Bioremediering ved hjælp af planter og gensplejsede bakterier

1 Teknologien

1.1 Projektets idégrundlag
1.2 Fremtidige forskningsbehov indenfor teknikken

1.1 Projektets idégrundlag

Projektets formål var at udvikle og afprøve bakteriel teknologi til anvendelse i fytoremediering af PCB-forurenet jord.

Den nye bakterielle teknologi går ud på, ved podning af frø eller stiklinger, at etablere vegetation, hvis rodnet er besat med genmodificerede bakterier, som nedbryder de forurenende stoffer i jorden. Rodnettets funktion er at etablere og vedligeholde bakterierne i jorden. Bakteriel nedbrydning af de forurenende stoffer vil altså foregå co-metabolisk, idet bakteriernes metabolisme og vækst primært vil være baseret på rodeksudater. Ved almindelig tilsætning af bakterier i jord vil den tilgængelige substratmængde være utilstrækkelig til at (1) vedligeholde et stort antal af aktive bakterier og (2) inducere dannelse af nedbrydningsenzymer i bakterierne. Dette skyldes mest den lave tilgængelighed af jordbundet PCB som bakteriel vækstsubstrat. Genmodificerede bakterier, der både vokser på planters rodeksudater og konstitutivt udtrykker nedbrydningsgenerne (dvs. danner nedbrydningsenzymerne uafhængig af substratmængden) anses for en teknologisk løsning af problemet. Systemet kunne yderligere forbedres ved at splejse nedbrydergenerne under kontrol af rodeksudat-følsomme genregulatorer, dvs. generne vil aktiveres særligt i planternes rodzone (forbedret ydelse af teknologien), og kun i rodzonen (udvidet genetisk sikkerhed).

Hvis konceptet viser sig at være succesfuldt med PCB’er, forventes det hurtigt at kunne udvides til nedbrydning af andre organiske forureninger, såsom PAH’er, bromerede flammehæmmere, TCE. Den nye teknologi kunne i fremtiden være fordelagtig i bekæmpelse af diffuse forureninger, idet en del af dem ikke nedbrydes på naturlig vis.

1.2 Fremtidige forskningsbehov indenfor teknikken

Projektet nåede ikke alle oprindelige målsætninger. Bl.a. blev teknologien ikke tilstrækkeligt afprøvet for at vise, om jordrensningen faktisk kan forbedres ved hjælp af de gensplejsede bakterier.

Europakommissionen har godkendt en ansøgning fra dette projekts partnere om et nyt projekt, der fortsætter med den påbegyndte forskning. Projektet med acronymet "GM-Rhizoremediation" gennemføres i perioden fra januar 2002 til december 2004.