Statusredegørelse om organisk dagrenovation

2 Indledning

2.1 Baggrund for redegørelsen

2.1 Baggrund for redegørelsen

I den tidligere regerings affaldsplan 1998-2004, Affald 21 /1/ lægges op til en øget genanvendelse af dagrenovationen bl.a. gennem en øget udsortering af den organiske fraktion. I 2004 er målet, at genanvendelsen af den organiske del af dagrenovationen svarer til 7 % af den samlede dagrenovationsmængde eller 150.000 ton. På længere sigt er målet at genanvende organisk dagrenovation svarende til 25 % af den samlede dagrenovationsmængde.

Organisk dagrenovation kan genanvendes gennem bioforgasning eller kompostering, hvor bioforgasning er den højest prioriterede behandlingsform, fordi både energiindholdet og gødningsindholdet i affaldet udnyttes. Målet er, at 100.000 ton af den organiske dagrenovation udnyttets gennem bioforgasning i 2004.

I statusredegørelsen indgår kun den del, der komposteres centralt.

Kortlægning af dagrenovationens sammensætning /3/ har vist, at effekten af husstandenes hjemmekomposterer er mindre end antaget i tidligere undersøgelser. Ca. en fjeredel af de adspurgte husstande oplyste, at de selv komposterede alt "komposterbart affald", og det var kun i disse husstande, at der sås en tydelig reduktion i affaldssækken. Undersøgelsen viser ,at husstande, der angiver at kompostere 100 pct., komposterer i størrelsesordenen 1,8 kg om ugen..

For at fremme denne udvikling blev der med baggrund i Affald 21 i 1999 taget initiativ til at iværksætte fuldskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation, og Miljøministeriet støttede forsøgene med i alt 17 mio. kr. Der blev i februar 2000 udarbejdet en statusredegørelse /2/ for genanvendelse af organisk dagrenovation og spildevandsslam.

Statusredegørelsen 2000 konkluderede bl.a., at usikkerhed med hensyn til behandling og afsætning af affaldet var en væsentlig barriere for genanvendelsen af den organiske dagrenovation. Miljøstyrelsen fandt derfor ikke på daværende tidspunkt grundlag for at udarbejde en særskilt handlingsplan og anbefalede i stedet, at der ved udgangen af 2002 blev udarbejdet en ny statusredegørelse, der baserer sig på resultaterne fra fuldskalaforsøgene og de heraf afledte projekter.

Ud over de tekniske undersøgelser, der ligger til grund for statusredegørelsen 2002, er der ud fra modelberegninger foretaget miljømæssige vurderinger af forskellige systemer til håndtering og behandling af organisk dagrenovation /4/ og /5/. Endelig er der foretaget en samfundsøkonomisk analyse /6/, som klarlægger såvel de direkte økonomiske effekter som de velfærdsøkonomiske konsekvenser af at øge genanvendelsen af den organiske dagrenovation. I den velfærdsøkonomiske analyse indgår den del af de opgjorte miljøeffekter, der kan prissættes, mens de øvrige miljøeffekter opgøres i mængder. I analysen er der taget udgangspunkt i opgørelser og priser fra 2001.

I denne redegørelse anvendes ordet bioforgasning for biologisk afgasning af organisk materiale under iltfri forhold.