Kvantificering af sandsynligheder for fejl i regnvandsanlæg og gråvandsanlæg

4 Gældende regler for regnvandsanlæg

4.1 Eksisterende enfamiliehuse omfattet af BR-S 98
4.2 Nye enfamiliehuse omfattet af BR-S 98
4.3 Andre bygninger
4.4 Ansvar for installationen
4.5 Fortolkning af Rørcenter-anvisningen 003

Reference fra en artikel i Vandteknik omhandlende regler vedrørende regnvandsanlæg

I det følgende gennemgås de regler, der er indført i forbindelse med ændringen af Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 515. Den følgende beskrivelse er gengivet fra en artikel af Viggo Nielsen, Teknologisk Institut, Rørcentret publiceret i Vandteknik, nr. 9, november 2000.

Den overordnede regulering findes i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 515 af 29.augsut 1988 med senere ændringer i bekendtgørelse nr. 694 af 7.juli 2000. I den sidstnævnte bekendtgørelse anføres blandt andet, at der i bekendtgørelse nr. 515 § 4 skal indsættes:

Stk.2. Bestemmelserne i stk. 1 finder ikke anvendelse på regnvand opsamlet fra tage til brug for wc-skyl og tøjvask i maskine.

Stk.3. Anlæg til opsamling af regnvand fra tage til brug for wc-skyl og tøjvask i maskine skal være VA-godkendt, jf. bestemmelserne i byggelovgivningen, fastlagt af by- og boligministeren. VA-godkendelsen kan enten være for et samlet fabriksfremstillet system eller som godkendelser af de forskellige fabriksfremstillede dele, som anlægget opbygges af på stedet.

Stk.4. Bestemmelserne i stk. 2 og 3 finder ikke anvendelse for institutioner med særlig udsatte personer som f.eks. skoler, daginstitutioner (herunder f.eks. vuggestuer, børnehaver, skolefritidsordninger og fritidshjem) og døgninstitutioner (herunder f.eks. plejeinstitutioner og hospitaler) samt hoteller og bygninger med offentlig adgang.

Stk.2 meddeler, at ikke alt vand i bygninger skal have drikkevandskvalitet, idet man nu må bruge regnvand fra taget til wc-skyl og tøjvask i maskine. Det forudsættes, at det i stk. 3 og 4 anførte respekteres.

Foruden det anførte om byggelovgivningen og VA-godkendelse skal byggelovgivningen og miljølovgivningen i øvrigt overholdes. Dette betyder, at Bygningsreglement BR 95 og Småhusreglement BR-S 98 skal følges. Begge reglementer henviser til, DS 432, Norm for afløbsinstallationer og DS 439, Norm for vandinstallationer som skal følges, og at arbejder med vand- og afløbsinstallationer samt kloak skal udføres af autoriserede mestre. DS 432 og DS 439 er begge netop revideret og foreligger som 3. udgaver, der er trådt i kraft pr. 31.juli 2000. I begge normer anføres, at regnvandsanlæg skal udføres i overensstemmelse med Teknologisk Instituts Rørcenter-anvisning 003, Brug af regnvand til wc-skyl og vaskemaskiner i boliger.

Konklusionen på ovenstående fremlægges i de følgende tre afsnit.

4.1 Eksisterende enfamiliehuse omfattet af BR-S 98

Gældende regler for eksisterende enfamiliehuse omfattet af BR-S 98

Regnvandsanlæg kan udføres uden særlig tilladelse fra bygningsmyndigheden:
Vandinstallationer samt afløbsinstallationer inde i bygningen skal udføres af en autoriseret VVS-installatør. Afløbsinstallationer i jord og under bygning skal udføres af en kloakmester. DS 432, 3.udgave 2000 og DS 439, 3.udgave 2000 skal følges. Rørcenter-anvisning 003 skal følges. VA-godkendte anlæg eller til formålet VA-godkendte dele skal anvendes.

4.2 Nye enfamiliehuse omfattet af BR-S 98

Gældende regler for nye enfamiliehuse omfattet af BR-S 98

Regnvandsanlæg kræver tilladelse fra bygningsmyndigheden i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse:
Tilladelse kan gives med de betingelser, der er anført ovenfor.

4.3 Andre bygninger

Gældende regler for andre bygninger

Regnvandsanlæg kræver tilladelse fra bygningsmyndigheden i alle tilfælde:
For bygninger omfattet af Bygningsreglementet BR 95 (såvel eksisterende som nye bygninger) skal der altid søges om tilladelse hos bygningsmyndigheden til installation af regnvandsanlæg. For bygninger med boliger eller boliglignende anvendelse f.eks. kontorer og andre virksomheder, hvor brugerkredsen er fast, vil tilladelsen normalt kunne gives, når betingelserne anført under enfamiliehuse er opfyldt. For bygninger med anden anvendelse kan der søges om tilladelse, men da der ikke kan gives dispensation fra ovennævnte bekendtgørelser fra Miljø- og Energiministeriet, vil tilladelse kun kunne opnås som tilladelse til forsøgsbyggeri. Betingelserne for eventuel udførelse vil formentlig være som beskrevet under enfamiliehuse i den udstrækning, de kan anvendes.

4.4 Ansvar for installationen

Tilbagestrømningsventi len er vvs-mesterens og rådgiverens ansvar

Det er ikke er leverandørens eller komponentproducentens ansvar, at forholdene på vandforsyningssiden er i orden, og derfor har de f.eks. ikke ansvar for, at de etablerede anlæg er udstyret med en tilbagestrømningssikring (rørafbryder). Dette er formodentlig rådgiverens og den autoriserede vvs-mesters ansvar. Derfor er det vigtigt, at de autoriserede håndværkere, der skal installere disse anlæg er bekendt med Rørcenter-anvisning 003, og dermed med de gældende regler om installation og valg af komponenter.

4.5 Fortolkning af Rørcenter-anvisningen 003

Fortolkning af Rørcenteranvisning 003

Rørcenter-anvisningen 003 er forholdsvis klar, hvad angår de komponenter, der skal indgå i et regnvandsanlæg – der er krav til bl.a. brug af VA-godkendte komponenter. Men når det drejer sig om muligheden for at koble regnvandsanlægget fra og kun benytte vandværksvand, er der mulighed for fortolkning af anvisningen, da dette ikke er behandlet i anvisningen. Det kan derfor tolkes som om, at det er tilladt at koble anlægget helt fra, således at anlægget ingen forbindelse har til resten af husets vandinstallation. Denne omkobling fra regnvandsbrug til vandværksbrug kan f.eks. ske ved at afmontere et rørstykke fra regnvandsledningen og anbringe det samme rørstykke i vandforsyningsledningen. Det svarer til, at anlægget nedlægges og den oprindelige vandinstallation genoprettes. At informere om denne mulighed, kan måske også være med til at nedbringe antallet af registrerede fejlforbindelser. Dette er en mulig omkobling, der er benyttet ved mange eksisterende anlæg i dag jævnfør kapitel 5 – erfaringer fra eksisterende regnvandsanlæg. For at reducere antallet af fejlforbindelser er det nødvendigt at nedsætte incitamentet til at foretage disse fejlforbindelser, denne omkoblingsmulighed kunne medvirke til dette.