig ikke gældende for In-line ventilen, der åbnede selv ved helt små drivtryk.

Det anbefales derfor ud fra et pneumatisk synspunkt, at In-line ventilen anvendes.

Under forsøget har både BaroBall’en og In-line ventilen virket upåklageligt. Ud fra et driftsmæssigt synspunkt vurderes BaroBall’en og In-line ventilen derfor som ligestillede.

I forbindelse med bestemmelse af flow ud af PV-boring, kan der under forudsætning af, at der anvendes et moniteringsstykke af samme type galvaniseret, foretages følgende estimering ud fra den målte hastighed i overgangs-/ moniteringsstykket :

1.1.6  V = 6,8286v – 1,0226, hvor

V : Flow ud af PV-boring

v : hastighed målt i overgangs-/moniteringsstykkket

Denne kalibrering af TSI-hastighedsmåler er anvendt på alle 4 lokaliteter

Bilag 1.6 Tryktab og hastighedsfordeling i kulfilter

Forsøgs- beskrivelse:
   
Tryktab og hastighedsfordeling i kulfilter
Sted : Forsøget er udført på DTU, bygning 114, ISVA.
   
Formål : Formålet med forsøget er at bestemme tryktabet og hastighedsfordelingen af den gennemstrømmende luft i det anvendte kulfilter. Tryktabet bestemmes som et led i en samlet vurdering af det forventede tryktab i system for Passiv Ventilation (PV) mens hastighedsfordelingen bestemmes for vurdering af risiko for kanaldannelse og derved nedsat effektivitet i kulfilteret for opsamling af forureningskomponenter.
   
Teori : Jf. bilag 1.6.
   
Måleudstyr : Ved registrering af tryktabet er følgende udstyr anvendt :
   
Hastighedsmåler: TSI
   
Flowmåler: Flowmåler for naturgas
   
Trykmåler: Honeywell PPT003
   
Pumpe: RENA 301 akvariepumpe
YASUNAGA Airpump
Minispiral LDC and MDC
Rietschle 220 Volt
Rietschle 380 Volt

Ved registrering af hastighed er følgende udstyr anvendt :

Hastighedsmåler : TSI
Pumpe : Rietschle 380 Volt
   
Forsøgs- opstilling : Forsøgsopstilling vedr. tryktab, jf. bilag 1.5.

Forsøgsopstilling ved bestemmelse af hastighedsfordeling er bygget op omkring en pumpe med afgang til indløbsstuds i kulfilter.

Kulfilteret er opdelt 5 x 8 = 40 felter,

En skitse og foto af forsøgsopstillingen er vist på nedenstående figur E1.

Figur E1:
Foto og skitse af forsøgsopstilling

Pumpens afgang er koblet til kulfilterets indgangsstuds. Pumpen er derefter indstillet til at give sit maksimale flow, hvilket er over 100 m3/time.

Hastighedsmåleren er derefter monteret i et målerør, der er et ca. 15 cm PVC-rør med en diameter på omkring 5 cm. Hastighedsmåleren er monteret i midten af røret, der i den ene ende er tilpasset kulfilterets krumningsradius.

Derefter er hastigheden registreret ved påsætning af målerør i midten af hvert af de 40 felter. Registreringen er foretaget ved logning af hastighed hvert 2. sekund over et minut. Hastigheden er da bestemt som middelværdien over de 30 logninger.
  

Resultater : Resultaterne af de udførte tryktabsmålinger fremgår af tabel E1, mens resultaterne er gengivet grafisk i figur E2.

Resultaterne af de udførte hastighedsmålinger fremgår af de følgende sider, hvor resultaterne er præsenteret i såvel tabel som grafisk.

Tabel E1,
Resultat af tryktabsmålinger på kulfilter

 

Baggrundstryk(mbar) 0,11

 

Hastigheds- måler
TSI
  
m/s

Flow beregnet ud fra hastighedsmåler
     
m3/time 1)

Flowmåler
Q målt
  
  
m3/time

Kulfilter GAC
Differensttryk dP
  
mbar

Pumpetype

0,05

0,4

--

--

RENA 301 akvarie- pumpe

0,17

1,4

0,6

0,01

YASUNAGA Airpump

0,30

2,3

1,4

0,01

do

0,41

3,2

2,2

0,01

do

0,70

5,5

3,4

0,01

Minispiral LDC and MDC

1,01

7,9

5,7

0,01

do

1,44

11,3

8,7

0,01

do

1,70

13,3

9,3

0,01

Rietschle 220 Volt

2,01

15,7

12,9

0,01

do

2,50

19,6

16,4

0,01

do

3,00

23,5

19,2

0,01

do

3,50

27,4

23,5

0,01

do

--

--

42,0

0,01

Rietschle 380 Volt

--

--

58,0

0,01

do

--

--

80,0

0,01

do

--

--

100,0

0,01

do

-- Ikke målt eller beregnet
1) Ved beregning af flow er der regnet med et tværsnitsareal af galv. rør på : (52.6 mm/2)2 x p = 2173 mm2
   

Figur E2,
Grafisk fremstilling af tryktabsmålinger på kulfilter

Konklusion : Ved at betragte tabel E1 og figur E2 ses det, at tryktabet over kulfilteret er negligeabelt selv ved store flow op til 100 m3/time.

