Miljøvurdering af støvsugere

1 Indledning

Denne miljøvurdering er udført som en del af projektet ”Retningslinier for Miljørigtig Udvikling af Produktfamilier indenfor Elektromekanisk Industri”, støttet af Miljøstyrelsen.

Arbejdet er udført på en støvsuger af mærket Nilfisk GM400, som repræsentant for markedets husholdningsstøvsugere med høj ydelse og god kvalitet.

Miljøvurderingen er gennemført af civilingeniør, Ph.D. Niels Frees, Instituttet for Produktudvikling, Danmarks Tekniske Universitet. Kritisk internt review er udført af civilingeniør Ole Willum, Instituttet for Produktudvikling. Data er leveret af miljøchef Bent Jørgensen, udviklingschef Helle Villumsen og forskningsmedarbejder Peter Nøhr Larsen.

Dataindsamlingen er for en stor del udført i forbindelse med et eksamensarbejde af stud. polyt. Per Ravn Hermansen (Hermansen, 1999). Denne dataindsamling er udført meget detaljeret, og har derfor dels begrundet en række forenklinger i forbindelse med præsentationen i denne rapport og dels dannet grundlag for en analyse af hvilke komponenter i støvsugeren som specifikt medfører den største miljøbelastning i forbindelse med materialefremstilling og produktion.

Arbejdet er udført efter miljøvurderingsmetoden udviklet i UMIP og beskrevet i (Wenzel et. al., 1996a). Samtidigt er det tilstræbt at følge retningslinierne i ISO 14040/41/42 (ISO, 1997 & 1998), især med hensyn til rapportens opbygning. Beregningerne i forbindelse med studiet er udført ved hjælp af UMIP PC-værktøj, version 2.11 beta (Miljøstyrelsen, 1999), hvori der ligeledes er opbygget en model af produktet og dets livsforløb.