Miljøvurdering af mobiltelefon

4 Opgørelse

4.1 Dataindsamling og behandling
4.2 Procesoversigt
4.3 Resultatberegning

4.1 Dataindsamling og behandling

Materialefasen
... ...mobiltelefon

Telital har opgivet vægten af de forskellige dele i mobiltelefonen samt hvilke materialer de er lavet af. For printkortet har Telital givet vægten af det ubestykkede kort samt antallet af de forskellige elektronikkomponenter. Materialeindholdet i højtaleren er oplyst af producenten, mens sammensætningen af højtalerens magnet er fra Ullmann (ref 13).

... ...batteri
Vægten af plastkabinettet, det bestykkede printkort og LiIoncellen i batteriet har Telital fremskaffet. Materialeindholdet og den procentvise sammensætningen af kabinettet og LiIoncellen er fra Jensen et. al. (1999).

... ...oplader
Vægten af plastkabinettet inklusiv stikben, det bestykkede printkort, ledningen og opladerstikket i den elektroniske oplader er skaffet af Telital. Hvor fra materialesammensætningen af opladerstikket også stammer. Materialeindholdet og den procentvise sammensætning af de resterende dele af opladeren stammer fra Jensen et. al. (1999).

... ...komponenter
Data for produktion af printkort, IC-kredse og transistorer kommer fra anonyme virksomheder, som ikke nødvendigvis er leverandører til Telital. IC-kredse og transistorer er forenklet til kun at relatere til antallet af komponenter og ikke til størrelsen af silicium chippen.

... ...antagelser
Der er gjort følgende antagelser:

Forholdet mellem ABS-plast og PC-plast i de tre kabinetter er antaget at være 40/60.

Det er antaget, at størstedelen af de forskellige kontakter i mobiltelefonen har en sammensætning af 50% metal og 50% plast. Hvor plasten indeholder glasfibre er forholdet mellem plast og glas sat til 75/25.

Forholdet mellem messing og nikkel i nysølv er antaget at være 80/20 ud fra oplysning om at nikkelindholdet i nysølv er 8-30% (Andersen, 1984).

Forholdet mellem PET og silikone i tastaturet er antaget at være 50/50. Det har ikke været muligt at skaffe data for fremstillingen af silikone.

Display er antaget at bestå af 80% glas, 5% flydende krystaller og 15% andet, hvilket bl.a. er reflektorer. Det har ikke været muligt at få oplyst sammensætningen af de flydende krystaller, men de mest anvendte typer er screenede for toksiciteten af IPU. Der blev ikke fundet nogen oplysninger om toksiciteten af disse stoffer.

Forbindelsen mellem display og printkort er et flexprint. Det er antaget, at flexprintet består af 100% PET. Der er set bort fra de højst sandsynlige sølvholdige lederbaner, fordi mængden skønnes at være yderst ringe.

Det har ikke været muligt at skaffe fremstillingsdata for alle de anvendte plasttyper. I stedet er benyttet data for de typer, som strukturmæssigt ligner mest. PET er benyttet i stedet for PBT og LCP (liquid crystal polymer). PC er benyttet i stedet for PPE, og PVC bruges i stedet for PVDF.

Æsken i emballagen er antaget at består af 50% bleget pap og 50% ubleget, samt at det er 84 % primær bølgepap.

Støbepapindlægget i emballagen laves normalt af gamle aviser, derfor har det været nødvendig at foretage en systemudvidelse, hvilket resulterer i at støbepap skal ”betale” for fremstillingen af primær papir svarende til 83% af sin egen vægt.

Betydningen af de beskrevne antagelser og forenklinger er behandlet i afsnit 6.2 Følsomhedsvurdering.

Produktionsfasen
Data for produktion af højtaler er givet af producenten. Fremstilling af magnetpulver og produktion af ståldele til magnetkredsløbet er udeladt. Sintring og varmebehandling af magnet antages at svare til samme processer for strontiummagneter (Caspersen, 1999).

Data for trækning af kobbertråd til højtalerens spole og til opladerens spole samt til ledning i oplader er fra litteraturen (Bruch, 1995). Der også har leveret data for overtrækning af kobberledninger med PVC.

