EMAS i Miljøstyrelsen. Miljøredegørelse 1.1-31.12.2002

Ledelsens beretning

Miljø er fortsat et væsentligt samfundsanliggende. Men på miljøområdet er der, ligesom på en række andre områder løbende krav til effektivisering og best practise. Det arbejder vi med.

I 2002 har Miljøstyrelsen gennemført en personalereduktion på 20%. Reduktionen har omfattet opgavebortfald, men også en effektivisering af opgaveløsningen. Endvidere har styrelsen haft tunge opgaver på grund af EU-formandskabet. Produktiviteten afspejles blandt andet i det stigende papirforbrug pr. medarbejder.

Disse 2 opgaver kan, sammenholdt med en øget overarbejdsmængde være en del af forklaringen på, hvorfor det ikke er lykkedes at fastholde og øge vores reduktioner i forbruget af el, varme og papirforbruget.

De større ændringer i antallet af medarbejdere og i benyttet kontorareal indikerer, at vi fremover må overveje at ændre vores måde at udarbejde miljøredegørelsen i retning af at være endnu mere baseret på årsværk og arealenhed for at kunne sammenligne resultater fra år til år.

Det er vores opfattelse, at yderligere reduktioner i forbruget, kun kan nås ved en mere målrettet indsats. Derfor er styrelsen nu er gået over til at arbejde struktureret med miljøledelse. Vi har valgt et system som sikrer kvalitet i vores arbejde (kvalitetsledelse) og øget fokus på miljøet (miljøledelse).

Der er vores håb at implementeringen af miljøledelse — EMAS — vil være adfærdsregulerende for hver enkelt medarbejder og bidrage til at medarbejderen har en større indsigt i Miljøstyrelsens prioriteringer og forretningsgange.


_______________

Steen Gade Direktør Miljøstyrelsen