Industrielle fejlforbindelser til vandforsyningsnet

5 Udvalgte industrier

5.1 Antal af industrier
5.2 Samarbejde med vandforsyninger og industrier
5.3 Udvalgte industrier
5.4 Industribesøg

5.1 Antal af industrier

I kapitel fire blev grundlaget for udvælgelse af industrier til nærmere undersøgelse fremlagt. Sikkerhedsforanstaltningerne ved hver enkelt installationsgenstand i de udvalgte industrier skal kontrolleres og sammenlignes med gældende regler om sikring mod forurening af den offentlige vandforsyning.

Grundlaget for udvælgelse af industrierne
Industrierne er udvalgt efter branchekode og forureningsgrad, således at begge begreber er dækket så bredt som muligt og uden, at antallet af industrier er urealistisk højt. Desuden er det vigtigt at udvælge både store som små industrier til undersøgelsen.

10-20 industrier udvælges
I kapitel 1 blev det fremlagt, at målet var at udvælge 10-20 industrier og udfra disse erfaringer at generalisere standarden for industrien.

En større undersøgelse ville være optimalt
Det kan diskuteres, om standarden for sikkerhedsforanstaltningerne i industrien  generelt kan estimeres udfra besøg på 10-20 udvalgte industrier. Det optimale ville selvfølgelig være at igangsætte en større undersøgelse, der blev foretaget af de enkelte kommuners vandforsyning, og hvor alle industrier blev kontrolleret i de valgte områder.

Begrænsninger i projektet
I dette projekt har det ikke været målet og det har ikke været muligt at foretage en større undersøgelse, som inkluderer et stort antal af industrier på grund af flere faktorer:

  • Ressourcerne i projektet tillader det ikke.
  • Tidsaspektet spiller ind. Det kan ikke forventes, at vandforsyningerne med det samme kan allokere den fornødne tid og mandskab til sådant et projekt.
  • Det er langt fra alle kommuner/vandforsyninger, der vil være interesseret i at foretage en sådan kontrol.
  • Det er langt fra alle industrier, der vil være villige og i mødekommende overfor en sådan kontrol.

Stikprøvekontrol benyttes til at generalisere forholdene
Statistisk set ville det være bedre med et større datagrundlag end erfaringer fra 10-20 industrier, men når det samlede antal af industrier i Danmark betragtes (over 400000 industrier/virksomheder jævnfør tabel 3.1), ville det statistiske materiale stadig væk være beskedent, selvom der blev medtaget for eksempel dobbelt så mange industrier i undersøgelsen. Det er derfor valgt at tage stikprøver i udvalgte brancher og på denne baggrund danne sig et overblik over standarden af sikkerhedsforanstaltningerne i forbindelse med sikring af den offentlige vandforsyning mod forurening. Der vil selvfølgelig være stor variation indenfor de enkelte branchekoder, men en stikprøvekontrol kan give et indblik i, hvordan forholdene ser ud. Udfra dette indblik vil det være muligt at give en kvalitativ identifikation af, hvordan forholdene i industrierne generelt må formodes at være.

5.2 Samarbejde med vandforsyninger og industrier

Villighed for industrierne
For at opnå det optimale ved hvert industribesøg er det en forudsætning, at industrien vil medvirke ved udførelsen af kontrollen af sikkerhedsforanstaltningerne. En del industrier ser fordele i sådan en kontrol, da dårlig presseomtale i forbindelse med en eventuel forureningshændelse kan påvirke omsætningen. En del af industrierne er dog ikke interesseret i sådan en kontrol, da det er besværligt og mandskabskrævende samt forstyrrende i den daglige drift. Desuden skal eventuelt opdagede fejl udbedres.

Samarbejde med vandforsyningerne
Der har derfor i forbindelse med udvælgelsen af industrier været fokuseret på at få etableret et samarbejde med vandforsyninger og igennem disse få kontakt til interessante industrier. Ved henvendelse til 34 kommuner, er det kun et lille antal af disse, der har vist den fornødne interessere for at indgå i et sådant samarbejde. Dette har medført, at der er indgået et samarbejde med Århus Kommunale Værker, Hvidovre vandforsyning, Trefor og Sæby vandforsyning, som har været behjælpelig med udvælgelsen af egnede industrier og til etablering af kontakten til industrierne. Desuden har en person fra henholdsvis Århus Kommunale Værker, Hvidovre vandforsyning og Sæby vandforsyning været med ved de respektive industribesøg i disse tre forsyningsområder.

Størstedelen af de udvalgte industrier er fra Århus, Hvidovre og Sæby
Da det er meget vigtigt, at vandforsyningen er involveret i industribesøgene, samt at der er villighed fra industrierne, er de fleste udvalgte industrier fra henholdsvis Århus, Hvidovre og Sæby.

Sæby vandforsyning
Sæby vandforsyning har et stort problem, da der er mange svinefarme og kyllingefarme tilsluttet det offentlige vandforsyningsnet. Ved de fleste af disse installationer er der tilsluttet doseringsanlæg direkte på vandforsyningen. Sæby vandforsyning har i den forbindelse flere problemer, blandt andet kan nævnes, at doseringsanlæggene ikke er VA-godkendte. Sæby vandforsyning har derfor en stor interesse i at få belyst risikoen for forurening af den offentlige vandforsyning specifikt i forbindelse med svinefarme og kyllingefarme, hvorved disse industrier er udvalgt i Sæby forsyningsområde.

