Udviklingsprojekt for anvendelse af regnvand som spædevand direkte i offentlige svømmebade

Forord

Projektet blev født i forbindelse med en tagrenovering på hovedbygningen ved Vestbadet I/S i 1998. Vestbadet er beliggende i Rødovre og Brøndby kommuner tæt på København, hvor den samlede belastning af grundvandsressourcerne er meget stor. Vestbadet har i dag et 50 m indendørs bassin, et varmtvands babybassin, et 25 m friluftsbassin samt et udendørs soppe-/legebassin. Derudover findes der motionscenter og en række andre publikumsfaciliteter. Vestbadet har ca. 300.000 besøgende om året.

Personalet ved Vestbadet havde gennem flere år arbejdet med vandbesparende tiltag, og havde ideer og visioner til yderligere besparelser i anvendelsen af drikkevand. Baggrunden for projektet var derfor et ønske om at reducere forbruget af drikkevand og dermed reducere belastningen af grundvandsressourcerne.

Inden for kredsen af svømmehaller er der stor interesse for at få mulighed for at kunne udnytte regnvand, hvilket i dag ikke er tilladt i bygninger med offentlig adgang. For eksisterende bygninger og anlæg, hvor anlægsudgifterne ved udnyttelse af regnvand til f.eks. toiletter kan være uforholdsmæssige høje, er det særligt interessant at få undersøgt andre anvendelsesmuligheder. Vestbadet mente derfor, at der var behov for nytænkning.

Følgende udsagn lå til grund for det videre forløb i projektet:
Vestbadet og andre svømmehaller har et stort løbende vandforbrug.
Det regner i friluftsbadet – hvorfor så ikke anvende regnvandet i svømmehallen?
Regnvand må kunne anvendes til andet end toiletskyl.
Regnvandet må kunne anvendes i svømmehallen med det samme uden lang opholdstid i tank og behov for stor lagerkapacitet.

Med udgangspunkt i ovenstående besluttede bestyrelsen for Vestbadet at iværksætte en forundersøgelse, hvor Moe & Brødsgaard undersøgte forskellige anvendelsesmuligheder og evt. støttemuligheder for gennemførelse af et udviklingsprojekt.

Som et led i forundersøgelsen blev der afholdt en høringsrunde i form af et stjernemøde med deltagelse af følgende myndigheder og specialister:
Embedslægen
Levnedsmiddelkontrollen fra januar 2000 Miljølaboratoriet Storkbh.
Miljøstyrelsen
Kloakmyndigheden
Vandforsyningen
Mikrobiologisk ekspert

Fra alle parter blev ideen om anvendelse af regnvand direkte i svømmebassinet eller til returskylning af sandfiltre mødt med stor interesse og åbenhed. Bestyrelsen for Vestbadet besluttede derfor at fremsende en ansøgning til Miljøstyrelsens Aktionsplan for fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning.

Udviklingsprojektet er 15% finansieret af Vestbadet. Miljøstyrelsen har finansieret den resterende del under "Aktionsplan for fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning", Fjerde tema: Håndtering af regnvand og gråt spildevand.

Projektet er udarbejdet af en projektgruppe bestående af:

Morten Andersson Moe & Brødsgaard A/S (projektleder)
Anders Dalsgaard Inst. f. Veterinær Mikrobiologi, Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole


Miljølaboratoriet Storkøbenhavn I/S har udtaget vandprøver og forestået de mikrobiologiske og kemiske analyser.

HOH Vand & Miljø A/S har leveret og opstillet forsøgsanlægget til rensning af det opsamlede tagvand.

Nyrup Plast har leveret komponenter til opsamling og opbevaring af regnvandet.

Projektet er blevet fulgt af en styregruppe bestående af:

Jørgen Mosbæk Vestbadet I/S
Børge Nielsen Vestbadet I/S
Linda Bagge Miljøstyrelsen
Mogens Kaasgaard Miljøstyrelsen
Arne Scheel Thomsen Embedslægeinstitutionen for Københavns Amt
Jan Halaburt Københavns Amt