Betydningen af tørringen i renserier

2 Beskrivelse af projektets indhold og læsevejledning

Såvel i ovenstående tekst, som i resten af rapporten, skal der med "kulbrinte-renseri" eller "-rensemaskine" forstås et renseri, der anvender kulbrinteblanding som rensevæske. Omtale af et renseri som anvender tetrachlorethylen som rensevæske, benævnes tetrachlorethylen-renseri. Anvendes termen "renseri", forstås kulbrinte- og tetrachlorethylen-renserier bredt.

Rynex-rensevæske, som blev anvendt i ca. 4 renserier frem til årsskiftet 2002/2003, og andre alternativer, såsom Green Earth, som pt. ikke er introduceret i Danmark, er kun sparsom omtalt i nærværende rapport. Det formodes dog, at visse af hovedkonklusionerne i rapporten også kan have relevans for disse ikke-anvendte alternativer.

Nærværende projekt omfatter ikke udførelse af målinger, men udelukkende litteratur sammenstilling og erfaringsindsamling via interviews med personer i branchen.

I afsnit 3 gives en kort introduktion til arbejdsgangen i kulbrinterenserierne.

Nærværende projekt er opdelt i følgende elementer
En gennemgang af hvilke parametre, der er betydende for restindholdet: fibertyper, kemikalievalg, charge-sortering, tørretemperatur og tørretid mv., se afsnit 4.
En beskrivelse af state of the art og optimeringsmuligheder for alternative rensemaskiner fremgår af afsnit 5.
En overordnet vurdering af optimeringsmulighedernes egnethed i tetrachlorethylenrenserier fremgår af afsnit 6.
Gennemførelse af et erfaringsudvekslingsmøde med deltagelse af aktører i renseribranchen med henblik på at identificere de mest lovende optimeringsmuligheder, se også afsnit 7.
Diskussion af projektets resultater samt udarbejdelse af en informationsfolder til renserierne i Danmark fremgår af afsnit 8.

Et hurtigt, mindre teknisk overblik over rapportens resultater kan opnås ved læsning af
Den generelle introduktion til processer i renserier, afsnit 3
De tekniske opsummeringer i afsnit 4.7 og 5.6
Diskussionen i afsnit 8.1, evt. i kombination med beskrivelse af udvalgte optimeringsforslag, se også underopdelingen af afsnit 7.3 i indholdsfortegnelsen samt

Informationsfolderen i bilag 2.