Økologisk håndtering af spildevand – typeprøvning af komponenter og materiel til rationel opbygning af systemer

Bilag A
Godkendelses- og prøvningsbetingelser for vandklosetter med vandlås og skyllevandsmængde mindre end 6 liter samt for fækaliedelen i urinsorterende klosetter

1 Godkendelsesbetingelser

1.1 Gældende forskrifter

Bygningsreglementerne 1995 og Bygningsreglement for småhuse, 1998

DS 432, Norm for afløbsinstallationer, 2000

DS 439, Norm for vandinstallationer, 2000

1.1.1 Gyldighedsområde

Nærværende betingelser omfatter klosetskåle med tilhørende vandlåse, hvor udskylning sker med vand fra cisterne eller skylleventil således, at fækalier transporteres gennem vandlåsen til en afløbsledning.

Betingelserne omfatter ikke vandklosetter med mekanisk lukkeanordning.

1.2 Funktion

Vandklosetter skal være udformet således, at en enkelt skylning kan skylle skålen og vandlåsen ren uden generende støj og uden vandsprøjt ud over klosetskålens rand, og således at vandlukkehøjden i vandlåsen efter endt skylning er mindst 50 mm. Skylningen skal endvidere være tilstrækkelig til at føre skålens indhold ind i afløbsledningen, uden at fækalier aflejres eller sætter sig fast, men uden at den nødvendige skyllevandsstrøm giver anledning til unødvendig store trykvariationer i afløbsinstallationen.

1.2.1 Udførelse

Vandklosetter skal være konstrueret og udført med en sådan bestandighed overfor normalt forekommende påvirkninger af mekanisk, kemisk og termisk art, at en tilfredsstillende funktion og hygiejne kan påregnes i et rimeligt udskiftningsinterval.

Klosettets overflader skal på alle tilgængelig steder og i vandlåsens indre være glatte og bestandige over for påvirkninger af spildevand og almindeligt anvendte rengøringsmidler. Klosetskåle af sanitetsporcelæn skal være glaseret på alle synlige steder.

Klosetter skal være udført således, at der ved opstilling på gulv eller ophængning på væg kan etableres en sikker og stabil forbindelse. For klosetter, der fastgøres til gulv ved hjælp af skruer, anses, at en sikker og stabil opstilling kan etableres med mindst 3 skruer, når klosettet er udført med en kredsrund støtteflade, og der ved skruehullerne er en "godstykkelse" på mindst 9 mm.

Klosetskålens udløbstud skal have en udvendig diameter på 102 ± 5 mm eller 90 ± 5 mm og en cylindrisk længde på min. 40 mm.

Klosetskålen skal over det normale vandspejl mindst kunne rumme den maksimale skyllevandsmængde.

Klosetskålen kan være sammenbygget med en anden installationsgenstand (fx en cisterne) og godkendes da sammen med denne. Godkendelsen gives dog normalt kun, når den pågældende installationsgenstand tillige er godkendt efter de for installationsgenstanden gældende prøvnings- og godkendelsesbetingelser.

1.3 Definitioner

Under udarbejdelse.

1.4 Prøvning

Vandklosetter afprøves i henhold til nedenstående prøvningsbetingelser på et af Økonomi- og Erhvervsministeriet anerkendt laboratorium eller prøvningsinstitution. Den udarbejdede prøvningsattest eller prøvningsrapport må ved ansøgningen om godkendelse normalt højst være 1 år gammel. Prøvningsresultatet indgår i en samlet vurdering af klosettets egnethed til godkendelse.

1.5 Kontrol

Indehaveren af godkendelsen er forpligtiget til at levere klosetskåle og eventuelle tilhørende installationsgenstande, der er i overensstemmelse med de komponenter, der er afprøvet som grundlag for godkendelsen.

Væsentlige ændringer af fremstillingsmetode eller udgangsmateriale skal omgående meddeles ETA-Danmark A/S, som derefter meddeler, om der skal udføres supplerende afprøvninger. Viser den eksterne fremstillingskontrol, at komponenterne ikke er i overensstemmelse med de godkendte komponenter, kan godkendelsen tilbagekaldes.

Kontrollen omfatter en intern fremstillingskontrol af den løbende produktion samt en ekstern fremstillingskontrol udført af en af Økonomi- og Erhvervs-ministeriets VA-godkendelsesudvalg anerkendt prøvningsinstitution.

1.6 Mærkning

Klosetskåle og eventuelle cisterner skal på et let synligt sted være forsynet med et uforgængeligt fabrikantmærke, der muliggør identifikation efter monteringen. Med godkendelsen får ansøgeren tilladelse til at forsyne klosetskålen med godkendelsesudvalgets mærke.

