Identifikation af produktfamilier

3 Kriterier for afgrænsning af en produktfamilie

Valget af produktfamilier i dette projekt er udover de funktionelle- og teknologiske kriterier også afhængig af et sæt pragmatiske kriterier. Disse kriterier er:

  • Stort produktionsvolumen / udviklingspotentiale
  • Flere producenter og andre aktører i Danmark, Skandinavien, og EU, der kan udnytte de fremkomne konklusioner.
  • Væsentlig miljømæssig betydning, som kan bindes op på et eller flere af de karakteristika der definerer produktfamilien.
  • Betydeligt potentiale for miljømæssige forbedringer
  • Forretningsmæssigt relevant potentiale for miljøforbedringer (besparelser eller krav fra kunder, myndigheder, medarbejdere, investorer etc.)

Det overordnede kriterium for definition af en produktfamilie i denne sammenhæng er en samling af produkter, hvis miljømæssige egenskaber er så ensartede, at en miljøvurdering af dem vil føre til ensartede resultater. Værdien af de fremkomne erkendelser vil være afhængig af den afgrænsning af produktfamilien, der foretages. Hvis produktfamilien er afgrænset meget snævert (f. eks. 200 liter køleskab, kompressor baseret, 60*60 cm), vil muligheden for at generalisere konklusionerne inden for familien være meget høj; men antallet af produkter/producenter disse konklusioner vil gælde for, vil være meget begrænset. Hvis produktfamilien defineres bredere (f. eks. Temperatur kontrol rum) vil antallet af produkter/producenter selvfølgelig blive større. Til gengæld vil mulighederne for at generalisere erkendelserne blive væsentligt mindre. Et sted mellem en meget bred – hhv. en meget snæver definition af produktfamilien må der være et optimum for værdien af de udsagn, der kan genereres. Værdien skal forstås som produktet af den miljømæssige værdi af de opnåede erkendelser og det antal produkter/producenter disse erkendelser omfatter. Dette er illustreret i fig. 3.

Figur 3: Produktet af den miljømæssige værdi af de opnåede erkendelser og det antal produkter/producenter disse erkendelser omfatter

Figur 3 Sammenhæng mellem værdien af de opnåede erkendelser og det antal produkter/producenter disse erkendelser omfatter

Ved identifikation af produktfamilien ses både på dens overordnede brugsfunktion og på de teknologier, der indgår i produktet. På det overordnede niveau kan findes alternative løsninger, som baseres på vidt forskellige teknologier. Det overordnede behov for køling af madvarer kan opnås på mange forskellige måder, som det er vist i fig. 1.

Det er vigtigt at definere produktfamilien på tilstrækkeligt højt funktionsniveau (her køling af fødevarer) til at kunne identificere alternative teknologier overordnet. Men det er samtidig nødvendigt at vælge en af de vidt forskellige teknologier, og analysere denne nærmere for at identificere retningslinier og anbefalinger på lavere niveauer (styring af kompressoren, opskumning af isoleringen, valg af materialer, etc.).

Det er derfor nødvendigt at skabe mere detaljeret indsigt i udvalgte teknologiske løsninger for at identificere erkendelser, der kan omfatte en produktfamilie, som er defineret i forhold til den teknologi produktet indeholder og som det bruger i sin livscyklus (Teknologi ved råstofudvinding, fremstilling, brug, bortskaffelse etc.)

En væsentlig del af de konklusioner og anbefalinger miljøvurderingen genererer, vil derfor nødvendigvis være knyttet til de teknologier produktet indeholder og bruger. En del af de erkendelser der genereres vil derfor kunne anvendes indenfor helt andre funktionelle områder end den produktfamilie der oprindelig blev miljøvurderet. Nogle af de erkendelser miljøvurderingen af køleskabet har frembragt vil således også kunne bruges inden for andre produkter der ”indeholder” samme hovedfunktioner, f. eks. køling, isolering , skabe adgang etc. En måde at systematisere dette på er at opdele produktet/produktfamilien i hovedfunktioner, som det fremgår at næste afsnit.