Identifikation af produktfamilier

4 Opdeling af et produkt i hovedfunktioner - det udvidede produktfamiliebegreb

Ofte vil der eksistere et slægtskab mellem flere produktfamilier, hvilket betyder at dele af de tilhørende miljømæssige erkendelser for en produktfamilie vil kunne overføres til en anden produktfamilie, når en række forudsætninger er opfyldt. Ved ikke kun snævert at se på den enkelte produktfamilie, men ved at udvide produktfamiliebegrebet, bliver målgruppen for de miljømæssige erkendelser større. Udvidelsen består i at betragte de enkelte hovedfunktioner i produktet, samt den måde de teknologisk er realiseret på, og så undersøge om miljøerkendelserne herfor vil kunne anvendes på andre produktfamilier.

Eksempelvis er hovedfunktionerne for et køleskab “fjerne varme = køle” v.hj.a. væskefordampning i kompressorsystemer, “isolering” v.hj.a. opskummet PUR plast, “Adgangsforhold” v.hj.a. døre med plasttætninger, m.m. Som det ses er det vigtigt både at se på funktionen samt den tilhørende teknologiske løsning. Erkendelserne for isoleringsfunktionen vil her formentlig kunne anvendes på fx. vandvarmere og frysere, som hermed bliver del af den udvidede produktfamilie.

En konsekvens af det udvidede produktfamiliebegreb er at resultaterne fra miljøanalysen og de miljømæssige erkendelser skal henføres til de enkelte hovedfunktioner.

Det udvidede produktfamiliebegreb er søgt illustreret i figur 4, der indeholder nogle eksempler på hvordan familiebåndene kan være knyttet mellem produkter med vidt forskellig funktion.  

 
Figur 4 Det udvidede produktfamiliebegreb

Faldgruber

Den ekstrapolation af konklusioner, der foretages mellem produkter med forskellige funktioner eller produkter, der optræder i forskellige omgivelser skal foretages med forsigtighed. De betingelser der definerer systemet uden for produktet kan være fuldstændigt forskellige. Dette kan føre til helt andre prioriteringer og anbefalinger.

Et eksempel på dette er betydningen af antallet af åbninger af døren i et køleskab, som er meget forskelligt i en privat husholdning og i et supermarked. Et andet eksempel er et køleskab installeret i et tog eller et fly. Her vil det være en generel anbefaling at reducere vægt (uden at kompromittere isoleringen). Konklusionerne fra et husholdningskøleskab kan derfor ikke uden videre overføres til et køleskab i et transportmiddel, og det er vigtigt at være opmærksom på de forskelle, der er betinget af forskellige ydre systemer.

Produktfamilien skal således afgrænses med skyldig hensyntagen til den kendsgerning, at konklusionerne er afhængige af definitionen af systemets grænser. Generaliseringer skal normalt kun foretages for produkter med sammenlignelige ydre systemer og udføres med stor forsigtighed, når de ydre systemer er forskellige.

I tabel 1 og - 2 er vist hvordan et køleskab og en mobil telefon kan opdeles i et antal hovedfunktioner. For hver hoved funktion er angivet eksempler på væsentlige erkendelser (forventede erkendelser for mobiltelefonens vedkommende). Hvor det er muligt vil disse erkendelser også blive kvantificerede.


Tabel 1 Opdeling af et køleskab hovedfunktioner
Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 1‘


Tabel 2 Opdeling af en mobiltelefon i hovedfunktioner
Klik på billedet for at se html-version af: ‘Tabel 2‘