Ved at betragte resultaterne i tabel E2-E3 og figur E3-E4 ses det, at der er en klar tendens til, at størstedelen af flowet strømmer ud af den øverste halvdel af kulfilteret.

Tabel E2,
Gennemsnitlig flowfordeling A1;A8 - E1;E8

Se her!
   

Tabel E3,
Gennemsnitlig flowfordeling A-E

Højde
kulfilter
  
   
[cm]

Gen.
hastighed
A:E
     
[m/sek]

67,5

0,26

52,5

0,24

37,5

0,14

22,5

0,00

7,5

0,07


Figur E3,
Hastighedsfordeling i kulfilter
    

Figur E4,
Gennemsnitlig hastighedsfordeling A-E

Da de udførte målinger er udført ved et stort påført flow (over 100 m3/time) er det imidlertid usikkert hvorvidt flowet vil fordele sig på samme måde ved de langt mindre flow (5 – 15 m3/time), der opereres med ved passiv ventilation. Der må således forventes kraftig tubulens i indløbsrøret midt i kulfilteret ved det påførte flow på over 100 m3/time, hvilket kan give anledning til afvigende resultater.

Da forsøget med registrering af hastighedsfordelingen i kulfilteret ligeledes er foretaget på en prototype af kulfilteret, bør der ved en senere lejlighed foretages en tilsvarende registrering på et af de serieproducerede kulfiltre for at verificere resultaterne.

Bilag 1.7 B-værdier

Tabel over B-værdier

Kommentarer til de enkelte søjler i tabellen:
     
Stofnavn Det er tilstræbt at anvende stofnavne som i EINECS-listen (europæisk fortegnelse over markedsførte kemiske stoffer). Denne har også ligget til grund for "Listen over farlige stoffer". Herved opnås en entydig nomenklatur. For nogle stoffer er til orientering angivet flere navne med et = imellem, men altid med EINECS-navnet først. Enkelte stoffer er ikke medtaget i EINECS-listen og har derfor ikke et "EINECS-navn". Disse stoffer er mærket med *. For enkelte stoffer er efter et "=" angivet et produktnavn, hvis dominerende bestanddel udgøres af det pågældende stof.
    
CAS-nr For enkeltstoffer angives disses CAS-nummer. For stofgrupper, hvor en række stoffer er behandlet under et, dvs. hvor B-værdien er fastsat for stofferne i gruppen er der anvendt CAS-nummer, i de tilfælde hvor et sådant findes for gruppen.
    
B-værdi B-værdier fastsættes efter de principper der er beskrevet i Luftvejledningens Bilag A. Enheden er for langt de fleste stoffer mg/m3, men for enkelte stoffer er enheden en anden.
    
For asbest, mineraluld og wollastonit er enheden således antal fibre/m3 . For sådanne stoffer er B-værdien angivet i kursiv og mærket med "F".

Med antal fibre menes antal "respirable fibre" dvs. fibre med en længde på mindst 3 gange diameteren og en diameter på højest 5 µm (mikrometer).
    

For visse stoffer eller stofgrupper har det ikke på baggrund af de foreliggende data været muligt at fastlægge en B-værdi. Disse er i tabellen markeret med "utilstræk. data".
    
L(lugt) En markering med L i denne søjle betyder at lugtgrænsen har været afgørende for fastsættelsen af B-værdien. Med afgørende menes, at en B-værdi fastsat alene på baggrund af andre effekter end lugt ville være mindst 10 gange højere. Stoffer, hvor denne forskel er mindre end en faktor 10, er altså ikke mærket L, selv om B-værdien er lugtbaseret. Lugtbaserede B-værdier fastsættes på baggrund af lugtgrænser angivet i faglitteraturen eller på baggrund af lugttærskelbestemmelse som angivet i Miljøstyrelsens Vejledning Nr. 4, 1985: "Begrænsning af lugtgener fra virksomheder" (under revidering). 
    
Hvd. grp. (hoved- gruppe)
   
I denne søjle angives stoffets hovedgruppe i henhold til Luftvejledningen.
    
Tabel Angiver i hvilken tabel i Luftvejledningen stoffet hører hjemme. Denne oplysning er ment som en hjælp til at finde oplysninger om bl.a. krav vedrørende massestrøm og emissionsgrænse.
    
Kl (klasse) Angiver klassen i den pågældende tabel i Luftvejledningen.
    
År Angiver året for fastsættelsen af B-værdien. Et "LV" angiver at B-værdien er angivet i Luftvejledningen fra 1990.
    
Bagg.dok. (baggrunds- dokumen- tation)
  
En markering af stoffet med "B" angiver, at der findes et baggrunddokument, som har ligget til grund for fastsættelsen af B-værdien.
    
Datablad. En markering med "D" angiver, at der er udformet et datablad for stoffet. I databladene findes en kort beskrivelse af stoffets egenskaber og de data, der har ligget til grund for fastsættelsen af B-værdien.     


Se her!