Metanemission fra lagring af bioforgasset organisk dagrenovation

Bilag 1: Baggrundsdata for restmetanforsøg

De forsøg, der er gennemført for at bestemme restmetanproduktionen fra det kontinuert bioforgassede materiale, blev gennemført under konstante temperaturforhold ved syv temperaturer mellem 5 og 55oC. Der blev etableret tre 2 liters reaktorer ved hver temperatur. Reaktorerne blev tilsat en afmålt mængde bioforgasset materiale direkte fra de kontinuerte biogasreaktorer. Samtidig blev det bioforgassede materiale karakteriseret kemisk. Da biogasproduktionen allerede var i gang, blev reaktorerne ikke tilsat podemateriale.

Til sammenligning med restmetanproduktionen fra det bioforgassede materiale blev der opstillet kontrolreaktorer ved alle temperaturer. I disse reaktorer blev der tilsat podemateriale samt cellulose.

Opbygning og drift af opstillingen til bestemmelse af biogaspotentiale findes detaljeret beskrevet i /1/.

Nedenstående figurer illustrerer restmetanproduktionen fra det bioforgassede affald og de opstillede kontrolreaktorer. I alle figurerne er restmetanpotentialet opgjort i forhold til den mængde VS, der er tilført de kontinuerte bioforgasningsreaktorer. Da omsætningsgraden i de kontinuerte reaktorer er ca. 80%, vil restmetanproduktionen opgjort i forhold til den mængde VS der er tilført batchreaktorerne være ca. 5 gange højere end de værdier, der findes i figurerne.

Grafernes navne (5 He, 5 Aa, 5 cel) indikerer reaktortemperaturen i oC og materialets oprindelse (He: Affald forbehandlet i Herning, Aa: affald forbehandlet i Aalborg og Cel: cellulose i kontrolreaktorerne)

Det afgassede materiale, hvis restmetan potentiale bestemmes, har følgende karakteristika (data fra parallelle prøver, da alt tilgængeligt afgasset materiale var nødvendigt for at gennemføre forsøget):

 

He

Biomasse fra Hovedstadsområdet efter forbehandling på rullesigte og bioforgasning ved 55°C

Aa

Biomasse fra Aalborg efter forbehandling på skrueseparator og bioforgasning ved 55°C

TS %

1,6

1,3

VS % af TS

69

60,3

Protein, % af TS

23,9

19,7

Fedt, % af TS

4,5

4,1

Træstof, % af TS

16,1

9,0

EFOS, % af TS

46,2

56,5

N, % af TS

4,9

2,8

P, % af TS

0,66

0,97

K, % af TS

2,9

4,9

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf