Miljø og sundhed hænger sammen

1 Finansiering og afgrænsning af strategien

1.1 Finansiering
1.2 Afgrænsning i forhold til andre strategier, handlingsplaner m.v.
1.3 Læsevejledning

Blade

1.1 Finansiering

Det er første gang, Danmark får en strategi for miljøfaktorer og sundhed. Strategien sætter rammerne for indsatsen de kommende år. Strategien vil sikre, at den samlede indsats på området bliver fokuseret og set i et tværgående perspektiv. En række af strategiens indsatser finansie-res af de enkelte ministeriers ordinære bevillinger på finansloven. I 2002 og frem til 2004 er der derudover afsat særlige midler til området på finansloven. Af disse midler finansieres også fælles nye initiativer. For eksempel er der til den foreslåede koordinerende arbejdsgruppe afsat en reserve på 1,5 mio. kr. Herudover er der afsat midler til at sikre en uafhængig forbrugerrettet informationsindsats.

På Miljøministeriets område er der afsat 55 mio. kr. på finansloven i perioden 2002-2004 til området kemikalier, miljø og sundhed. På Fødevareministeriets område er der i perioden 2002-2004 blandt andet afsat 57,2 mio. kr. særligt målrettet mod at fastholde et højt niveau for fødevaresikkerhed. Disse midler medgår til finansiering af strategiens aktiviteter, men finansierer også aktiviteter, som ligger uden for strategien.

Tilsvarende har Økonomi- og Erhvervsministeriet ressourcer på finansloven til indsatser rettet mod indeklimaet og drikkevandsinstallationer. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ca. 20 mio. kr. i alt til at dække nye initiativer, herunder opfølgning på de fire handlingsplaner som fremgår af regeringsgrundlaget, nemlig hjertekarsygdomme, overfølsomhedssygdomme, gammelmandssukkersyge og knogleskørhed.

På Arbejdstilsynets område indgår områderne kemi, støj og indeklima som prioriterede visioner i "Handlingsprogram for et rent arbejdsmiljø – år 2005". Dermed er der fokus på disse områder i Arbejdstilsynets almindelige tilsynsarbejde i de relevante brancher. Derudover er der i forbindelse med en supplerende handlingsplan for en ekstra indsats over for 10 nye særligt belastede jobgrupper for perioden 2001-2004 afsat 45 mio. kr., hvor kemi, støj og indeklima er særligt relevant for seks af jobgrupperne.

Strategiens mål og indsatser vil blive fulgt op af konkrete initiativer og handlingsplaner inden for de pågældende områder. Beslutning om nye udgifter i forbindelse med nye initiativer kræver, at der bliver udarbejdet konkrete beslutningsgrundlag for at vurdere fordele og omkostninger.

Druer

1.2 Afgrænsning i forhold til andre strategier, handlingsplaner m.v.

Regeringen har fastsat mål og initiativer i forhold til livsstilsfaktorer i programmet "Sund hele livet", 2002-2010. Denne strategi behandler derfor ikke livsstilsfaktorer som rygning, alkohol, kost og motionsvaner, som for befolkningen som helhed er faktorer, der har større betydning for sundheden.

Fødevareministeriet har en række strategier og handlingsplaner for at begrænse forekomsten af sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer. Problemstillingen vedrører fremstillingsprocesser og dyresundhedsforhold i landbruget og er ikke omfattet af denne strategi. Anvendelsen af genteknologi i fødevareproduktion indgår kun i begrænset omfang i strategien, da det behandles i en række andre tværministerielle fora.

Strategien omhandler arbejdsmiljøfaktorer, som også er omfattet af handlingsprogrammet "Rent Arbejdsmiljø år 2005". Derimod er handlingsprogrammets initiativer til at forebygge andre væsentlige påvirkninger af arbejdstagernes sundhed og sikkerhed ikke omfattet af begrebet miljøfaktorer, og er dermed ikke en del af denne strategi. Det gælder for eksempel arbejdsulykker, belastning af bevægeapparatet og psykosociale belastninger samt børn og unges arbejde.

Strategien behandler kemikalier i forhold til sundhedsskadelige effekter. Det er også en del af den samlede kemikaliestrategi. Kemikaliestrategien sætter herudover rammerne for den overordnede kemikalieindsats i forhold til miljøfremmede stoffer og deres effekter på planter, dyr og vandlevende organismer samt stoffer, der påvirker med atmosfæren. En række andre strategier på miljøområdet bidrager også til at begrænse uacceptable påvirkninger af menneskets sundhed.

Have

1.3 Læsevejledning

Del II beskriver den række af indsatser, som Regeringen vil iværksætte de kommende år for at reducere den negative påvirkning af befolkningens sundhed.

Afsnit 2 beskriver indsatser over for de forskellige miljøfaktorer. Det er kemikalier, biologiske faktorer og fysiske miljøfaktorer.

Afsnit 3 beskriver indsatser over for de sundhedseffekter, som miljøfaktorerne kan være en medvirkende årsag til.

Afsnit 4 beskriver indsatser over for de forskellige kilder, som miljøfaktorerne findes i.

Afsnit 5 beskriver indsatser inden for tværgående områder, som fastholdelse af et højt beskyttelsesniveau, overvågning og videnopbygning.

Afsnit 6 beskriver indsatser for at styrke samarbejdet mellem myndighederne på de forskellige områder.

Afsnit 7 beskriver internationale indsatser.