Identifikation af produktfamilier

5 Fremgangsmåde for udvælgelse af produktfamilier

Nedenfor er beskrevet de aktiviteter der er gennemført for at indkredse mulige produktfamilier inden for det elektromekaniske område.

Generering af bruttoliste

  1. Brainstorming i projektgruppen. Relevante ideer sættes på bruttolisten.
  2. Efterfølgende kontakt med Dansk Industri (1)om yderligere relevante produktfamilier. Relevante ideer sættes på bruttolisten.
  3. Kontakt med IPU/Konstruktionsteknik om begrebet produktfamilie, samt diskusion af det udvidede produkfamiliebegreb (se ovenfor).
  4. Systematisk gennemgang af Gruppe 37 i Kompass Danmark 1997/98 (2), der omfatter Elektroindustri. Kategorier der vurderes at kunne være relevante sættes på bruttolisten
  5. Gennemgang af Kompass Danmark 1997/98 om hvor mange virksomheder der producerer produkter i de pågældende produktfamilier.
  6. Kontakt med Dansk Industri om hvilke/hvor mange virksomheder, der fremstiller produkter i de pågældende produktfamilier.

På dette grundlag er opstillet en bruttoliste med kandidater. (Tabel 3)

Prioritering

Bruttolisten er gennemgået med henblik på at vurdere produktfamiliens miljømæssige relevans. En vigtig kilde har været Miljørapport nr 81, 1995 (3), der har foretaget en rangordning af alle industriprodukter, der omsættes i Danmark. Energiforbrug og ressourcetab er anvendt som kriterier for rangordningen. Ved opdelingen af produkterne i kategorier er anvendt ”Brugstariffen”, der udgives af Told- og Skattestyrelsen. I vurderingen indgår også den affaldsmængde, de enkelte produktgrupper er årsag til. Disse tal stammer primært fra Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr53, 1995 (4). På grundlag af denne bruttoliste (Tabel 3) er de produktgrupper, der bedst opfylder de pragmatiske kriterier udvalgt.