Økologisk håndtering af spildevand – typeprøvning af komponenter og materiel til rationel opbygning af systemer

1 Indledning

1.1 Projektgrundlag
1.2 Målgrupper
1.3 Lovgrundlag

1.1 Projektgrundlag

Formålet med projektet er at udarbejde rationelle, generelle metoder til bedømmelse af egenskaber ved komponenter og materiel, der anvendes ved økologisk håndtering af spildevand og affald. Metoderne baseres på opstilling af funktionskrav og udvikling af metoder til eftervisning af kravene ved prøvning.

Sikkerhed, sundhed, hygiejne og komfort ligger til grund for de løsninger, der anvendes til traditionel håndtering af spildevand. Det er vigtigt, at der ikke gives køb på disse hensyn, når der udvikles økologiske systemer. Specielt når der arbejdes med betingelser for godkendelse af systemer og komponenter, skal der tages hensyn til sikkerhed, sundhed, hygiejne og komfort.

I rapporten behandles følgende økologiske anlæg, der anvendes i byggeri:
biologiske klosetter
wc’er med lavt vandforbrug herunder urinsorterende wc’er
vakuum- og tryksystemer med wc’er med lavt vandforbrug
vandløse urinaler
anlæg der findeler organisk køkkenaffald
udendørs komposteringsanlæg og kompostopbevaring

For nogle komponenter er der udarbejdet prøvningsforskrifter samt forslag til prøvnings- og godkendelsesbetingelser. For andre komponenter er alene udarbejdet liste over funktionskrav, som bør eftervises før en eventuel godkendelse.

1.2 Målgrupper

Myndigheder, planlæggere, bygherrer, projekterende og udførende, der arbejder med økologisk nybyggeri og renovering af ældre byggeri, hvor afløbsinstallationer ønskes udført efter økologiske principper.

Myndighederne vil bl.a. kunne anvende resultaterne i forbindelse med ændring af regler og standarder og ved udarbejdelse af prøvnings- og godkendelsesbetingelser for systemer af denne art.

En sekundær, men vigtig målgruppe er producenter, der arbejder med eller planlægger at arbejde med produkter inden for den økologiske del af afløbsinstallationsområdet.

1.3 Lovgrundlag

Selv om en del af de økologiske systemer er nye, er de principielt omfattet af den gældende lovgivning fra Økonomi- og Erhvervsministeriet og fra Miljøstyrelsen.

Vand- og afløbssystemerne skal således være i overensstemmelse med de relevante bekendtgørelser, der er udarbejdet under Miljøloven. Både vand- og afløbssystemer skal ligeledes opfylde kravene i Bygningsreglementerne (Bygningsreglement BR95 og Bygningsreglement for småhuse BR-S98). Afløbsinstallationer skal opfylde kravene i DS 432, Norm for afløbsinstallationer, og vandinstallationer skal opfylde kravene i DS 439, Norm for vandinstallationer.

Arbejdet med vand- og afløbsinstallationer skal desuden udføres af autoriserede mestre.