1.7 Gebyr

For udstedelse af godkendelse betaler ansøgeren et gebyr, som fastsættes af Økonomi- og Erhvervsministeriet. Gebyr for prøvning betales særskilt til den pågældende prøvningsinstitution.

2 Prøvningsbetingelser for vandklosetter

2.1 Alment

Prøvningerne udføres normalt på et antal af 3 vandklosetter, der udtages af et repræsentativt udsnit af den pågældende produktion. Udtagelsen sker efter nærmere aftale.

Prøvningerne udføres på 1 eller 3 prøveemner, som angivet under de efterstående prøvninger mærket VA/DK nr. 1 til 6, se også nedenstående tabel 2.1.

Sammen med prøveemnerne fremsendes til prøvningsinstitutionen oplysninger i form af tegninger, konstruktions- og materialebeskrivelse, montagevejledning mv.

Tabel 2.1
Oversigt over omfanget af nødvendige afprøvninger for typegodkendelse af vandklosetter med tilhørende vandlåse

Egenskab

Prøvning

Bemærkninger

 

afsnit

antal
prøveemner

 

Udførelse

VA/DK nr. 1

3

 

Bæreevne

VA/DK nr. 2

1

Kun for væghængte klosetskåle

Skylleevne

VA/DK nr. 3

3

 

Vandlåsens resistens mod overtryk

VA/DK nr. 4

1

 

Støj

VA/DK nr. 5

1

Prøvningsmetode under udarbejdelse


2.2 Prøvning VA/DK nr. 1 – Udførelse

2.2.1 Dimensioner

Prøveemnernes overensstemmelse med beskrivelse, tegninger, eventuelle standards samt målekrav og krav til udførelse i foranstående godkendelsesbetingelser kontrolleres.

Klosetskålens rumindhold kontrolleres ved måling eller beregning.

Geometrisk vandlukkehøjde bestemmes ved måling.

2.2.2 Overfladebeskaffenhed

Alle klosetskålens synlige overflader og alle vandberørte overflader besigtiges.

For sanitetsporcelæn besigtiges overfladen i overensstemmelse med reglerne i svensk standard SIS 822002 eller norsk standard NS 1509 eller efter de regler, som er udarbejdet af Fédération Européenne des Céramistes Sanitairs, FECS.

Overfladerne skal være jævne og glatte og uden synlige porer, ridser, revner, kvaster, blærer, huller eller andre fejl.

2.3 Prøvning VA/DK nr. 2 – Bæreevne

2.3.1 Væghængte klosetskåle

Væghængte klosetskåle monteres i en stabil opstilling med de af fabrikanten medleverede fastgørelsesanordninger.

Opstillingen skal bestå af en tilstrækkelig stor, mindst 10 mm tyk, plan stålplade.

Der lægges en 0,1 x 0,1 m træbjælke over klosetskålens midte parallelt med væggen. Træbjælken belastes en time med 400 kp over klosetskålens midte.

Beskadigelse af klosetskålen og fastgørelsesanordningerne må ikke forekomme.

2.4 Prøvning VA/DK nr. 3 – Skylleevne

2.4.1 Prøvningsopstilling

Sammenhørende klosetskåle og skylleindretninger prøves altid sammen. Separate klosetskåle prøves med en standardcisterne i en opstilling som vist på figur 1

mål i mm

Figur 1
Prøveopstilling uden selvstændig skylleindretning. Skylleindretningen indreguleres således, at skyllevandsstrømmen ved skyllerørets udløb uden tilslutning af klosetskål er
2, 0 ± 0,1 l/s.

Klosetter beregnet til montage på gulv opstilles på et plant og vandret underlag. Klosetter beregnet for vægmontage ophænges på en plan og lodret væg, således at et vaterpas placeret parallelt med væggen hvilende på klosettets siddeflade er i vage.

Alle klosetter prøves med udstrømning fra udløbstuden direkte til et åbent kar.

Klosettets skylleindretning sluttes til et vandforsyningssystem, hvor et konstant vandtryk kan opretholdes i den tid, det tager at udføre en skylleoperation. Trykket måles foran skylleindretningens vandtilgang i en afstand, der svarer til 10 x d, hvor d er den indvendige diameter i vandtilgangen, og i en højde, der svarer til vandtilgangens højde.

2.4.2 Skyllevandsmængde

Forinden prøvning af klosettets udskylningsevne indstilles skyllevandsmængden ved et vandtryk på 200 kPa.

