Industrielle fejlforbindelser til vandforsyningsnet

9 Konklusion

Konklusion
I denne rapport er der redegjort for en kvalitativ risikoanalyse af industrianlæg. Vurderingen er foretaget udfra oplysninger registreret ved besøg på udvalgte repræsentative industrier samt udfra litteraturstudie og personlige kontakter.

Udfra den kvalitative risikoanalyse kan følgende punkter fremhæves:

  • Overholdes kravene i DS 439 er risikoen for forurening af den offentlige vandforsyning forårsaget af industrianlæg forsvindende lille i stort set alle brancher. Undtaget herfra er landbruget og gartnerier, da disse ikke er omfattet af DS 439.
  • Det anbefales, at lovgivningen ændres, således at avls- og driftsbygninger og dermed landbrug og gartnerier er omfattet af DS 439. Dette vil nedsætte risikoen for forurening af den offentlige vandforsyning fra disse brancher betydeligt.
  • Sikkerhedsforanstaltningerne beskrevet i DS 439 er for en stor del af industrianlæggene ikke overholdt fuldt ud. Dette medfører en forøget risiko for forurening af den lokale vandforsyning. Der er ikke registreret mange fejltilslutninger, men ofte er manglerne - undladelser af komponenter.
  • Det er langt fra alle industrier, der benytter autoriserede VVS-installatører til at udføre arbejdet internt i industrien. Ofte er det den lokale driftsmand. Dette bevirker, at der ikke altid benyttes VA-godkendte komponenter.
  • Umiddelbart er risikoen for forurening af den offentlige vandforsyning relativ stor udfra betragtningerne om den manglende overholdelse af sikkerhedsforanstaltningerne, men erfaringerne indsamlet fra kommunerne/vandforsyningerne tyder ikke på mange registrerede forureningstilfælde. Der kan findes flere forklaringer på dette. Det vurderes, at der reelt forekommer flere forureningstilfælde end der opdages, men konsekvensen af disse er ikke alvorlige og spores derfor ikke tilbage til drikkevandskvaliteten.
  • Det anbefales, at der foretages kontrolbesøg på udvalgte industrianlæg i alle kommuner –ligesom Århus Kommunale Værker, da dette løbende vil skærpe sikkerheden og det vil give en større viden om sikkerheden internt i industrierne.

I rapporten er der ligeledes foretaget en kvalitativ vurdering af, hvilken forureningskilde – industrianlæg kontra regnvands- og gråvandsanlæg – der udgør den største risiko.

Industrianlæg den største forureningskilde
Udfra fra forskellige faktorer som blandt andet antal af industrier set i forhold til antallet af regnvands-og gråvandsanlæg, de manglende sikkerhedsforanstaltninger ved industrianlæggene samt alvoren af konsekvensen ved en forurening af den offentlige vandforsyning af industrianlæg, må det konkluderes, at den største risiko forefindes i forbindelse med industrianlæg.