Energiforbruget til fremstilling af terminaler til højtaler samt metaldelen af kontakterne til batteri, oplader, GSMkort, højtaler, klikstik til oplader og opladerstik har det ikke været muligt at finde data for. Det er antaget at dette svarer til fremstillingen af kobberbånd. Tilsvarende er energiforbruget til fremstilling af små holdere til afskærmningen på printkortet samt metaldelen af kontakten i hunstikket til klikstikket antaget at svare til fremstilling af messingbånd.
Det har ikke været muligt at finde emissionsdata for ovennævnte dele.

Produktion af display, flexprint og mikrofon er udeladt. Det har ikke været muligt at skaffe data gennem projektet

Fræsning af antennen mangler, på grund af manglende data. Data for overfladebehanling af antenne er estimeret af IPU på basis af lagtykkelserne af de forskellige metaller. Data skønnes at give en god indikation af processens miljøpåvirkning.

Data for fortinning af tyndpladestål er skaffet af IPU og justeret i forhold til den aktuelle lagtykkelse.

Sprøjtestøbning af plast med glasfyld er antaget at svare til sprøjtestøbning af ren plast.

Data for produktion af LiIoncellen og batterikabinettet er fra Jensen et. al. (1999). Der er det for LiIoncellen antaget, at produktionsprocesserne svarer til processerne til produktion af nikkel-cadmium-celler. Data indeholder kun energiforbrug, somskønnes at være et kvalificeret estimat for energiforbruget, men ikke for toksiske emissioner fra produktionen

Der mangler data for produktion af låsemekanisme i opladerstik, ståldele i spolen samt vikling af kobberspolen på printkortet i opladeren.

Trykning af instruktionsbog og omslaget til emballagen er udeladt.

Betydningen af de beskrevne antagelser og forenklinger er behandlet i afsnit 6.2 Følsomhedsvurdering.

Brugsfasen
Data for energiforbrug til opladning af telefonen er leveret af Telital.

Bortskaffelsesfasen
Ved deponering antages, at hele produktet inklusiv oplader, batteri og emballage deponeres som volumenaffald. Ved forbrænding antages, at alt ender i affaldsforbrændingsanlægget. Ved genvinding antages produktet at følge det tredje udkast til EU‘s direktiv om bortskaffelse af elektronikprodukter (WEEE3-ref.8). Printkort inklusiv komponenter antages sendt til oparbejdning i et kobberværk. Display skal specialbehandles, her antages at det bliver forbrændt. Batteriet skal specialbehandles, her antages at det bliver forbrændt, da der endnu ikke er oparbejdningsfaciliteter for lithiumbatterier i Europa. De resterende dele antages sendt til forbrænding undtagen ledningen, som sendes til kabelgenvinding, hvorved kobberet går til kobbergenvinding og plasten forbrændes.

Data for forbrænding af PET benyttes i stedet for PBT, men emissionerne antages at være de samme og i samme størrelsesorden. Forbrænding af PPE, flydende krystaller og andet fra display, PMMA, grafit og elektrolytten i LiIoncellen indikeres med data for forbrænding af olie.

Der mangler data for forbrænding af bor, tin, sølv, guld, kobolt, lithium, antimon, beryllium, palladium og neodymium. Disse stoffer vil for størstedelens vedkommende ende i slaggen eller røgrensningsprodukterne og derfor ende med at blive deponeret. Den emission til luft og vand, der eventuelt vil være, vil kun bidrage til toksiciteten i mindre omfang.

Betydningen af de beskrevne antagelser og forenklinger er behandlet i afsnit 6.2 Følsomhedsvurdering.

Transportfasen
Data for transport ved fremstilling af IC-kredse og transistorer er oplyst af anonyme producenter. Data skønnes at være repræsentative for disse typer komponenter. De resterende transport data er baseret på et groft skøn, som angivet i afsnit 3.2. Deres betydning for resultatet vil blive behandlet under følsomhedsvurderingen (afsnit 6.2).