Ved skyllevandsmængden forstås den totale vandmængde, der registreres forbrugt, fra en skylleoperation starter, til en ny kan begyndes.

For separate klosetskåle og skylleindretninger udføres prøvning med en skyllevandsmængde på 3 l.

For sammenhørende klosetskåle og skylleindretninger udføres prøvning med den af fabrikanten angivne skyllevandsmængde, og den skal for kombinationsklosetter svare til vandstandsmærket i cisternen for den pågældende skyllevandsmængde.

2.4.3 Skyllevandsstrøm ved klosetudløb

Klosetskål med tilhørende skylleindretninger eller standard cisterne monteres.

Figur 2
Måleopstilling for registrering af vandstrømmen fra klosetudløb i afhængighed af tiden

Ved hjælp af målekar og vandtryksmåleudstyr fx som vist på figur 2 registreres vandstrømmen fra klosettets udløb i afhængighed af tiden.

Prøvningen udføres 3 gange for hver skål.

Krav:

Skyllevandsstrømmen ved klosettets udløb skal have et forløb, der sikrer transport af fækalier i det efterfølgende ledningssystem. Dette bedømmes på grundlag af skyllekarakteristikker for allerede VA-godkendte wc’er med 3 l skyllevandsmængde.

2.4.4 Renseskylleevne

Klosetskålens indvendige overflade fra vandspejl til vulst fugtes og overstryges med tørt savsmuld, 15 – 20 g. Ved skylning med den aktuelle skylleindretning afgøres, om skålens indvendige overflader skylles helt rene med den aktuelle vandmængde. Hver prøve udføres 5 gange.

Krav:

Ved mindst 4 af de 5 prøver skal al savsmuld over vandlåsen være skyllet bort i en sådan grad, at man kan konstatere, at alle indvendige overflader bliver vandberørte.

2.4.5 Udskiftning af vandlåsens vandindhold

Der fremstilles en opløsning bestående af ca. 1 g anilinblåt i 1 l vand. 50 ml af denne opløsning blandes i vandet i klosetskålen, og skylleindretningens udløsermekanisme aktiveres.

Efter afsluttet udskylning observeres, om der forekommer synlige spor af farvestoffet i klosetskålens vandlås.

Prøven udføres 1 gang for hver skål.

Krav:

Der må ikke forekomme synlige spor af farvestoffet i vandlåsen.

2.4.6 Udskylning af faste partikler

2.4.6.1 Prøvning med svampe

Ved prøvningerne anvendes natursvampe (hestesvampe) af ensartet kvalitet og med huller, der ikke er større end ca. 8 mm. Af natursvampene fremstilles cylindriske prøveemner med diameter 30 mm og længde 100 mm. Prøveemnerne fremstilles ved gennemlokning af vandmættede natursvampe med lokkebor, der under rotation føres gennem svampen.

Ved skylleprøven anvendes 4 stk. prøveemner, som opbevares neddykkede i vand og ved prøvningen tages op enkeltvis. Placeringen i klosetskålen sker ved, at man lader 1 prøveemne ad gangen falde fra et niveau, der svarer til klosettets siddeflade. Når 4. prøveemne på denne måde er placeret i klosetskålen, aktiveres skylleindretningens udløseranordning, og en skylleoperation igangsættes.

Efter afsluttet udskylning observeres, hvor mange af de 4 svampe, der er tilbage i skålen. Prøvningen og observationen gentages i alt 5 gange for hver skål.

Krav:

Se nedenfor.

2.4.6.2 Prøvning med kugler

Ved prøvningen anvendes kugler med 2 forskellige densiteter, nemlig 850 kg/m3 og 1050 kg/m3. Kuglerne er udført med en skal af kunststof og med en ydre diameter på 0,018 m. Densiteten er opnået ved fyldning af kuglernes hulrum med en væske, hvis densitet på forhånd er fastlagt.

Ved skylleprøven anvendes 30 stk. kugler med densiteten 850 kg/m3 og 10 kugler med densiteten 1050 kg/m3. Alle kuglerne placeres i klosetskålen, og klosettets skylleindretning aktiveres til udskylning. Når udskylningen er afsluttet, observeres hvor mange kugler med densiteten 850 kg/m3, der er tilbage i klosetskålen. Antallet af udskyllede kugler med densiteten 1050 kg/m3 registreres ikke.

Prøvningen og observationerne gentages i alt 5 gange for hver skål.

Krav:

Se nedenfor.