Kontrol af vandinstallationer
I Hvidovre forsøges det at undgå fejl på vandinstallationer ved, at alle ændringer skal synes og godkendes. Desuden udsendes hvert 2. år et brev til alle større virksomheder med en vandmåler, der kan måle mere end 20 m3/h, hvor de bliver bedt om at efterse, rense og om nødvendigt reparere deres kontraventiler. Virksomheden skal herefter meddele vandværket, når arbejdet er udført og hvem, der har udført det. I mindre vandmålere installerer vandforsyningen selv kontraventiler, og dette sikrer, at der er en kontraventil i måleren. Efter planen udskiftes alle vandmålere hvert 8. år. Disse foranstaltninger er iværksat for at sikre en rimelig kvalitet og kontrol med vandinstallationerne, men vandforsyningen er godt klar over, at det langt fra er tilstrækkeligt for at undgå fejl i vandinstallationerne.

Århus kommunale Værker har igangsat en stor undersøgelse
Å
rhus Kommunale Værker har igangsat en større kontrol af industrier i deres forsyningsområder. Dette er et projekt, der vil blive gennemført i løbet af de næste par år. Når tiden tillader det, tilrettelægges et besøg på en udvalgt industri, og på denne måde skal stort set samtlige industrier gennemgås. Data fra denne undersøgelse vil løbende blive indsamlet af PH-Consult, således at datamaterialet om sikkerhedsforanstaltninger hele tiden vokser. Hvis lignende projekter blev igangsat i andre kommuner, ville det være muligt i løbet af nogle år at få indsamlet et meget stort erfaringskatalog om sikkerhedsforanstaltninger i industrier. Udfra dette katalog ville det være muligt at kvantificere forholdene omkring sikkerhedsforanstaltningerne i industrien.

5.3 Udvalgte industrier

Udvalgte industrier
I dette afsnit listes de udvalgte industrier samt deres branchekode. Det skal bemærkes, at størstedelen af industrierne er anonymiseret, da dette har været et krav fra de enkelte industrier for at deltage i undersøgelsen og derefter er aftalt med vandforsyningen.

Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 5.1‘
Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 5.1‘

Ovenstående industrier er de udvalgte, der skal danne grundlag for at foretage en general vurdering af sikkerhedsforanstaltningerne i industrien. Det fremgår, at der er valgt industrier, der beskæftiger sig med meget forskellige produkter, hvilket ligeledes bevirker, at procesvandet i de enkelte industrier varierer meget og dermed ligeledes konsekvensen i form af alvoren i tilfælde af et uheld. Desuden er der udvalgt store og små industrier. Disse industrier tilsammen dækker ligeledes alle fem forureningsgrader omtalt i kapital 3, jævnfør tabel 3.2.

5.4 Industribesøg

Formål med industribesøg
Formålet med alle industribesøg har været at tjekke om sikkerhedsforanstaltningerne overholder de gældende regler beskrevet i henholdsvis Norm for vandinstallationer og SBI-anvisning 165, Vandinstallationer.

Samarbejde med kommunerne
Ved alle industribesøg, så vidt det har været muligt, har en person fra kommunes vandforsyning været med til at vurdere, om sikkerhedsforanstaltningerne er overholdt. Samtidig har det vist sig, at industrierne er mere samarbejdsvillige, når kommunen er repræsenteret ved disse kontrolbesøg.

Samarbejde med industrierne
Kontakten er derfor, som skrevet tidligere, først blevet etableret til kommunerne og dernæst til de udvalgte industrier. Det er ikke alle industrier, som har været lige samarbejdsvillige, hvilket som nævnt er en forudsætning for, at et sådant besøg skal være formålstjent. Industrien skal være villig til at stille en person til rådighed, som kan afsætte tilstrækkelig tid til at vise rundt i industrien og svare på relevante spørgsmål.

Fremgangsmåde ved industribesøg
Ved alle industribesøg på de udvalgte industrier har samme fremgangsmåde været benyttet. Denne vil kort blive forklaret i det følgende.

Fremgangsmåden ved industribesøgene har været at følge den interne vandledning fra stikledningen, hvor kontraventilen er placeret og rundt i hele industrien. Stort set alle afgreninger er blevet kontrolleret lige fra delprocesser i produktionen til kontraventiler på cisterner og kaffemaskiner. Sikkerhedskravene for forureningsgrad 1-5 er blevet tjekket de respektive steder.

Omfanget af kontrollen
Omfanget af kontrollen har varieret meget afhængig af den undersøgte industri. F.eks. kan det nævnes, at Grundfos har 50 km vandledninger internt på fabrikken, mens mejerierne har et meget stort antal af behandlingsanlæg, hvor der er rig mulighed for forurening af den lokale vandforsyning, hvis sikkerhedsforanstaltningerne ikke er overholdt.

Udbedring af fejl
Efter endt kontrolbesøg udarbejder vandforsyningen et officielt brev til industrien, hvor observerede fejl beskrives og bedes udbedret.