Økologisk håndtering af spildevand – typeprøvning af komponenter og materiel til rationel opbygning af systemer

2 Byggeloven

2.1 VA-godkendelser
 

Bekendtgørelse om byggelov nr. 452 af 24. juni 1998 indeholder de generelle bestemmelser for byggeriets kvalitet og administration. De nærmere regler er angivet i Bygningsreglementerne. Bygningsreglementerne (Bygningsreglement BR 95 og Bygningsreglement for småhuse BR-S 98) indeholder specifikke krav til byggeriet og også til udformningen af vand- og afløbsinstallationer. Vandinstallationer skal udføres i overensstemmelse med DS 439: 2000, Norm for vandinstallationer, og afløbsinstallationer skal udføres i overensstemmelse med DS 432: 2000, Norm for afløbsinstallationer.

Både for vand- og afløbsinstallationer stilles der krav om godkendelse af komponenter og materiel. I afløbsnormen er kravene fx:
Komponenter og materialer skal være i overensstemmelse med normens funktionelle krav.

Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes afløbsinstallationer, skal enten være:
Godkendt af By- og Boligministeriet (VA-godkendt), medmindre det pågældende produkt er undtaget ifølge de til enhver tid gældende bestemmelser om godkendelsesordningen,
Forsynet med CE mærke, der viser, at produkterne stemmer overens med en harmoniseret standard eller er omfattet af en europæisk teknisk godkendelse,
Omfattet af en af By- og Boligministeriet godkendt godkendelses- eller kontrolordning fx en DS-certificeringsordning,
Produkter eller sammenbyggede anlæg, som er særskilt fremstillet til montering i en bestemt installation, skal godkendes af myndigheden.

2.1 VA-godkendelser

Økonomi- og Erhvervsministeriets VA-godkendelser supplerer bygningsreglementerne og skal anvendes ved kommunens behandling af byggesagerne på samme måde som bestemmelserne i bygningsreglementerne, medmindre andet udtrykkeligt fremgår af godkendelsen.

VA-godkendelserne offentliggøres i form af trykte godkendelsesblade. Produkter, som ikke er omfattet af VA-godkendelsesordningen, skal forelægges kommunen.

Komponenter og systemer til økologisk håndtering af spildevand skal altså principielt være godkendte af Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Når der kommer nye/anderledes produkter på markedet, kan de ikke umiddelbart opnå en VA-godkendelse, fordi der ikke foreligger prøvnings- og godkendelsesbetingelser for produktet. Det gælder således for systemer og komponenter til økologisk håndtering af spildevand.

Formålet med dette projekt er således, at der udarbejdes forslag til prøvnings- og godkendelsesbetingelser for de komponenter og systemer, hvor den eksisterende viden er tilstrækkelig. For andre komponenter opstilles der funktionskrav, og der foreslås metoder til eftervisning af disse krav.