Betydningen af tørringen i renserier

1 Projektets baggrund og formål

1.1 Baggrund
1.2 Udbud af projekt under udviklingsordningen
1.3 Formål 

1.1 Baggrund

I efteråret 2000 fandt man ved målinger i Danmark stærkt forhøjede koncentrationer af tetrachlorethylen i indeluften i lejligheder beliggende over renserier. Siden har der været øget fokus på de processer i renseriet, som kan give anledning til påvirkning af såvel omkringliggende boliger som forbrugere (Se også Miljøstyrelsen 2001, 2002a & 2002b).

Undersøgelser viser, at restindholdet af rensevæsker og hjælpestoffer i de færdigbehandlede tekstiler kan give anledning til en uhensigtsmæssig påvirkning af indeklimaet hos forbrugerne. Påvirkningen kan forekomme såvel ved tetrachlorethylen-renset tekstil som ved Rynex- eller kulbrinte-renset tekstil (Miljøstyrelsen 2001 & 2002a). Undersøgelser viser videre, at det ikke alene er selve rensevæsken, men også de øvrige kemikalier, der indgår i hjælpe- og tilsætningsstofferne, som genfindes i tekstilerne. Således kunne det i Miljøstyrelsens projekt til kortlægning af, hvilke kemikalier der bruges i kulbrinte- og Rynex-renserier konstateres, at tetrachlorethylen forekom som restindhold i tøj renset i begge typer af renserier, dog i små mængder (Miljøstyrelsen 2003). Der er forfatterne bekendt ikke foretaget lignende undersøgelser med genfindelse af kemikalier fra hjælpe- og tilsætningsstofferne som restindhold i tekstilerne på tekstiler, der er renset på tetrachlorethylen-renserier.

Restindholdet af kemikalier i de rensede tekstiler kan give anledning til såvel en påvirkning af indeklimaet i renseriet med heraf følgende arbejdsmiljømæssige gener og risiko for spredning til de omkringliggende boliger, som sundhedsmæssige gener for forbrugeren som følge af forøgede koncentrationer i indeklimaet eller hudoptag, når tøjet bæres på kroppen. Dette er baggrunden for, at Miljøstyrelsen har valgt at igangsætte et projekt til belysning af mulighederne for at reducere restindholdet ved optimeret tørring i renseriet.

1.2 Udbud af projekt under udviklingsordningen

Miljøstyrelsen har indkaldt ansøgninger til Udviklingsordningen under Miljøstyrelsens program for renere produkter mv. Der er jf. opslaget indkaldt ansøgninger vedrørende prioriteringsplanens pkt. "2.1.: Generel rammeindsats for kemiske stoffer og materialer: formidling og vidensopbygning af kulbrinter: Formidling og vidensopbygning om betydningen af tørringsprocessen for kemikalieindholdet i tekstiler renset med kulbrinter i forhold til andre teknologier".

Ved telefonisk kontakt til Miljøstyrelsens ved Lisbet Heerfordt blev det oplyst, at der med formuleringen " i forhold til andre teknologier" i ovennævnte sætning menes, at projektet ønskes centreret om kulbrinter med sammenligninger og paralleller draget til tetrachlorethylen og andre rensevæsker, når det er muligt.

Projektgruppen bestående af Aktern A/S, HJM Teknik ApS, Sober Rens ApS Texpert - Allerød, Eurofins Danmark A/S samt COWI A/S har med tilsagn af 8. december 2002 gennemført projektet som beskrevet i ansøgning af 10. august 2002 med ændringer aftalt på opstartsmødet d. 19. november 2002.

1.3 Formål

Projektets formål er følgende:
Via vidensopsamling at identificere de parametre ved tørringen, som har indflydelse på restindholdet af kemikalier i tekstiler renset med kulbrinteblandinger som rensevæsker.
At indsamle viden om tekniske løsninger, der kan medvirke til at mindske restindholdet i rensede tekstiler i kulbrinterenserier.
Via formidling af den indsamlede viden at informere om betydningen af tørringen samt oplysninger om de metoder, som kan medvirke til at mindske restindholdet af kemikalier i tekstil renset i kulbrinterenserier.

Projektet skal via sin formidling skabe et indledende teknisk og vidensmæssigt grundlag for renseriejerne og om muligt inspirere til at foretage procesændringer, således at der kan opnås renere produkter, dvs. rensede tekstiler med mindre restindhold af kemikalier.