Udviklingsprojekt for anvendelse af regnvand som spædevand direkte i offentlige svømmebade

Sammendrag

I forbindelse med renovering af taget på Vestbadet I/S blev det besluttet at etablere et anlæg til opsamling af regnvand. Fra den nyrenoverede tagflade på ca. 2.200 m2 kan der opsamles ca. 950 m3 regnvand på årsbasis. Vestbadets årlige vandforbrug er ca. 20.000 m3, hvoraf de 2-3.000 m3 anvendes som spædevand til det indendørs 50 meter bassin.

Formålet med projektet var at udvikle et simpelt og driftsøkonomisk anlæg til behandling af tagvand, der ønskes anvendt som spædevand i offentlige svømmehaller.

Regnvandsanlægget består af to systemer. Dels et anlæg til opsamling, grovrensning, kortvarig oplagring og distribution ind i bygningen, i det efterfølgende kaldet opsamlingsanlægget. Og dels et anlæg til behandling og hygiejnisering af regnvandet, i det efterfølgende kaldet renseanlægget.

Renseanlægget var opbygget af følgende komponenter:
Et 3M fastpartikelfilter (10 µm).
Et ozon anlæg (Prominent) med en max. ydelse på 5 g O3/h. Vandflow på 2,5-3 m3 vand/h.
Et kulfilter (Triton TR 60), aktivt kul baseret på tørv.
Et UV anlæg (Trojan UV 8002). UV dosis på over 30.000 mJ/cm2 10 cm fra lyskilde. 2 lamper i alt 130 W. Vandflow på 3 – 6 m3 vand/h.

Projektet var et udviklings- og forsøgsanlæg. Anlægget var derfor opbygget således, at det var muligt at kombinere behandlingsmetoderne vilkårligt. Det var endvidere muligt at variere flowhastighed fra 0,5 - 3 m3 vand/h. Det var afgørende for at opnå et godt resultat og en brugbar erfaringsopsamling, at det var muligt netop at kombinere forskellige typer af vandbehandling og samtidig måle på det "samme" regnvand (regnvand fra samme regnhændelse):

Der har været gennemført et meget omfattende måleprogram, hvor en række kombinationsmuligheder for behandling og hygiejnisering af opsamlet regnvand er blevet analyseret.

Måleprogram og valgte parametre blev løbende diskuteret i projektets Styregruppe og blev således godkendt af Miljøstyrelsen og Embedslægeinstitutionen. Der har været gennemført en indledende screening til fastlæggelse af den kemiske og mikrobiologiske sammensætning af regnvandet. På baggrund af denne screening er det endelige måleprogram blevet fastlagt.

I måleprogrammets fase 1+2 er der udtaget mere en 90 vandprøver til analysering i perioden juni 1999 til maj 2001. Der blev indsamlet prøver af regnvand umiddelbart efter afløb fra tagoverflade, ubehandlet regnvand fra opsamlingstank, samt prøver af regnvand før og efter behandling ved filtrering, kulfilter, ozonbehandling og UV-lys behandling. I perioden februar 2002 til oktober 2002 blev der udtaget yderligere 48 vandprøver til analysering af effekten af forskellige anlægsmæssige ændringer.

Antal kim ved 21 og 37° C og antal enterokokker blev valgt som indikatorparametre til undersøgelse af effekt af de forskellige behandlinger af regnvand. Det blev påvist, at UV-lys behandling alene havde den største reducerende effekt på antal mikroorganismer. Resultaterne fra en række forsøg viste sammenlignelige reduktioner i antal kim ved 21 og 37° C og antal enterokokker.

Ved alle forsøg kunne der ikke påvises enterokokker efter UV-lys behandling. Ubehandlet regnvand indeholdt typisk omkring 1.000 enterokokker per 100 ml. Antal enterokokker blev således reduceret med ca. 99%.

Analyseresultaterne viste, at UV-lys behandlingen ved fem sammenlignelige analyser reducerede indholdet af kim ved 21 og 37° C til et niveau meget tæt på kvalitetskravene til drikkevand. For termotolerante koliforme bakterier, enterokokker og pseudomonas bakterier var de fundne koncentrationer i det UV-lys behandlede regnvand alle under eller lig med kvalitetskravene til bassinvand.

Ved prøverne udtaget d. 27. august og 15. oktober blev der udtaget vandprøver umiddelbart efter UV-lys behandlingen, dvs. fra selve UV-enheden. Der blev udtaget en prøve efter 1. UV-enhed, og så efter 2. UV-enhed, hvor regnvandet var belyst to gange. Resultaterne viste sammenlignelige niveauer under kravene til drikkevand i alle prøver.

På baggrund af resultaterne anbefaler projektet, at der gennemføres et testforsøg med anvendelse af UV-behandlet regnvand som spædevand til svømmebassinet i Vestbadet. Det endelige testprogram skal fastlægges i samråd med Miljøstyrelsen og Embedslægen.