Økologisk håndtering af spildevand – typeprøvning af komponenter og materiel til rationel opbygning af systemer

8 Systembeskrivelser

8.1 Køkkenkværne
8.2 Fordele ved køkkenkværne
8.2.1 Indvendinger/forbehold
8.2.2 Erfaringer med køkkenkværne i Danmark
8.2.3 Prøvningsbetingelser for køkkenkværne 

8.1 Køkkenkværne

Køkkenkværne er en løsning som flere er begyndt at interessere sig for i de senere år. I Danmark er det imidlertid kun enkelte kommuner, som har givet tilladelse til installation og køkkenkværne.

Moderne køkkenkværne er alle konstrueret efter det princip, at madaffaldet vha. centrifugalkraften slynges ud mod et stationært rivejern, som er anbragt dybt nede i køkkenkværnen. Der er således ingen roterende skæreblade, som umiddelbart ville være den største sikkerhedsrisiko ved køkkenkværne.

8.2 Fordele ved køkkenkværne

De vigtigste fordele ved indførelse af køkkenkværne er:
affaldet separeres allerede i køkkenvasken. Dermed undgår man at folk skal sortere i forskellige plastikposer.
man sparer mange penge på transport af køkkenaffald
hygiejnisk er køkkenkværne en fordel, da man kommer af med det organiske affald dagligt
gevinst ved øget biogasproduktion
mindre ildelugtende affald i affaldsskakte i etageboliger

8.2.1 Indvendinger/forbehold

Miljøstyrelsen i Danmark er generelt kritisk indstillet overfor installation af køkkenkværne. Den nuværende handlingsplan for affald og genanvendelse tager klart udgangspunkt i, at husholdningsaffald skal kildesorteres i grønne systemer for dagrenovation, i organisk affald og restaffald med henblik på bioforgasning og kompostering af det organiske affald.

Et andet springende punkt for Miljøstyrelsen er, at spildevandet i hele Storkøbenhavn anses for så belastet af industrispildevand, at genanvendelse af spildevandsslam herfra til jordbrugsformål vurderes at være urealistisk.

Andre centrale indvendinger mod brug af køkkenkværne er:
Stigende el- og vandforbrug
Støj under brug af køkkenkværn
Øgede mængder tungmetaller i spildevandet

8.2.2 Erfaringer med køkkenkværne i Danmark

I Ishøj Kommune er det tilladt at frasortering af grønt affald i dagrenovationen kan ske med køkkenkværne. Kommunen har optaget bestemmelser i både affalds- og spildevandsplanen om indførelse af køkkenkværne i kommunens boliger. I første omgang er det i etageboligerne, der er installeret køkkenkværne for at undgå køkkenaffald mv. i affaldsskaktene.

I Ishøj har der ikke været nævneværdige problemer med vedligeholdelsen af køkkenkværnene. I nogle boliger er det konstateret, at der er utætte pakninger mellem køkkenkværn og afløb.

Der har været en kort indkøringsperiode, hvor enkelte beboere har fejlbetjent køkkenkværnen. Det er f.eks. ved at komme for meget affald i kværnen uden at bruge nok vand eller at beboerne ikke har været nok opmærksomme, så bestik, karklude mv. er kommet i køkkenkværnen.

Man har ikke konstateret et stigende energi- og vandforbrug i forbindelse med installationen af køkkenkværnene, selvom der er foretaget målinger på flere forskellige boligblokke. Teoretiske beregninger viser at energi- og vandforbruget bør stige ca. 0-5% som følge af køkkenkværnsinstallationen.

Køkkenkværne er i h. t. bygningsreglementet klassificeret som en teknisk installation. I forbindelse med brug af køkkenkværne skal bygningsreglementets krav vedrørende støj fra tekniske installationer kunne overholdes. Dispensation for støjkravene i bygningsreglementet kan kun gives af de enkelte kommuner.

8.2.3 Prøvningsbetingelser for køkkenkværne

En køkkenkværn skal kunne kværne det organiske køkkenaffald. Den skal derfor afprøves med følgende køkkenaffald.
4 stk. kaffefiltre
Appelsinskræl fra 4 appelsiner
Kyllingeskrog fra 1 stk. kylling
Porretoppe fra 4 stk. porrer
300 g brød skåret i grove skiver

Sikkerhed

Risikoen for at brænde sig på den hurtigt roterende cylinder skal vurderes.

Støj

En køkkenkværn er defineret som en teknisk installation. Det maksimale støjniveau for tekniske installationer er 30 dB i h. t. BR 95 og BRS 98. Dette støjkrav skal kunne overholdes ved en lydmåling.

Rensemuligheder

En køkkenkværn skal kunne renses specielt for at undgå lugtgener.

Tæthed

Pakninger mellem køkkenkværn og afløbsrør skal kontrolleres ved vandtryk på henholdsvis 5 og 50 kPa samt med lufttryk på ± 800 Pa.

Installationsegnethed

Installationsegnetheden af en køkkenkværn vurderes ud fra en gennemgang af den skriftlige montagevejledning og driftsvejledning der medfølger ved levering.