Miljøprojekt nr. 808, 2003

Massestrømsanalyse for kviksølv 2001

Resumé
Dette projekt kortlægger brugen af kviksølv i Danmark i 2001 og udslippene af kviksølv til omgivelserne. Det samlede forbrug af kviksølv i Danmark var på 2,1-5 tons. Det er en halvering af forbruget siden den foregående analyse for 1992/93. Ca. halvdelen af forbruget sker via utilsigtede anvendelser, hvor kviksølv indgår som urenhed i råvarer og materialer. Det gælder stort set alle varer, som forbruges i Danmark, herunder kul, som tegner sig for 0,6-1 ton af forbruget af kviksølv. Af de tilsigtede anvendelser tegner kviksølv i amalgam til tandfyldninger sig for hovedparten, nemlig ca. 75%. Nogle af de tidlige store anvendelser af kviksølv er i dag mere eller mindre ophørt. Siden opgørelsen for år 1982/83 drejer det sig bl.a. om kviksølv i termometre, i klor-alkali produktion, i kviksølvoxid batterier og i "andre kemiske anvendelser". I 2001 træder anvendelser frem, som ikke har været udsat for samme reguleringspres. Det drejer sig for eksempel fortsat om tandfyldninger, om knapceller af andre typer end kviksølvoxid og om lyskilder.

Publikationen udkommer udelukkende elektronisk.

Læs publikationen i HTML: Indholdsfortegnelse
Hele publikationen uden billeder og grafik (484 Kb)
Publikationsbeskrivelse (læsbar kolofon)

Læs publikationen i PDF-format (691 Kb)
PDF er et printvenligt format. For at læse og printe publikationen i dette format, skal man have en version af Acrobat Reader installeret på sin computer. Dette program kan hentes gratis hos producenten Adobe's hjemmeside, hvor der også findes installationsvejledning mv.

Må citeres med kildeangivelse.

Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljøsektoren, finansieret af Miljøstyrelsens undersøgelsesbevilling.

Det skal bemærkes, at en sådan offentliggørelse ikke nødvendigvis betyder, at det pågældende indlæg giver udtryk for Miljøstyrelsens synspunkter.

Offentliggørelsen betyder imidlertid, at Miljøstyrelsen finder, at indholdet udgør et væsentligt indlæg i debatten omkring den danske miljøpolitik.