Opdatering af Bicheludvalgets driftsøkonomiske analyser

Forord

Som et led i evalueringen af Pesticidhandlingsplan II er blevet foretaget en opdatering af Bicheludvalget driftsøkonomiske beregninger. I denne rapport analyseres reduktionspotentialet i landbrugets pesticidanvendelser set på baggrund af ændringer i forudsætningerne for Bicheludvalgets driftsøkonomiske analyser og anbefalinger.

Rapporten er udarbejdet for Miljøstyrelsen af Jens Erik Ørum, Fødevareøkonomisk Institut (FØI).

Til arbejdet har været nedsat en følgegruppe med deltagelse af følgende personer : Per Kristensen, Dansk Planteværn Allan Andersen, Danmarks Naturfredningsforening Anne Marie Zinck, Dansk Landbrug Lise Nistrup Jørgensen, Danmarks Jordbrugsforskning.

Poul Henning Petersen og Carl Åge Pedersen, Dansk Landbrugsrådgivning Anni Kær Pedersen, Fødevareministeriet Kaj Juhl Madsen (formand) og Lene Gravesen, Miljøstyrelsen

Følgende eksterne projektdeltagere har ydet assistance med vurdering af det aktuelle pesticidforbrug såvel som de faglige normer og muligheder for en reduceret pesticidanvendelse: Lise Nistrup Jørgensen, Danmarks Jordbrugsforskning Poul Henning Petersen, Dansk Landbrugsrådgivning

Foruden kommentarer og faglig sparring fra følgegruppen og de eksterne projektdeltagere, er der under arbejdet modtaget faglig sparring og værdifuldt materiale fra: Jens Erik Jensen og Erik Sandal (Dansk Landbrugsrådgivning) Tove Christensen, Henrik Huusom og Lars Otto samt Inger Larsen, Mona Kristoffersen og Henrik B. Pedersen (Fødevareøkonomisk Institut)

Fødevareøkonomisk Institut tager ansvaret for rapportens samlede indhold og konklusioner. Der rettes en tak for den hjælp der er modtaget ved rapportens tilblivelse.

Fødevareøkonomisk Institut

Afdeling for Jordbrugets Driftsøkonomi, maj 2003

Johannes Christensen