Systemudvidelse og undgået produktion

Det er antaget, at ved oparbejdning af printkort i kobberværk genvindes kun de materialer, som genvindes hos Boliden AB i Sverige: bly, guld, sølv, zink, kobber, nikkel og palladium. Denne antagelse har indflydelse på ressourceprofilen for produktet. Det vil blive behandlet under følsomhedsvurderingen (afsnit 6.2).

4.2 Procesoversigt

Detaljer om de enhedsprocesser, som indgår i livsforløbet, fremgår af den model, som er opbygget i UMIP PC-Værktøjet. En oversigt over modellen er vist i tabel 2. Udeladte processer er beskrevet i afsnit 3.3.

Tabel 2
Proces oversigt . Telital GM 410

OW_Mob: Mobiltelefon

1 stk Mobiltelefon (OW_Mob)
   1 stk Kabinet, mobiltelefon (HE-4029)
      1 stk Mat.fase, kabinet (HE-4027)
      1 stk Prod.fase, kabinet (HE-4028)
      1 stk Bort.fase, kabinet (HE-4047)
      1 stk Trans.fase, kabinet (HE-4068)
   1 stk Løsdele til print, mobiltelefon (HE-4034)
      1 stk Mat.fase, løsdele til print (HE-4030)
      1 stk Prod.fase, løsdele til print (HE-4031)
      1 stk Trans.fase, løsdele til print (HE-4033)
      1 stk Bort.fase, løsdele til print (HE-4049)
      0,1 stk Undgået prod., løsdele til print (HE-4051)
   1 stk Print til mobiltelefon (HE-4037)
      1 stk Trans.fase, print, mobiltelefon (HE-4069)
      1 stk Mat.fase, printkort (HE-4035)
      1 stk Prod.fase, printkort (HE-4036)
      0,0041 m2 Printplade, FR4, Standard komponent (HE-D4007)
      21 stk IC-kreds, standard komponent (HE-D4012)
      19 stk Transistor, standard komponent (HE-D4015)
      1 stk Bort.fase, print, mobiltelefon (HE-4050)
      0,1 stk Undgået prod., print, mobiltelefon (HE-4052)
      1 stk Undgået prod., print, produktion (HE-4084)
   1 stk LiIon batteripakke (HE-4058)
      1 stk Mat.fase, LiIon batteri (HE-4022)
      1 stk Prod. fase, LiIon batteri (HE-4024)
      1 stk Transportfase, LiIon batterier (HE-4025)
      1 stk Bort.fase, LiIon batteripakke (HE-4056)
      0,1 stk Undgået prod, LiIon batteripakke (HE-4057)
      0,00029 m2 Printplade, FR4, Standard komponent (HE-D4007)
      4 stk IC-kreds, standard komponent (HE-D4012)
      1 stk Undgået prod., LiIon, produktion (HE-4085)
   1 stk Oplader, mobiltelefon (HE-4066)
      1 stk Trans.fase, oplader (HE-4067)
      1 stk Mat.fase, oplader (HE-4059)
      1 stk Prod.fase, Oplader (HE-4060)
      1 stk Bort.fase, oplader (HE-4064)
      0,1 stk Undgået prod., oplader (HE-4065)
      0,0022 m2 Printplade, FR4, Standard komponent (HE-D4007)
      6 stk IC-kreds, standard komponent (HE-D4012)
      12 stk Transistor, standard komponent (HE-D4015)
      1 stk Undgået prod., Oplader, produktion (HE-4086)
   3 stk Brug af mobiltelefon i 1 år (OW_U2001)
      1 stk Opladning pr. år (OW_U2003)
     
    1,12 kWh EF elproduktion, 1990, TERMINERET (L32758T98)
      1 stk Oplader på standby pr. år (OW_U2002)
        
5,39 kWh EF elproduktion, 1990, TERMINERET (L32758T98)

4.3 Resultatberegning

Opgørelsen er beregnet i UMIP PC værktøjet. De vigtigste og kvantitativt største resultater er sammenfattet i neden stående tabel 3.

Tabel  3.
Udvalgte resultater fra opgørelsen

Klik på billedet for at se html-version af ‘‘Tabel 3‘‘
Klik på billedet for at se html-version af "Tabel 3".