2.4.6.3 Prøvning med papir

For at eliminere de tilfældige udsving i afprøvningsresultaterne, som er en følge af forskelle i toiletpapirkvaliteten, udføres prøvninger med 3 forskellige papirkvaliteter, som angivet nedenstående. Absorbtionsevnen bestemmes ved hjælp af den såkaldte Basket-metode.

Papirtype I

Enkelt-papir, bladstørrelse ca. 105 x 150 mm2 og en masse pr. fladeenhed på ca. 30 g/m2. Absorptionstiden efter Basket-metoden skal være ca. 70 sekunder. Tilladelig afvigelse på absorptionstid og vægt pr. fladeenhed er ± 5%.

På vandoverfladen placeres inden for 60 sekunder 12 stk. let sammenkrøllede toiletpapirblade af type I. Et blad papir ad gangen afrives fra en rulle, sammenkrølles i en hånd og placeres i klosetskålen ved fald fra et niveau, der svarer til klosettets siddeflade.

Efter placering af det 12. blad papir ventes i 15 sekunder, hvorefter skylleindretningens udløsermekanisme aktiveres til udskylning.

Efter afsluttet udskylning observeres, hvor mange af de i klosetskålen placerede blade, der er udskyllet. Prøven og observationen gentages for hver skål i alt 5 gange med hver af papirtyperne.

Krav:

Se nedenfor.

2.4.7 Krav til udskylningsevne

Bedømmelse af et klosets evne til at udskylle faste partikler baseres på resultaterne af prøvningerne 2.5.1, 2.5.2 og 2.5.3. Hver af prøverne udføres for hvert kloset 5 gange, og resultaterne registreres fx i et skema. Vurderingen af klosettets udskylningsevne sker ved hjælp af følgende pointsystem.

Svampemetoden (2.4.6.1)

4 svampe udskylles af klosettet:
3, 2, 1 eller 0 svampe udskylles af klosettet:
100 point
0 point

Kuglemetoden (2.4.6.2)

30 kugler med densitet 850 kg/m3
udskylles af klosettet:
n kugler med densitet 850 kg/m3
udskylles af klosettet:
   
100 point
    
n x 3,33 point

Papirmetoden 2.4.6.3

12 blade toiletpapir udskylles af klosettet:
11 – 0 blade toiletpapir udskylles af klosettet:
100 point
0 point

Resultaterne af prøvningerne og de beregnede point kan indføres i et skema.

For den enkelte prøvning er minimumpointtallet 300 (ved kuglemængden 350) svarende til, at en given prøve skal bestås 3 ud af 5 gange. Hvis ikke det fastlagt minimum opnås, kan videre prøvning indstilles. For alle skylleprøverne (svampemetoden, kuglemetoden og papirmetoden med papirtype I) er minimumpointtallet 950.

Minimumpointtallet skal opnås for alle 3 klosetter.

2.4.8 Kontrol af vandlukkehøjde

Efter hver skylning under prøvningerne 2.4.3, 2.4.4, 2.4.5, 2.4.6.1, 2.4.6.2 og 2.4.6.3 kontrolleres vandlukkehøjden, der skal være mindst 50 mm.

2.4.9 Kontrol af oversprøjt

Skyllevandet må ikke ved nogen af forsøgene under prøvningerne 2.4.3, 2.4.4, 2.4.5, 2.4.6.1, 2.4.6.2 og 2.4.6.3 sprøjte ud over klosetskålens rand.

For klosetskåle tilsluttet standardcisterne udføres 5 ekstra skylleforsøg uden prøveemner, men med en skyllevandsstrøm fra cisterne på 3 l/s, se godkendelses- og prøvningsbetingelser for cisterner. Ved disse forsøg må der heller ikke forekomme sprøjt ud over klosetskålens rand.

2.4.10 Resistens mod trykvarianter

2.5 Prøvning VA/DK nr. 5 – Vandlåsens resistens mod overtryk

Klosetskålens vandlås fyldes med vand, hvorefter den på udløbssiden påføres et undertryk på 400 Pa (40 mm VS)). Vandet, der herved evakueres fra låsen, bortledes, således at tilbagestrømningen til vandlåsen ikke kan finde sted, når undertrykket fjernes.

Efter at undertrykket er fjernet, reduceres vandspejlets højde med 8 mm. På udløbssiden påføres vandlåsen så stort et overtryk, at luftgennemgang netop opstår. Det påførte overtryk registreres.

Krav:

Vandlåsens resistens mod overtryk er tilstrækkelig, hvis det registrerede overtryk er ³ 400 Pa (40 mm VS).